Vilken fantastisk bollnation!
Det hette en gång Jugoslavien, en massa lösa landbitar som inte alltid hängde ihop men som president Tito på ett märkligt sätt lyckades få ihop till en nation. Vi pratade förr om att det sannolikt var världens bästa bollnation. Fotboll, handboll, basket, tennis, bordtennis - världsklass. Allt sprack som en tappad hallspegel, det blev krig, till slut fred och fram trädde starka nationaliteter. Som Kroatien.
På söndag kan de vinna VM-finalen i fotboll, konstaterar Åke Stolt.
Vet inte om de klädde sig i kostym och slips i Zagreb efter triumfen mot England. Det betraktas ju alltjämt och överallt i världen som något ofattbart stort att i något avseende kunna vara större än England. Det var kroaterna. De som sett så fasligt trötta ut nu i slutet av turneringen fick till slut engelsmännen att se slitna och sargade och uppgivna ut.
Jo, de tog nog på sig slipsen i Zagreb. Den är symboliskt stark där. Den första knöts där. Och knuten skall vara stor och kraftig. Det anses utstråla potens. Jag fick veta det när jag var där senast - och då gick jag uppknäppt i halsen.
Dragan med dragningen
Det finns en bollkultur i de här länderna på Balkan som från att ha enats och t ex spelat fantastisk, teknisk och charmerande fotboll under samlingsnamnet Jugoslavien, till slut krigat sönder både länderna och varandra innan var och en gick till sitt. Kroatien har sedan dess blivit både olympiska mästare i handboll, vunnit Davis cup i tennis och spelar nu VM-final i fotboll i Moskva.
Det är alldeles enastående och nästan obegripligt av ett land som gått igenom så mycket, som är så litet (hälften så många invånare som Sverige) men ändå utbildar världsspelare som Modric och Raketic.
Om det är exakt inom Kroatiens gränser vet jag inte, men bollsinnet bor någonstans därnere på Balkan.
Vi har sett det vid pingisborden, på tennisplanen, i handbollsarenan och på fotbollsplanen.
Jag glömmer aldrig Dragan Dzajic. Det gör inte Janne Olsson heller. Inte Ralf Edström.
Han spelade vänsterytter i Jugoslaviens landslag och hade en fint som ingen sett förut, ingen begrep hur den gjordes, alla gick på en och undrade hur faen det gick till. Janne Olsson försvann upp på läktaren under VM 1974. Dzajic är serb men även kroater som varit med ett tag, som såg 70-talets Jugoslavien spela fotboll, håller med om att Dzajic var en fotbollens magiker, en av Balkans största fotbollsstjärnor genom tiderna.
Minns att Ralf Edström berättade hur han efter träningarna försökte och försökte, i oändlighet, att lära sig Dzajic-finten - men det gick inte.
Ordning i kaos
Det var dåtidens jugoslaviska förbundskapteners stora huvudverk att försöka ena kroater, serber, bosnier och vilka etniska bakgrunder spelarna nu hade. Det gick hyggligt men det blev mest applåder för fantastisk fotbollsunderhållning, inga titlar. Dock EM-silver 1960 och 1968.
Det unga Kroatien har svarat för VM-historiens mest överraskande insats. Och dagens chef, Vlatko Dalic, har minsann inte haft det lätt han heller. Han tillträdde när laget hade spelat fyra VM-kvalmatcher men bara fångat fyra poäng. Och hur han nu burit sig åt, så har han fått ordning på ett lag med inre stridigheter, i en miljö där supporterfraktioner burit sig så illa åt att laget ibland fått spela utan publik, och i ett förbund där vicepresidenten åtalats för att ha försnillat miljoner. Och med lagets stora stjärna, Modric, misstänkt för ekonomiskt fiffel. Att ur detta kaos skapa ett lag som förenat otvivelaktig talang med fungerade taktik och hårt arbetande spelare kommer att ge honom legendstatus hur än VM-finalen mot Frankrike slutar på söndag.
Italien med på ett hörn
Kroatien fick sin självständighet 1992 och bara fyra år ungt vann landet OS-guld i handboll i Atlanta 1996 (finalslog Sverige) och 2004. VM-guldet 2003. Davis cup-vinst 2005.
