Marknadsföringen går av sig själv...

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Det gäller att ha på fötterna. Bra skor är inte det sämsta. Just nu har löparskor blivit ett hett samtalsämne mellan dem som vill slå nya rekord och några som tycker att teknik och material börjar få alltför stor betydelse.

Högre - längre - snabbare - så lyder den olympiska kommitténs motto - och det må väl vara hela mänsklighetens. Idrottens utveckling och teknikens går hand i hand och det är inget fel med det

Nikes nya sko marknadsför sig själv. Vaporfly-skorna med kolfiberplatta och tjocka skumsulor skapar diskussion i friidrottskretsar.

Naturligtvis finns det gränser. Ingen språngbräda i höjdhopp, inget raketbränsle i staven, inga fenor på simmarna.

Nu talas det om den nya sko som Nike tagit fram med en kolfiberplatta inuti och tjocka skumsulor. Nya rekord har slagits. Världsrekordtider för både damer och herrar på maraton och det svenska rekordet överträffat två gånger inom kort tid av först David Nilsson (2.10.08 i höstas) och därefter av 41-årige Mustafa Muhammed (2.10.04) i år. Rekordet hade då stått orört sedan VM i Helsingfors 1983, då Kjell-Erik Ståhl kom fyra med tiden 2.10.38.

Bättre skor - det är väl bra

Ståhl protesterar nu högljutt och hävdar att han alltjämt är Sveriges bäste maratonlöpare genom tiderna och menar att de nya svenska rekordloppen åstadkommits med hjälp av det han kallar ”skodoping”.

Han beklagar att materialet fått allt större betydelse och att det förminskar löparnas egen prestation.

Han glömmer uppenbarligen att tekniken och idrotten alltid utvecklats i takt med tiden.

Och glömmer tydligen också att oavsett skor så är det det starka hjärtat, de pumpande lungorna och den förbättrade syreupptagningsförmågan som avgör vilka som orkar längst och springer fortast.

Jag tror att de nya skorna har betydelse. Inlägg och skyddande sulor minskar slitaget på benens muskler, håller tillbaka trötthet och kramp.

Men är inte det bra?

Och precis som den förre rekordhavaren David Nilsson säger: ”Om folk gillar att springa med en sko som är skönare och som det går fortare att springa i, varför skulle det vara en dålig sak?”

När stav blev akrobatik

Jag såg med egna ögon på SM i friidrott i Skövde 1967 hur den blivande tandläkaren John-Erik Blomqvist från MAI klängde sig över 501 med den nya glasfiberstaven och blev förste man i Sverige över fem meter. Kapapultkraften i staven gav högre höjder. Men den utvecklade också stavhopparen till en multibegåvad idrottsman. Nu krävdes snabbare anlopp, bättre teknik, starkare armar, en utvecklad gymnastisk, ja rent av akrobatisk förmåga. Publiken fick se närmast cirkusartade bravader och - det torde vara omöjligt vad det än gäller - att stoppa människans strävande att nå högre, längre och bli snabbare.

Bilarna, flyget, rymden - överallt expanderar och förfinas den mänskliga utvecklingen i takt med tekniken.

Den stora skidrevolutionen

1974 genomfördes VM på skidor i Falun. Thomas Magnuson vann den inledande tremilen på det österrikiska märket Kneissl. Han valde bort sina träskidor strax före start och fick en fullträff. Dagen efter kallades det till presskonferens på Stadshotellet i Falun. Vid entrén mötte jag, klädd i veritabel vargpäls, den österrikiske skiddirektören Franz Kneissl. Det var han som nu skulle sola sig i glansen, förklara och fira den nya revolutionen inom skidsporten. Samtidigt lämnade Edsbyns skidindustriers chef Bengt Ivarsson (i brun renskinnspäls) lokalerna. 

Medveten om att slaget nu var förlorat. Inget skulle nu kunna stopp plastens intåg och totala förvandling av skidsporten. Snabbare skidor, bättre belag, snabbare åkning. Roligare skidåkning dessutom - även för en medelmotionär.

Carl Lewis fick ett par specialskor tillverkade åt sig för tre miljoner kronor. Naturligtvis fanns där (finns) också betydande kommersiella intressen i den tekniska utvecklingen. Det gäller bilar, flygplan, cyklar, skidor, skor, vallor - allt.

Minskar tröttheten

Idag leder Nike utvecklingen av de nya skorna vilket ger fördel åt löparna i deras eget stall. Men konkurrenterna följer efter. Precis som det blev i skidsporten. Internationella Friidrottsförbundet har ögonen på utvecklingen och någon form av regelverk kommer att etableras.

I dag säger teknikerna att de nya skorna absorberar energi, ekonomiserar löpningen och minskar tröttheten i benen.

Skillnaderna finns ju redan. Alla har inte samma skor, skidmärkena är många. Konkurrensen löper parallellt mellan idrottsmännens egen personliga och fysiska utveckling och teknikens strävan efter nya framsteg.

Så har det alltid varit - så kommer det alltid att förbli.

Citius - altius - fortius.  Snabbare, högre, starkare.

Kommentera

Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
Path:
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Golf-Sverige delades i två läger vid helgens förbundsmöte.

Som enda distrikt röstade Stockholms GDF, med totalt 169 000 spelare, mot förbundsstyrelsens förslag om att införa ett maxtak för antalet golf-ID som en golfklubb får utfärda. 

Golf-ID är att betrakta som legitimationshandling att få spela på en golfbana. Röstsiffrorna blev 62-8.

Fotbollens allsvenska klubbar gör för lite för att motverka våld och ordningsstörningar. 

-Många vågar inte ta tag i problemet. Vi har försökt motverka det här, och vi hoppas att arrangören tar ett större ansvar. 

Per Engström, sektionschef för polisens nationella operativa avdelning var mycket tydlig i en intervju med Sportspegeln på söndagskvällen.

Vem blir Årets Svenska Kvinna 2025? Kommer SWEA Internationals utmärkelse att gå till en av Sveriges mest internationellt framgångsrika affärskvinnor, en läkare och humanitär hjälparbetare, en hyllad skådespelare och regissör, en generalmajor inom Försvarsmakten, en världsrekord-hållande simmare eller en motorsports-legend? 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum.  Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030. 

Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.

Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.

I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.

Alla friidrottsvänner är att gratulera. Sporten får rekordmycket utrymme i TV, i synnerhet i år, men även framåt. Både Discovery och SVT är angelägna om att bjuda på  direktsändningar från galor världen över. SVT har säkrat rättigheter till 2030 - och i ett flerårigt avtal med nyaGrand Slam Track har Warner Bros och därmed Discovery kommit över rättigheter i Europa och Asien och nya Superligan.

MFF  satsar på en stjärnvärvning. Islänningen Arnór Sigurdsson är klar för klubben.

26-åringen håller dokumenterat hög klass och när MFF fick chansen  accepterades att han kostar några miljoner. an får tröja nummer åtta och ansluter till laget nästa vecka.Tränaren Henrik Rydström är lyrisk :– Tittar man på vad han gjorde i allsvenskan, så var det en offensiv av högsta klass. Han kan spela i olika offesiva positioner. Han kan vara åtta, tia eller ytter.