Kan en supporter se sig själv i spegeln...

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

De mest inbitna MFF-supportrarna, de som står i ena kurvan och oftast bjuder på spektakulär publikshow, valde att avstå de första tio minuterna av matchen mot Elfsborg. Det skulle tydligen ses som en protest mot att polisen, med lagen som stöd, vill göra läktarbesöken riskfria. 

supportrarna stod för en symbolhandling samtidigt som de tände bengaler... när MFF mötte Falkenberg. Foto: Björn Larsson Rosvall/ / TT

Nu missade inte fansen något väsentligt, de hade kunnat hålla sig borta till halvtid.

Det bjöds nämligen inte på riktig fotboll alls i 45 minuter utan mera på en variant vi kan kalla bowling-fotboll där de flesta försökte springa på så många motståndare som möjligt så att de föll som käglor. Ibland sprang spelare från samma lag på varann. Det var strike och spärr och kryss i rutan men inget vi kan benämna med fotbollstermer. En estetiskt osmakligt ful halvlek.

Missriktad symbolhandling.

MFF-supports s k demonstration var ogenomtänkt och helt missriktad som symbolhandling.

Det är ett mycket dåligt alternativ i ett demokratiskt land att försöka få sin vilja igenom genom att underminera polisens arbete.

Det är enligt lag förbjudet med bengaler på fotbollsläktarna.

Det är polisens skyldighet att garantera säkerheten för alla som går på fotboll.

Visst, jag tycker också illa om kollektiva bestraffningar, men så blir det också när man tvingas till spel inför tomma läktare, när matcherna avbryts eller ställs in, när lag blir bestulna på poäng för att en dåre betett sig illa. De flesta brott drabbar oskyldiga och oftast är ett helt samhälle och demokratin det gemensamma offret.

Se er i spegeln

Polisen gör inte alltid rätt. Beslut och lagar har ofta fyrkantiga ramar som med sunt förstånd måste filas bort, rundas av och mjukas till. Men ingen - inte ens i svensk fotboll - kan väl i grunden ha något emot att det städas upp på läktarna och att alla faror elimineras. 

Det är bara beklagligt att höra reaktionerna från supportrarnas ansvariga. De borde lite oftare se sig själva i spegeln istället för att rikta sitt agg mot polisen. Men jag tycker också att polisen borde kunna ta de redan identifierade brottslingarna på läktarna utan att skapa kaos.

Men, om ingen någonsin tänt en bengal på en svensk läktare hade vi inte behövt haft poliser där överhuvudtaget. Orsaken till att det nu blir konfrontationer mellan supportrar och polisen beror inte på polisen, det beror på att lågpannade varelser utan självinsikt och empati utsatt andra människor för risken att brinna upp när de går på fotboll.

I Malmö har visiteringen skärpts, ståplatspubliken krympts ner från 6 000 till 3 500 åskådare och flera våldsverkare har fått tillträdesförbud.

Kryp inte undan ansvaret

— Både polisen och vi är emot olaglig pyroteknik, säger MFF:s säkerhetsansvariga Peter Narbe till Sydsvenskan. 

Vad då olaglig pyroteknik? Som om det skulle finnas någon laglig. Pyroteknik är per definition någonting som brinner. Allt som brinner på en läktare är olagligt. Sluta tjafsa om laglig pyroteknik. Det skall inte finns någon pyroteknik. Den behövs inte. 

Svenska arenors tifon är en attraktion inhämtad från de stora utländska ligorna. Jag ser Champions League noga - och jag ser inga bengaler. Det är människorna och sången på Anfield Road som elektrifierar stämningen.

Bengaler bidrar inte med ett uns av den varan. De bara irriterar, försenar, sprider stinkande rök som ligger kvar och i varje fall grumlar TV-bilden så att den ser ut som på 60-talet.

”Lligger inte på oss!”

Riktigt skrämd blir jag när jag läser vad ordföranden i MFF-support, Thelma Ernst, svarar på frågan: ”Vad kan ni i MFF-support göra för att förhindra att folk använder pyroteknik?”

Hon säger: ”Jag tycker inte det är något som ligger på oss. Det är inte rimligt att ange folk.”

Så det åligger alltså inte en ideell förenings ansvariga att förhindra kriminell aktivitet bland sina medlemmar?

Ge tydliga budskap!

