Ett landslag som får uppleva festen i blåkläder

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Någonting måste det finnas i Janne Anderssons ledarskap som skapar en sorts magi i den svenska landslagstruppen.

Vad gör han?

Når han in med någon halländsk formel i spelarnas hjärnor och får dem att halvt om halvt tappa förståndet så att det inte begriper att de är totalt utspelade mot Spanien och inte äger bollen långa stunder mot Polen heller - och spelar, på sitt eget kantiga vis, som om ”vi” vore vackrast och bäst.

Matchen båda tvåmålsskyttar utbyter erfarenheter, polacken Robert Lewandowski och ångermanlänningen Emil Forsberg

 

Jag vet inte, men gruppsegrarna i detta EM som aldrig skulle spelats heter: Italien, Belgien, Nederländerna, England, Frankrike - och Sverige.

Svenskar i blåkläder

Svenskarna tycks inte bry sig om att det inte går i smyga in på Balernas bal i blåkläder och keps. De bara går in, som en självklarhet.

Alltså; gruppseger före Spanien, som ett tag hade 81-19 i bollinnehav men inte förmådde göra några mål, och segrar över Slovakien och Polen skojar man inte bort. 

Sverige har blivit något av ett mästerskapslag och det är beundransvärt hur Janne kan få spelare som egentligen vill syssla med offensiv elegans, dirigerande ledarskap och öppnande passningar att byta ut uppfinnarens, teknikprofessorns och kirurgens redskap och arbetsbeskrivning för att istället slita som  galärslavar för att göra livet så jävligt som möjligt för motståndarna.

Ett par steg fram

Tvåmålsskytten Emil Forsberg sa någonting efter segermatchen mot Polen om ”inte det vackraste vis” om svenskarnas sätt att vinna och där kan man väl fortsätta resonemanget; med så bra spelare som Sverige nu har tillgång till måste det snart vara dags att ta ett par steg fram. Bollinnehav är visserligen inget självändamål - det har Sverige kanske mest av alla bevisat - men det är lika sant som att det inte går att göra mål utan boll. Det är en bragd att få ut så mycket på så få chanser och om ni minns; Sverige hade två jättechanser också mot Spanien och kunde vunnit den matchen också. 

Sverige i åttondelsfinal. Tack vare Robin Olsens spektakulära målvaktsspel (men med rätt taffliga utsparkar), Emil Forsbergs återkomna storform och vassa målsinne, Victor Nilsson-Lindelöfs och Marcus Danielssons innerbackspel och ett mittfält som i stort sett bara ägnar sig åt destruktivitet. Och tack vare en himla tur. Det är bra att ha med i beräkningen. 

Primitivt och genialt

Robert Lewandowski, en av världens vassaste avslutare någonsin, nickade i ribban och i ribban igen när bollen kom i retur. Det var inte oskickligt för Lewandowski vet inte vad oskicklighet är. Det var ren otur.

Och det blev, efter fina inledande tjugo minuter, åter Sverige som överlät bollinnehavet till motståndarna. Det var en halvtimma kvar av matchen när frekvensen av s k befriande sparkar ökade.

Det är det lite märkliga med det svenska spelet, att det kan se så ynka primitivt ut i vissa delar för att under några sekvenser blixtra till i ren genialitet. 

Hasse Backe, grånad tränarveteran, tillbakalutad och självsäker, hade till uppgift att lotsa oss TV-tittare genom matchen. Såg vi samma match? Borde gått till Specsavers. Han såg inte - och inte referenten Åke Unger heller - att det var när Ludwig Augustinsson slarvigt tappade bollen vid polackernas straffområde som det bara small till; Léwandowski fick en lång pass, gjorde en dragning och klappade till så att till och med Robin Olsen tappade byxorna. Den svenska fatala backmissen kommenterades inte.

Dejan från start

Svenskarna har ett starkt försvar, ett par spektakulära anfallare, men inget konstruktivt mittfältsspel, bara slit-och-släp men Backe satt där lugn, ”Sverige har fullständig kontroll”. Inget lag har fullständig kontroll på Polen när laget har bollen och Lewandowski finns på plan.

När Sverige möter Ukraina i åttondelsfinal den 29 juni finns Dejan Kulusevski på planen från start. Det var han som avgjorde matchen och visade den där enorma kraften som sällskapar med viljan och förståelsen i hans spelsinne. Först upplägget till Forsbergs 2-0, och i 94:e minuten förspelet till Claessons 3-2-mål. Två inbytta som avgjorde. Kulusevski har haft två corona-angrepp att hantera innan EM men ser nu ut att vara beredd på att leda Sverige vidare. Vilken power han har!

Varning för Ukraina

Men hanteringen av Alexander Isak förstår jag inte riktigt. När Polen går till anfall med allt för att kvittera är det naturligtvis en löpstark kontringsspelare som Isak man skall ha kvar på planen. Det måste bli Isak och Kulusevski tillsammans mot Ukraina.

Nej, Sverige är inte vackrast och inte bäst men Sverige har vunnit sin grupp och Janne Andersson har gjort jobbet än en gång. Ukraina är en ny sån där motståndare som många tror bara är en station på resans väg. Visst hade det varit raffinerat med en kvartsfinal mot England eller Tyskland men varningens finger för Ukraina reser sig högt.

Bäst hittills i EM? Danmarks första halvlek mot Belgien på Parken. Håller Danmark den nivån kan laget gå långt och med ett spel över hela planen som mäter sig med Europas allra bästa. 

Åke Stolt

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.