Tur att vi har fantastiska skidtjejer

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

En dum fråga kanske en dag som denna; varför kröns det inga skidkungar i Sverige längre? Svaret kan ju vara så enkelt som att vi har ändrat successionsordningen och tillåter även kvinnor att regera numera i det här landet.

Jonna Sundling i VM-premiären i Obertsdorf, vilken uppvisning! Och Victoria sitter på Haga och väntar att hon skall få ta över efter pappa Carl Gustav.

– Jag har drömt om det här och att nå toppen och ta denna seger är fantastiskt. Jonna Sundling strålade av lycka.

Vi avskaffar kungariket helt enkelt. Vi har ju haft både Oscar den förste och Oscar den andre men Oscar den tredje, nej det gick nu inte. Det är drottningar som gäller, precis som i bisamhället.

Kunde gjort ett försök

Jag har väl sällan sett någonting dummare än att försöka utmana de norska favoriterna som Oskar Svensson försökte sig på i VM-sprinten i Obertsdorf. Visst nu mötte han äntligen de bästa norrmännen och naturligtvis var hans möjligheter små att upprepa sina världscupssegrar också på ett VM.

Men han kunde väl ändå ha gjort ett ärligt försök - också norrmän kan ju snubbla i uppförshoppandet och stå på öronen. Men hur kunde han - och alla i ledningen -  inbilla sig att det skulle kunna gå att staka uppför i tre backar när norrmännen springer som galningar, det var bara huvudlöst, nästan lite tragiskt.

Så mycket bättre glid att man susar ifatt hundra meter på ovallade skidor; nej, det var bara korkat. Man behöver inte ens ha hållit i en vallaburk - fast det har jag - för att inse att i den här typen av lopp, i en sprintbana och i ett klibbigt före var det chanslöst.

Att kalla det en chansning är bara fånigt, det väcker rent av ett löjets skimmer och säger tyvärr en del om svensk herrskidåkning idag. Den famlar i dunklet. Gunde Svan, som var en innovatör på sin tid, skulle aldrig kommit på tanken. Det var lika chanslöst som att försöka åka på en mountain-bike i Tour de France.

Så visst kan väl rubriken vara berättigad. Vi har inga skidkungar längre. Kriterierna har väl varit lite varierande, på 40- och 50-talet kunde man vinna nio Vasalopp som Mora-Nisse och därmed få kungliga privilegier. Han hade visserligen också vunnit ett OS-guld på femmilen 1948 men det var ju ett OS i spillrorna efter andra världskriget.

Sixten - ensam på tronen

Sixten Jernberg, mas även han, Lima, ensam regent som tog fyra OS-guld, fyra VM-guld. En äkta skidkung kan inte bara ha nationella ambitioner, att vara högst i riket, ha en egen tron och allt, han skall också, likt de gamla erövrarkungarna ge sig i väg utomlands och vinna stort, VM och OS. Det är där skidkungar kröns. Och helst skall man vinna femmilen och gärna krydda med en Vasaloppsvinst.

Sixten fick så småningom sällskap av Assar Rönnlund och inte sällan genom åren har vi haft dubbelkommando på regentposten.

Sven Åke Lundbäck och Thomas Magnusson regerade tillsammans. Lundbäck började i Sapporo 1972 med en sensationsseger, två år senare var det Magnussons tur med segern i tremilen i Falun på de alldeles nya plastskidorna som över en dag konkurrerade ut träskidorna. I Lahtis 1978 vann Lundbäck femmilen och Magnusson knäckte allt motstånd på tredjesträckan i stafetten.

Nästa par på tronen var Thomas Wassberg och Gunde Svan. Personligheter på olika vis, helt olika i temperamentet, med olika vägval till framgång men genom historien sett det bästa par vi haft. Wassberg vann fyra OS-guld och tre VM-guld, Gunde Svan, som väl får hållas som den bäste genom tiderna, tog fyra OS-guld och sju VM-guld. Kronprinsen Torgny Mogren var delvis samtida och vann ett par VM-guld han också, snuddade vid kungamanteln också han.

Vad är det som går fel?

Per Elofsson var en säregen talang och vann några VM-guld men knäcktes över överträning och en dopad Johan Muelegg i Salt Lake City  och fick aldrig någon kungakrona men det  senaste paret, Marcus Hellner och Johan  Olsson, delade också på gracerna. Tunga titlar, speciella i sin utstrålning.

Men sedan…?

Vart har skidkungarna tagit vägen. Vad är det som går fel? Saknas talanger, är de svåra att hitta, finns inte lusten och ambitionen hos det unga manliga släktet? Hur länge skall vi se en stackars Calle Halvarsson stå som en ledsen hund och försöka förklara - fast det sällan går - varför det inte gick idag heller? Var finns återväxten. Om nu bekvämlighet; det finns inga sprinttalanger heller.

