Lika bra att bestämma nu - blås av OS
OS till varje pris - det är så jag tolkar det.
Kanadensaren Dick Pound, mångårig, frispråkig och tung kanadensisk medlem av olympiska kommittén vill ge förtur för olympier i kön till vaccinet mot covid 19. För att rädda OS i Tokyo i sommar.
Ett uttalande som skaver illa i dessa tider.

Om det krävs en dylik gräddfil till världens just nu mest åtråvärda räddningsplanka för mänskligheten så är mitt förslag: ställ in OS i sommar! Det blir aldrig rättvist, aldrig säkert. Pandemin slår blint och ojämnt.
Samtidigt, och med väldigt dålig timing kan man tycka, säger den japanske premiärministern Yoshihidi Suga med bestämdhet att spelen skall genomföras - men utfärdar samtidigt nödläge för Tokyo med omnejd på grund av den ökade smittan.
Sommar-OS 2020 i den japanska huvudstaden sköts som bekant upp till 2021 och skall enligt körschemat avgöras mellan den 23 juli och 8 augusti.
Är det någon som tror att coronapandemin är över då och att hela världen är smittfri?
Jag tror det definitivt inte.
Enligt nyhetsbyrån AP har smittan i Tokyo med gränsområden nått rekordnivåer och enligt det japanska public-servicebolaget för radio och TV, NHK, vill 63 procent av den japanska befolkning, av rädsla för smittan, att OS inhiberas men premiärministern framhärdar: vaccineringen drar igång i mars och coronaviruset kommer att besegras!
Obeslutsamt och mjäkigt
Japan har 125 miljoner invånare men har trots sin stora folkmängd bara 3.400 dödsfall, att jämföras med över 9000 i ett Sverige, vars coronastrategi alltmer framstår som valhänt, obeslutsam, alltför mjäkig och alldeles, alldeles för senfärdig.
Dödssiffran i Sverige är orimlig med tanke på en befolkning på endast 10 miljoner.
Detta sagt bara för ett belysa de helt olika förutsättningar som finns i världens länder. Nu utlovas storleveranser också till de fattigaste länderna - som också finns med bland de över 200 länderna som är anslutna till den olympiska rörelsen. Leveranser är en sak; klart att de rikaste köper vad de vill ha och har helt överlägsna resurser att se till att det djupfrysta vaccinen också hinner tina och sprutas in i ländernas befolkningar.
Det är mindre än 200 dagar kvar till den olympiska invigningen. Med tanke på virusets motståndskraft, långvarighet och nyckfulla uppträdande låter det naivt att tror att världen skall vara smittfri i tid. Hela världen är inte bara i oro, den är också i otakt.
Och om det gigantiska spektakel som kallas olympiska spel - jag har på plats bevakat femton (15) OS och vet lite grann om den saken - i vanliga fall påbjuder en minst sagt avancerad logistik och en organisation långt över det vanliga, så kan man möjligen föreställas sig hur ett coronasäkert OS skall garanteras.
Jag menar att det inte går.
Publik i OS - otänkbart
Förutom 15 000 aktiva skall också funktionärer, mediarepresentanter, domare, hedersgäster och de rättighetsägande TV-bolagens tusentals medarbetare också leva och verka coronasäkert. Ekvationen innehåller så många x och y att till och med en matematikprofessor måste få myror i huvudet.
Ännu har inget besked kommit vad gäller publikfrågan. Det är mer än naivt, för att inte säga dumdristigt, att överhuvudtaget fundera på fyllda läktare om man nu bestämmer sig för att köra. Det kaos och de folksamlingar som roterar runt i kommunikationssystemet under (särskilt) ett sommar-OS är näst intill ohälsosamt också ett vanligt år. I sommar är det enligt min mening ansvarslöst att inte redan nu - med tanke på hur många som är inblandade i resande från hela världen - bestämma att det i alla fall inte går att bjuda in världens idrottsintresserade åskådare all Tokyo i sommar.
Yoshiro Moro, ordförande för Tokyos organisationskommitté för spelen, har lovat besked i publikfrågan någon gång mars-maj. Det är som alla förstår alldeles för sent. Det är naivt att tro att man i dessa tider kan arrangera ett olympiskt spel som ingenting hänt eller händer.
Vad trodde vi, vad annonserade myndigheterna förra våren; håll ut några veckor!
Jojo. Det är snart ett år sedan, smittan har inte begränsats eller minskat. Den ökar, alltfler dör. Om 200 dagar finns coronasmittan kvar. Var och i hur stor omfattning vet ingen. Men risken är för hög för att gambla med.
Blås av OS!
Pengarna eller livet
Den sko som klämmer är förstås gjord av guld, av pengar.
