Jordan, en idealisk inhoppare

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Ett år försenat; EM i fotboll i ett Europa som i lite olika takt tar små steg på väg mot en normalitet vi längst efter. Kommer till och med att spelas med publik. Janne Andersson har blivit en rutinerad mästerskapschef för det svenska fotbollslandslaget, nu är han där igen för att konkurrera ute i Europa med en blandning av ungdom, entusiasm, kvickhet och teknik och trygga veteraner. En balans som brukar fungera bra. 

Jordan Larssons succé i Moskva gav honom en EM-biljett. En en idealisk inhoppare, tycker Åke Stolt

Det blev ingen Zlatan. Ingen vet vad vi går miste om, det hade varit kittlande - men också en osäkerhetsfaktor. Ett långt mästerskap för en 40-åring kan vara tufft.

Tydliga ålderskrämpor, skador som kommer allt tätare; det hade under alla omständigheter varit en chansning att blockera en plats för Zlatan Ibrahimovic i Sveriges EM-trupp. Visst, alla kan bli skadade, ett felsteg, en brutal attack eller en osynkroniserat landning kan tillfälligt stoppa vilken fotbollskarriär som helst, men i Zlatans ålder, där det som en gång per automatik gjordes med lätthet, krävs ansträngning på allra ytterst nivå, alldeles intill eller på den ytterst smärtgränsen. Även en kungs mantel tynger, också ett gammalt Eiffeltorn rostar, även en Rolls Royce behöver service, oftare ju äldre den blir. 

Bra även utan Zlatan

Jag säger inte att Janne Andersson suckade av lättnad när han själv slapp att ställas inför valet ”Zlatan eller inte” i EM-truppen. Men han slipper en massa frågor, kritik som han fått vilket beslut han än fattat, och det är inte alls omöjligt att det här svenska landslaget kan nå minst lika långt genom att Janne nu inte behöver kompromissa, inte rucka på sin spelmodell utan fortsätta med den typ av fotboll som hittills varit framgångsrik.

Jag tror säkert att Andersson hade klarat av att bemästra både Zlatan som person och att utnyttja honom på bästa sätt, till det som det svenska laget saknar; en kompromisslös torped i straffområdet. Det hade varit spännande att se den här landslagsårgången spetsad med lite starkare varor men det är en ovanligt spelskicklig och internationellt brett gångbar svensk trupp som reser till detta knepiga EM mitt under en pandemi som är långt ifrån över. Och det har gått bra utan Zlatan förut.

Kärleken till Granen

Det jag haft lite svårare att förstå är hanteringen av Helsingborgs Andreas Granqvist, mannen som tydligen är ”ständig kapten” i landslaget oavsett om han spelar eller inte. HIF-ikonen har länge dragits med skador, han togs ut (?) men kunde inte medverka i de senaste landskamperna, han spelar - precis som Zlatan - hela tiden på gränsen till vad en gammal sliten fotbollskropp tål och det är knappast tillrådligt att bygga ett försvar och binda en kaptensbindel så hårt kring en så ytterst osäker pjäs. Nu, med en 26-mannatrupp, öppnade sig möjligheten för Janne att fortsätta sin långa romans med sin stora kärlek från Helsingborg, men han sade väl, på presskonferensen igår, mer eller mindre tydligt att ”Granen” är med mest för att ruska om, peppa, elda, som en brygga mellan ledarduon och spelarna. Där kan han nog göra nytta. Spel blir det knappast. Och kaptensbindeln måste ju ryckas av honom. En kapten skall vara en given startman.

Jordan en joker

Kul att Jordan Larsson får chansen. Han har tagit stora steg borta i Moskva, han är en idealisk inhoppare, en fräck djupledsspelare som får ses som en joker i leken, ungefär som pappa Henke i VM borta i USA 1994.

Två namn gör mig lite tveksam; den skadebenägen Martin Olsson (numera i Häcken) och Gustav Svensson som i sina senaste framträdanden visat att landslagstempot sprungit från honom.

Där hade jag hellre sett ännu en av de fräckt framryckande unga talangerna ute i Europa; Jesper Karlsson som i stort sett spelar helt ordinarie i AZ, toppklubb med chans till Champion Leagues-spel i nederländska Eredevisie. 

Det blir ett konstigt EM, ett vansinnigt roterande mellan spelorter, tolv länder inblandade och ingen vet vilka spratt den pågående pandemi kommer att spela medan EM pågår, från den 11 juni till den 11 juli. Visst kan Sverige ta sig vidare men likaväl hamna sist i gruppen utan att det behöver betyda ett praktfiasko. Spanien i Sevilla i den svenska premiären i Sevilla den 14 juni, Slovakien  i S:t Petersburg fyra dagar senare och allt kommer antagligen att avgöras mot Polen i den historiska ryska staden den 23 juni.

En härlig uppvärmning

Sverige har en trupp med en fotbollskunskap en bra bit över ett svenskt landslagssnitt genom åren och erfarenhet som duger. Det är många unga, fräcka spelare ute i Europa som är beredda att ta det sista avgörande steget till en etablerad och lång landslagskarriär. Alexander Isak, Mattias Svanberg, Jens Cajuste bland andra.

Som uppvärmning har vi fått se en ny sida också av allsvensk fotboll. Tror aldrig att vår inhemska förstaliga innehållit så mycket spännande fotbollsbegåvning som just nu. Ingenting som direkt avspeglas i landslaget. Visserligen finns det gott om gästspelare som helst vill imponera på egen hand för att agenterna skall kunna sälja dem vidare till ännu mera lukrativa ligor men det sprakar av teknik, snabbhet och målskott som hör hemma högt upp i fotbollens underhållningsindustri.

Matchen mellan Hammarby och Djurgården måste ha varit en av de bästa och mest underhållande på många år. 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.