Hur står det till på skidgymnasierna?

Det hade varit intressant att se någon studie i ämnet, någon förklaring till varför Sverige  nu är ett vinterland styrt av drottningar. Och visat; det går ju precis lika bra det.

Sundlings uppvisning

Det är till detta hov av ambitiösa och färgstarka kvinnor som vi skall sätta vårt hopp när VM på skidor nu avlöser alpinisterna och skidskyttarna, de senare med rekordskörd av VM-medaljer med en betydligt jämnare fördelning mellan könen. Det är kanske lite roligare att åka skidor när man får klämma iväg några skott mellan varven, det är ju i varje fall varit en gammal manlig böjelse sedan urminnes tider. 

Jonna Sundling, ännu en av dess unga (26) skidtjejer att känna med och bli glad åt. Alla trodde på den vidunderliga Linn Svahn, storfavorit, så imponerande i allt hon gjort, men om det nu var skidorna efter men efter en axelskada som gjorde det; i VM upptakten i snösörjan i tyska Oberstdorf var hon chanslös att ens ta sig till final. Trist för henne men så kul för solskenet Jonna att få lysa under munskyddet efter e fullkomligt fenomenal uppvisning i alla sina lopp. Finalen rena utklassningen. Och med den otur hon tidigare haft var det sannerligen välförtjänt.

Ingen blir kung eller ens drottning på att vara bara sprintspecialist. Av skidornas regenter krävs mer. Men som TV-mässig idrottsunderhållning tar vi med glädje emot denna relativt unga specialitet som de gamla skidkungarna fnyste åt. Och så glada de skall vara på Rossignol som inför den här säsongen försåg henne med nya skidor och specialdesignade skor. Hoppas de betalade ohemula mycket och att en rejäl bonus löstes ut efter guldet.

VM på skidor är en märkestävling också och skidorna en av de största materialsporterna.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Ekonomiska fördelningsfrågor, samt den demokratiska processen, var i fokus vid fotboll-Sveriges unika distriktskonferens på Arlanda i helgen. För första gången möttes de 24 distrikten utan närvaro av SvFF-representanter. Ordföranden Fredrik Reinfeldt och hans stab hade inte bjudits in.

Mötesordförande var Ola Johansson,  Gästrikland,  och han vill tona ned frånvaron av SvFF

Planerna på en omfattande revidering av arenor och hallar för idrott i Malmö är högaktuellt. Malmö stadion från 1958 rivs och ersätts av en ny stadion för fotboll och friidrott med plats för 8 000 åskådare, kostnadsberäknad till 538 miljoner kronor och som planeras att kunna användas tidigast våren 2029. Dessförinnan påbörjas bygget av en ny multisportarena på stadionområdet där gamla Malmö stadion rivs under 2025-26.

Löpning & livet, en av Sveriges största podcasts inom sport, går in som svensk mediapartner för Broloppet 2025. Ett unikt evenemang, som förväntas bli ett av Nordens största löparevenemang 2025, markerar även 25-årsjubileet av Øresundsbron och ska genomföras den 15 juni, med start i Köpenhamn och målgång i Malmö.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

För andra året i rad låter kafferosteriet Löfbergs 50 värmländska föreningar dela på en halv miljon kronor.

Utan att de har gjort något speciellt just nu, utan därför att föreningarna finns, det räcker som skäl 

Flera sådana företag och fler liknande initiativ, vore öänskvärt. 

nya 100 000 kronor går till prenumeranten Sofia Thuvesson – och en likadan summa till Floby VK efter en ny dragning av JOYNA från ideella Folkspel.

– Allvarligt? Det är ju en fantastisk nyhet. En jätteviktig extra inkomst för oss, säger föreningens ordförande Denny Walthersson.

Närmar vi oss den dagen då ligaorganisationer som SEF, Föreningen Svensk elitfotboll med totalt 32 klubbar, SHL AB, 14 lag, har spelat ut sin roll – som en följd av A I-tekniken med självstyrande robotar vid idrottens arenor.

Då blir SEF och SHL mellanhänder som inte längre har någon funktion att fylla för  elitlagen, ja lag i alla divisioner kommer i framtiden att  ”strömma”sin egen idrott och skapa ”betalväggar - och kunna hämta hem miljoner direkt till klubben, den tredje parten, 

IFK Norrköping blir starkt kritiserat, Klubben går nu ut med  Information om att det bllir  en större ekonomisk förlust än väntat i det kommande bokslutet. Lägre intäkter och färre spelarförsäljningar än förväntat är skälen. Samtidigt är landslagsspelaren,  Linus Wahlqvis,  mycket kritisk och menar att klubben slarvade bort en övergång när hans förra  radarkamrat, Alexander Fransson ville återvända till klubben, men nobbades av IFK.