I krisen offrade MFF tränaren
Mästartränare fjol - sparkad rätt ut i kylan efter nio allsvenska omgångar 2018.
Malmö FF:s kris krävde att Magnus Pehrsson offrades och att den anrika malmöklubben tar ett så drastiskt (och helt unikt) beslut vid den här tidpunkten, är just nu den enda handling hos Sveriges representant i Champions League som kan jämföras med den stora fotbollsvärld klubben vill närma sig, skriver Åke Stolt.

Jag skrev om ett påbörjat haveri och nu kan man väl säga att Rollsen kört i diket.
Att få stryk av Trelleborg är en sak - det skedde två gånger när MFF för första och hittills enda gången åkte ur Allsvenskan 1999, om vi skall tala om dåliga omen - men att förklara den med att det var oförtjänt, att MFF ägde bollen mera, hade flera chanser är ju bara att vägra se verkligheten.
Magnus Pehrsson påpekade att MFF hade haft flera rättvända spelare utanför straffområdet än TFF.
Statistiskt mumbo-jumbo.
Ett nördigt TV-spel
Det verkar, sett från sidan, och avlyssnat i analyserna, som om MFF:s lag i år förvandlats till något sorts TV-spel där taktiska detaljer, utsnittade sekvenser, siffror och statistik fått dominera analysen. Det låter lite övernördigt i mina öron.
Jag tror det är lite vidare vyer, lite mera split vision ända från ledningen till spelarna som klubben behöver.
Man har helt enkelt gått vilse i den teknik som nu för tiden gör det möjligt att följa varenda spelare sekund för sekund under en pågående fotbollsmatch. Jag tror att Magnus Pehrsson och hans dataassistent Jens Fjellström har haft jättekul med sitt TV-spel - och det är absolut inget fel att vara noggrann i detaljer - men jag tror det fjärmat dem från helheten, komplicerat instruktionerna och fått laget att falla sönder i bitar.
Teori och praktik
Det handlar om teori och praktik. På en bilverkstad jag besökte en gång fanns ett självironiskt anslag som jag gillade:
”Praktik är när allting fungerar och ingen förstår varför. Teori är när alla förstår allt men ingenting fungerar. Här kombinerar vi teori och praktik. Ingenting fungerar och ingen vet varför.”
Nu skall Daniel Andersson, f d spelare och blåblodig MFF-are sedan barnsben (pappa Roy, brorsan Patrik), och tills nu sportchef och därmed rekryterare, gå ner från läktaren, ta över träningarna och matchningen av laget.
Det blir inte lätt. Nu skall han göra underverk av det spelarmaterial han haft ansvar för att köpa in och om inte förr tvingas ställa samma fråga som vi som följer laget ställt flera gånger redan; hur tänkte egentligen ledningen för Malmö FF - med styrelse, vd, sportchef och tränare; det är många kockar i grytorna nuförtiden - när den här säsongen skulle planeras? Det är svaret på den frågan som haverikommissionen måste söka.
Ett SM-guld skulle försvaras och, viktigare än så, ett kval till Champions League väntar i sommar. Det ser man som Malmöbo med bävan fram emot just nu. Det misslyckades kapitalt fjol. Det får inte bli genant en gång till.
Drog åt tumskruvarna
Hur tänkte man?
Malmö FF är Sveriges rikaste klubb och det ligger ingen motsägelse i att också förmögna använder pengar klokt, ser långsiktigt, sparar i ladorna för magrare år. ”Oår” som det brukar heta i korsord.
Men ibland kan snålheten bedra visheten och enligt klubben närstående källor är det vd:n Niclas Carlnén - förmodligen med styrelsens välsignelse - som dragit åt tumskruvarna och krympt rörelsefriheten för sportchefen Daniel Andersson. Tränaren fick inte kosta för mycket, inga spektakulära spelarköp.
Resultatet ser vi.
Med några spelare skadade har den tunna truppen avslöjats. En satsning på lärlingar istället för etablerade spelare ett totalt missgrepp. De har mest suttit där på bänken som symboler.
