Idrottens olikheter framkommer i krisen
Idrottens hittills mest kända Virus hette Lindberg i efternamn, spelade ishockey i Brynäs och landslaget och coachade även Tre Kronor 1976 - 1978. Han var ett friskt och fräscht virus både i spelet och i debatten. Nu regerar Corona. Och ingenting är som det en gång var.
Ingenting konstigt med det när en pandemi drabbat hela världen. Konstigare är de beslut som en del idrotter fattat - eller inte alls fattat. En del har inte fattat någonting.

Den mest omvälvande konsekvensen för idrottens del vore om de olympiska sommarspelen i Tokyo till sommaren ställs in - eller skjuts på en obestämd framtid. Nästa år? Från högsta politiska ort i Japan slår man rätt tvärsäkert ifrån sig oron och verkar fullt övertygade om att spelen kommer att genomföras som det är tänkt mellan den 24 juli och 9 augusti. Det är bara den reslystna och påträngande lilla virusen själv, coronan, som vet svaret på frågan.
Miljardbelopp försvinner
Osäkerheten, mörkertalen, oron, rädslan och de livsomvälvande konsekvenserna drabbar oss alla.
Vissa drabbas av panik. Somliga osolidariska blådårar hamstrar till och med toalettpapper.
Hyllor gapar tomma i butikerna, hotellkedjorna varslar tusentals, länder stänger sina gränser, UD förbjuder onödiga flygresor, folk slutar gå på teater, bio och krogen, folk jobbar hemifrån i den mån företagens struktur tillåter frånvarande personal för att ändå gå runt.
Miljardbelopp kommer att flyga rätt ut i ingenting. Jobb försvinner. Löner uteblir. Mat, hyror och allt annat skall ändå betalas. Så ock för idrottsklubbar
Spelare, personal, arenor. Allt skall betalas. Men utan publik försvinner stora inkomster. I det långa loppet är också sponsorintäkter i fara i takt med att företag stänger eller lägger ner. Konkursen väntar bakom knuten. När klubbar kommer att behöva näringslivets stöd som bäst kanske det inte ens finns där.
Allsvenskan i farozonen
Ingen kan idag överblicka konsekvenserna. Hela samhället ställs på det hårdaste provet som vi nu levande människor har upplevt.
Men SM-finalen i bandy skall spelas på Studenternas i Uppsala.
Det som om de ansvariga inte vill erkänna det totalt meningslösa i detta. Jovisst, bandyfinalen är fascinerande kuriositet i det svenska idrottsutbudet. Men en SM-final utan publik är som en konsert eller en teaterpjäs för tomma stolar. Meningslöst.
Svenska Basketbollförbundet fattade det klokaste beslutet hittills av alla. Slutspelat för året. Ligavinnarna korades till svenska mästare.
Så kunde handbollen och ishockeyn också gjort. Högst extrema förhållanden kräver högst extrema beslut. Man kan inte rida på gamla bestämmelser och statuter när ett okontrollerbart virus plötsligt virvlar runt och ställer allt på ända.
Slopa slutspelen och kora serievinnarna till mästare. Det hade varit det enda raka.
Allsvenskan i fotboll kan med största säkerhet inte starta i början av april.
Osäkert med fotbolls-EM
Det mexikanska VM-rallyt avslutades i förväg. Curling-VM ställdes in. London Marathon - världens äldsta - är framflyttat till hösten. Hästsportens världscupfinaler i Las Vegas är inställda. Giro d´Italia har skjutits upp. Det blev inga längdtävlingar på skidor i Kanada. De stora fotbollsligorna ute i Europa gör paus på obestämd tid. Champions League avbrutet tills vidare. Den olympiska facklan är tänd men dess väg genom Grekland har stoppats.
Det märkliga är att man i England inte bara omedelbart korar Liverpool till ligamästare. Jürgen Klopps lag leder med 25 poäng före Manchester City. Hur kan någon - jodå, det finns sådana - missunna Liverpool ligaguldet?
På tisdag skall Uefa sammanträda för att diskutera sommarens (12 juni - 12 juli) EM i fotboll, ett länge omdiskuterat och ifrågasatt arrangemang, utspritt över halva Europa. Det troliga (och rimligaste) vore att redan nu blåsa av och skjuta mästerskapet till nästa år. Om det rent logistiskt är möjligt. Kanske måste man slopa mästerskapet helt och förklara 2020 som ett förlorat år.
