Men ändå, det föddes ett hopp

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Det var som en plågsam nollning; ångestladdat, förnedrande.

Jag har alltid hatat nollningar och hade gärna sluppit uppleva den här också, men någonstans i slutändan kan det tydligen finnas ett litet hopp för alla.

Nollor är egentligen bara värdefulla i slutet av ett tal, men två nollor i vackra Sevilla betyder inte ett dugg mera, eller mindre, än att världsnationen Spanien och underdoggen Sverige har var sin poäng efter sina första matcher i årets märkliga Europamästerskap i fotboll

Jan Andersson ttackar sin spanske kollega för lektionen.

.Efter 25 minuter kom siffrorna upp som bekräftade det vi såg: 81-19 i bollinnehav till spanjorerna.

Siffrorna över bollinnehav kan vara våldsamt missvisande och det går ju att upprätthålla samma siffermässiga överlägsenhet genom att dutta runt på sin egen planhalva.

Men spanjorerna flyttade utan att knacka på dörren in i det svenska hus där Robin Olsen är dörrvakt och den här ofta pinsamma fotbollskvällen i Spanien var han tuffare och mera skräckinjagande än en tatuerad dörrvakt utanför Café Opera på den tiden det begav sig.

Heroiske Olsen

Jag har följt svensk landslagsfotboll sedan mitten av 60-talet, sett både ofattbara räddningsaktioner och sensationella vändningar. Men ett svenskt lag utspelat som det gula i den första halvleken har jag aldrig skådat. Det var inte ens hönsgård. Det var en kull nykläckta kycklingar som sprang för livet för att undgå hackning och innerfilé-förpackning. Det var desperat och hjälplöst och blottade strupar och det kunde blivit ett blodbad om inte Robin Olsen gjort några heroiska ingripanden med både händer och fötter.

Om Spanien hade varit det Spanien var för tio år sedan hade det stått 3-0 i första halvleken. Nu kunde det, hur märkligt det än kan låta, ha stått 1-0 till Sverige eftersom jättetalangen Alexander Isak med fem minuter till halvtidspausen kom rushande ensam mot den spanske målvakten, fick iväg skott efter lite vridande och vändande, men efter ett besök hos en spansk försvarare valde bollen att ta smällen mot stolpen och rulla ut över linjen.

Skall vi skämmas?

Det var det första och det enda av svensk kreativitet  som vi såg i första halvlek, svenskarna räddades ”av gonggongen” och fick en välbehövlig rondpaus innan spanjorerna började puckla på oss igen, nu med något större tveksamhet, i ett allt lägre tempo och med färre riktigt allvarliga försök att ta ihjäl kycklingarna. Och så gjorde Alexander Isak ett sånt där dribblingsnummer igen och plötsligt frispelade han - då var det en plågsam halvtimma kvar av ordinarie speltid - Marcus Berg , målet var vidöppet men Berg blev så överrumplad av plötslig svensk genialitet att han sumpade chansen.

I den märkliga och komplexa konstarten fotboll är det som i livet självt; den som en gång blivit retat, förnedrad, nedtryckt och tillintetgjord kan en gång i livet få sin revansch. Det borde blivit 5-0 till Spanien men det kunde blivit 1-0 till Sverige.

Skall vi skämmas, skall vi trycka ner en kokt med bröd i halsen på Janne Andersson och fråga vad faen han håller på med?

En värdefull nolla

Jag blev riktigt sur när han plockade av Isak med mer än 20 minuter kvar att spela. Svenskarna hade trots begynnande trötthet och kramper börjat repa lite mod, en och annan passning letade sig vägen framåt och nådde till och med rätt adress och Isak var glödhet av känslan att få utmana och visa sin talang i landet där han numera verkar. Men det var väl ungefär i den vevan som Janne Andersson insåg att han måste överge sin gamla tes att ”vi vill alltid vinna fotbollsmatcher” och började inse att det var viktigare att sopa rent framför sin egen dörr.

Det gjordes med besked. Victor Nilsson-Lindelöf, van att tampas med toppforwards i Premier League var Sveriges bäste spelare tillsammans med målvakten Olsen. Lindelöfs största tillgång är hans korrekta avläsning av spelet och var han skall sätta sina fötter för att vara till störst besvär för motståndarna. Marcus Danielsson spelade också upp sig efter ett par fatala missar i första halvleken och, ja, efter 0-0 mot Spanien borta måste man väl ge hela det svenska laget den elogen att alla, även de tänkt kreativa och spelskapande, slet sig halvt fördärvade för att försvara det svenska målet. Nollor är oftast värdelösa men så här orättvist fördelade kan de också ses som en Gudagåva och lika viktiga för den närmaste framtiden som en vaccinspruta.

Hur kunde det ske?

Jag sitter fortfarande, så här dagen efter matchen, och undrar hur det egentligen gick till när Sverige tog poäng av Spanien. Det fanns ju ingenting. Några vunna inkast, några frisparkar på spanjorernas planhalva var som små glimrande ädelstenar i sörjan. Och så Alexander Isaks uppkäftiga replik mitt i förnedringen; titta här, så jävla usla är vi ändå inte.

Honom plockade Andersson bort och när jag tänker efter en gång till var det ju inte likt honom alls.

Ingenting var likt någonting. Vi brukar ju trots allt känna stolthet också när svenskarna kämpar sig till poäng men det här så så erbarmligt illa och torftigt och idélöst och trist ut att det bara måste glömmas.

0-0. Mot Spanien. Utan att få låna bollen.

Hur kunde det ske?

 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.