Lägg ner - igen - Stockholm!

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Det finns ännu några naiva entusiaster som tror på ett OS i Sverige.

Stockholm tänker, med någon sorts magiskt trollerinummer, förvandla sig till en vintersportort och vill, med hjälp av att arrangera vinter-OS 2026, locka vintersportturister till den svenska huvudstaden.

I retoriska kullerbyttor och borttrollade fakta har Stockholm redan slagit rekord genom åren.

Lägg ner!

Stockholm - och med hjälp från Åre och Falun bl a - är dödsdömd som vinter-OS-värd.

o Glädjebudgeten på drygt tretton miljarder kommer inte att hålla

Erfarenheten säger att det blir minst dubbelt så dyrt som budgeterats. Och Sverige har ingen Putin med nyckel till outsinliga penningkranar.

PyeongChangs olympiska stadion - byggt för 817 miljoner för bara öppnings-och avslutningsceremonin - skall rivas nu, liksom hela det alpina centret. Slutnotan för Sydkoreas vinter-OS slutade på 100 miljarder - dubbelt så mycket som budgeterats. 

o Politisk enighet saknas

Socialdemokraterna i Stockholms kommun är för olympiska spel men har inte lyckats få med sig övriga partier tidigare. Det lär inte bli lättare nu. Det är Sveriges Olympiska Kommitté som, på trots mot den politiska tveksamheten, arbetat vidare på frågan och nu vädrat morgonluft genom att först Sion i Schweiz (efter omröstning) och senare Sapporo i Japan dragit sig ur.

Politisk enighet över blockgränserna är ett måste för ett så gigantiskt åtagande som dessutom från beslut till genomförande sträcker sig över flera mandatperioder. 

Men det räcker inte med att yviga stockholmspolitiker vill sola sig i glansen av ett olympiskt evenemang; det krävs sedan många år tillbaka en regerings ekonomiska garantier för att en olympisk ansökan skall godkännas. Den lär utebli. Det finns ingenting som ens ger ett vagt löfte om att politisk enighet skall nås på nationell nivå för olympiska spel. 

Det finns idag knappast politisk enighet om någonting. Om det existerar någon politisk enighet i frågan - på nationell nivå - så är det, att internationella evenemang är bra för Sverige, men att olympiska spel är alltför vidlyftigt och ekonomiskt osäkert och därmed svårt att motivera med tanke på vilka övriga utmaningar det svenska samhället står inför i en politisk mycket osäker tid.

En miljömässig katastrof

Med mindre än två månader kvar till klimatmötet i Katowice kommer FN:s klimatpanel, IPCC, med ett budskap som är lika otäckt som angeläget:

Utan radikalt minskade utsläpp i hela värden, med start NU, väntar väsentligt sämre livsvillkor, skördar och artrikedom. Det krävs globala förändringar av aldrig tidigare skådat slag för att rädda planeten. Faran ligger bara tio år bort. Och; Temperaturökningen väntas bli större i Sverige än genomsnittet globalt - uppvärmningen sker särskilt snabbt vid polerna.

Larmrapporterna om miljön har aldrig varit så skrämmande som just nu. Finns det överhuvudtaget snö om åtta år? I vilket fall som helst: det är ur miljösynpunkt fullständigt vansinnigt och politisk omöjligt att ge ett godkännande till ett olympiskt arrangemang som verkligen utmanar miljön. Produktionen av snö skall i Stockholm helt ske på konstgjord väg. Det är inte bara miljöpartister som inser det fullkomliga vanvettet i detta resursslöseri. 

Lögnen om turismen

I den slarviga retoriken för att betona fördelarna för Stockholm med olympiska vinterspel har det talats om, att man med ett världsomspännande evenemang som vinter-OS vill sätta Stockholm på kartan (SOK:s formulering) för utländska turister som en vintersportort. Hör ni inte hur befängt det låter? Ingen behöver sätta Stockholm på kartan. 

Staden finns där sedan hundratals år tillbaka som en stark magnet, som en av världens vackraste huvudstäder, som en magnifik pärla med mängder av turistattraktioner. Men vem tror att man med ett vinter-OS skall locka folk till den svenska huvudstaden för att åka skidor. Det låter ju som ett dåligt skämt. 

Hur attraktiva blir egentligen vinter-OS-städerna? Inte särskilt. De som redan innan var starka vinterturistorter stärker sitt varumärke en aning men inte ens dessa genuina vintersportcentran ser några märkbara förbättringar i turisttillströmningen. I varje fall inte i proportion till investeringarna.

Ingen tror väl på fullt allvar att flera människor i världen skall resa till Sverige och Stockholm för att åka skidor.

Alltfler drar sig ur

I Milano nästa år avgörs vem som får arrangera vinter-OS 2026. Stockholm bör inte vara med i den omröstningen. Att IOK skulle ge spelen till turkiska Ezterum vore oanständigt när man förstår att Erdogan vill ”göra en Putin”.

Upplagt alltså för Calgary som hade spelen 1988. Då Gunde Svan vann femmilen, Sverige herrstafetten och Tomas Gustafson två mäktiga guld i den första inomhushallen för olympisk skridsko.

Alltfler städer och länder har genom åren, av bl a ekonomiska- och miljöskäl, backat ur ansökningar om olympiska vinterspel.

Sverige bör omedelbart sälla sig till den skaran.

 - - -

FOTNOT: Tidigare svenska OS-ansökningar: 1984 (Göteborg), 1988 och 1992 (Falun), 1994, 1998 och 2002 (Östersund), 2004, sommar, (Stockholm). 2022 (Stockholm drog sig ur).

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

- Vi vill ha stabilitet, vi måste också vara lyhörda för verkligheten. Det är ansträngt i många av våra klubbar., säger Hockeybasen Anders Larsson.

Verkligheten i SHL är att lönenivån väcker uppseende, inte minst efter en analys av kreditupplysningsföretaget, CreditSafe. 

I en sammanställning av företag med högst snittlöner i landets kommuner är Örebro Elithockey AB i topp i Örebro kommun bland alla bolag. SHL-laget Örebro HC:s moderbolag har 65 anställda och en årslön på i snitt 774 000 kronor.  Då ingör ändå inte Lön till styrelse och vd. 

SHL-ettan Brynäs nobbades helt av Tre Kronors förbundskapten Sam Hallam då han presenterade sin trupp till Beijer Hockeys Games, 6-9 februari,  då Avicci Arena återinvigs efter en totalrenovering i miljard-klassen.

Ingen Brynäs-spelare föll Sam Hallam i smaken, det är förstås anmärkningsvärt. Som nykomling har Brynäs krossat allt motstånd, slagit knock på förhandstipsen i höstas och framstår nu som en seriös guldkandidat

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Ängelholms kommun föregår med gott exempel och bildar skolar för många andra kommuner. Skåningarna går ut öppet med hur mycket de vill sponsra föreningarna i bygden. Och de uppger också hur mycket pengar respektive klubb får.

Viaplays utbud just nu är av rekordformat.Skidor i mängd är vi vana vid. Nnyligen förlängdes alla rättigheter för all skidsport, med undantag för skidskytte, till och med säsongen 2030.

Närmast kan vi se fram emot  hockeyns Nations Cup  i Montreal, Kanada och Boston, USA med Sverige, Finland, USA och Kanada. samt senaste tillskottet, Fotbollsmagasinet Tiki-Taka.

Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner  sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.

På tisdagen tillkännagav  MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.