Sorgligt slut på en kärlekssaga
Den fenomenale fotbollsspelaren från Rosengård i Malmö, Zlatan Ibrahimovic, är idag en sargad man. Ja, det vill säga den stelfrusna version av honom som skapats av Stockholmskonstnären Peter Linde och har sin plats på Stadiontorget i Malmö, mellan den gamla Stadion (byggd till VM 1958) och den nya som i dagarna fått en intetsägande företagsnamn.

Nästippen avsågad, en lilltå borta. Till all annan förstörelse sedan tidigare.
Det är, alldeles oavsett vad man tycker om Zlatans agerande, med till exempel satsningen på Hammarby, alldeles förfärligt och sorgligt.
När det kärleksrelation upphör och slutar med våldsamheter är det både primitivt och simpelt.
Det blev alldeles för mycket och svårintagligt för Ibrahimovics fans i Malmö, när det blev känt att han erhållit 25 procent av aktierna i Hammarby och dessutom, verbalt, uttryckte att han nu tänkte arbeta för att Hammarby skulle bli den största fotbollsklubben i Skandinavien.
Hans affärshandling hade de nog kunnat svälja, men många uppfattade det som att han nu också flyttade sitt hjärta, sin kärlek, från Malmö till Söders höjder. Han ville inte längre att Malmö skulle vara bäst.
Från guld till silver
Reaktionerna blev våldsamma. Destruktiva.
Det placerades en toalettsits som en sorts gloria på hans huvud, en plastpåse med texten ”Flyttas omgående till Zöder i Ztockholm, sattes dit. Statyn rispades och blev utsatt för annan påverkan.
Nu har någon ännu okänd person klippt av nästippen och sågat av en lilltå. Den från början guldfärgade statyn har fått en silverliknande färg. Man skulle kunna se färgändringen symbolisk. Guld är till nummer ett, silver till tvåan. Ett skifte i ikonrankingen. Från Zlatan till Rosenberg som fick en ståtlig hyllning i sin sista match på hemmaplan och i sin sista match i Köpenhamn var med om att spela MFF till utslagsfasen i Europa League i februari.
Aktionsgrupper har agerat på sociala medier och annorstädes för att få statyn flyttad.
Konstverket avtäcktes den 8 oktober i närvaro av huvudpersonen själv. Den är en gåva från Svenska Fotbollförbundet till Malmö stad - MFF har egentligen ingenting med saken att göra.
Frågan är nu om det rent av blir en fråga för Malmös politiker efter helgerna att besluta om det fortsatta ödet för statyn.
Rätt plats hade varit Friends
Jag har alltid varit motståndare till att det reses statyer över ännu levande människor. Man bör avvakta deras fulla livslängd och efter deras död värdera deras handel och vandel och eventuella betydelse för mänskligheten innan man tar steget att, om än i ”frusen” form, föreviga dem. Mycket hinner att hända i en människans liv mellan 38 och döden.
Men att låta besvikelse, brusten kärlek och svek ta sig rent fysiska och våldsamma uttryck är inte bara fånigt och dumt utan också överkänsligt och smaklöst.
Visst, Zlatans stora insatser och betydelse i svensk fotboll har grundlagts på landslagsnivå. Hans insatser i Malmö FF handlar om ett år i Superettan (2000) och en vårsäsong i Allsvenskan 2001. Det är som landslagsspelare Zlatan kommer att bli adlad i Sverige. Så i statyns form hade han passat bättre utanför Friends Arena.
Nu har det talats om en flytt till Rosengård eller till och med till en mera central plats i Malmö. Det kommer sannolikt inte att ske, dessbättre. Som konstverk, en symbol för fotbollsstaden Malmö, som en inbjudande prydnad vid Malmös fotbollsarena passar den fint. Det finns många arenor runt om i världen som har konstverk vid arenor som ett tecken på vad platsen står för och används till.
