Men ändå, det föddes ett hopp
Det var som en plågsam nollning; ångestladdat, förnedrande.
Jag har alltid hatat nollningar och hade gärna sluppit uppleva den här också, men någonstans i slutändan kan det tydligen finnas ett litet hopp för alla.
Nollor är egentligen bara värdefulla i slutet av ett tal, men två nollor i vackra Sevilla betyder inte ett dugg mera, eller mindre, än att världsnationen Spanien och underdoggen Sverige har var sin poäng efter sina första matcher i årets märkliga Europamästerskap i fotboll
.Efter 25 minuter kom siffrorna upp som bekräftade det vi såg: 81-19 i bollinnehav till spanjorerna.
Siffrorna över bollinnehav kan vara våldsamt missvisande och det går ju att upprätthålla samma siffermässiga överlägsenhet genom att dutta runt på sin egen planhalva.
Men spanjorerna flyttade utan att knacka på dörren in i det svenska hus där Robin Olsen är dörrvakt och den här ofta pinsamma fotbollskvällen i Spanien var han tuffare och mera skräckinjagande än en tatuerad dörrvakt utanför Café Opera på den tiden det begav sig.
Heroiske Olsen
Jag har följt svensk landslagsfotboll sedan mitten av 60-talet, sett både ofattbara räddningsaktioner och sensationella vändningar. Men ett svenskt lag utspelat som det gula i den första halvleken har jag aldrig skådat. Det var inte ens hönsgård. Det var en kull nykläckta kycklingar som sprang för livet för att undgå hackning och innerfilé-förpackning. Det var desperat och hjälplöst och blottade strupar och det kunde blivit ett blodbad om inte Robin Olsen gjort några heroiska ingripanden med både händer och fötter.
Om Spanien hade varit det Spanien var för tio år sedan hade det stått 3-0 i första halvleken. Nu kunde det, hur märkligt det än kan låta, ha stått 1-0 till Sverige eftersom jättetalangen Alexander Isak med fem minuter till halvtidspausen kom rushande ensam mot den spanske målvakten, fick iväg skott efter lite vridande och vändande, men efter ett besök hos en spansk försvarare valde bollen att ta smällen mot stolpen och rulla ut över linjen.
Skall vi skämmas?
Det var det första och det enda av svensk kreativitet som vi såg i första halvlek, svenskarna räddades ”av gonggongen” och fick en välbehövlig rondpaus innan spanjorerna började puckla på oss igen, nu med något större tveksamhet, i ett allt lägre tempo och med färre riktigt allvarliga försök att ta ihjäl kycklingarna. Och så gjorde Alexander Isak ett sånt där dribblingsnummer igen och plötsligt frispelade han - då var det en plågsam halvtimma kvar av ordinarie speltid - Marcus Berg , målet var vidöppet men Berg blev så överrumplad av plötslig svensk genialitet att han sumpade chansen.
I den märkliga och komplexa konstarten fotboll är det som i livet självt; den som en gång blivit retat, förnedrad, nedtryckt och tillintetgjord kan en gång i livet få sin revansch. Det borde blivit 5-0 till Spanien men det kunde blivit 1-0 till Sverige.
Skall vi skämmas, skall vi trycka ner en kokt med bröd i halsen på Janne Andersson och fråga vad faen han håller på med?
En värdefull nolla
Jag blev riktigt sur när han plockade av Isak med mer än 20 minuter kvar att spela. Svenskarna hade trots begynnande trötthet och kramper börjat repa lite mod, en och annan passning letade sig vägen framåt och nådde till och med rätt adress och Isak var glödhet av känslan att få utmana och visa sin talang i landet där han numera verkar. Men det var väl ungefär i den vevan som Janne Andersson insåg att han måste överge sin gamla tes att ”vi vill alltid vinna fotbollsmatcher” och började inse att det var viktigare att sopa rent framför sin egen dörr.
