Får vi någonsin se ett lika bra fotbollslag…

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Den eviga kampen för oberoendet från huvudstaden har inte bara gällt politik sedan Francos dagar. I år missade FC Barcelona segern i spanska ligan, den katalanska huvudstaden fick vika ner sig för centralmakten i Madrid. 

Det var en uppgörelse mellan Real Madrid och Barca. världens rikaste klubb med sina 9,15 miljarder kronor i omsättning (900 miljoner mer än just ärkerivalen Real).

Andra tider. Camp Nou ekar tom

En sak kan man utan tvivel påstå: det har aldrig spelats bättre fotboll på det här sargade jordklotet än den på Camp Nou (och andra arenor) när FC Barcelona var som bäst.

Vi kan datera de åren mellan 2008 och 2012 då också Spanien dominerade värdsfotbollen - VM-guld 2010, EM-guld 2008 och 2012. Med partituret som komponerats i Barcelona och en stomme av spelarna därifrån.

Hela världen njöt

Och det är mot detta storverk - som ett notblad från Mozart - som all fotboll numera bedöms och jämförs.

Det var när Leo Messi spelade förstafiolen, när Xavi tänkte åt de andra, Iniesta höll i dirigentpinnen, när Busquets, Fabregas, Pique, Puyol, Jordi Alba, Pedro med flera spelade ut det register de fått intrimmat i Barcelonas skickliga akademi, när one-touch-fotbollen introducerades, tekniken fick blomma, rörelseschemat var oändligt och svåranalyserat. Det var vackert och effektivt och hela världen njöt.

Fotbollen som konstart har aldrig presenterats på ett mer fulländat sätt än just då.

2009 var kanske klubbens allra bästa år med segrar i ligan, cupen och Champions League och när Leo Messi första gången tog emot Ballon d´Or som världens bästa fotbollspelare. Det har blivit fem gånger till.

Leo Messi är 33 år nu. Han kom som ett barn till Barcelona, mest för att där kunde erbjudas det tillväxthormon som krävdes för att den lille argentinske gossen (13 år, 137 centimeter kort) skulle kunna växa till acceptabel längd. Föräldrarna hade inte råd hemma i Rosario, FC Barcelona betalade.

Klubbens frälsare

Han var 16 när han debuterade i A-laget, han måste räknas in i den lilla skara som i varje fall kandiderar till titeln Världens bäste fotbollspelare genom tiderna. Personligen håller jag hans landsman Diego Armando Maradona högre eftersom han ensam drev ett helt landslag till VM-guld. 

Med de stora namnen från klubbens akademi som lagets stomme fanns inte bara den individuella begåvningen och den unisona totalfotbollen; där fanns också det katalanska hjärtat och själen. Och utanpå den; den lille, kataloniserade argentinaren Leo Messi, klubbens frälsare som också fått just smeknamnet El Messia, Messias.

Den italienske tränaren Marcello Lippi (Italiensk förbundskapten VM-guldåret 2006 och många år i Juventus bl a) sa en gång (2011) om FC Barcelona: ”Ett liknande fotbollslag har aldrig skådats. Jag har aldrig sett något bättre.”

Ingen av oss har. Varken förr eller senare. Kommer kanske aldrig att få se ett så fulländat lag som underhåller gränslöst, vinner de stora mästerskapen bl a därför att också det offensiva försvarsspelet, återerövringsspelet är det bästa vi någonsin sett.

Det är mycket sagt att FC Barcelonas lag idag ligger som en skugga över solskensdagarna när laget var som bäst. Andraplatsen i spanska ligan är inget fiasko även om det är ett ord som används i spanska medier efter ligaförlusten mot Real Madrid.

Kulturbärarna borta

Men idag famlar klubben efter en ny (eller återtagen) identitet, Messi är inte längre överjordisk, de bärande delarna, klubbens kulturbärare, finns inte kvar, miljardvärvningarna har inte alls lyckats och kritiseras hårt. 

Det är väl där, det ekonomiska slöseriet på spelare som inte motsvarat förväntningarna som det stora felet ligger, det som medierna främst kritiserar och fansen svär över.

Efter förlusten mot Osasuna, som definitivt banade vägen för Real Madrids ligaseger, tog den annars lite blyge och medialt tillbakadragne Leo Messi bladet från munnen. ”Vi har varit ett ojämnt och svagt lag med bristande intensitet. Vi måste alla ta ett djupt andetag, rensa våra huvuden på allt som har hänt sedan december.”

Han menade verkligen alla. Från spelare till tränare och presidium.

Det var med den nederländska världsstjärnan Johan Cruyff som manager och tränare på 80-talet som totalfotbollen (den som Ajax en gång varit först med) skapades i Barcelona och den då eftersatta akademin rustades upp och en gemensam fotbollsfilosofi kom att genomsyra fotbollstänkandet från pojklagen till A-laget.

Det är till den man nu vill tillbaka

Tveksamma spelarköp

Barcelona har ”ruinerat sig” på tveksamma spelarköp. Ekonomin har varit minst sagt skakig. Och att klubben i våras värderades som världens rikaste klubb med sina 9,15 miljarder kronor i omsättning (900 miljoner mer än ärkerivalen Real Madrid och 1,4 miljarder mer än trean Manchester United), betyder inte att resurserna är obegränsade. Mycket in men alldeles för mycket ut. Ekonomiskt handlar klubben från enbart de exklusivaste lyxbutikerna men varorna håller inte alltid vad de lovar. 

Det är kanske lite av Barcelona-andan - Mera än en klubb - som delvis gått förlorad.

Barca var ju förebilden i så många avseenden. Med sitt till synes demokratiska presidentval, en man en röst, med kandidater att rösta på vid allmänna val vart fjärde år, oviljan att ”smutsa ner” klubbtröjan med reklam. 

Fram till 2010, under 112 år, spelade Barcelona utan reklam på bröstet och när man så ändrade sin filosofi blev det ett humanitärt projekt. Man betalade för att ha Unicef på bröstet. Nu har verkligheten tvingat fram en hårdare ekonomisk politik bl a genom samarbetet med Qatar Foundation.

Barcelona är inte var det en gång var. Inte spansk fotboll heller.

Men frågan är: får vi någonsin mera se ett lika bra fotbollslag som FC Barcelona när klubben var som bäst?

Åke Stolt

Fakta

FC Barcelona har vunnit den spanska ligan tio gånger under 2000-talet, den spanska cupen sex gånger, Champions League 2006, 2009, 2011, 2015.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.