Ett obehagligt uppvaknande

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Efter ett fantastiskt fotbolls-VM är det alltid en omställning att skruva ner förväntningarna och börja följa allsvensk fotboll. Med det avklarat och efter en hoppingivande injektion i form av Norrköping-Hammarby (mållöst men inte fantasilöst) kom så ett abrupt uppvaknande igen. 

Hit, men inte längre. MFF gjorde en blek insats, både hemma och borta mot ungerska Vidi. Foto:Tibor Illyes/MTI via AP

Klockan som ringde heter Vidi, ett föga märkvärdigt lag från den föga märkvärdiga ungerska fotbollen, som släckte Malmö FF:s Champions League-drömmar.

Nähä, de lyckades inte heller

Nu är inte Malmö FF Allsvenskans vassaste lag just i år men det gick sannerligen inte bättre för de andra - AIK, Djurgården, Häcken - som dansade ut ur kvalet till Europa League utan att göra något bestående avtryck.

Så Allsvenskan inordnade sig snabbt i ledet långt bakom ligorna med status.

Inget Malmö FF med puls och hjärta, inget Östersund med lågprisbriljans från vinterland med möjlighet att överraska.

Ingen fiaskosäsong - ännu

Nu skall vi inte helt avfärda MFF:s internationella försök 2018 som ett fiasko. Så långt tog sig ändå laget, att det nu får en gratisbiljett till ett direkt play-off till Europa League och det lär bli mot danska Midtjylland, en fullt möjlig uppgift om än inte solklar. 

Ett misslyckande där skulle dock förstärka intrycket av att säsongen 2018 är ett kraftigt och omtumlande bakslag för den kaxiga storklubben i Malmö.

Ungerska Vidi var inget imponerande fotbollslag, snarare ett lag från samma grumliga nivå som MFF, ett lag som försöker ta sig fram med god organisation och starkt försvarsspel. De hade nog inte ens trott att Malmö - med slutspelsmeriter i Champions League för bara några år sedan - skulle skänka dem ett avgörande mål med ett praktfullt backsammanbrott i hemmamatchen. Den skulle MFF vunnit med 1-0 och saken hade nu varit klar.

I returen fick MFF komma till spel utan tre rutinerade spelade som Rasmus Bengtsson, Behrang Safari och Arnor Traustason. Det är en märklig sommar det här. Mycket skador, massor av insläppta mål, för dålig kreativitet, tränarbyte och sommarrekryteringar som inte alls kan lyfta laget. Dock; nye tyske tränaren Uwe Rösler (som ersatte Magnus Pehrson) är ännu obesegrad.

Övertro på återvändare

Det jublades när den lille danske kreatören Anders Christiansen återvände men han har en bit kvar till fullt spelbart skick. Detsamma gäller Romain Gall, Marcus Antonsson och Guillermo Molins (som skall återanvändas igen) vilka inte heller är i hundraprocentigt spelskick ännu utan möjligtvis senare.

Men det var ju nu, denna sommar med internationella kvalmatcher och ett allsvenskt vårfiasko att reparera, som MFF behövde spelare som kunde göra omedelbart intryck. Nu står en massa begåvning på vänt - och då är det kanske redan för sent. Både för Europa i år och nästa. Det är fem poäng upp till Östersund som just nu innehar den tredje Europakvalplatsen i Europa nästa år.

I Malmö har man en viss övertro på återvändare och även om Markus Rosenberg alltjämt är en bra forward så måste alla inse, att han inte har samma vassa klor och väderkorn som under det beramade Champions League-äventyret för några år sedan.

Kostsam försvarstabbe

1-1 hemma, 0-0 borta och utsparkat ur Champions League på grund av backarna Safari/Nielsens ofattbart klantiga ”samarbete” i hemmamatchen. Förstår om herrarna både skakar och skäms när de får läsa om hur mycket en försvarstabbe kostar. 

1-2 Misslyckas laget att ta sig vidare till Europa League-slutspel via Midtjylland får klubben visserligen behålla 17 miljoner. Vinner MFF play off väntar 29 miljoner i bara startavgift i EL, plus tre miljoner från en marknadspool, plus tre utsålda hus på Malmö stadion. I EL ligger ju en matchvinst inom räckhåll. Den ger 5,6 miljoner. Men, om MFF istället gått till Champions League-play off hade inkomsterna fördubblats. Så det där klantiga försvarsingripandet kostade väl 50 miljoner.

Och hade det sedan gått hela vägen, ja, då får vi dubbla ett par gånger till.

  - - -

o Av de fyra allsvenska topplagen från ifjol - de som fått sin internationella chans i år - är det bara AIK som håller. Tvåa, sju poäng efter segrande MFF fjol, två poängs ledning i topp nu. Det blir nog AIK. 31-11 i målskillnad. MFF har 25-21. Det säger ändå en del om potentialen.

o Norrköpings första tjugo minuter mot Hammarby - vilket bolltempo! Återvändaren Alexander Fransson, Simon Thern, Moberg-Karlsson, ja, alla inbegripna i kvick konstgräsfotboll one-touch. Det var bollspel för ögat. Men inte mer. Jordan Larsson försökte ändra på det i sitt inhopp och jag tycker nog att Norrköping just nu har spelare med begåvning för att kunna gå hela vägen. 

o Hur många smällar tål Östersund? Ordföranden med misstankar om ekonomiska oegentligheten över sig, succétränaren Potter borta och flera stjärnspelare som försvinner. Trodde i min enfald av Östersund var K-märkt och skyddat mot hot utifrån.

o Alla heter inte ens Glenn i Göteborg längre.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.