Ett fjäskande för storstjärnorna

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Statsministern Stefan Löfvén har försökt förklara för den synnerlige annorlunda, herr Trump, i Vita Huset hur lagen fungerar i Sverige. Donald Trump har lite svårt att fatta att inför lagen är alla lika, fattig som miljonär. Det gäller stöket runt rättegången mot den fängslade amerikanske rapparen, känd som ASAP Rocky. I fotbollsvärlden gäller inte lagen för alla

Messi brusar sällan upp, men vid mött med Brasilien i semifinalen i Copa America blev han rejält arg och skrek mot domaren

Trion Leo Messi, Christiano Ronaldo och Neymar har sluppit undan nästan helt. Enligt amerikanska Forbes lista är trion världens högst betalda idrottsmän. Listan gällde från 1 juni 2018 till 1 juni 2019. Messi, 32, tjänade 1,2 miljarder, Ronaldo, 34, 1 miljard och Neymar, 27, 988 miljoner kronor. Inkluderat är löner, bonusar och sponsorersättningar.

Vi börjar med Messi. Han blev skogstokig efter förlusten mot Brasilien (2-0) i semifinalen i Copa America. Han är normalt ingen man av stora ord men nu!

Messis utbrott

Så här sa han om domarna:

- Så fort det var kontakt dömde de i Brasiliens favör och den här typen av skit distraherade oss från matchen. Genom hela turneringen har dömt skitbeslut när det gäller hands, skitbeslut när det gäller straffar och skitbeslut när det gäller frisparkar. Men av någon anledning vägrade de att använda VAR i dag. Korruption och domarna hindrar supportrarna att njuta av fotbollen. Det här förstör fotbollen.

Stor skandal. Inte blev den mindre av att Messi vägrade att delta i prisutdelningen och ta emot bronsmedaljen. I ett första skede talades om två års avstängning från landslaget. Resultat från det sydamerikanska fotbollsförbundet CONMEBOL: en match avstängning från landslaget och 15 000 kronor i böter. De pengarna sved i hushållskassan.

Speciellt krav

Messi har kontrakt med Barca till 2021. Han förhandlar nu om en förlängning till 2023. Men han vägrar skriva på. Orsak: han kräver att klubben värvar Neymar. Annars skriver han inte på det nya kontraktet.

Den spanska tidningen Sport skriver att Neymar är muntligt överens med Barcelonas president Josep Maria Bartomeu. Barca erbjuder Paris Saint-Germain 900 miljoner plus två spelare. Nej, svarar PSG, som betalade Barcelona världsrekordsumman 2,1 miljarder när han värvades 2017.

Messi vinner dock inte alltid. 2017 dömdes han till 21 månaders fängelse och 60 miljoner i böter för skattebrott. Eftersom fängelsedomen var under två år slapp han skaka galler. Vilken tur han hade med månaderna!

Ronaldo friad till slut

Ronaldos eventuella våldtäkt mot tyskan Katryn Mayovga i Las Vegas 2009 har fått ett slut. Hon ringde polisen den 13 juni 2009 och anmäld att hon blivit utsatt för ett sexuellt övergrepp. Men hon vägrade peka ut vem mannen var. En orsak kan vara att hon fick 2,67 miljoner kronor av Ronaldo för att hålla tyst. Det var hon fram till augusti 2018 då hon kontaktade polisen i Las Vegas och ville peka ut förövaren.  Sicket liv det blev!

Ronaldo nekade. Kvinnan stod på sig. Efter många turer i fallet kom beslutet efter nästan ett års utredning. Åklagaren lade ner förundersökningen.  ”Det går inte att bevisa bortom allt tvivel att våldtäktsanklagelserna mot Christiano Ronaldo stämmer och därför väcks inget åtal”, skrev åklagaren i ett pressmeddelande.

Petronella Ekroth spelade i Juventus damlag förra säsongen, nu är hon tillbaka i Djurgården. Hon har berättat att spelarna var förbjudna att tala om Ronaldos eventuella våldtäkt.

Men portugisen hade inte lika stor tur i domstolen där han anklagats för skatteflykt. 2017 dömdes han av spansk domstol att betala närmare 70 miljoner. I januari i år kom en ny skattedom. Han tvingades betala cirka 195 miljoner kronor i böter för uteblivna skatteinbetalningar. Genom böterna 2019 undvek han 23 månader i buren.

och en våldtäkt till...

Brassen Neymar vill alltså ”hem” till Barcelona. Han uppges vantrivas i Paris.  När han kom till PSG 2017 fick han en lön på runt 370 miljoner om året. Förra säsongen var han ofta skadad. Och, naturligtvis höll jag på att skriva, indragen i en misstänkt våldtäkt i på ett hotellrum i Paris den 15 maj i år. En kvinna anklagade honom för våldtäkt.

Domen -  Polisutredningen mot Neymar läggs ned i brist på bevis meddelade åklargarmyndigheten i Sao Paulo. Neymar har hela tiden nekat. SMS-bevis från kvinnans telefon där hon ber honom ”sluta” räckte inte.

Neymar har under flera år granskats av skattemyndigheterna i Brasilien och Spanien. Totalt krävs han på 425 miljoner i böter och kvarskatt under 2012 – 2014 då han undvikit att betala skatt på inkomster från Santos, Barcelona och huvudsponsorn Nike. Jag har förgäves sökt hur allt anklagelserna om skattebrotten slutade, om de är avslutade, utan att hitta uppgifterna. Klart är att han fick böta 9,8 miljoner kronor i Brasilien.

Vilken kvartett !

Sens moral: Trion är miljardärer men försöker undvika skatt. Bedrövligt.

För att tala fotboll kan Barcelona få ett vasst anfall om Neymar återkommer. Han, Messi och Luis Suárez där framme och det franska nyförvärvet, världsmästaren Antoine Griezmann, som ”tia”. Smaka på den!

Källor:  SportExpresssen, SportBladet och SVT Sport.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.