En fin symbol för fotboll
Just nu är Zlatan-statyn polisbevakad. Det i en stad där alla polisinsatser verkligen behövs till viktigare uppgifter.
Det har uppenbarligen varit svårt för Malmöfansen att inse att Zlatans liv idag handlar om affärer. Han är framgångsrik och det finns ingen anledning att klandra honom för det. Men för dem som tror på kärleken är det förstås svårt att bli försmådd.
Någon annan förklaring till det som hänt med statyn är svår att hitta. De som försöker göra det till en fråga om rasism är fel ute. Det handlar om besvikelse och ilska - därför att deras tro och förväntningar har varit för höga.
Man skall heller inte glömma att vandaliseringen är ett hårt slag för konstnären Peter Linde. Statyn är fin. Fötter, ben, muskelspel, byxornas fall - det är vackert och som symbol för fotbollen, framgångsmannen med sina utsträckta armar, är det ett fint verk. Böcker skall inte brännas, konstverk skall inte vandaliseras.
Det är ett sorgligt slut på en kärlekssaga vi bevittnar.
Mest lästa just nu
Deloitte och Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) har ingått ett samarbete som en förlängning av Deloittes internationella partnerskap The Olympic Partner (TOP).
- Vi delar många egenskaper med den olympiska rörelsen, såsom fokus på personlig prestation och utveckling, hälsa och välbefinnande. Vi har mycket att lära av den kunskap som finns inom SOK och tror att vi med våra kompetenser kan bidra till att utveckla SOK som organisation, stärka den olympiska rörelsen och idrott i Sverige i stort, säger Erik Olin, Country Managing Partner på Deloitte.
En entusiast och eldsjäl i samma person. Och han snackar inte bara utan får saker och ting gjorda. En Lars Månsson skulle det finnas lite varstans, då blev mycket uträttat. Han har svarat för ett enastående arbete i Arvika.
Lars har förverkligat idén om ”Arenan” och den blir nu till modell för varenda kommun i Sverige. Så bra är det bakomvarandet tänket och nyttan med skapelsen.
Han är SHL-ishockeyns högst avlönade svenske spelare. Skatteverkets siffror avslöjar att Färjestads forward Marcus ”Lilliz” Nilsson, 33, år, redovisade en taxerad inkomst på 3 279 800 kr, taxeringsåret 2022.
Santidigt sprider sig en osäkerhetsfaktor bland SHL-klubbarna och allmänt inom idrotten. Våldsutvecklingen i samhället påverkar alla och risken för attentat har ökat.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
”Vi hoppas att vi har snälla sponsorer, eller att det finns vänliga själar som vill hjälpa oss”, vädjar Lisbeth Larsson, ordförande i Eslövs IK.
Bedragare har länsat handbollsklubbens tillgångar.
Med hjälp av ett kapat bank-id kunde bedragare komma över flera hundratusen kronor från Eslövs IK.
Visst är det ganaka fantastiskt. Ett spelbolag lanserar ett aspel så att idrotten kan förstärka intäkterna. Det är precis vad som sker när Svenska Spel tillsammans med svensk ishockey introducerardet nya nummerspelet Supportern.Ett ett digitalt lotteri som ska bidra till nya och viktiga pengar hos 27 föreningar i SHL, SDHL och Hockeyallsvenskan. De ska erbjuda spelet i samband med ligapremiärerna.
Hanna Stjärne, vd på SVT, är i dag lycklig. Hon avslutade arbetsveckan med att ge ett besked som glädjer många svenskar. Från och med vinter-OS i Cortina 2026 kan alla följa OS-festen på SVT:s plattformar.
– Jag är så otroligt glad över att OS-sändningarna flyttar hem till SVT igen. Sport är roligare att uppleva tillsammans och vi ser fram emot att samla Sverige framför många spännande och historiska sportögonblick framöver, säger Hanna Stjärne.
Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen
Skriv kommentar