De goda exemplen
Mitt i krisen avslöjar sig de giriga och de mest egoistiska. Men i allt kaos framträder också de goda exemplen. Spelare i den nordamerikanska basketligan (NBA) går in med miljontals kronor och betalar personal som riskerar att bli utan lön. Och självaste Cristiano Ronaldo öppnar sina hotell och erbjuder dem som sjukhus och tar ur egen ficka (han lär vara god för över fyra miljarder) för att avlöna läkare och annan personal.
Den svenska finansministern Magdalena Andersson har lovat stöd till svenskt näringsliv. Hon sitter på statens jätteförmögenhet, det som samlats i ladorna för att användas till svåra år. Det är svårt nu. Krisens omfång går ännu inte att greppa men svenskt näringsliv är lovade stöd för att förhindra konkurser och garantera startbidrag när samhället en gång måste starta om hela maskineriet igen.
Kulturvärlden består av tusentals underbetalda medarbetare som i vanliga fall kämpar i sitt anletes svett för att gå runt. Utan publik är deras verksamheter dödsdömda.
Idrottsrörelsen sitter delvis i samma båt.
Jag utgår ifrån att finansministerns löften om en ekonomisk räddning av ett ekonomiskt dränerat Sverige också kommer att gälla både kultur och idrott.
Mest lästa just nu
Deloitte och Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) har ingått ett samarbete som en förlängning av Deloittes internationella partnerskap The Olympic Partner (TOP).
- Vi delar många egenskaper med den olympiska rörelsen, såsom fokus på personlig prestation och utveckling, hälsa och välbefinnande. Vi har mycket att lära av den kunskap som finns inom SOK och tror att vi med våra kompetenser kan bidra till att utveckla SOK som organisation, stärka den olympiska rörelsen och idrott i Sverige i stort, säger Erik Olin, Country Managing Partner på Deloitte.
En entusiast och eldsjäl i samma person. Och han snackar inte bara utan får saker och ting gjorda. En Lars Månsson skulle det finnas lite varstans, då blev mycket uträttat. Han har svarat för ett enastående arbete i Arvika.
Lars har förverkligat idén om ”Arenan” och den blir nu till modell för varenda kommun i Sverige. Så bra är det bakomvarandet tänket och nyttan med skapelsen.
Han är SHL-ishockeyns högst avlönade svenske spelare. Skatteverkets siffror avslöjar att Färjestads forward Marcus ”Lilliz” Nilsson, 33, år, redovisade en taxerad inkomst på 3 279 800 kr, taxeringsåret 2022.
Santidigt sprider sig en osäkerhetsfaktor bland SHL-klubbarna och allmänt inom idrotten. Våldsutvecklingen i samhället påverkar alla och risken för attentat har ökat.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
”Vi hoppas att vi har snälla sponsorer, eller att det finns vänliga själar som vill hjälpa oss”, vädjar Lisbeth Larsson, ordförande i Eslövs IK.
Bedragare har länsat handbollsklubbens tillgångar.
Med hjälp av ett kapat bank-id kunde bedragare komma över flera hundratusen kronor från Eslövs IK.
Visst är det ganaka fantastiskt. Ett spelbolag lanserar ett aspel så att idrotten kan förstärka intäkterna. Det är precis vad som sker när Svenska Spel tillsammans med svensk ishockey introducerardet nya nummerspelet Supportern.Ett ett digitalt lotteri som ska bidra till nya och viktiga pengar hos 27 föreningar i SHL, SDHL och Hockeyallsvenskan. De ska erbjuda spelet i samband med ligapremiärerna.
Hanna Stjärne, vd på SVT, är i dag lycklig. Hon avslutade arbetsveckan med att ge ett besked som glädjer många svenskar. Från och med vinter-OS i Cortina 2026 kan alla följa OS-festen på SVT:s plattformar.
– Jag är så otroligt glad över att OS-sändningarna flyttar hem till SVT igen. Sport är roligare att uppleva tillsammans och vi ser fram emot att samla Sverige framför många spännande och historiska sportögonblick framöver, säger Hanna Stjärne.
Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen
Skriv kommentar