Fotbollens speciella attraktionskraft
Vem, vilka och vad är det som berättar fotbollens mäktiga historia?
Vi minns matcher, speciella för sin dramatik, resultaten, tabellerna, de spektakulära målen, de stora segrarna, VM-turneringarna, spelarna som sticker ut och utmärker sig med sina specialiteter, finter och dragningar, ekvilibristiska målvaktsräddningar.
Fotbollens historia är dess ledares, klubbarnas, spelarprofilernas, arenornas. De klassiska. Råsunda, Ullevi, Kopparvallen, Ryavallen, Örjans vall, Eyravallen, Jernvallen. De gamla bilderna av män i överrockar och hattar, korv med bröd, kaffetermosar, bollkallar, målgesterna som utvecklats från artiga handslag till kramar och kyssar, rekvisitan; tröjorna, bollarna, skorna, byxornas varierande längd.
Fotbollens historia finns nedtecknad för läsning i gulnade tidningsklipp, i referaten och kommentarerna, i tejperna från radiosändningar, i TV-bilder och böcker. Jag har själv varit med och skrivit den i tusentals krönikor från Sverige och världen och i ett antal böcker.
Fotbollens kulturarv
Nu har jag bläddrat, läst och tittat igenom en ny utgåva av fotbollshistorikern Torbjörn Andersson: ”Fotbollens kuriosakabinett - svensk fotbolls kulturarv i ord och bild”.
Jag är sannerligen ingen idrottsnörd som frossar i gammal statistik, jag samlar inte på prylar, jag ser fotbollens mest som en underbar underhållning för stunden men jag bor i Malmö och vill förstås att mina kulturscener skall vara så högklassiga som möjligt. Och jag bläddrade igenom den här boken med ett leende på läpparna. Det gamla, för stunden genialt, som i tidens backspegel blir töntigt roligt.
Torbjörn Andersson har också Malmö som sin utsiktsplats. Han är docent och historiker, forskare och lärare i idrottsvetenskap vid Malmö Universitet, har skrivit mastiga verk om fotbollens kulturhistoria som ”Kung Fotboll” och ”Spela fotboll bondjävlar”. Nu har han tagit sig an fotbollens kulturarv i form av de roligaste och mest spännande föremålen, landslagsklenoder och prylar från landets både stora och små klubbar.
Han skriver: ”Fotboll har spelats i långt över hundra år i Sverige. Den har från start väckt starka känslor. Den har gett identitet, skapat rivalitet och varit kontroversiell. Ändå har dess kulturarv inte värderats högt. Det är hög tid att ändra på det.”
Spännande utveckling
Och det har han sannerligen gjort. Det är en fascinerande resa i tiden, ett museum i bokform (över 470 sidor), allt dokumenterat på ett nytt sätt, bland annat med hjälp av 900 bilder. Imponerande!
Upplysande och charmigt, intressant att både läsa och beskåda även för den som inte normalt bryr sig särskilt mycket om fotbollens rekvisita. Men här blir den till historia, där utvecklingen skildras med hjälp av allt det som hör fotbollen till som symboler, redskap, paroller och den rika kommersiellt växande rörelse som funnits alltsedan sportens barnaår, genom amatörtiden och fram till dagens genomkommersialiserade arenaunderhållning med läktarbyggen i miljardklassen, övergångssummor på astronomiska belopp och en tummelplats för spendersamma världsföretag.
Här finns matchaffischer, vykort, pokaler, priser, samlarbilder, tavlor, skulpturer, signerade tröjor, vimplar, fotbollsskor, huliganernas knivar och knogjärn, banderoller, bokmärken, cigarettetuier, läskedrycksetiketter, stenkakor med kampsånger, programblad, biljetter, laguppställningar, klubbmärken, medaljer och pokaler, halsdukar, bollar, benskydd och suspensoirer, liniment mot lårkakor, tidningar, domarpipor, hejaramsor, reklamannonser, tipskuponger, autografblock, karikatyrteckningar, allt i en härlig och salig blandning.
Avundsvärd attraktionskraft
Fotbollens historia och utveckling berättad genom allt det som omgett den, det den genererat, i lager efter lager, högt och lågt och allt tillsammans bildar den fantastiska berättelsen om fotbollen som den i särklass största sporten i världen och i Sverige. Fotbollen förenar och förstärker som ett samhällskitt, den är i sitt eget universum både en relativt ofarlig religion och en politisk och social kraft, den har genom åren baxat åt sig en plats i kulturen, attraherat både känslomässigt, publikmässigt och ekonomiskt på ett sätt som övriga kulturyttringar avundas.
Dess attraktionskraft både på publiken, ung som gammal, numera också med en tilltalande könsmix, näringslivet, politiken och tyvärr även på mindre sympatiska krafter, gör den komplex, en storhet att alltid räkna med. Humorn och musiken har i alla tider ledsagat fotbollen. Det visar också exemplen i den här rika berättelsen om fotbollens kulturarv.
Mest lästa just nu
Han bygger ett egentligen osannolikt idrottscentrum mitt i de småländska skogarna. Torsten Jansson är en levande önskedröm för idrotten. Tänk om det fanns fler sådana...
En kvarts miljard tar han ur egen plånbok för att bygga ett hotell, en multihall och en kommande friidrotts- och fotbollsarena - i ett samhälle med 900 invånare och en pizzeria.
Allt sker med privata pengar, förtjänade via hans 70 bolag.
Slakthusområdet i Stockholm förvandlas. Söderstadion försvann, Diskussion pågår angående Johanneshovs framtid. Och nu Nu blir Tele2Arena i stället 3Arena. Ett tioårigt avtal träder i kraft i och med årsskiftet. Telekomkonkurrenten Tre blir ny namnsponsor i ett tioårigt avtal.
Landets största privata idrottsmuséum, där idrottsredskap blandas med annonser, autografer, programblad och personliga idrottsgrejer, finns i Växjö och har nu blivit synnerligen aktuellt igen. Öster är tillbaka i Allsvenskan och Hasse Rydéns skapelse har blivit synnerligen intressant.
Ett möte med denne Hasse i hans egensnickrade muséum i den gamla ICA-lokalens källare på stadsdelen Öster i Växjö är att svepas med i en idrottshistorisk virvelvind, men häör tittar bl a pingisstjärnan Truls Märegård in då och då..
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.
– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.
Behållningen från Bingolottos Uppesittare-kvällen, dan-före-dan och en enskild kväll landade 2024 på 142 miljoner att fördela på klubbar och organisationer. Sedan gav Nyårsbingon ytterligare 14 miljoner i överskott. Totalt innebar det 156 miljoner kronor!
Tiden är inne… Svenska vinterhjältar på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter. Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.
Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen.
Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.
På tisdagen tillkännagav MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.
Skriv kommentar