Det absolut bästa damlaget någonsin

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Sverige har ett OS-guld i fotboll. Det daterar sig till London 1948 och hjältarna hade namn som Nordahl, Gren och Liedholm, trion som året efter startade den stora utvandringen från Sverige till främst Italien.

De svenska fotbollsdamerna med landslagsmeriter har redan hittat sina klubbadresser utomlands. Det är det gemensamma och det positiva för damfotbollsspelare att de precis som simmare (Sarah Sjöström) numera kan livnära sig på sin fotbollskonst. Det utarmar allsvenskan men förstärker landslaget.

Tror jag nu på ett svenskt OS-guld igen? Nja.

Synnerligen passande att ha en lagkapten som heter Seger. Och det är inte taget. Men laget är det bästa damlaget någonsin Foto Pontus Lundahl

Det Peter Gerhardsson, den gamle Hammarbyspelaren, gjort med det svenska landslaget är tydligt och efterlängtat. Revolution är ett starkt ord men nu har Sverige ett damlandslag där alla spelarna har vuxit i speciellt spelförståelse och funktionalitet. Det är försvarsspel över hela planen, taktiska korrigeringar under spelets gång, bättre passningsspel och därmed effektivare anfall.

Japan en skönhetsupplevelse

Om objektiva domare delat ut stilpoäng i kvartsfinalen mot Japan hade det inte blivit svensk seger. Ett radioreferat från matchen - jag lyckades se den i min dator - hade kunnat låta som Sven Jerrings berömda referat från en annan OS-turnering, Berlin 1936 (”Japaner, japaner, japaner”) när Sverige sensationellt förlorade mot Japan med 3-2. Då var det herrar förstås, kvinnor och fotboll var lika otänkbart då som att kvinnor fick bli präster eller poliser.

Det har gått lite framåt med världen ändå.

Japan var en obehaglig (men knappast oväntat, väl?) överraskning för Sverige för japanskorna spelar fotboll som inget annat lag. Händig bollbehandling, ständig rörelse, kvicka aktioner och förflyttningar och det svenska aggressiva spelet var som bortblåst. Det är en ren skönhetsupplevelse att se japanskor spela fotboll med sin nätta stil och fina teknik men, som som Ferlin skrev, ”när skönheten kom till byn då var klokheten där”. 

Mest kompetenta truppen

Styrka, taktisk list, tuffare spelare, fysiskt starkare och effektivare kan få skönhet att blekna och när nittio minuter gått och fem minuters tillägg tragglats igenom så kan ingen påstå att svenskt 3-1 och semifinalspel mot Australien känns orättvist.

Sverige har gjort en briljant OS-turneringen där inledningsmatchen mot USA måste ha varit en av de absolut bästa matcher ett svenskt damlandslag gjort. Obesegrade hittills. Tolv mål på fyra matcher bekräftar effektiviteten. Stina Blackstenius har äntligen fått blomma som en beslutsam striker i en stor turnering, Kosovare Asllani är den mest spelbegåvade av dem alla, Caroline Seger sliter och knuffas och kämpar på mittfältet som hon gjort så länge man kan minnas och man kan tillfoga Carolina Rolfö och Sofia Jacobsson och Natalie Björn och många till - unga Bennison inte minst - som alla nått en högre nivå av spelförståelse, metodik och  kollektivt ansvarstagande som tillkommit under Gerhardsson. Så många kompetenta spelare i en svensk trupp har jag aldrig sett.

Inga japanskor mer

En elegant nick av Magdalena Eriksson, en klassavslut av Stina Blackstenius och en iskall straff av Asllani avgjorde. Straffar har blivit Sveriges trumfkort i den här OS-turneringen, i handboll som i fotboll. Hedvig Lindahl har gjort avgörande räddningar, VAR har varit på vår sida och håller sig Sverige på god fot med både teknik och domare så kan det nog gå ett steg till.

I slutet av turneringar är det inte sällan fysisk och mental trötthet som avgör. Turneringar sliter och Sverige har nu valt en modell där det krävs mycket spring i alla ben. 

Men ett psykologiskt övertag måste Sverige ändå ha på Australien.

