Publikens intresse ändå avgörande
En manlig spelare i den svenska hockeyligan tjänar i snitt 121 000 kronor i månaden. En kvinnlig spelare i SDHL kvitterar ut 5000. Och det är helt i sin ordning. Inget statligt organ, inget fackförbund och heller inte Riksidrottsförbundet har ett dugg med den saken att göra. Elitidrott är en företagsamhet på en fri marknad. Och betalt idrottsutövande är ingen rättighet

Det hade varit fint om tjejhockeyn varit lika attraktiv och publikdragande och konkurrenskraftig både gentemot publik, sponsorer och TV-tittare. Och därmed lika stark också ekonomiskt.
Det hade väl varit roligt för skridskoåkare, varpakastare, enduroförare, badmintonspelare och cricketspelare om de haft möjligheter att leva på sin idrott - om det nu är det de vill. Löneskillnaderna finns där ju överallt, oavsett kön.
Att en manlig hockeyspelare tjänar drygt tjugo gånger mera än sin kvinnliga motsvarighet är inte mera upprörande än att lönerna pendlar mellan 50 000 och 300 000 i fotbollsallsvenskan. Inom ett och samma kön.
Publikintresse och sponsorer styr
Idrottens löneskillnader har inte ett dugg med kön att göra. Allt handlar om publikintresse, sponsorer, mediaexponering, TV-sändningar. Vilka i sin tur styrs av underhållningsvärde. Det görs ibland aktioner för att pressa upp publiksiffror i t ex damlandskamper i fotboll. Linköping delade ut biljetter för att slå publikrekord i damhockey. När vardagen kommer är publikintresset för elitmatcherna lika låga, i Linköpings fall hämtades 3600 biljetter ut - nästa match kom 60 av dem tillbaka.
”Allting går att sälja med mördande reklam; kom och köp konserverad gröt”, sjöng Ulf Peder Olrog en gång.
Ett yrke - för några få
Det är fackförbundet Unionen och spelarfacket Sico som presenterar undersökningen om spelarlöner och basunerar ut de stora skillnaderna mellan damer och herrar. Vad vill man med det? Vem skall gå in och reglera detta? RF? Staten?
”Idrott på elitnivå är att betrakta som ett yrke”, säger Unionens förbundsordförande Martin Linder.
Ja, för några få. Men för de allra flesta som elitsatsar är det en sidoverksamhet som kostar. Därför att de själva - styrda av naturen och de talanger de begåvats med - valt sporter som inte ger någon avkastning.
Man kan i bästa fall få ekonomiskt stöd att under några år testa hur långt talangen räcker i nationell toppkonkurrens och internationellt.
Några få i främst olympiska sporter kan få stöd av sin klubb, sitt förbund eller, i lyckliga fall, av några sponsorer och Sveriges Olympiska Kommitté.
Jämställdhetskampen skall drivas på andra områden. Möjligheterna att leka, träna, tävla, utvecklas, kvalitet på instruktörer och allmänt ledarskap, tävlingstillfällen för i barn- och ungdomsidrotten. Samma grundförutsättningar och utbildning.
Men idrotten, lika lite som någon annan utbildningsinstitution, kan garantera framtida utsikter vad gäller jobb och lön. Där är det upp till var och en slå sig fram. När examen är klar.
Kvinnor tjänar mest
Att den kvinnliga fotbollen och ishockeyn inte kan mäta sig på lönesidan med herrarna beror på en fundamentalt enkel sak; underhållningen är inte tillräckligt bra eller i varje fall mycket sämre. Det är den bistra sanningen. Man går inte på Arlövsrevyn om man samma kväll har möjlighet att se Grotesco.
I elitidrotten vinner några få - de flesta förlorar.
Ishockeytjejerna har nyligen fått ett avtal angående förlorad arbetsförtjänst, försäkringar och resor i samband med landskamper. Det är bra. På landslagsnivå skall största möjliga rättvisa skipas.
Det finns ingen generell diskriminering av damidrott i Sverige. Det är i de stora lagidrotterna det skevar. Charlotte Kalla och Stina Nilsson tjänar betydligt mera på sin sport än Calle Halvarsson och de andra herrarna.
