Vilken turnering, vilket slut, vilka världsmästare!
Nationaldag på lördagen, VM-guld på söndagen, Macron lycklig och kramsjuk på läktaren, det mest välbetalda stjärnorna som som trädde fram, Didier Deschamps som gled runt på planen i ett segerrus för att omfamna alla sina världsmästare. Han som nu är en av tre (brassen Zagallo, tysken Franz Beckenbauer) som vunnit VM-guld för sitt land både som spelare och coach. Vilken turnering, vilket slut, vilka världsmästare! Frankrike var i mina ögon favoriter - och de höll. Det händer inte alltför ofta att man tippar rätt.
Och om ett enda ansikte skall personifiera den salighet som fyller upp en vinnare i världens största sport, så måste det bli 19-åringen Kylian Mbappe, nutid och framtid och lite dåtid. Precis den barnsliga lyckan som sågs i 17-årige Pelés ögon och smilband när brassarna vunnit på Råsunda för 60 år sedan.
Ett mångfaldigt VM
Att få en pojkdröm att gå i uppfyllelse medan man ännu är ung och oförstörd och lite pojkaktig i all sin genialitet. Han bär också fram den kanske främste egenskapen i dagens fotboll, en snabbhet och påhittighet som gör att ett lag kan låna ut bollen till motståndarna stor del av matchen men vinna ändå. Nu förberedde han för Pogbas 3-1 och gjord själv smart 4-1 och därmed gick han också, den här händelserika VM-finalen, från supertalang och framtidsman till en världsstjärna i nutid. En artist som fick stråla när hela världen tittade på och i ett VM där också organisation, stenhårt arbete, starkt försvar och fasta situationer också haft så avgörande betydelse.
Därmed illustrerade han hur mångfaldligt detta VM varit med så många smarta mål, så fina matcher och en uppsjö av världsspelare som vi aldrig tidigare sett på en och samma gång i en VM-turnering.
Frankrike har en målvakt, Lloris, som kan vara både fantastisk och huvudlös - som när han gav stridshästen Mandzukic chansen att kompensera sitt oförskyllda självmål med att påpassligt ge de tappra kroaterna en sista chans att komma in i den match som de ägde så mycket av. Ett försvar med den fantastiske Varane i huvudrollen, kämpar som Kanté och Pogba, kvicka, överrumplande spelare som Griezmann och Mbappé.
Inget sämre lag
Kroatien är inte ett sämre lag än Frankrike, fick en tuff straff emot sig, men har inte lika många många kreativa, anfallsskickliga spelare. Båda representerar allt det som gör nutidens fotboll. Men det känns bra att fart och finess får vinna.
Det Kroatien gjort är ändå makalöst. Outtröttlig kamp i hopplösa lägen, förlängningar som man gått segrande ur, spelare som Modric - prisad som turneringens absolut bästa spelare - och Raditic som fått glänsa och spela VM-final medan många av deras klubbkamrater i de spanska storklubbarna fått vända hem i förtid. Den lilla, unga nationen Kroatien med sin unika bollkultur är med sin finalplats och den match de gav fransmännen en av VM-historiens största överraskningslag.
Det har varit en fantastisk VM-turnering och den fick en final, mycket mera underhållande och händelserik än många av sina föregångare.
Frankrike och bronslaget Belgien påminde lite om varandra med snabbheten, omställningarna, attacker utan att slösa för mycket med överdrivet bollplotter som fällde så många andra. Det är grannländerna, lillebror och storebror med (delvis) franskan som modersmål, som charmat mest under detta VM.
En liten sammanfattning
Bästa gruppspelsmatchen: Kroatiens 3-0 mot Argentina
Bästa underhållningen: Portugal-Spanien 3-3
Roligaste halvleken: Japans finurliga, kvicka, tekniska fotboll, ett koreografiskt mästerverk och 2-0-ledning mot Belgien.
Starkaste upphämtningen: Belgiens till 3-2 mot just Japan.
Det stora genombrottet: Frankrikes (och kanske världens) mest talangfulle spelare Kylian Mbappé. Han och Belgiens kontringsspel visade att det är raka spåret, omställningar och snabbheten som tillsammans med mest löpmeter och starkaste försvar som är dagens fotbolls kompletta segerrecept.
Mest tekniska framsteg: Video Assistant Reference (VAR) befarades bli en ovälkommen showstopper men störde inte alls.
Dödaste matchen: Danmark-Frankrikes 0-0
Mest bortspillda tid och begåvning: Spaniens Barcelonainfluerande hålla-bollen-längst-fotboll, tråkig och improduktiv.
Starkaste kontinent: Europa med samtliga fyra semifinallagen.
Största överraskningarna: Kroatien, Belgien, Ryssland och Sverige - förstås.
Tuffaste matchen: Colombia-England (straffseger för engelsmännen) - vårdslöst, fult, hetsigt innan Columbia kom på att det gick att mäta sig med engelsmännen i ren fotboll.