Det skulle stärka Gerhardsson och hans team - har väl redan gjort - att hans fotbollsutbildning slutar med en praktfull examen. Så här mycket av den komplexa fotbollens alla moment har jag inte tidigare sett exponerade hos ett svenskt damlandslag. Och kvicksilverkvicka spelare som japanskorna behöver man inte möta mera. 

Sarah är enastående

Sarah Sjöström är en av världens och definitivt Sveriges främsta simmare, ja mest segerrika svenska idrottare alla kategorier. Det går knappt att räkna hennes titlar och mästerskapsmedaljer. Det är mycket som krävs för att hålla en plats som världsdominant så länge som Sarah gjort. Rätt gener förstås, den perfekta kroppen - lång, gärna lite stora breda fötter, rejäla handskopor, rätt proportioner åt alla håll, stenhård träning, rätt psyke, nerver att stå pall i de stora mästerskapen. I några enstaka fall skapas den perfekta idrottsmänniskan. Sarah är i det avseendet alldeles enastående. Men en liten jävla isfläck kan skära hål också i den perfekta skapelsen. Därför kanske hennes femteplats på 100 fritt är hennes största prestation hittills. Ett brott på en armbåge för en simmare i 28-årsåldern borde vara slutet på karriären. Konkurrensen är så hård, nya generationer trycker på och bara denna lilla defekt som återstår också efter operation och rehabilitering kan vara den lilla pusselbit fattas för att inte ha alla marginaler på sin sida. Idag finns också en annan dimension; äntligen har också simningen blivit ett yrke, i Sarahs fall ett företag med miljoninkomster, så det finns mer än idrottsliga skäl att kämpa vidare. Till glädje också för svensk idrott. För inte så länge sedan gällde det att tänka på framtiden, studier, yrkesval. Nu kan en stjärna av Sarahs lyskraft plaska ihop till en tryggad framtid. Om man aktar sig för fruset vatten.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Wimt har gjort entré! Inget konstigt om ni inte har en aning om vad som avses i dag. Men i morgon och inför en framtid är planerna mycket ambitiösa. 

Det är en platttform, en community, en media-app, ja, kalla det vad ni vill, men det är ett high tech-projekt – och på ren svenska kan vi benämna det som en jättelik fanclub eller supportrarnas hemvist/samlingsplats. 

Slakthusområdet i Stockholm förvandlas. Söderstadion försvann, Diskussion pågår angående Johanneshovs framtid. Och nu Nu blir Tele2Arena i stället 3Arena. Ett tioårigt avtal träder i kraft i och med årsskiftet. Telekomkonkurrenten Tre blir ny namnsponsor i ett tioårigt avtal.

8-9 mars kommer världscupen till Åre för två dagar med alpin skidfest. I samband med det samlas också kända vinteridrottare, forskare och ledare för näringslivet för första gången under Nordic Sustainability Arena (NoSa) med ett gemensamt mål om att skydda framtidens vintrar.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Ängelholms kommun föregår med gott exempel och bildar skolar för många andra kommuner. Skåningarna går ut öppet med hur mycket de vill sponsra föreningarna i bygden. Och de uppger också hur mycket pengar respektive klubb får.

Behållningen från Bingolottos Uppesittare-kvällen, dan-före-dan och en enskild kväll landade 2024 på 142 miljoner att fördela på klubbar och organisationer. Sedan gav Nyårsbingon ytterligare 14 miljoner i överskott. Totalt innebar det 156 miljoner kronor!

Stjärnspäckade hockeyturneringen Four Nations Face Off, 12-20 februari, ska visas i svensk TV.  Deltagande nationer är Sverige, Finland, Kanada och USA.

 Efter en ekonomisk mangling med NHL-organisationen och spelarfacket NHLPA har streamingtjänsten Viaplay slutligen accepterat villkoren. Några belopp har inte meddelats. 

Matchtider är 02.00, med undantag för Tre Kronors möte med Finland som har nedsläpp 19 00 den 15 februari. Tre Kronor inleder mot Kanada den 13 februari 02.00

Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner  sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.

På tisdagen tillkännagav  MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.