Thelma Ernst klagar på kollektiva bestraffningar. Jo, men det skulle man slippa om man - precis som man gör i andra föreningar när rötägg skall rensas ut - tar ansvar för medlemmarna, anger de kriminella, är tydliga i sitt budskap och ser till att inget straffbart sker.

Supporterklubbarna har, tvärtemot var Ernst påstår, ett mycket stort ansvar att städa ut olaglighet i sin egen förening. Att hjälpa polisen istället för att demonstrera mot den.

Tänk om någon skulle våldta i trängseln på läktaren eller sno någons plånbok eller mobil - allt brottsliga handlingar - skulle det heller inte ligga i föreningens ansvar att t ex utesluta sådana medlemmar?

Det måste talas tydligt, entydigt och utan att glida på orden och med en mun från den samlade fotbollsfamiljen: pyroteknik är brottsligt. Brott skall bekämpas. Punkt!

Här hade ju varit ett utmärkt tillfälle för MFF:s fyllnadsvalde (i väntan på det riktiga ordförandevalet nästa vår) ordförande Anders Pålsson att profilera sig och visa handlingskraft. Men inte ett ord. Det är beklämmande att se och uppleva hur fotbollsklubbarna kryper av rädsla framför dem som till och med vill gå utanför lagen för att bekräfta sig själva med en fackla i handen.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Svenska riskkapitalbolaget Altor har köpt det kanadensiska bolaget CCM Hockey som innehar det klassiska varmärket,Jjofa  som har en stark bakgrund i Malung, vilket innebär att Jofa återvänder till Dalarna.

Borlängebördige Harald Mix står bakom bolaget Altor som nu kom över den andel  i CCM Hockeysom kanadensiska Birch Hill Equity Partners hade.

CCM Hockey räknas i dag som en av världens största tillverkare av hockeyutrustning.

Bara en vecka efter att KFUM Central presenterade  planerna på ett nytt stort föreningshus i Hagastaden i Stockholm tillkännages att en jätteanläggning om 25 000 kvadratmeter ska byggas  i Bromma. Kostnaden är beräknad till 1 miljard kronor. 

Båda satsningarna inkluderar en multihall och rymmer även fler hallar för inomhusidrotter. Satsningarna  innebär helt nya och väsentligt förbättrade villkor för Stockholmsidrotten.

På fredagen presenterade Regeringen den sedan ett drygt ett halvår aviserade satsningen på "Frtidsbanken. Med spänning och förväntan har  idrotten avvaktat och frågat om innehåll och verkan. Nu framkom att 10 miljoner investeras i projektet, varav 5 miljoner är reserverat för ansträngningar för och ungdomar inom parasport. Resterande 5 miljoner avser att bygga infrastruktur inför dagens Fritidsbank. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Välkände entreprenören och Malmöprofilen Dan Olofsson får via familjeföretaget Danir backning på avdrag för sponsring av FC Rosengårds damspelare. Han åläggs dessutom att betala skattetillägg på grund av oriktiga uppgifter.

FC Rosengårds största finansiär Dan Olofsson, tillika grundare och storägare av it-konsultkoncernen Danir, stöttar via bolaget fotbollsföreningen FC Rosengård sedan 2012 med mångmiljonbelopp varje år. 

nya 100 000 kronor går till prenumeranten Sofia Thuvesson – och en likadan summa till Floby VK efter en ny dragning av JOYNA från ideella Folkspel.

– Allvarligt? Det är ju en fantastisk nyhet. En jätteviktig extra inkomst för oss, säger föreningens ordförande Denny Walthersson.

Framtidens marknad för medierättigheter – men hur kommer en ny verklighet att påverka svensk idrott?  Ämnet stod i fokus på advokat byrån MAQS seminarium om sport, event och underhållning.

 Stefan Backman, chefsjurist på Telia och styrelseordförande på TV 4, som ägs av Telia, har sin uppfattning klar. Piratkopierade tjänster, så kallad IPTV, finns i dag hos 28 procent av landets konsumenter av streaming-tjänster.

IFK Norrköping blir starkt kritiserat, Klubben går nu ut med  Information om att det bllir  en större ekonomisk förlust än väntat i det kommande bokslutet. Lägre intäkter och färre spelarförsäljningar än förväntat är skälen. Samtidigt är landslagsspelaren,  Linus Wahlqvis,  mycket kritisk och menar att klubben slarvade bort en övergång när hans förra  radarkamrat, Alexander Fransson ville återvända till klubben, men nobbades av IFK.