Anja Pärson betvingade stupen till avsevärt högre priser än herrarna. Sarah Sjöström drar in betydligt mera pengar ensam än hela herrlandslaget i simning. Carolina Klüft och Kajsa Bergqvist hade fördelaktigare sponsoravtal än sina manliga kolleger i friidrottslandslaget under den gyllene epoken under 2000-talets första år.
Befriande klarsyn
Det var så befriande och skönt att läsa att hockeymålvakten (SDE) Sofia Reideborns klarsynta analys av situationen. Till skillnad från Unionens ordförande - som kallade elitdamhockeyn ett yrke - har hon en helt annan syn på sportens status:
”Hockey är en hobby för oss och ingen annan skall betala för en hobby.
Hon tycker att löneskillnaderna mellan hockeyns herrar och damer är helt rimlig. ”Vi har ingen publik och har svårt att locka sponsorer”, säger hon.
Hennes nyktra syn på elitidrotten borde för övrigt läsas även av alla ledare i herrlag som lever över sina tillgångar och på pengar som egentligen inte finns.
”Vi kan inte kräva löner som herrarna har - och vi kan inte tvinga folk att gå och kolla. Det är bara att inse; vi har en produkt som ingen vill se - och vi spelar i B-VM.”
Elitidrotten är inget jämställdhetsprojekt, avlönad idrott är ingen rättighet, likalönsprincipen existerar inte, marknaden är fri.
Mest lästa just nu
IfK Göteborg utlyste medlemsmöte oh de ansvariga kände att det kunde hända mycket. Det gjorde det inte. Mötet på Elite Park Avenue lockade över 300 medlemmar medan ytterligare 975 följde händelserna via sändning . Det blev överraskande lugnt med tanke på en svajig säsong. Men slutet blev bra, och det tjänade som lugnande medel i klubben. Blåvitt hängde kvar och ordförande Rickard Berkling kunde knäppa upp västknapparna och andas ut. Både efter sista matchen och Medlemsmötet.
Då hade han ställt sig inför alla och varit mycket uppriktig.
Gamla Ullevi i Göteborg förbereds för en ny hybridgräsmatta (Carpet-hybrid) inför nästa säsong. Innan nyanläggningen påbörjas kommer den gamla gräsmattan att fräsas bort och underlaget förberedas.
”Konstgräset är framtiden i Sverige”, det kommer att öka spelarnas teknik och tempo, alla får bättre möjligheter att träna”, har det hetat i några år, men nu gäller ett annat resonemang bland arenaägare
Mellandag i VM i handboll – då är det väl lugnt i Scandinavium? Absolut inte! Nästan hundra barn från Göteborgs förorter, Orust och Borås samlades för att vara landslagsstjärnor för en dag. Och en tidigare världsstjärna dök upp och bjöd både på sig själv och på sina bästa tips: Ljubomir Vranjes.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Ola Serneke och IFK Göteborg har varit synonymt.
Han har sagt ja vid flera tillfällen.Han underlätttade bygget av Kamratgården, han har varit en partner i olika perioder, han tog initiativ till Kvibergs Arena och han har varit huvudsponsor sedan 2019. Men nu upphör ett fem-årsavtal och parterna har inte kommit fram till en ny lösning, utan att Serneke sagt konsekvent nej
Tillsammans med VM-organisationen för VM 2024 har Svensk
Innebandy och Folkspel tagit fram en specialgjord Sverigelott, där hela
överskottet går tillbaka till föreningarna i Svensk Innebandy.
Arbetet mot VM 2024 pågår för fullt och nu kan Svensk Innebandy som ett
led i detta presentera Folkspel som en ny partner.
Engelsk fotboll – till vilket pris som helst...- Åtminstone nästan. Dana Strong, vd på Sky Sports går ut i ett i ett pressmeddelande och berättar att notan för att sända Premier League över säsongen 2025– uppgår till hisnande 88 miljarder kr!
Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen
Skriv kommentar