Som direktörsbridge i stängda rum

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Girighet och egoism - så heter fotbollens två värsta virus.

De sprids nu av mer eller mindre nogräknade storklubbsdirektörer i Europa och vi kan till slut komma att döpa om dem till fotbollens dödgrävare. Super League heter den nya saligheten i deras förkrympta värld.

Tolv europeiska storklubbar som kan bli tjugo och som lägger beslag på de bästa spelarna, de flesta miljarderna och - det hoppas de väl - det största intresset. De måste stoppas till varje pris.

Fotbollen är ingen direktörsbridge som spelas i stängda rum. Fotbollen är bara en gräsmamma, en boll, 22 spelare och ingenting mera om inte folket är med. En författare är ingenting utan sina läsare, en film eller en teater är meningslöst att skapa om de allra flesta stängs ute, om den blir en återupprepad exklusivitet för några få, i en trång krets där alla till slut äter upp varandra. Det blir som Flugornas Herre.

Det är både cyniskt, fegt och smaklöst att de tolv klubbarna med Real Madrids president Florentino Perez i spetsen går ut med beskedet just nu att det tolv klubbarna - Milan, Arsenal, Atletico Madrid, Chelsea, Barcelona, Inter, Juventus, Liverpool, Manchester United, Manchester City, Real Madrid och Tottenham - tänker bilda eget, en fri elitliga utanför fotbollens traditionella gemenskap. 

De utnyttjar helt enkelt det tillstånd som råder i världen till följd av covid-19. Det passade dem som handen i handsken att ge världen detta drastiska besked när de slapp se sina fans i ögonen. Läktarna gapar tomma på de stora, fantastiska arenabyggena runt om i Europa. 

Pengar till gräsrötterna

Vad hade hänt om det suttit mellan 50 000- 100 000 där inför lagens nästa match? Vilda protester? Naturligtvis. Demonstrativ utmarsch? Mycket möjligt. Så många miljoner som nu känner sig svikna därför att en liten adelsklubb vill skapa sin egen lekstuga där inte vem som helst är välkommen. Man bryter med, krossar hela idrottens idé att det skall finnas en trappa, för spelare och klubbar att klättra på - ända upp till sjunde himlen.

Även om beskedet kommer som en chock kan ingen vara helt tagen på sängen. Den s k G 14-gruppen, sedermera utökad till sexton klubbar,  bildades redan 2000 med ambitionen att bryta sig ur den europeiska gemenskapen och bilda en egen liga utan nedflyttning eller möjlighet till uppflyttning. 

Den svenske UEFA-presidenten Lennart Johansson, som jag hade mycket goda kontakter med, berättade en gång vid ett möte vi hade i Paris inför VM 1998 om de här planerna som det då viskades om och som oroade honom mycket. 

Han ville hålla ihop Europa, ha ett solidariskt seriesystem som dränerade ner pengar också till gräsrötterna. Inte att ett fåtal redan rika klubbar - eller i varje fall slösaktiga - tog allt. ”För mig är det en orimlig tanke att en självutnämnd fotbollsadel härskar och styr över UEFA:s 228 000 klubbar.” Johansson vägrade förhandla med utbrytarna och G14 upplöstes så småningom.

Uppslitande skilsmässa

Nu är det alltså igång igen och det är rent skrattretande när grundaren Florentino Perez motiverar tilltaget med att de här klubbarna tillsammans har förluster på 50 miljarder och att de alltså nu, i ett helt omvänt Robin Hood-projekt tänker sno från arbetarklassen och ge ännu mera till adeln att förstöra.

Är det någon sund fotbollsekonom som tror att de 3,5 miljarder i startpengar som varje klubb får dela påoch de ökade TV-pengar som de nu hoppas få in kommer att göra de här klubbarna lönsamma? De kommer att slåss ännu mera intensivt om de bästa spelarna, betala ännu högre fantasibelopp för ett fåtal spelare och ingenting av detta kommer, som de också påstår, att gynna eller lyfta fotbollen.

Detta är ingenting annat än en uppslitande skilsmässa som kanske rent av på längre sikt kan bli ett hot mot landslagsfotbollen. Just nu hotar hotar Uefa med att de spelare som deltar i Super League inte kommer att få spela i EM och VM för sina landslag. 

Det finns en annan aspekt på saken; klubbarna kan med den makt de skaffar sig helt enkelt förbjuda sina spelarna att vara med i landslagen. 

Som Bagdad-Bob

Så vad kan göras?

Mycket. En förutsättning för att stoppa projektet är förstås att Fifa och Uefa helt enkelt ignorerar det och förklarar klubbarna och deras spelare som persona non grata.

Fansen, som känner sig svikna, kan protestera, demonstrera och vägra gå på matcherna även när pandemin är över.

Spelarna kan inte vägra eftersom de är rädda om sina jobb men de som inte platsar i lagen längre kan frysas ut och inte välkomnas i klubbarna utanför de tolv (eller 20, vi vet inte).

TV-bolagen skulle kunna vägra och om de inte bara tänker kortsiktigt borde de fundera en gång extra över hur klokt det är att köpa och sända matcher som den reklamkonsumerande publiken vägrar att se.

”Vi gör detta för att rädda fotbollen”, säger den (eventuellt) nya ligan skapare, Florentino Perez:

Det kan vara det dummaste man hört sedan Bagdad Bob, Iraks informationsminister, som vägrade inse faran för landet och Sadam Hussein trots att det brakade och small runt fötterna på honom.

Rädda fotbollen - åt vem?

Gemensamt regelverk

De stora klubbarna ute i Europa är minst lika ekonomiskt dopade som världens börser just nu, de har trots gigantiska pengar från världens rikaste länder inte lyckats sköta sin ekonomi, förköpt sig på överbetalda spelare. 

De har med all tydlighet visat att de inte klarat av att göra sina företag lönsamma med hjälp av världens bästa medarbetare och underhållning i världsklass. Ingenting säger att de kommer att lösa detta bättre med ännu mera pengar att leka med.

Och utan att omfattas av ett gemensamt internationellt regelverk; vem skall kontrollera att de här klubbarna sköter rekrytering, ekonomi, dopingkontroller, miljötänkande när de skall operera som solitärer i ett eget solsystem.

Nej, Uefa och Fifa har verkligen inte varit några lysande exempel eller presenterat något ledarskap att beundra under senare år. Men det är ändå på deras sida, fotbollens och folkets, man måste ställa sig och hoppas att det här galna projektet helt enkelt bestämt avvisas av en fotbollsvärld som inte vill bli rånad och våldtagen av män med makt som tror att de kan göra som de vill.

Åke Stolt

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.