Fotbollens speciella attraktionskraft
Vem, vilka och vad är det som berättar fotbollens mäktiga historia?
Vi minns matcher, speciella för sin dramatik, resultaten, tabellerna, de spektakulära målen, de stora segrarna, VM-turneringarna, spelarna som sticker ut och utmärker sig med sina specialiteter, finter och dragningar, ekvilibristiska målvaktsräddningar.

Fotbollens historia är dess ledares, klubbarnas, spelarprofilernas, arenornas. De klassiska. Råsunda, Ullevi, Kopparvallen, Ryavallen, Örjans vall, Eyravallen, Jernvallen. De gamla bilderna av män i överrockar och hattar, korv med bröd, kaffetermosar, bollkallar, målgesterna som utvecklats från artiga handslag till kramar och kyssar, rekvisitan; tröjorna, bollarna, skorna, byxornas varierande längd.
Fotbollens historia finns nedtecknad för läsning i gulnade tidningsklipp, i referaten och kommentarerna, i tejperna från radiosändningar, i TV-bilder och böcker. Jag har själv varit med och skrivit den i tusentals krönikor från Sverige och världen och i ett antal böcker.
Fotbollens kulturarv
Nu har jag bläddrat, läst och tittat igenom en ny utgåva av fotbollshistorikern Torbjörn Andersson: ”Fotbollens kuriosakabinett - svensk fotbolls kulturarv i ord och bild”.
Jag är sannerligen ingen idrottsnörd som frossar i gammal statistik, jag samlar inte på prylar, jag ser fotbollens mest som en underbar underhållning för stunden men jag bor i Malmö och vill förstås att mina kulturscener skall vara så högklassiga som möjligt. Och jag bläddrade igenom den här boken med ett leende på läpparna. Det gamla, för stunden genialt, som i tidens backspegel blir töntigt roligt.
Torbjörn Andersson har också Malmö som sin utsiktsplats. Han är docent och historiker, forskare och lärare i idrottsvetenskap vid Malmö Universitet, har skrivit mastiga verk om fotbollens kulturhistoria som ”Kung Fotboll” och ”Spela fotboll bondjävlar”. Nu har han tagit sig an fotbollens kulturarv i form av de roligaste och mest spännande föremålen, landslagsklenoder och prylar från landets både stora och små klubbar.
Han skriver: ”Fotboll har spelats i långt över hundra år i Sverige. Den har från start väckt starka känslor. Den har gett identitet, skapat rivalitet och varit kontroversiell. Ändå har dess kulturarv inte värderats högt. Det är hög tid att ändra på det.”
Spännande utveckling
Och det har han sannerligen gjort. Det är en fascinerande resa i tiden, ett museum i bokform (över 470 sidor), allt dokumenterat på ett nytt sätt, bland annat med hjälp av 900 bilder. Imponerande!
Upplysande och charmigt, intressant att både läsa och beskåda även för den som inte normalt bryr sig särskilt mycket om fotbollens rekvisita. Men här blir den till historia, där utvecklingen skildras med hjälp av allt det som hör fotbollen till som symboler, redskap, paroller och den rika kommersiellt växande rörelse som funnits alltsedan sportens barnaår, genom amatörtiden och fram till dagens genomkommersialiserade arenaunderhållning med läktarbyggen i miljardklassen, övergångssummor på astronomiska belopp och en tummelplats för spendersamma världsföretag.
Här finns matchaffischer, vykort, pokaler, priser, samlarbilder, tavlor, skulpturer, signerade tröjor, vimplar, fotbollsskor, huliganernas knivar och knogjärn, banderoller, bokmärken, cigarettetuier, läskedrycksetiketter, stenkakor med kampsånger, programblad, biljetter, laguppställningar, klubbmärken, medaljer och pokaler, halsdukar, bollar, benskydd och suspensoirer, liniment mot lårkakor, tidningar, domarpipor, hejaramsor, reklamannonser, tipskuponger, autografblock, karikatyrteckningar, allt i en härlig och salig blandning.
