Agne Simonsson förnyade fotbollen

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Dödstalen stiger. Alldeles oavsett virusets framfart.Nu tillhör också den briljante fotbollskonstnären Agne Simonsson de som fanns en gång.

Jag hade turen att få uppleva honom på planen, när jag var i början av min långa fotbollsresa, han i slutet av sin - som spelare.

Agne Simonsson var en revolutionär av svensk anfallsfotboll. Ett helt nytt centerideal som man inte sett förut. Det ledde honom ända till storklubben Real Madrid, den ende svensk som spelat där.

Agne Simonsson,en av Sveriges klokaste och smartaste fotbollsspelare

Dåtidens centerideal hette Gunnar Nordahl, fysiskt stark, snabb, alltid i anfallens spets, med ett oerhört kraftfullt skott. Han var prototypen när nya centrar skulle skapas. Många unga fotbollstalanger begåvades med epitetet ”Han kan bli den nye Nordahl.” Ingen kunde fullt ut leva upp till idealet.

Agne Simonsson var av ett annat slag. Mera finlemmad, en dirigent med utvecklat spelsinne och fin teknik, en stor lagspelare. Och kanske den allra förste target-spelaren i svensk toppfotboll.

En spelande center

Agne var den man spelade upp bollen på, han drog sig tillbaka för att vara delaktig i speluppbyggnaden innan han listigt förflyttade sig in i straffområdet och letade upp de fria ytorna och gjorde mål. Han var en skicklig huvudspelare dessutom. Han gjorde 27 mål på 51 landskamper 

Han är den ende svensk - tillsammans med Nisse Liedholm och Hanna Ljungberg - som gjort mål i en VM-final. Mot Brasilien på Råsunda 1958 när brassarna vann med 5-2 och Pelé föddes. Agne var då ännu bara en division 2-spelare (dåtidens andradivision under Allsvenskan) i Örgryte som året innan förlorat kvalet till Allsvenskan mot Motala AIF. Jag såg matchen. 

Man talade om en spelande center, så kunde man också göra - kanske för att många insåg att Gunnar Nordahl inte skulle gå att kopiera. Agnes fina samarbete med klubbkamraten Rune Börjesson blev berömt, tillsammans skördade de framgångar i både Örgryte (gick upp i Allsvenskan 1959) och landslaget. Som tränare efter karriären gjorde Agne också sin klubb ÖIS till svenska mästare 1985.

Minnesåret 1959

Det säger mycket om Agne Simonsson att han 1959 tilldelades inte bara Guldbollen som Sveriges främste fotbollsspelare utan också Svenska Dagbladets guldmedalj. Men mera säger det kanske om på vilken låg nivå, internationellt, som svensk idrott låg vid den tiden. Agne fick nämligen Guldbollen för en praktfull insats med två mål mot England på Wembley - i en träningslandskamp. Året efter VM alltså. 

Att vinna mot England på Wembley ansågs nämligen då för tiden som något av det allra största som kunde åstadkommas av svenskar på internationell mark. Agne var briljant i den där matchen men den gällde ingenting utom äran. Men äran stod också högre i kurs på den tiden.

Proffsspelet i Spanien blev ingen succé. Simonsson skulle bli mannen som ersatte fenomenet Alfredo di Stefano i Real Madrid 1960. Real Madrid var då världens bästa klubblag, hade vunnit Europacupen 1956, 1957, 1958, 1959 och 1960 när Agne kom dit till höstsäsongen. 

Det skulle dröja till 1965 innan Real vann igen men då var Agne redan tillbaka i Örgryte. Han gjorde 106 mål på 158 allsvenska matcher - som en spelande, dirigerande center som aldrig sågs som den typiske målskytten. Någon räknade ut att han hade spelat fram till dubbelt så många mål som han gjorde själv.

Det blev bara tre matcher i Real Madrids åtråvärda, vita tröja (ett mål) 1960-1961 och han lånades sedan ut till Real Sociedad säsongen 1961-1962 där han spelade 22 matcher (åtta mål) innan han återvände till svensk fotboll.

En av de smartaste

Många uppfattade Agne som lite svåråtkomlig och egensinnig, jag tyckte alltid att han var en mjuk och vänlig människa att samtala med, lågmäld och klok analytiker, generös och glad.

Flera spelare har intygat vad Agne Simonsson betydde för dem som tränare, hur mycket han lärde dem. Med sina analyser, sina lite annorlunda idéer om hur anfallsfotboll kan spelas. Inte minst spelarna i det Örgrytelag som sensationellt vann SM-guldet 1985 efter seger över argaste rivalen IFK Göteborg. 

Jag hörde från flera av de omdömen om tränaren Agne Simonsson som påminde om de superlativer som Malmö FF:s landslagsspelare Thern, Dahlin, Schwarz med flera framför om Roy Hogdson när han formade dem till storspelare som nådde nästan lika långt som Agne en gång och tog brons vid VM i USA 1994.

Den sista tiden i livet var Agne drabbad av sjukdomar och tillbringade flera år i rullstol. Den 19 oktober skulle han ha fyllt 85 år.

Vi minns honom som en av Sveriges klokaste och smartaste fotbollsspelare, en arkitekt för en ny sorts fotboll, en elegant både som lagspelare och matchvinnare med en alldeles egen stil. 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.