I krisen offrade MFF tränaren

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Mästartränare fjol - sparkad rätt ut i kylan efter nio allsvenska omgångar 2018.

Malmö FF:s kris krävde att Magnus Pehrsson offrades och att den anrika malmöklubben tar ett så drastiskt (och helt unikt) beslut vid den här tidpunkten, är just nu den enda handling hos Sveriges representant i Champions League som kan jämföras med den stora fotbollsvärld klubben vill närma sig, skriver Åke Stolt.

Nej det fungerade inte. Kombinationen Daniel Andersson och Magnus Pehrsson blev inget vinnande team.Foto: Björn Lindgren / TT

Jag skrev om ett påbörjat haveri och nu kan man väl säga att Rollsen kört i diket.

Att få stryk av Trelleborg är en sak - det skedde två gånger när MFF för första och hittills enda gången åkte ur Allsvenskan 1999, om vi skall tala om dåliga omen - men att förklara den med att det var oförtjänt, att MFF ägde bollen mera, hade flera chanser är ju bara att vägra se verkligheten.

Magnus Pehrsson påpekade att MFF hade haft flera rättvända spelare utanför straffområdet än TFF.

Statistiskt mumbo-jumbo.

Ett nördigt TV-spel

Det verkar, sett från sidan, och avlyssnat i analyserna, som om MFF:s lag i år förvandlats till något sorts TV-spel där taktiska detaljer, utsnittade sekvenser, siffror och statistik fått dominera analysen. Det låter lite övernördigt i mina öron.

Jag tror det är lite vidare vyer, lite mera split vision ända från ledningen till spelarna som klubben behöver.

Man har helt enkelt gått vilse i den teknik som nu för tiden gör det möjligt att följa varenda spelare sekund för sekund under en pågående fotbollsmatch. Jag tror att Magnus Pehrsson och hans dataassistent Jens Fjellström har haft jättekul med sitt TV-spel - och det är absolut inget fel att vara noggrann i detaljer - men jag tror det fjärmat dem från helheten, komplicerat instruktionerna och fått laget att falla sönder i bitar. 

Teori och praktik

Det handlar om teori och praktik. På en bilverkstad jag besökte en gång fanns ett självironiskt anslag som jag gillade:

”Praktik är när allting fungerar och ingen förstår varför. Teori är när alla förstår allt men ingenting fungerar. Här kombinerar vi teori och praktik. Ingenting fungerar och ingen vet varför.”

Nu skall Daniel Andersson, f  d spelare och blåblodig MFF-are sedan barnsben (pappa Roy, brorsan Patrik), och tills nu sportchef och därmed rekryterare, gå ner från läktaren, ta över träningarna och matchningen av laget.

Det blir inte lätt. Nu skall han göra underverk av det spelarmaterial han haft ansvar för att köpa in och om inte förr tvingas ställa samma fråga som vi som följer laget ställt flera gånger redan; hur tänkte egentligen ledningen för Malmö FF - med styrelse, vd, sportchef och tränare; det är många kockar i grytorna nuförtiden - när den här säsongen skulle planeras? Det är svaret på den frågan som haverikommissionen måste söka.

Ett SM-guld skulle försvaras och, viktigare än så, ett kval till Champions League väntar i sommar. Det ser man som Malmöbo med bävan fram emot just nu. Det misslyckades kapitalt fjol. Det får inte bli genant en gång till.

Drog åt tumskruvarna

Hur tänkte man?

Malmö FF är Sveriges rikaste klubb och det ligger ingen motsägelse i att också förmögna använder pengar klokt, ser långsiktigt, sparar i ladorna för magrare år. ”Oår” som det brukar heta i korsord.

Men ibland kan snålheten bedra visheten och enligt klubben närstående källor är det vd:n Niclas Carlnén - förmodligen med styrelsens välsignelse - som dragit åt tumskruvarna och krympt rörelsefriheten för sportchefen Daniel Andersson. Tränaren fick inte kosta för mycket, inga spektakulära spelarköp.

Resultatet ser vi.

Med några spelare skadade har den tunna truppen avslöjats. En satsning på lärlingar istället för etablerade spelare ett totalt missgrepp. De har mest suttit där på bänken som symboler.

Det man efterlyser - och det kanske inte är den egenskap man mest förknippar med Malmö och dess fotbollsförening - är självkritiken, förmågan att inse bristerna. Från ordföranden ner till högerbacken.

Ingen lätt uppgift

Om det funnits en spelidé så har det inte märkts. I vissa matcher har det sett ut som om spelarna möttes för första gången.

Och just därför blir Daniel Anderssons uppgift inte lätt. Höja rösten, plocka om i laget, få in lite enklare direktiv, tända gnistan - visst, det kan ge marginella förbättringar. Men MFF:s problem är djupare än så. Det är kvaliteten på för många spelare som inte är tillräckligt hög. 

MFF har i skrivande stund, på tionde plats, elva poäng upp till serieledande Hammarby. Och med åtta lag före sig som spelat färre matcher.

Tror knappast att laget kan förstärkas upp till medaljnivå under sommaren.

Det är i planeringen, de strategiska valen, i omvärldsanalysen och kvalitetsbedömningen av tillgängligt spelarmaterial som det har brustit.

Det är mer än förvånade att klubben med den bästa ekonomin, den högsta svansföringen och de stora målen gjort en så grov felbedömning. 

Åke Stolt

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.