Fotbollens speciella attraktionskraft

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Vem, vilka och vad är det som berättar fotbollens mäktiga historia?

Vi minns matcher, speciella för sin dramatik, resultaten, tabellerna, de spektakulära målen, de stora segrarna, VM-turneringarna, spelarna som sticker ut och utmärker sig med sina specialiteter, finter och dragningar, ekvilibristiska målvaktsräddningar.

Fotbollens historia är dess ledares, klubbarnas, spelarprofilernas, arenornas. De klassiska. Råsunda, Ullevi, Kopparvallen, Ryavallen, Örjans vall, Eyravallen, Jernvallen. De gamla bilderna av män i överrockar och hattar, korv med bröd, kaffetermosar, bollkallar, målgesterna som utvecklats från artiga handslag till kramar och kyssar, rekvisitan; tröjorna, bollarna, skorna, byxornas varierande längd.

Fotbollens historia finns nedtecknad för läsning i gulnade tidningsklipp, i referaten och kommentarerna, i tejperna från radiosändningar, i TV-bilder och böcker. Jag har själv varit med och skrivit den i tusentals krönikor från Sverige och världen och i ett antal böcker.

Fotbollens kulturarv

Nu har jag bläddrat, läst och tittat igenom en ny utgåva av fotbollshistorikern Torbjörn Andersson: ”Fotbollens kuriosakabinett - svensk fotbolls kulturarv i ord och bild”.

Jag är sannerligen ingen idrottsnörd som frossar i gammal statistik, jag samlar inte på prylar, jag ser fotbollens mest som en underbar underhållning för stunden men jag bor i Malmö och vill förstås att mina kulturscener skall vara så högklassiga som möjligt. Och jag bläddrade igenom den här boken med ett leende på läpparna. Det gamla, för stunden genialt, som i tidens backspegel blir töntigt roligt.

Torbjörn Andersson har också  Malmö som sin utsiktsplats.  Han är docent och historiker, forskare och lärare i idrottsvetenskap vid Malmö Universitet, har skrivit mastiga verk om fotbollens kulturhistoria som ”Kung Fotboll” och ”Spela fotboll bondjävlar”. Nu har han tagit sig an fotbollens kulturarv i form av de roligaste och mest spännande föremålen, landslagsklenoder och prylar från landets både stora och små klubbar.

Han skriver: ”Fotboll har spelats i långt över hundra år i Sverige. Den har från start väckt starka känslor. Den har gett identitet, skapat rivalitet och varit kontroversiell. Ändå har dess kulturarv inte värderats högt. Det är hög tid att ändra på det.”

Spännande utveckling

Och det har han sannerligen gjort. Det är en fascinerande resa i tiden, ett museum i bokform (över 470 sidor), allt dokumenterat på ett nytt sätt, bland annat med hjälp av 900 bilder. Imponerande!

Upplysande och charmigt, intressant att både läsa och beskåda även för den som inte normalt bryr sig särskilt mycket om fotbollens rekvisita. Men här blir den till historia, där utvecklingen skildras med hjälp av allt det som hör fotbollen till som symboler, redskap, paroller och den rika kommersiellt växande rörelse som funnits alltsedan sportens barnaår, genom amatörtiden och fram till dagens genomkommersialiserade arenaunderhållning med läktarbyggen i miljardklassen, övergångssummor på astronomiska belopp och en tummelplats för spendersamma världsföretag.

Här finns matchaffischer, vykort, pokaler, priser, samlarbilder, tavlor, skulpturer, signerade tröjor, vimplar, fotbollsskor, huliganernas knivar och knogjärn, banderoller, bokmärken, cigarettetuier, läskedrycksetiketter, stenkakor med kampsånger, programblad, biljetter, laguppställningar, klubbmärken, medaljer och pokaler, halsdukar, bollar, benskydd och suspensoirer, liniment mot lårkakor, tidningar, domarpipor, hejaramsor, reklamannonser, tipskuponger, autografblock, karikatyrteckningar, allt i en härlig och salig blandning.