Skyttekungen: Harry Kane - men kvar står kritiken att han inte var effektiv i de stora matcherna.
Anmärkningsvärt: De lysande stjärnornas och de starka (?) fotbollsnationernas fall.
Det mest svårförklarliga: Tyskland - en av guldfavoriterna - sist i gruppen som Sverige vann.
För övrigt: Publiksuccé, huliganfritt, fantastisk stämning i alla matcher, bra domare, underbara mål, rekordmånga världsartister som ändå vid några tillfällen visade sin klass.
Mediamatch och påfågelprosa
Mediamatchen: Tycker nog att SvT slog TV4 den här gången. Johanna Frändén med sin djupare och vidare kunskaper, domaren Jonas Eriksson intressanta syn på domarna och den nya tekniken, Daniel Nannskog - som jag har tyckt komma med för många självklarheter - mera påläst och bättre än någonsin. En stark innertrio som tog hem matchen. Lasse Granqvist i fyran dock bäste kommentatorn, Hanna Marklund onödigt kritiserad för sin dialekt, var klar i analyserna även om upprepningarna blev för många. Bäst i fyran, förstås; de lite längre samtalen mellan Frida Nordstrand och Olof Lund. Alexander Axén och Hasse Backe kan naturligtvis sin sak men förirrar sig i ungefär likartat, lite tuggigt tränarsnack och glömmer, att när fotbolls-VM spelas tittar hundratusental som charmas av fotbollens mångsidiga konst men struntar i vilka mittfältare som är ”sittande”.
Råkade någon gång höra Christian Olsson från Radiosporten. Hans påfågelprosa är tröttsam. Det har blivit till ett påklistrat effektsökeri som ställer sig i vägen för viktigare analyser och information. Det behövs inte en Ranelid till i Sverige. Olsson bör tona ner, han är bra nära en parodi på sig själv nu.
Sammantaget: ett VM med många bra matcher, fantastiskt skickliga spelare i rättan tid när de etablerade världsstjärnorna på väg ut mötte spelare i sin bästa ålder och de nya stjärnskotten som tänds. Det var en underbar blandning.
Att Putin tar åt sig äran för allt kan vi tyvärr inte göra mycket åt…
…och vad faen skall vi göra nu? Torkan tar tagit både blåbären och kantarellerna.
Mest lästa just nu
Ekonomiska fördelningsfrågor, samt den demokratiska processen, var i fokus vid fotboll-Sveriges unika distriktskonferens på Arlanda i helgen. För första gången möttes de 24 distrikten utan närvaro av SvFF-representanter. Ordföranden Fredrik Reinfeldt och hans stab hade inte bjudits in.
Mötesordförande var Ola Johansson, Gästrikland, och han vill tona ned frånvaron av SvFF
Planerna på en omfattande revidering av arenor och hallar för idrott i Malmö är högaktuellt. Malmö stadion från 1958 rivs och ersätts av en ny stadion för fotboll och friidrott med plats för 8 000 åskådare, kostnadsberäknad till 538 miljoner kronor och som planeras att kunna användas tidigast våren 2029. Dessförinnan påbörjas bygget av en ny multisportarena på stadionområdet där gamla Malmö stadion rivs under 2025-26.
Löpning & livet, en av Sveriges största podcasts inom sport, går in som svensk mediapartner för Broloppet 2025. Ett unikt evenemang, som förväntas bli ett av Nordens största löparevenemang 2025, markerar även 25-årsjubileet av Øresundsbron och ska genomföras den 15 juni, med start i Köpenhamn och målgång i Malmö.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
För andra året i rad låter kafferosteriet Löfbergs 50 värmländska föreningar dela på en halv miljon kronor.
Utan att de har gjort något speciellt just nu, utan därför att föreningarna finns, det räcker som skäl
Flera sådana företag och fler liknande initiativ, vore öänskvärt.
nya 100 000 kronor går till prenumeranten Sofia Thuvesson – och en likadan summa till Floby VK efter en ny dragning av JOYNA från ideella Folkspel.
– Allvarligt? Det är ju en fantastisk nyhet. En jätteviktig extra inkomst för oss, säger föreningens ordförande Denny Walthersson.
Svenskt föreningsliv har miljoner skäl att tacka Jonas Klavberg, 56 år, och nära förknippad med innebandy laget Warbergs IC, fyra SM-guld, det senaste erövrat 2008 och med tre segrar i Europacupen.
Som it-entusiast insåg Jonas Klavberg först av alla hur media- landskapet och rättighetsfrågor var under förändring.
IFK Norrköping blir starkt kritiserat, Klubben går nu ut med Information om att det bllir en större ekonomisk förlust än väntat i det kommande bokslutet. Lägre intäkter och färre spelarförsäljningar än förväntat är skälen. Samtidigt är landslagsspelaren, Linus Wahlqvis, mycket kritisk och menar att klubben slarvade bort en övergång när hans förra radarkamrat, Alexander Fransson ville återvända till klubben, men nobbades av IFK.
Skriv kommentar