Drivkraft – något man har eller inte?

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Jag för ofta höra att jag är driven. Att jag har något speciellt som inte så många har. Att det jag gör är omöjligt för de flesta andra.

Bullshit säger jag.

Äventyraren Aron Anderson har bestigit Afrikas högsta berg Kilimanjaro i sin rullstol. Foto: Jesper Wahlström

Däremot är jag bra på en viss sak: jag vet hur jag gör för att motivera mig själv. Hur jag gör för att väcka min inre glöd som ger mig energi att jobba hårt mot mina mål.

Det här är något som jag blev tvingad att lära mig när jag var liten och hade cancer. Vid 7 års ålder upptäckte man att jag hade en elakartad cancer i bäckenet. Tre års tid fyllda av cellgifter, strålning och operationer var jag äntligen frisk.

Ändå en lärorik tid

När jag ser tillbaka på den tiden gör jag det med tacksamhet. För även om det var en överjävlig tid som inget barn någonsin ska behöva gå igenom var det samtidigt väldigt lärorikt.

En tid där jag hittade mentala knep och verktyg för att orka fortsätta när allt inom mig skrek sluta.

För ligger man där på sjukhuset och får cellgifter kan man inte bara slita ut slangarna och gå därifrån. Jag önskar att det gick men det funkar inte riktigt så. Istället blev jag tvungen att utveckla mina mentala muskler.

Hur jag gjorde det inte stunden vet jag inte riktigt. Det finns inte något exakt ögonblick som förändrade allt. Jag önskar att det gjorde det för det hade gjort historien så mycket bättre. Men nej - istället var det många små lärdomar som tillsammans skapade helheten.

Senaste åren har jag försökt klura ut - vad är det jag gör undermedvetet som gör att jag orkar fortsätta och inte ger upp?

Mina enkla steg

Just i detta ögonblick sitter jag på ett flygplan på väg hem från Kroatiens huvudstad Zagreb där jag har föreläst på TEDx och delat med mig av just den formulan.

Formulan har jag valt att kalla GRiP och det är en perfekt formula som består av tre enkla steg som om du kombinerar dem på rätt sätt kommer du kunna uppnå dina vildaste drömmar.

GRiP står för:

G - Goal
R - Reason
i
P - Perspective

Nu kanske du tänker - men Aron jag fattar inte riktigt hur jag ska använda det här.

Låt mig förklara. För mig består drivkraft av tre komponenter. Först ett riktigt riktigt stort och lockande mål. Sen en en stark anledning som kommer ge dig kraft när du tvivlar och sist men inte minst ett perspektiv som är så skrämmande så du bara måste uppnå ditt mål.

Låt oss ta Elon Musk som exempel. Mannen, myten, legenden som både är VD för Tesla och Space X.

Elons mål är att göra människan till en interplanetär varelse. Han anledning är att han vill att människor ska kunna känna sig exalterade över framtiden. Sist men inte minst är hans perspektiv att vi behöver en reserv-planet för att vi är på god väg att förstöra den planet vi har.

Glöm inte perspektivet

Ställer man upp det så kan man förstå att han har en drivkraft som räcker för att kunna skapa fantastiska bolag med potential att förändra hela mänsklighetens framtid.

Generellt ser jag att folk är duktiga på att sätta upp riktigt lockade mål och vi hittar anledningar som är större än oss själva. Vi glömmer däremot perspektivet.

Låt oss ta ett exempel.

Säg att du vill börja träna och målet är att gå ner 10 kilo i vikt. Anledningen är att du vill ha mer energi. Vad kan du perspektivet vara?

Kan vi hitta ett perspektiv som gör oss mer motiverade än du någonsin trodde var möjligt?

Tänk om perspektivet var att om du inte börjar träna kommer inte ditt hjärta att orka vilket i sin tur leder till att du kommer få en hjärtattack i alldeles för ung ålder vilket i sin tur leder till att du inte kommer få se dina barn växa upp.

Där snackar vi motivation!

En vis man sa en gång “Motivation är som att duscha - vi måste göra det varje dag”.

Något som påminner dig!

Den sista delen i formulan är alltså att bygga system för dig själv som påminner dig om målet, anledningen och perspektivet. Det kan vara allt från en bild på nattduksbordet till en lapp på badrumsspegeln som påminner dig de där dagarna när motivationen inte känns lika lätt.

Jag skrev i början att GRiP formulan är perfekt. Och det är den också.

Det är en formula som kommer hjälpa dig att uppnå dina vildaste drömmars mål.

Den kommer göra det om du har ett mål som är tillräckligt lockande, en anledning som är tillräckligt stark och framför allt ett perspektiv som är tillräckligt läskigt.

Aron Anderson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.