Kroatien är det slutliga beviset för att vi kommer att minnas fotbolls-VM 2018 i Ryssland för att så många mindre nationer skakade om de stora och etablerade, favoriterna.
Kroatien har nu sin gyllene generation, precis som Belgien som mycket väl kunnat spela final. Och precis som Sverige hade 1994. Ibland sker det som tycks vara omöjligt och i den internationella fotboll där bara de riktigt stora, rika klubbarna med de dyraste spelarna slåss om troféerna kan alltjämt under skepp nationell nivå i VM. Det är en del av magin.
Kroatien vann rättvist över ett England och så fick Italien vara med på ett hörn till sist. Perisic som kvitterade Englands 1-0 ledning med vänsterfotad ”backhand” spelar i Inter och matchvinnaren, han som nu blir en större hjälte än Davor Suker, spelar i Juventus och heter Mandzukic. Vi som följer den internationella klubbfotbollen har retat oss på honom många gånger. För hans provokationer, hans filmningar, hans ständiga försök (alltid misslyckade) att påverka domaren. Men han jobbar för sju och i varje fall tills krampen förlamar honom. I landslaget har han dessutom varit mera disciplinerad, ännu ett bevis för vilket arbete också när det gäller ordning och moral som förbundskaptenen Vlatko Dalic gjort.
Kroatien och slipsen
Hans engelske kollega, Gareth Southgate, blir den förste engelske förbundskaptenen som slipper att bli utskälld och krävas på omedelbar avgång när laget slagis ut. Med en mjukare ledarstil, utan kadaverdisciplin, har han skapat ett ungt lag, fått till en mera ”oengelsk” fotboll, förbättrat relationerna till media och till och med fått de kräsna fansen att förstå, att det inte gick att kräva VM-guld av den här generationen - ännu. Och fansen har svarat med att skona spelarna, inte lägga det är vanliga 1966-oket på deras axlar. När tidningen The Sun gjorde en opinionsundersökning bland fansen med frågan: ”Kan England vinna VM?”, svarade 90 procent: ”Nej!”
De fick rätt.
Men Gareth Southgate kan ta på sig västen och slipsen och resa hem, inte med fotbolls-guldet men med stolhet. Undrar om han visste att den stora slipsknuten är uppfunnen i Kroatien och symboliserar potens?
Mest lästa just nu
AIK Fotboll, noterat på NGM, hade intäkter från rörelsen på 65,6 miljoner kronor under det andra kvartalet i år, jämfört med 57 miljoner motsvarande kvartal i fjol.
Och som av en lycklig händelse genomförde AIK ytterligare en mångmljonförsäljning på fredagen då Lamine Fanne såldes till Luton.
På två affärer har AIK tjänat nästan 100 miljoner.
Lag ifrån ett 30-tal nationer och ett mer än ett fördubblat intresse. Så var de första timmarna när Gothia Cup öppnade anmälan.
– Vi var beredda på anstormning men det här överraskade till och med oss, säger turneringsledare Niclas Freiholtz.
Intresset för att delta i Gothia Cup fortsätter att växa och över hela världen satt lag beredda när anmälan till 2025 öppnade.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Piteå HC fick den gångna helgen ett härligt besked. Klubben tog hem veckans premiumvinst, win–win, på 100 000 kronor i senaste dragningen av Folkspels nya JOYNA-lotteri.
– Så välkommet. Vi har många hål att fylla, säger ordförande Kjell-Anders Johansson.
Nu är vi långt från Tipsextra... Premier Legaue i TV serveras vid tio supersöndagar med välknda profiler vid sidlinjen, nämligen Fredrik Ljungberg, Peter Schmeichel och Jaap Stam.
– Det känns väldigt häftigt att ge tittarna en studio på plats i Premier League. Ett nytänkande som vi är väldigt stolta över, säger Viaplays sportchef Erik Westberg.
IFK Norrköping blir starkt kritiserat, Klubben går nu ut med Information om att det bllir en större ekonomisk förlust än väntat i det kommande bokslutet. Lägre intäkter och färre spelarförsäljningar än förväntat är skälen. Samtidigt är landslagsspelaren, Linus Wahlqvis, mycket kritisk och menar att klubben slarvade bort en övergång när hans förra radarkamrat, Alexander Fransson ville återvända till klubben, men nobbades av IFK.
Skriv kommentar