Vad blir det av vår idrott?

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Hur idrottar vi i framtiden? Det är en fråga som sysselsätter de politiker med idrottsansvar som jag träffar, och i lika hög grad gäller det många i förbund och föreningar.

Foto: CC0

Grunden när man skriver om framtid är den ödmjuka inställningen att ingen kan förutsäga framtid. De som är bäst är meteorologer som har 50-procentig rätt för en period om tio dagar. De som är sämst är storbankernas förmögenhetsförvaltare om inte uppdraget är att berika aktieägarna.

Det blir så mycket annorlunda

Vi vet ingenting om hur vårt samhälle ser ut 2030. Det låter länge men är bara 12 år framåt i tid. 2006 som är 12 år bakåt i tid var för de av oss som passerat 40 alldeles nyss.

Men vi kan gissa för några utgångspunkter har vi trots allt.

GUD, Globalisering, Urbanisering och Digitalisering har rullat på. Sex steg till av Moorés lag innebär att vi till dagens priser har processorer som 64 gånger kraftigare än idag. Robotar, självstyrande bilar, sensorer som har koll på vår hälsa är bara några av effekterna där de största förändringarna är sådant som vi inte ens kan gissa oss till nu.

Ett antal sporter har dött ut medan nya har tillkommit. Det är inget konstigt, så har det alltid varit, det har bara gått lite fortare nu.

Förbunden kommer att delas upp

Idrottsförbunden kan krasst delat upp i tre delar. De gamla stora inom primärt lagsporter där behovet av föreningar är som störst, en grupp nya och gamla växande sporter och ett större antal små och döende förbund i sporter som inte klarar konkurrensen om människors fritid.

Jag är övertygad om att större andel av svenska folket tränar regelbundet 2030 jämfört med idag. Dock tror jag färre tränar inom ramen för ideell förening. Där allsköns nya digitala hjälpmedel i kombination med kreativa kommersiella aktörer som har skapat möjligheten och glädjen för fler att träna ofta.

Den ideella idrotten kommer alltså att fortsätta tappa. Det är inte konstigt då RF medvetet valt en strategi som får den effekten. Varför man gjort det valet förstår jag inte.

Helt nya arenor

En del av anläggningsproblematiken har löst sig genom att fastighetsaktörer har kunnat köpa loss butikshallar som står tomma på grund av e-handeln och bygga om dem till idrottshallar. I Stockholm är det trots tillskottet från OS 2026 fortfarande stor brist på idrottshallar.

Kulturhusen i Ö-vik och Skellefteå med skenande driftskostnader och få utövare/besökare är två exempel på man tvingade fram en ordentlig neddragning av stödet till ungdomsidrotterna. Generellt så har bidragen till kulturen växt tre gånger så fort som bidragen till idrotten under den här perioden också samtidigt som kulturkonsumenterna har minskat.

Ett stort antal nya aktörer från pensionärsorganisationer till kommersiella aktörer erbjuder träning för vuxna. Flertalet kommuner upphandlar tjänsten träning för +65 av kommersiella aktörer för att hålla nere kostnaderna för äldrevård. De ideella föreningarna missar de här intäkterna för att de inte organiserat sig för att komma åt dem.

Vuxna får större betydelse

Vi har fått kändisar med stort genomslag på området träning för vuxna från de kommersiella aktörerna som i det offentliga rummet tar stor plats och får politiker med sig på nya stödformer där Friskvårdsavdrag och det generella statsbidraget till idrotten görs om till bidrag som går till individen att fritt utnyttja för att den vägen förbättra nyckeltalet ”Svett per krona”.

Här är RUT intressant eftersom det finns en fungerande administrativ lösning. Något behov från politikerna att ge ökat stöd till RF för att få fler vuxna att träna finns inte.

När det gäller barn och ungdomar har vi +80 procent i gruppen 5-11 och marginellt förbättrar läge i gruppen 11-18 som tränar i den organiserade idrotten. Det glädjande är att vi har fått bukt med stillasittandet, dvs ungdomar tränar mer än idag men i andra former.

E-sport går om SvFF som största förbund inom idrotten medan Padel för 12 året i rad är snabbast växande sport i antal utövare. Kommersiella aktörer har byggt 500 padelhallar utan att kommunerna behövt lägga en krona.

Friskis har återigen dubblat antalet som tränar hos dem. Man har omorganiserat till att bli bolag med franchisetagare över hela landet och lämnat idrottsrörelsen även om moderbolaget ägs av en allmännyttig stiftelse som stödjer folkhälsa.

Det visade sig vara nyckeln till tillväxt. Deras konkurrenter som SATS, Balance, 24/7 med flera har också vuxit.

RF har stora möjligheter, men…

Om nu någon får för sig att jag är kritisk och negativ till RF och föreningsidrotten så är det helt fel. Jag vill inget hellre än att vi har ett RF som stark samlande aktör som kan tala för den svenska idrotten och jag önskar mig starka förbund som levererar den ofantliga samhällsnytta som idrotten skapar.

Men skall jag utifrån de indata vi har bedöma utveckling och sedan extrapolera så blir ovanstående en god gissning av hur utvecklingen kommer att se ut.

Jag önskar ett starkt RF, men jag är ledsen, dels över hur man väljer att begränsa sina möjligheter till framgång och sedan för att jag upplever att RF:s leveransförmåga försämras.

Då växer SOK

Den slutsats jag saknar data för, där jag just nu bara har en magkänsla och indikationer på, är att vi under de kommande åren framåt får se en idrottsrörelse som inte går i takt. Det finns en risk som just nu ökar, men där nulägesnivån är svår att bedöma, att de stora förbunden väljer att accentuera sitt agerande på egen hand. Det blir då att se som direkt kritik av RF även om den inte uttalas.

Ett OS i Stockholm 2026 innebär också att SOK med väsentligt mera muskler kommer att agera självständigt.

Det är förmodligen positivt för idrotten i vårt nya samhälle där Maos ”låt hundra blommor blomma” från mitt födelseår 1957 är mer framgångsrikt än George W Bush ” you're either with us, or against us”.

Föreningen då säger vän av ordning, nja i framtiden är förening ett som bara används när två kroppar möts.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.