Det gjordes med besked. Victor Nilsson-Lindelöf, van att tampas med toppforwards i Premier League var Sveriges bäste spelare tillsammans med målvakten Olsen. Lindelöfs största tillgång är hans korrekta avläsning av spelet och var han skall sätta sina fötter för att vara till störst besvär för motståndarna. Marcus Danielsson spelade också upp sig efter ett par fatala missar i första halvleken och, ja, efter 0-0 mot Spanien borta måste man väl ge hela det svenska laget den elogen att alla, även de tänkt kreativa och spelskapande, slet sig halvt fördärvade för att försvara det svenska målet. Nollor är oftast värdelösa men så här orättvist fördelade kan de också ses som en Gudagåva och lika viktiga för den närmaste framtiden som en vaccinspruta.
Hur kunde det ske?
Jag sitter fortfarande, så här dagen efter matchen, och undrar hur det egentligen gick till när Sverige tog poäng av Spanien. Det fanns ju ingenting. Några vunna inkast, några frisparkar på spanjorernas planhalva var som små glimrande ädelstenar i sörjan. Och så Alexander Isaks uppkäftiga replik mitt i förnedringen; titta här, så jävla usla är vi ändå inte.
Honom plockade Andersson bort och när jag tänker efter en gång till var det ju inte likt honom alls.
Ingenting var likt någonting. Vi brukar ju trots allt känna stolthet också när svenskarna kämpar sig till poäng men det här så så erbarmligt illa och torftigt och idélöst och trist ut att det bara måste glömmas.
0-0. Mot Spanien. Utan att få låna bollen.
Hur kunde det ske?
Mest lästa just nu
Ekonomiska fördelningsfrågor, samt den demokratiska processen, var i fokus vid fotboll-Sveriges unika distriktskonferens på Arlanda i helgen. För första gången möttes de 24 distrikten utan närvaro av SvFF-representanter. Ordföranden Fredrik Reinfeldt och hans stab hade inte bjudits in.
Mötesordförande var Ola Johansson, Gästrikland, och han vill tona ned frånvaron av SvFF
Planerna på en omfattande revidering av arenor och hallar för idrott i Malmö är högaktuellt. Malmö stadion från 1958 rivs och ersätts av en ny stadion för fotboll och friidrott med plats för 8 000 åskådare, kostnadsberäknad till 538 miljoner kronor och som planeras att kunna användas tidigast våren 2029. Dessförinnan påbörjas bygget av en ny multisportarena på stadionområdet där gamla Malmö stadion rivs under 2025-26.
Löpning & livet, en av Sveriges största podcasts inom sport, går in som svensk mediapartner för Broloppet 2025. Ett unikt evenemang, som förväntas bli ett av Nordens största löparevenemang 2025, markerar även 25-årsjubileet av Øresundsbron och ska genomföras den 15 juni, med start i Köpenhamn och målgång i Malmö.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
För andra året i rad låter kafferosteriet Löfbergs 50 värmländska föreningar dela på en halv miljon kronor.
Utan att de har gjort något speciellt just nu, utan därför att föreningarna finns, det räcker som skäl
Flera sådana företag och fler liknande initiativ, vore öänskvärt.
nya 100 000 kronor går till prenumeranten Sofia Thuvesson – och en likadan summa till Floby VK efter en ny dragning av JOYNA från ideella Folkspel.
– Allvarligt? Det är ju en fantastisk nyhet. En jätteviktig extra inkomst för oss, säger föreningens ordförande Denny Walthersson.
Närmar vi oss den dagen då ligaorganisationer som SEF, Föreningen Svensk elitfotboll med totalt 32 klubbar, SHL AB, 14 lag, har spelat ut sin roll – som en följd av A I-tekniken med självstyrande robotar vid idrottens arenor.
SEF och SHL blir mellanhänder som inte längre har någon funktion att fylla för elitlagen, ja lag i alla divisioner kommer i framtiden att ”strömma”sin egen idrott och skapa ”betalväggar”.
IFK Norrköping blir starkt kritiserat, Klubben går nu ut med Information om att det bllir en större ekonomisk förlust än väntat i det kommande bokslutet. Lägre intäkter och färre spelarförsäljningar än förväntat är skälen. Samtidigt är landslagsspelaren, Linus Wahlqvis, mycket kritisk och menar att klubben slarvade bort en övergång när hans förra radarkamrat, Alexander Fransson ville återvända till klubben, men nobbades av IFK.
Skriv kommentar