Avundsvärd attraktionskraft

Fotbollens historia och utveckling berättad genom allt det som omgett den, det den genererat, i lager efter lager, högt och lågt och allt tillsammans bildar den fantastiska berättelsen om fotbollen som den i särklass största sporten i världen och i Sverige. Fotbollen förenar och förstärker som ett samhällskitt, den är i sitt eget universum både en relativt ofarlig religion och en politisk och social kraft, den har genom åren baxat åt sig en plats i kulturen, attraherat både känslomässigt, publikmässigt och ekonomiskt på ett sätt som övriga kulturyttringar avundas.

Dess attraktionskraft både på publiken, ung som gammal, numera också med en tilltalande könsmix, näringslivet, politiken och tyvärr även på mindre sympatiska krafter, gör den komplex, en storhet att alltid räkna med. Humorn och musiken har i alla tider ledsagat fotbollen. Det visar också exemplen i den här rika berättelsen om fotbollens kulturarv.

Åke Stolt

Fakta

FOTBOLLENS KURIOSAKABINETT - svensk fotbolls kulturarv i ord och bild.

Författare: Torbjörn Andersson

Foto: Edvard Koinberg

Utgivare: Arx förlag i Malmö

Omfång: 470 sidor, 900 bilder

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Svenska riskkapitalbolaget Altor har köpt det kanadensiska bolaget CCM Hockey som innehar det klassiska varmärket,Jjofa  som har en stark bakgrund i Malung, vilket innebär att Jofa återvänder till Dalarna.

Borlängebördige Harald Mix står bakom bolaget Altor som nu kom över den andel  i CCM Hockeysom kanadensiska Birch Hill Equity Partners hade.

CCM Hockey räknas i dag som en av världens största tillverkare av hockeyutrustning.

Bara en vecka efter att KFUM Central presenterade  planerna på ett nytt stort föreningshus i Hagastaden i Stockholm tillkännages att en jätteanläggning om 25 000 kvadratmeter ska byggas  i Bromma. Kostnaden är beräknad till 1 miljard kronor. 

Båda satsningarna inkluderar en multihall och rymmer även fler hallar för inomhusidrotter. Satsningarna  innebär helt nya och väsentligt förbättrade villkor för Stockholmsidrotten.

På fredagen presenterade Regeringen den sedan ett drygt ett halvår aviserade satsningen på "Frtidsbanken. Med spänning och förväntan har  idrotten avvaktat och frågat om innehåll och verkan. Nu framkom att 10 miljoner investeras i projektet, varav 5 miljoner är reserverat för ansträngningar för och ungdomar inom parasport. Resterande 5 miljoner avser att bygga infrastruktur inför dagens Fritidsbank. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Välkände entreprenören och Malmöprofilen Dan Olofsson får via familjeföretaget Danir backning på avdrag för sponsring av FC Rosengårds damspelare. Han åläggs dessutom att betala skattetillägg på grund av oriktiga uppgifter.

FC Rosengårds största finansiär Dan Olofsson, tillika grundare och storägare av it-konsultkoncernen Danir, stöttar via bolaget fotbollsföreningen FC Rosengård sedan 2012 med mångmiljonbelopp varje år. 

nya 100 000 kronor går till prenumeranten Sofia Thuvesson – och en likadan summa till Floby VK efter en ny dragning av JOYNA från ideella Folkspel.

– Allvarligt? Det är ju en fantastisk nyhet. En jätteviktig extra inkomst för oss, säger föreningens ordförande Denny Walthersson.

Framtidens marknad för medierättigheter – men hur kommer en ny verklighet att påverka svensk idrott?  Ämnet stod i fokus på advokat byrån MAQS seminarium om sport, event och underhållning.

 Stefan Backman, chefsjurist på Telia och styrelseordförande på TV 4, som ägs av Telia, har sin uppfattning klar. Piratkopierade tjänster, så kallad IPTV, finns i dag hos 28 procent av landets konsumenter av streaming-tjänster.

IFK Norrköping blir starkt kritiserat, Klubben går nu ut med  Information om att det bllir  en större ekonomisk förlust än väntat i det kommande bokslutet. Lägre intäkter och färre spelarförsäljningar än förväntat är skälen. Samtidigt är landslagsspelaren,  Linus Wahlqvis,  mycket kritisk och menar att klubben slarvade bort en övergång när hans förra  radarkamrat, Alexander Fransson ville återvända till klubben, men nobbades av IFK.