Slöseri med personal och sändningstimmar

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

På isen - som brast - Tre Kronor. Under isen: Sveriges Television.

Hockeyfiaskot har den utmärkte hockeyexperten Kjell Nilsson avhandlat, men det finns ytterligare något att säga om det vi fått se och höra i den hockeyproduktion som Sveriges Television tillhandahållet.

Det visar än en gång hur vårt ”statliga” medialbolag, skattefinansierat numera, grovt övervärderar sporten ishockey, detta Tre Kronor och den turnering som med falsk marknadsföring antagit beteckningen VM-turnering.

Jag gissar att flera hundra av världens bästa ishockeyspelare inte alls var närvarande. Kalkonvarning lång väg.

I studion satt fyra utan tvekan ishockeykunniga kommentatorer. Marie Lehman hade, som vanligt Mikael Rehnberg på sin högra sida, ”igenkommande till att döma, levande och döda”, nu hade tillkommit Roger Rönnberg, som väl inget hellre vill bli än förbundskapten för dessa Kronor, därför inte lämplig, och tjejen som vi lärde känna under namnet Kim Martin, en fenomenal hockeymålvakt på herrnivå. 

Inte nog med det, Chris Härenstam kommenterade matchen med experten Jonas Andersson vid sin sida, och som om inte det var mer än nog; någonstans på en stol i Riga satt f d damkronan Maria Roth och, ja, vad var det egentligen hon ville säga och varför satt hon där?

Onödig överinformation

Hon talade till frysta sekvenser av den rafflande matchen mot Ryssland, en riktigt underhållande tillställning och en mycket bra match av Tre Kronor. Ett totalt meningslöst inslag. Att frysa bilder från en ishockeymatch i flygande fläng och kommentera, ”titta, där står tre spelare och bevakar samma motståndare”, är en mycket förrädisk syssla för i nästa sekvens är de kanske bara två, i momentet innan var de möjligen fyra. Det går blixtsnabbt i ishockey, frysta sekvenser säger ingenting om verkligheten. Hela scenen förändrad på bara en sekund.

Sju medarbetare för att kommentera en hockeymatch. Inte nog med att det kostar skattepengar, det är också, rent journalistiskt fullkomligt obegripligt och feltänkt.

Vi behöver inte denna överinformation, denna djupgående analysering och dissekering av allt som rör sig på en hockeyrink. Melodifestivalen klarade Edward af Silén och Christer Björkman alldeles utmärkt. 

Det är som om man glömmer bort att tittarna ser allt, har egna funderingar och synpunkter; vi behöver inte få veta vad som eventuellt kommer att hända, vi behöver inte sju personers synpunkter på vad som var rätt och vad som gick fel.

Skrivna på näsan

 

Ishockey är, till att börja med, en mycket liten idrott sett i ett internationellt perspektiv. Mycket mindre än handboll och basket och volleyboll. Och med dessa upprepningar av ”VM” vartenda år och utan harmonisering med den amerikansk/kanadensiska proffsligan blir det urvattnat. 

Det är ju inte första gången som man sätter alltför stor tro till att utslitna NHL-spelare skall komma med all den energi som krävs för att höja nivån över normal inhemsk hockeystandard.

De inledande debaclen i gruppspelet visar med all önskvärd tydlighet på en trupp som inte alls var förberedd eller samspelt, det var underskattning och halvfart och det var där som Tre Kronor fiaskostämplade sig själva.

Jag har skrivit tidigare om hur feltänkt och övervärderat detta evenemang är när det totalt får slå sönder hela Sveriges Televisions meny. Det vittnar om att den journalististiska värderingen saknas, att ishockeyn totalt dränerat omdömet hos dem som bestämmer vad tittarna skall erbjudas. Inte är det med ishockeymatcher på B-nivå och totalt utan svenskt intresse. 

En sjuka att bota

Det finns en övertro på tittarnas intresse för teknikaliteter och taktiskt finlir. De flesta av oss har både syn och hörsel i behåll, vi vill inte bli skrivna på näsan och vi behöver inte sju guider för att ta oss igenom en ishockeymatch. 

Men det har blivit som en sjuka - inte bara hos SvT skall sägas - att mediatrupperna blivit allt större, en följd, naturligtvis, av att man känner sig tvingade att leva upp till någon sorts jämställdhetsnorm. 

Att vi behöver både ett kvinnligt och ett manligt perspektiv på varenda icingpuck. Mig är det fullkomligt egalt om det är en man eller en kvinna som ger sina synpunkter. Ge oss bara en lots att lita på, en insatt, vältalig, modig, ej insyltad expert och ge honom eller henne utrymme och chansen att verkligen få ge av sitt rika kunnande.

Denna sjuka - som också de flesta debattprogram i SvT lider av; att allt blir bättre ju flera som uttalar sig - måste botas med det snaraste. Många fotbollssändningar, Allsvenskan och Champions League, skulle vinna på åtstramning på personalsidan.

Nu är Tre Kronor borta. Nu kan SvT göra paus till semifinaler och final och ge oss lite vettig underhållning med substans. Därefter en rejäl analys, därpå en chef med pondus att välja och dra ner kraftigt på den helt omotiverade överrepresentationen av kommentatorer och experter. 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.