Rykten runt gamla mästarklubben
Det fanns en tid när världskoncernen Facit styrde i Åtvidaberg. När fotbollen var köpingens och företagets vassaste PR-vapen, hela styrelsen hade jobb på fabriken, alla spelarna jobbade där, idyll och småstadskänsla blev en frodig biotop för de finaste fotbollsorkidéer som växte i detta land, Åtvidabergs FF blev svenska mästare två gånger på 70-talet och utländska klubbars uppköpare hade ”årskort” på Kopparvallen.
Nu spelar laget i division 2 (d v s fjärde divisionen i rangordningen) och märkliga sponsorpengar och misstankar om matchfixning florerar.
Det fanns en tid när världskoncernen Facit styrde i Åtvidaberg. När fotbollen var köpingens och företagets vassaste PR-vapen, hela styrelsen hade jobb på fabriken, alla spelarna
Jag måste ta ett djupt andetag. Som reporter, sedermera sportchef för tidningen Östgöta-Correspondenten i Linköping (fram till 1989 då jag flyttade till Sydsvenskan i Malmö) och med fotbollen som min huvudsport följde jag ÅFF från kvalvinsterna över Sandviken och Brage 1967, den allsvenska debutens 1968 och guldåren på 70-talet.
Jag är alltså lite känslomässigt berörd av allt som otroligt nog kunde hända på denna lilla ort (12 000 i kommunen). Fantastisk fotboll, stjärnglas, allsvenska guld, internationella stormatcher.
ÅFF - med hjälp av Facits kontor över hela Sverige - skummade av Sverige på gräddan av talanger, utvecklade dem och blev en trampolin för många ut i proffslivet utomlands.
Inga utländska spelarköp, inga externa sponsorer (Facit ägde ju laget) inga mystiska sponsorpengar. En och annan svart krona kanske, hjälp till husköp, kostymer, några tusenlappar - allt skattades säkert inte - men med dagens mått mätt var det bara en oskyldig fotbollsidyll.
Misskött ekonomi
Det är Aftonbladet som nu presenterar en drapa om ”hemliga” sponsorpengar från Dubai, påtryckningar och maktspel från de inblandade mecenaterna och misstankar om att klubben (vissa spelare?) utnyttjats för matchfixning.
Jag vet vad jag vill tro - inte vad jag tror.
Man kan sluka Aftonbladets artikel som ett mos på en blandning av äpplen och päron.
Att klubben grundligt misskötts under senare år är sedan länge blottlagt i full dager. Ordföranden och tränare har avverkats på löpande band. Ekonomin - som väl aldrig varit stark efter tiden när Facit ägde och regerade - har körts i botten. Klubben har rasat i seriesystemet från Allsvenskan, genom Superettan, division ett till sin nuvarande plats i division två.
Men att det finns en hemlig sponsor i Dubai, pengar som kallas mystiska, behöver ju inte per automatik ha någonting med matchfixning att göra.
Miljoner från Eusebio
Dessutom träder mecenaten fram i form av den gamle skyttekungen (nio år i slutet av 70-talet, början på 80-talet) Göran E Karlsson som sedan 2011 arbetar som konsult i just Dubai. Han säger sig ha skänkt pengar genom gåvobrev men utan att ställa andra krav eller villkor än att pengarna skall användas till klubbens elitverksamhet.
Han säger sig inte ha haft någonting att säga till om vare sig med tränartillsättningar (och avskedanden) eller spelarköp. Han vill bara tacka en klubb som betytt så mycket för honom. Jag känner Göran E (”Eusebio” svarade han på frågan vad E:et stod för) som frisk och fräck och med ett självförtroende utan gränser. Enligt mina källor mycket nära ÅFF, välinformerade och insatta sedan många år, är Göran E mycket pålitlig. Hans senaste bidrag till ÅFF var en miljon kronor insatta på ÅFF:s konto utan kravspecifikationer så sent som i februari i år.
Även den kände Stockholmskrögaren Stefano Catenacci satsade pengar i ÅFF under tiden som hans son spelade där.
Enligt en av mina trovärdiga källor är Aftonbladets artikel fylld av ”antydningar, spekulationer och elakt förtal.”
Göran E Karlsson själv - som nu sitter fast i Åtvidaberg och inte kan återvända till Dubai på grund av coronapandemin - tror inte på att matchfixning kan kopplas samman med externa sponsorer i Åtvidaberg. Och han svär sig helt fri för egen del. Det bekräftar också mina källor.