Tokyos budgeterade inkomster från biljettförsäljning ligger på 800 miljoner dollar.
Budgeten för OS i Tokyo höjdes nyligen till 15,5 miljarder dollar, experter som räknat på saken, tror snarare att den slutliga siffran kommer att landa på 25 miljarder dollar.
Thomas Bach, den tyske presidenten för Internationella Olympiska Kommittén, tror att alla OS-deltagare behöver vaccineras för att spelen skall kunna genomföras. Samtidigt säger han - och den svenske OS-basen Peter Reinebo håller med honom - att sjukpersonal, sköterskor och läkare, skall ha företräde till vaccinet. Han går alltså emot sin mångårige kommittéledamot, Dick Pound.
Som överallt annars när det gäller coronastrategin. Pengar tycks viktigare än liv.
Men, gigantiska inkomster
IOK:s stora dilemma är de gigantiska miljardinkomsterna från TV-bolagen och partnergruppen bestående av multinationella företag. Rättigheterna delvis redan betalda, reklamutrymmen i TV sålda. Det är för att rädda sitt eget liv som IOK nu spelar högt med en för många livshotande (både medicinskt och ekonomiskt) pandemi.
Och jag tycker förstås att det var smått vansinnigt att genomföra ett junior-VM i ishockey (urskiljningslöst haussat av Sveriges Television i vanlig ordning), att handbolls-VM borde ställts in och att ishockey-VM i Vitryssland - av både pandemiska och politiska skäl - också borde inhiberas. Fotbolls-EM i tolv länder känns också som ett mindre vansinne.
Det är en tid som ingen annan i mannaminne. Världsidrotten och nationer och makthavare som vill utnyttja den måste också ta sitt ansvar och betala det höga priset.
Kommentera
Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.
- Kommentera med Facebook
- Kommentera utan Facebook
Skriv kommentar
Mest lästa just nu
Det är en världsmästare i innebandy, fyra gånger, som bollar med SOK:s miljoner. Under 2024 kunde ekonomichef Mikael Gunnarzon, 54 år, bokföra 125 miljoner i sponsorintäkter, det bästa utfallet någonsin. Under året bestod SOK:s sponsorgrupp av 19 företag, utöver de som är IOK:s internationella partners.
SOK, Sveriges Olympiska Kommitté, är ett företag i olympiska medaljer.
I Paris-OS sommaren 2024, levererades 11 medaljer, fyra guld, fyra silver och tre brons. De medaljmässigt främsta sommarspelen sedan Sydney 2000. Plats 16 i medaljligan var den främsta sedan bojkottspelen i Los Angeles 1984 och Moskva 1980.
Publiksuccén fortsätter. Fler människor följer elitfotbollen än någonsin.Klubbarna räknar glatt publikintäkterna. Över en kvarts miljon åskådare på premiärmatcherna i Allsvenskan och Superettan.
Över 260 000 åskådare såg klubbarnas hemmapremiärer på plats i Allsvenskan och Superettan. Totalt sågs de två första omgångarna av 261 385 åskådare, en stor ökning jämfört med förra årets 240 021 åskådare vid samma tidpunkt.
- Vi har haft två fantastiskt premiärhelger, säger Ola Rydén, ligaansvarig på Svensk Elitfotboll.
Det är dags att skärpa lagstiftningen och höja straffen för att motverka våldsamheter och ordningsstörningar vid idrottsarrangemang. Det skriver regeringens särskilde utredare för tryggare idrottsarrangemang, Anders Hübinette, på DN Debatt.
Regeringens specielle utredare, Anders Hübinette och utredningssekreteraren Anders Lundmark på måndagen skulle presentera åtgärder för att att åtgärda den negativa supporterkulturen valde de de nämligen ovanliga att gå ut vid DN Debatt och då betonades att det gäller att identifiera, lagföra och stänga ute de individer som stör och begår brott vid arrangemangen.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum. Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030.
Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.
Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.
I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.
De delar på grannlåten. Viaplay sänder UEFA fotbolls-EM i sommar tillsammans med SVT(2-27 juli i Schweiz). De är lika glada på båda håll.
- Det känns grymt kul, menar Viaplays sportchef Erik Westberg.
– Fotbollsmästerskap och svensk sommar hör ihop, och damlandslaget är ett av Sveriges mest populäraevenemang , säger SVT:s sportchef Max Bursell.
19-åriga Lucas Bergvall fick chansen och tog den också via 45 framträdanden under första säsongen i Tottenham erbjuds han ett nytt kontrakt. Det nya avtalet innebär att han blir kvar i London till och med 2031 med förbättrade villkor.
Hans karriär utgör en dröm för åtskilliga ungdomar med förhoppningar om ett likadant genombrott.