Löfven och Victoria uppvaktade IOK

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

På söndagen anlände den stora svenska delegationen till  Lausanne . I spetsen gick kronprinsessan Victoria och prins Daniel samt statsminister Stefan Löfven.

Måndagen är fylld av procedurer runt röstningen. Sverige har sökt vinter-OS sex gånger – förgäves. Åren Sverige nobbades var 1984, 1988, 1992, 1994, 1998 och 2002. Dessutom sökte Sverige sommar-OS 2004. Det blev nobben då också.  Vad sker nu i Lausanne? Vid 18-tiden utropas vinnaren i omröstningen.

Thomas Bach, ordförande i IOK (Internationella olympiska kommittén), överlämnar en guldmedalj, som ett symboliskt tack och för att visa IOK:s uppskattning inför en arrangörskandidat, till kronprinsessan Victoria och statsminister Stefan Löfven under söndagens möte i Lausanne inför måndagens omröstning om vinter-OS 2026. Foto: Stina Stjernkvist / TT

På söndagen anlände den stora svenska delegationen till  Lausanne och Royal Hotel Savoys trädgård. I spetsen gick kronprinsessan Victoria och prins Daniel samt statsminister Stefan Löfven.

I följe fanns en rad idrottskändisar. Allt från ordföranden i olika förbund till före detta aktiva som Peter Forsberg och Stefan Holm. Svenskarna bjöds på en rundvandring i det olympiska museet där IOK-basen Thomas Bach hälsade alla välkomna. Han passade på att överlämna en specialgjord medalj som ett tack för alllt arbete i rörelsens anda. 

Tidig uppstigning

 På måndagen är det tidig uppstigning. Dagen har ett intensivt program i Swiss Tech Convention Center

Kl 09 inleds det första mötet med 86 IOK-ledamöter. Då gäller en timslångteknisk presentation av Stockholm Åres OS-ansökan. Under ytterligare nära en timme utfrågas Stockholm Åres kampanjledning. Sedan följer en  pressträff med Stockholm Åres kampanjledning.

Sedan är tre timmar reserverade för samma program för den italienska delegationen.

Efter lunch konfronteras kandidaterna med IOK:s ledning igen där en utvärderings¬kommitté slutligen presenterar sin analys innan de 86 IOK-ledamöter röstar.

Den proceduren beräknas ta en timme och kl 18 ska vinnaren utropas.

Och som kulmen på allt sker sedan en underskrift av kontraktet att arrangera vinter-OS följt av presskonferens.

En brokig historia

O 1984 sökte Sverige med Göteborg som frontstad. Knockout redan i första omgången. Bara tio blågula röster av 74, blott fyra röster utanför Norden. Sarajevo fick spelen.

O 1988: Falun är frontstad. Sverige är med till sista ronden men Calgary vinner. 48 röster mot Sveriges 31.

O 1992: Falun är frontstad igen. Sverige åker ut i femte omgången. Albertville vinner med 51 röster mot Sofias 25.

O 1994: Nu är Östersund frontstad. Det hjälper inte. Men nu var det riktigt nära. Lillehammer fick 45 röster, Sverige 39.

O 1998: Östersund lanseras som frontstad igen. Nix. Nagano vinner knappt före Salt Lake City, 46 - 42. Sverige knockas i tredje omgången.

O 2002: Östersund frontstad för tredje gången. Delegaterna gör tummen ned. Salt Lake City får spelen. Överlägsen seger, 54 röster. Sverige får 14.

USA-guldet 1900-talet största sensation

Jag var utsänd på spelen1984, 88, 92 och 94 plus Lake Placid 1980. Idylliskt så det förslog 1980. Spelen hade inte vuxit som de skulle göra senare. Presscentret var i ortens skola, vägg i vägg med ishallen där USA:s unga ishockeylag knäckte de oslagbara ryssarna och tog guldet. Guldet fick benämningen Miracle on Ice och den ansedda tidningen Sports Illustrated så småningom utsåg guldet till 1900-talets största sportsensation.

Var det svårjobbat för media? Nja. Många transporter, bilar och bussar, köer och väntan. Medaljutdelningen på kvällarna var ett måste för kvällstidningarna. Dagarna blev långa.

I Sarajevo var det stenhårda kontroller när man skulle in i presscentret. Men på slutet orkade inte jugoslaverna vara lika noggranna. Inget grävande i väskorna längre. Det räckte att man höll upp ackrediteringen som man hade om halsen. En viftning från personalen, ”kliv på”. Man kunde köpa varor taxfree. Jag köpte en rakapparat. Testade när jag kom hem. Apparaten gick aldrig igång…

Det jobbigaste: att höra och se flaggviftande norrmän (förlåt Norge men jag kunde inte låta bli).

Tristast: Albertville med olika orter för disciplinerna.

Gunde Svans champagne-replik

Roligast, mycket. Klart att det är lätt att skriva när svenskar vinner. Bästa uttalandet: När Gunde Svan efter 5-milsguldet i Calgary sa att ”benen spratt som om det var champagne i dem’”. Han som aldrig ens har druckit en lättöl.

Vad talar för Sverige 2006? SOK säger sig ha ett tydligt vapen: fokus på miljö och hållbarhet. I Expressen listar Johan Strid, hållbarhetschef bakom Stockholm/Åres ansökan, fem punkter.

1. Transport och Kollektivtrafik. Stockholms kollektivtrafik är rankad tvåa i världen efter Singapore när det gäller kvalitet och utformning, framhåller SOK.

2. Ren energi. SOK trycker på att Sverige har en hög andel vattenkraft och en växande del av sol – och vindkraft.

3. Färdiga arenor. Friends Arena, invigning, Falun, backhoppning, Globen, ishockey.

4. Plastfritt. Planen är att 2026 ska Stockholm/Åre vara i princip plastfritt.

5. Öppenhet. ”Organisationen bakom ett OS i Sverige kommer att ha ett helt nytt sätt att jobba med hållbarhetsfrågor där de kommer att involvera hela det svenska samhället och ser till att vi ligger så långt fram som möjligt

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.