Det man efterlyser - och det kanske inte är den egenskap man mest förknippar med Malmö och dess fotbollsförening - är självkritiken, förmågan att inse bristerna. Från ordföranden ner till högerbacken.
Ingen lätt uppgift
Om det funnits en spelidé så har det inte märkts. I vissa matcher har det sett ut som om spelarna möttes för första gången.
Och just därför blir Daniel Anderssons uppgift inte lätt. Höja rösten, plocka om i laget, få in lite enklare direktiv, tända gnistan - visst, det kan ge marginella förbättringar. Men MFF:s problem är djupare än så. Det är kvaliteten på för många spelare som inte är tillräckligt hög.
MFF har i skrivande stund, på tionde plats, elva poäng upp till serieledande Hammarby. Och med åtta lag före sig som spelat färre matcher.
Tror knappast att laget kan förstärkas upp till medaljnivå under sommaren.
Det är i planeringen, de strategiska valen, i omvärldsanalysen och kvalitetsbedömningen av tillgängligt spelarmaterial som det har brustit.
Det är mer än förvånade att klubben med den bästa ekonomin, den högsta svansföringen och de stora målen gjort en så grov felbedömning.
Mest lästa just nu
Deloitte och Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) har ingått ett samarbete som en förlängning av Deloittes internationella partnerskap The Olympic Partner (TOP).
- Vi delar många egenskaper med den olympiska rörelsen, såsom fokus på personlig prestation och utveckling, hälsa och välbefinnande. Vi har mycket att lära av den kunskap som finns inom SOK och tror att vi med våra kompetenser kan bidra till att utveckla SOK som organisation, stärka den olympiska rörelsen och idrott i Sverige i stort, säger Erik Olin, Country Managing Partner på Deloitte.
En entusiast och eldsjäl i samma person. Och han snackar inte bara utan får saker och ting gjorda. En Lars Månsson skulle det finnas lite varstans, då blev mycket uträttat. Han har svarat för ett enastående arbete i Arvika.
Lars har förverkligat idén om ”Arenan” och den blir nu till modell för varenda kommun i Sverige. Så bra är det bakomvarandet tänket och nyttan med skapelsen.
Han är SHL-ishockeyns högst avlönade svenske spelare. Skatteverkets siffror avslöjar att Färjestads forward Marcus ”Lilliz” Nilsson, 33, år, redovisade en taxerad inkomst på 3 279 800 kr, taxeringsåret 2022.
Santidigt sprider sig en osäkerhetsfaktor bland SHL-klubbarna och allmänt inom idrotten. Våldsutvecklingen i samhället påverkar alla och risken för attentat har ökat.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
”Vi hoppas att vi har snälla sponsorer, eller att det finns vänliga själar som vill hjälpa oss”, vädjar Lisbeth Larsson, ordförande i Eslövs IK.
Bedragare har länsat handbollsklubbens tillgångar.
Med hjälp av ett kapat bank-id kunde bedragare komma över flera hundratusen kronor från Eslövs IK.
Visst är det ganaka fantastiskt. Ett spelbolag lanserar ett aspel så att idrotten kan förstärka intäkterna. Det är precis vad som sker när Svenska Spel tillsammans med svensk ishockey introducerardet nya nummerspelet Supportern.Ett ett digitalt lotteri som ska bidra till nya och viktiga pengar hos 27 föreningar i SHL, SDHL och Hockeyallsvenskan. De ska erbjuda spelet i samband med ligapremiärerna.
Hanna Stjärne, vd på SVT, är i dag lycklig. Hon avslutade arbetsveckan med att ge ett besked som glädjer många svenskar. Från och med vinter-OS i Cortina 2026 kan alla följa OS-festen på SVT:s plattformar.
– Jag är så otroligt glad över att OS-sändningarna flyttar hem till SVT igen. Sport är roligare att uppleva tillsammans och vi ser fram emot att samla Sverige framför många spännande och historiska sportögonblick framöver, säger Hanna Stjärne.
Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen
Skriv kommentar