Beslutet kan bli riktigt dyrt för Blåvitt

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Poya Asbaghi blev alltså näste man till rakning.

Klart han måste ställa sig frågan: Änglar - finns dom?

I varje fall inte i IFK Göteborgs styrelse. Där togs beslutet. Och i styrelserna finns som bekant sällan det bästa fotbollsförståndet.

FK Göteborgs styrelseordförande Mats Engström och klubbordförande Max Markusson meddelar att IFK Göteborgs tränare Poya Asbaghi får sparken, under en pressträff på Kamratgården i Göteborg.

För bara några dagar sedan trodde alla på en fortsättning och att vinden skulle vända för ett lag som bara förlorat fem av 25 tävlingsmatcher i år, vunnit Svenska cupen och öppnat porten till Europaspel.

Det var den förre storspelaren och sportchefen, den sympatiske Kennet Andersson, som fick hålla i yxan och ge Poya beskedet. Om han själv fått bestämma hade klubben avstått från den mest primitiva av lösningar. Nu vill uppenbarligen inte heller Kennet vara med längre och bättre (eller värre) än så kan inte krisen i IFK Göteborg illustreras. 

De som begriper fotboll

Det är alltså de två som bäst begriper fotboll och tillsammans kan köra skutan som nu försvinner. Kennet visar med sin handling att han stöttar tränaren, tror på honom, är lojal mot honom och tar avstånd från styrelsen. Det är rakryggat och en käftsmäll som heter duga för ordföranden Mats Engström och hans styrelse. Den har visat total tondövhet.

Nu har klubben hamnat i ett kaos som kan störta klubben helt i fördärvet. Nu är uppförsbacken brant och det enda raka vore nu att spelarna, som en man, underkänner styrelsens arbete och kräver rättning i leden och visar vilka de stöttar och tror på. 

Det är inte kris i Blåvitt nu, det är totalt kaos.  Det var väl inte det klubben behövde.

IFK, Blåvitt, Änglarna - det kära barnet av Göteborg har självklart många namn. Europatitlar på 80-talet, fantastiska matcher mot klubbar av högsta världsklass i Champions League på 90-talet men en klubb som, sin särställning i Sveriges andra stad till trots, haft mycket problem med sin ekonomi.

Ingen kan förneka att Poya Asbaghi gjort avtryck sedan han tillträdde 2018. Efter fjärdeplatsen i Allsvenskan 2016 följde två magra år med elfteplatser. Överraskande sjua i fjol, bra spel och dominans i många matcher i år. Spelmässigt och statistiskt (bortsett från målen) borde klubben klart legat på tabellens övre halva.

Cupsegern över Malmö FF en tung merit.

Skoningslös recension

Men bara två segrar på aderton matcher duger inte. Tolfte plats. Bara fem lag har gjort färre mål, fem släppt in fler. 1-1 mot Mjällby senast var trettonde matchen på raken utan vinst med tolv matcher kvar. Panik utbröt. Fotboll är ingen bedömningssport och tabellen är en skoningslös recension över både spelarnas och tränarens arbete. Förstås. Men också på hur styrelsen fattar sin beslut, hur sportchefen rekryterar. Det felar på många plan i IFK Göteborg. 

I min värld är IFK Göteborgs beslut kortsiktigt och förhastat. Det tycker jag nästan alltid om plötsliga tränarbyten mitt under säsongen.

Det är på planen bristerna har funnits. Med en eller två forwards i klass med Allsvenskans bästa hade den rent sportsliga krisen i Göteborg inte funnits.

Inte världens bäste

Den 12 augusti hade klubben ett ”rannsakningsmöte.” De ansvariga ställde frågorna till sig själva; trodde man på sin idé, på tränaren, på truppen, på manskapet runt laget? Jovisst. Allt ansågs duga.

Så sent som för ett par dagar sedan fick tränaren Asbaghi klartecken att köra vidare, ledningen trodde på honom. Bara fem av 25 tävlingsmatcher har förlorats, cupen vunnits. Det låter ju inte så olycksbådande.

När Poya Asbaghi ifjol tog upp laget till en sjundeplats med friskt och frejdigt spel nominerades han i kategorin Årets tränare vid säsongsavslutningen. Nu konstaterar han med en lite ironisk underton: ”Jag var inte världens bäste tränare då.” Med andemeningen; och jag är väl inte sämre nu.

Naturligtvis är han överraskad och bitter. Men det hör till maskspelet i dessa maskeradernas tid att man skall låta nöjd och glad och tacka för vad som varit och tycka att styrelsen gjort helt rätt.

Det tycker naturligtvis varken han eller jag.

Får inte chansen

IFK Göteborg har (precis som Malmö FF) en förkärlek för att vända sig till sina egna förlorade söner ute i den europeiska förskingringen när det gäller att förnya sin spelartrupp. Återvinning är ju populärt. Möjligen blir man då lite blind på det andra ögon och missar andra bättre möjligheter. Jag kan inte bedöma den dagsaktuella statusen på hemvändarna Jakob Johansson, Mattias Bjärsmyr, Sebastian Eriksson och Pontus Wernblom.

På papperet ser det ju ut som starka karaktärspelare med blåvita hjärtan som kommer att ge allt för laget de en gång tillhörde. Det är väl vad styrelsen tror. Att Eriksson och Wernblom kommer att virvla runt hänsynslöst med de gula korten singlande som höstlöv omkring sig är väl ingen riskabel gissning. Men Blåvitt måste börja göra mål, det är den felande länken i den annars riktigt hyggliga matchstatistiken som måste hakas på.

Poya Asbaghi får aldrig chansen att jobba med det förstärkta (??) lag som skall spela de tolv sista allsvenska matcherna för Göteborg. Det är nog det han beklagar mest.

IFK Göteborg. Svenska mästare 18 gånger. Tvåa i den allsvenska maratontabellen. Att det skall vara så himla svårt att få fason den klubben igen.

- - -

FOTNOT: ”Änglar finns dom” var en svensk film som hade premiär 1961 med bl a Jarl Kulle, Christina Schollin och Edvin Adolphson i de bärande rollerna.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.