Vilken turnering, vilket slut, vilka världsmästare!

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Nationaldag på lördagen, VM-guld på söndagen, Macron lycklig och kramsjuk på läktaren, det mest välbetalda stjärnorna som som trädde fram, Didier Deschamps som gled runt på planen i ett segerrus för att omfamna alla sina världsmästare. Han som nu är en av tre (brassen Zagallo, tysken Franz Beckenbauer) som vunnit VM-guld för sitt land både som spelare och coach. Vilken turnering, vilket slut, vilka världsmästare! Frankrike var i mina ögon favoriter - och de höll. Det händer inte alltför ofta att man tippar rätt.

Och om ett enda ansikte skall  personifiera den salighet som fyller upp en vinnare i världens största sport, så måste det bli 19-åringen Kylian Mbappe, nutid och framtid och lite dåtid. Precis den barnsliga lyckan som sågs i 17-årige Pelés ögon och smilband när brassarna vunnit på Råsunda för 60 år sedan.

Ett mångfaldigt VM

Att få en pojkdröm att gå i uppfyllelse medan man ännu är ung och oförstörd och lite pojkaktig i all sin genialitet. Han bär också fram den kanske främste egenskapen i dagens fotboll, en snabbhet och påhittighet som gör att ett lag kan låna ut bollen till motståndarna stor del av matchen men vinna ändå. Nu förberedde han för Pogbas 3-1 och gjord själv smart 4-1 och därmed gick han också, den här händelserika VM-finalen, från supertalang och framtidsman till en världsstjärna i nutid. En artist som fick stråla när hela världen tittade på och i ett VM där också organisation, stenhårt arbete, starkt försvar och fasta situationer också haft så avgörande betydelse.

Därmed illustrerade han hur mångfaldligt detta VM varit med så många smarta mål, så fina matcher och en uppsjö av världsspelare som vi aldrig tidigare sett på en och samma gång i en VM-turnering.

Frankrike har en målvakt, Lloris, som kan vara både fantastisk och huvudlös - som när han gav stridshästen Mandzukic chansen att kompensera sitt oförskyllda självmål med att påpassligt ge de tappra kroaterna en sista chans att komma in i den match som de ägde så mycket av. Ett försvar med den fantastiske Varane i huvudrollen, kämpar som Kanté och Pogba, kvicka, överrumplande spelare som Griezmann och  Mbappé. 

Inget sämre lag

Kroatien är inte ett sämre lag än Frankrike, fick en tuff straff emot sig, men har inte lika många många kreativa, anfallsskickliga spelare. Båda representerar allt det som gör nutidens fotboll. Men det känns bra att fart och finess får vinna.

Det Kroatien gjort är ändå makalöst. Outtröttlig kamp i hopplösa lägen, förlängningar som man gått segrande ur, spelare som Modric - prisad som turneringens absolut bästa spelare - och Raditic som fått glänsa och spela VM-final medan många av deras klubbkamrater i de spanska storklubbarna fått vända hem i förtid. Den lilla, unga nationen Kroatien med sin unika bollkultur är med sin finalplats och den match de gav fransmännen en av VM-historiens största överraskningslag. 

Det har varit en fantastisk VM-turnering och den fick en final, mycket mera underhållande och händelserik än många av sina föregångare.

Frankrike och bronslaget Belgien påminde lite om varandra med snabbheten, omställningarna, attacker utan att slösa för mycket med överdrivet bollplotter som fällde så många andra. Det är grannländerna, lillebror och storebror med (delvis) franskan som modersmål, som charmat mest under detta VM.

En liten sammanfattning

Bästa gruppspelsmatchen: Kroatiens 3-0 mot Argentina

Bästa underhållningen: Portugal-Spanien 3-3

Roligaste halvleken: Japans finurliga, kvicka, tekniska fotboll, ett koreografiskt mästerverk och 2-0-ledning mot Belgien.