Avundsvärd attraktionskraft
Fotbollens historia och utveckling berättad genom allt det som omgett den, det den genererat, i lager efter lager, högt och lågt och allt tillsammans bildar den fantastiska berättelsen om fotbollen som den i särklass största sporten i världen och i Sverige. Fotbollen förenar och förstärker som ett samhällskitt, den är i sitt eget universum både en relativt ofarlig religion och en politisk och social kraft, den har genom åren baxat åt sig en plats i kulturen, attraherat både känslomässigt, publikmässigt och ekonomiskt på ett sätt som övriga kulturyttringar avundas.
Dess attraktionskraft både på publiken, ung som gammal, numera också med en tilltalande könsmix, näringslivet, politiken och tyvärr även på mindre sympatiska krafter, gör den komplex, en storhet att alltid räkna med. Humorn och musiken har i alla tider ledsagat fotbollen. Det visar också exemplen i den här rika berättelsen om fotbollens kulturarv.
Kommentera
Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.
- Kommentera med Facebook
- Kommentera utan Facebook
Skriv kommentar
Mest lästa just nu
Ekonomiskt ansvariga i ishockeyns tvillingklubbar, Djurgården och AIK jublar. Hundratals miljoner ligger i potten när lagen ska mötas i den hockeyallsvenska finalen.
AIK var klart sedan tidigare efter 4-2 i matchserien mot Karlskoga.
20 sekunder in i femte perioden frälste Albin Grewe sitt Djurgården med sitt 2-1 mot Södertälje. 4-3 i matcher i en stenhård matchserie.
Publiksuccén fortsätter. Fler människor följer elitfotbollen än någonsin.Klubbarna räknar glatt publikintäkterna. Över en kvarts miljon åskådare på premiärmatcherna i Allsvenskan och Superettan.
Över 260 000 åskådare såg klubbarnas hemmapremiärer på plats i Allsvenskan och Superettan. Totalt sågs de två första omgångarna av 261 385 åskådare, en stor ökning jämfört med förra årets 240 021 åskådare vid samma tidpunkt.
- Vi har haft två fantastiskt premiärhelger, säger Ola Rydén, ligaansvarig på Svensk Elitfotboll.
Nu har det hänt igen. En bedragare har slagit till och lurat till sig pengar – den här gången mot en liten idrottsklubb. 226 000 kronor försvann från Häggenås Sportklubbs kassa.
– Det känns overkligt. Att en liten ideell förening ska drabbas så här. Det är pengar som vi har slitit för i åratal, säger Ida ordförande, Ida Lindman, till Östersunds-Posten.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum. Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030.
Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.
Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.
I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.
I rena glädjeyran storspelade Beachvolleyduon David Åhman och Jonatan Hellvig och är klara för kvartsfinal på världstourtävlingen Elite 16 i Saquarema, Brasilien. Svenskarna besegrade fransmännen Rémi Bassereau och Calvin Ayé med 2–0 i set och det var som att fira att de stadigt återkommer i SVT i år.
SVT har nämligen säkrat sändningsrättigheterna till den högsta divisionen på proffstouren, Elite 16, under 2025 och 2026. Det blir beachvolleyboll med lag Åhman/Hellvig i mängd de kommande två säsongerna.
MFF satsar på en stjärnvärvning. Islänningen Arnór Sigurdsson är klar för klubben.
26-åringen håller dokumenterat hög klass och när MFF fick chansen accepterades att han kostar några miljoner. an får tröja nummer åtta och ansluter till laget nästa vecka.Tränaren Henrik Rydström är lyrisk :– Tittar man på vad han gjorde i allsvenskan, så var det en offensiv av högsta klass. Han kan spela i olika offesiva positioner. Han kan vara åtta, tia eller ytter.