1200 personer arvoderade i klubben

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

50 miljoner back  2020 - men ingenting som allvarligt skakar den välgjutna mastodonten Malmö FF.

Den där halvmiljarden som klubben spelade in på två sensationella gruppspel i Champions League och Europa League har vaccinerat klubben mot både formsvackor och coronapandemin.

Malmö F går 50 mijoner back, och nu pågår bygget av årets sSpelartrupp

Förlusten är visserligen den största i pengar räknat i klubbens historia - men inga drastiska ingrepp har krävts för att överleva och det finns alltjämt 214 likvida miljoner i kassan och ett totalt kapital på 464 miljoner.

Den stora förlusten som klubben nu presenterar inför årsmötet den 5 mars kommer inte som någon överraskning. Den följer kalkylen sedan det stod klart att 2020 blev ett år utan publik och med reducerade inkomstmöjligheter i övrigt. 

— Trots prövningarnas år, starkt påverkat av pandemin, har vi i stort sett oförändrad kassa och väldigt bra soliditet, säger ordföranden Anders Pålsson i ett pressmeddelande.

Siffrorna visar dock tydligt hur hårt pandemirestriktionerna slagit med uteblivna matchintäkter och minskade möjligheter till inkomster på evenemangs- och marknadssidan. Det uteblivna gruppspelet i Europa League bidrog också till att klubbens omsättning för år 2020 minskade från 251 miljoner till 120.

Klubben har dock tvingats till stora besparingar på 55 miljoner i rörelsekostnader och 16 miljoner i matchkostnader men också vissa löneminskningar. Spelarna gick ner 7,5 procent i lön under de två månader då inga matcher spelades.

En jättestor kostym

Personalminskningar vid events och i den dagliga driften av anläggningen har gjort sitt till att klubben kunnat minska skadeverkningarna av ett år med en pandemi som slagit hårt mot idrotten på alla nivåer.

4 miljoner i permitteringsstöd har också kunnat välkomnas i kassan.

Malmö FF är idag en klubb med hundra fast anställda, spelare, ledare, administrativ personal och manskap för att sköta arenan som sedan några år helt ägs och drivs av klubben. 

Totalt är det 1200 personer som på ett eller annat sätt går in och ut i verksamheten och kräver ersättning. Här ligger MFF.s styrka och svaghet. Egen arena, kraftigt kapital men också en kostym av gigantiska mått om man mäter med en svensk måttstock. 

En organisation som ser solid ut och måste betecknas som en av de mest välskötta och starka i svensk idrott men med ett absolut resultatkrav: det måste blir allsvenska seriesegrar lite nu och då och en hög nivå på rekrytering och spelarutveckling så att spelarförsäljningen genererar mångmiljoninkomster varje år för att täcka de stora omkostnader som både laget, verksamheten och den fina arenan kräver. 

Ingenting får gå fel. 

Minskade Uefa-inkomsterna

Det är en enorm press på ordföranden Anders Pålsson och hans vd Niclas Karlnén att hålla en så här vidlyftig verksamhet rullande i en bransch som är synnerligen konjunkturkänslig. 

Just nu har Malmö resurser som gör att klubben klarar sig bättre och mera oskadda än många andra ur coronakrisen. Men om resultaten uteblir, om värvningar och tränarval slår fel, om laget inte producerar och om världen förändras i en riktning som gör att näringslivet omvärderar sina satsningar och årsabonnemangen till matcherna blir svårsålda - det kan ju stunda ekonomiskt svåra tider även när pandemin är utplånad och publiken får komma tillbaka - kan fallet bli tungt.  

MFF måste bädda mjukt för att inte sargas så som den gör som faller från högsta tornet.

Vikten av representation ute i Europa visas med all önskvärd tydlighet i den ekonomiska rapporten som skickats ut inför stundande årsmöte. Inkomsterna från Uefa minskade drastiskt på grund av uteblivet gruppspel i Europa. Från 102 till 27 miljoner. Här ligger hela årets förlust och mer än så. Gruppspel i Europa är alltså en garanti får att gå runt. En budgeträddare som är alltför riskabelt att kalkylera med.

Inga nya ”Zlatan-pengar”

Inkomsterna från spelarförsäljningen stannade på 25 miljoner, mest från Carlos Strandberg och Fouad Bachirou. Jakten på den talangfulle innerbacken Anel Ahmedhodzic har av tidningsrapporter att döma varit intensiv i vinter. Det har talats om internationella storklubbar och möjliga försäljningssummor i närheten av rekordtransfern 82,5 miljoner för Zlatan Ibrahimovic för 20 år sedan. Här har MFF i alla fall visat sina muskler och inte fallit för första bästa anbud. Mycket talar för att en av Sveriges mest intressanta och attraktiva spelare försvinner till sommaren - och räddar MFF:s ekonomi 2021.

Med ekonomin kör MFF med öppna spjäll. Vad som händer bland spelarna är därmed höljt i dunkel. Ingen har hittills lyckats locka fram vad som gör att klubbens främste innerback de senaste åren, Rasmus Bengtsson, inte återkommit i laget. När frågor ställts har svaren varit kryptiska - eller inga alls. Först trodde alla att det var en konflikt mellan Rasmus och tränaren Jon Dahl Thomason men nu visar det sig att vd:n Niclas Karlnén förbjudit sin tränare att ta med Bengtsson i laget.

Man kan undra hur många kockar som är inne och rör runt i soppan. Smaken verkar dock inte förbättras, det är tomt i kryddhyllan. Men vad ligger bakom när en vd beskär en tränares frihet att ta ut de spelare han vill? 

Trots ovissheten inför 2021 slår klubben fast att allsvensk seger och gruppspel i Europa League är målet. Och en kassa som inte fortsätter att krympa med 50 miljoner per år kan man utgå ifrån.

Åke Stolt

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.