Starkaste upphämtningen: Belgiens till 3-2 mot just Japan.

Det stora genombrottet: Frankrikes (och kanske världens) mest talangfulle spelare Kylian Mbappé. Han och Belgiens kontringsspel visade att det är raka spåret, omställningar och snabbheten som tillsammans med mest löpmeter och starkaste försvar som är dagens fotbolls kompletta segerrecept.

Mest tekniska framsteg: Video Assistant Reference (VAR) befarades bli en ovälkommen showstopper men störde inte alls.

Dödaste matchen: Danmark-Frankrikes 0-0

Mest bortspillda tid och begåvning: Spaniens Barcelonainfluerande hålla-bollen-längst-fotboll, tråkig och improduktiv.

Starkaste kontinent: Europa med samtliga fyra semifinallagen.

Största överraskningarna: Kroatien, Belgien, Ryssland och Sverige - förstås. 

Tuffaste matchen: Colombia-England (straffseger för engelsmännen) - vårdslöst, fult, hetsigt innan Columbia kom på att det gick att mäta sig med engelsmännen i ren fotboll.

Skyttekungen: Harry Kane - men  kvar står kritiken att han inte var effektiv i de stora matcherna.

Anmärkningsvärt: De lysande stjärnornas och de starka (?) fotbollsnationernas fall.

Det mest svårförklarliga: Tyskland - en av guldfavoriterna - sist i gruppen som Sverige vann.

För övrigt: Publiksuccé, huliganfritt, fantastisk stämning i alla matcher, bra domare, underbara mål, rekordmånga världsartister som ändå vid några tillfällen visade sin klass.

Mediamatch och påfågelprosa

Mediamatchen: Tycker nog att SvT slog TV4 den här gången. Johanna Frändén med sin djupare och vidare kunskaper, domaren Jonas Eriksson intressanta syn på domarna och den nya tekniken, Daniel Nannskog - som jag har tyckt komma med för många självklarheter - mera påläst och bättre än någonsin. En stark innertrio som tog hem matchen. Lasse Granqvist i fyran dock bäste kommentatorn, Hanna Marklund onödigt kritiserad för sin dialekt, var klar i analyserna även om upprepningarna blev för många. Bäst i fyran, förstås; de lite längre samtalen mellan Frida Nordstrand och Olof Lund. Alexander Axén och Hasse Backe kan naturligtvis sin sak men förirrar sig i ungefär likartat, lite tuggigt tränarsnack och glömmer, att när fotbolls-VM spelas tittar hundratusental  som charmas av fotbollens mångsidiga konst men struntar i vilka mittfältare som är ”sittande”. 

Råkade någon gång höra Christian Olsson från Radiosporten. Hans påfågelprosa är tröttsam. Det har blivit till ett påklistrat effektsökeri som ställer sig i vägen för viktigare analyser och information. Det behövs inte en Ranelid till i Sverige. Olsson bör tona ner, han är bra nära en parodi på sig själv nu.

Sammantaget: ett VM med många bra matcher, fantastiskt skickliga spelare i rättan tid när de etablerade världsstjärnorna på väg ut mötte spelare i sin bästa ålder och de nya stjärnskotten som tänds. Det var en underbar blandning.

Att Putin tar åt sig äran för allt kan vi tyvärr inte göra mycket åt…

…och vad faen skall vi göra nu? Torkan tar tagit både blåbären och kantarellerna. 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Halmstad gör vad många andra kommuner har svårt med - att profilera stan via en idrott. I isex år har Högskolan i Halmstad, som riksidrottsuniversitet, i samarbete med Svenska bordtennisförbundet och Halmstad bordtennisklubb, attraherat duktiga bordtennisspelare att söka sig till till Halmstad. Det sker tack vare möjligheten för elitspelare att kombinera sin idrottskarriär med högskolestudier. Nu utökas samarbetet ytterligare när spelare från Sannarpsgymnasiet och Högskolan samlas i en gemensam miljö.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.