Externa sponsorer - en fara
Det är ingen nyhet i vare sig svensk eller utländsk fotboll att klubbdirektören (i vissa fall på storsponsorernas order) desavouerar tränarstaben vad gäller val av spelare eller att finansiärer till och med aktivt medverkar vid tränarbyten. Jag vet flera allsvenska klubbar där styrelsen varit helt ovetande till att externa finansiärer tagit saken i egna händer och kontaktat önskvärda spelare som de sedan presenterat för styrelsen.
Det finns alltid denna risk med externa sponsorer. Det krävs styrelser med integritet och styrka för att hålla dem på minst coronaavstånd.
Sverige är inte förskonat från matchfixning. Det vi efter rapporterna från det schweiziska företaget Sportradar som övervakar den europeiska spelmarknaden och anger Sverige som ett av de mest utsatta länderna. Försöken görs oftast i lägre divisioner där kontrollen är sämre och spelarnas löner låga. Frestelserna därmed större.
Vissa misstankar
En grupp som kallar sig ”Gruppen” som har fört framför misstankar om att allt inte stått rätt till i vissa matcher. Även Tor Arne Fredheim, klubbens tränare mellan maj och oktober 2019, för fram sina misstankar. Menar t o m att det avgjorde degraderingen till division två.
Det finns en f d styrelsemedlem som i mejl krävt att vissa spelare, som han finansierat, skall vara med på planen.
”Gruppen” kommer att ha ett möte med klubbens styrelse.
Åtvidabergs FF behöver verkligen göra upp med sin senare historia. Den är fylld av tveksamheter. Även i svag ekonomisk ställning måste en klubb hålla oseriösa mecenater borta.
Men Aftonbladets koppling mellan Dubai-pengar och matchfixning är en spekulation helt utan bevis - ett direkt utpekande dessutom av f d spelaren Göran E Karlsson.
Mest lästa just nu
Östersund hade tvånget att samla in 3 miljoner över helgen. Inorska Vipers Kristiansand är det rena drömmen . I damhandbollsklubben från Kristiansand gäller ett krav om 25 miljoner på fem dagar!
Klubben har hört till elitserien sedan säsongen 2001/2002, vunnit sex norska mästerskapsguld ocherövrat tre Champions League-titlar.
N u har Vipers problem. Gigantiska, om sanningen ska fram.
Planerna på en omfattande revidering av arenor och hallar för idrott i Malmö är högaktuellt. Malmö stadion från 1958 rivs och ersätts av en ny stadion för fotboll och friidrott med plats för 8 000 åskådare, kostnadsberäknad till 538 miljoner kronor och som planeras att kunna användas tidigast våren 2029. Dessförinnan påbörjas bygget av en ny multisportarena på stadionområdet där gamla Malmö stadion rivs under 2025-26.
Löpning & livet, en av Sveriges största podcasts inom sport, går in som svensk mediapartner för Broloppet 2025. Ett unikt evenemang, som förväntas bli ett av Nordens största löparevenemang 2025, markerar även 25-årsjubileet av Øresundsbron och ska genomföras den 15 juni, med start i Köpenhamn och målgång i Malmö.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
För andra året i rad låter kafferosteriet Löfbergs 50 värmländska föreningar dela på en halv miljon kronor.
Utan att de har gjort något speciellt just nu, utan därför att föreningarna finns, det räcker som skäl
Flera sådana företag och fler liknande initiativ, vore öänskvärt.
nya 100 000 kronor går till prenumeranten Sofia Thuvesson – och en likadan summa till Floby VK efter en ny dragning av JOYNA från ideella Folkspel.
– Allvarligt? Det är ju en fantastisk nyhet. En jätteviktig extra inkomst för oss, säger föreningens ordförande Denny Walthersson.
Närmar vi oss den dagen då ligaorganisationer som SEF, Föreningen Svensk elitfotboll med totalt 32 klubbar, SHL AB, 14 lag, har spelat ut sin roll – som en följd av A I-tekniken med självstyrande robotar vid idrottens arenor.
SEF och SHL blir mellanhänder som inte längre har någon funktion att fylla för elitlagen, ja lag i alla divisioner kommer i framtiden att ”strömma”sin egen idrott och skapa ”betalväggar”.
IFK Norrköping blir starkt kritiserat, Klubben går nu ut med Information om att det bllir en större ekonomisk förlust än väntat i det kommande bokslutet. Lägre intäkter och färre spelarförsäljningar än förväntat är skälen. Samtidigt är landslagsspelaren, Linus Wahlqvis, mycket kritisk och menar att klubben slarvade bort en övergång när hans förra radarkamrat, Alexander Fransson ville återvända till klubben, men nobbades av IFK.
Skriv kommentar