Trodde aldrig Janne skulle säga det

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Det har känts så tryggt med Janne Andersson vid rodret. Kursen utlagd, skeppet tätat och redo för storm. Besättningen klar på sina uppgifter. Alla poster bemannade.

Låter inte riktigt så längre.

Nu hoppas han på Zlatan igen och jag förstår det inte riktigt.

Inte heller kunde han, vid presskonferensen igår, riktigt analysera vad som gick snett nere i Grekland.

Där stod det ju alldeles klart att han hade ersatt nödvändiga slitvargar med lite för optimistiska och framåtriktade pjäser, mittfältet höll inte för påfrestningarna.

Nu, äntligen, tycks han ha insett att en spelare som Djurgården Magnus Eriksson, Allsvenskans bäste spelare, och den nyttigaste av alla för sitt lag - viktigare för Djurgården än Anders Christiansen för Malmö FF - är just den spelare han behöver om det här VM-kvalet skall sluta lyckligt. Jag säger inte att han kommer att rädda Sverige men han kommer att behövas för stadgan, han borde redan i den förra samlingen ha varit den givne ersättaren för energiknippet och pådrivaren Sebastian Larsson. Det är ju sådana spelare Janne gillar, alltid har prioriterat i sina trupper.

Kan bli jobbig höst

Visst, han får hålla tillgodo med det som klubbarna erbjuder och just nu har Sverige det bättre ställt med spelare som Kristoffer Olsson och Mattias Svanberg men men, det är nu en gång så, att lirare måste mixas med krigare. Kreatörerna måste ha sin arbetande stab, det svenska spelet har alltid burits upp om dem som är beredda att stjäla bollar, trasa sönder, täcka ytor och driva på.

Jag förutsätter att Magnus Eriksson spelar på det svenska mittfältet mot Kosovo och förhoppningsvis också i returen mot Grekland.

Det kan bli en jobbig höst för Sverige i det internationella fotbollsumgänget. För landslaget och för Malmö FF. Olyckligt för både Blågult och ljusblå MFF att en spelare som Oscar Lewicki - i sitt livs form - blev skadad och ännu inte är redo för spel. 

Han hade varit given i landslagstruppen nu när just den typen av spelare blivit en bristvara. Malmö har en skadelista nästan lika lång som en bra allsvensk startelva och mot ett från början övermäktigt motstånd i sin Champions League-grupp och med en allsvensk guldstrid att utkämpa parallellt känns som att man tvingas erkänna det gamla talesättet ”gapa efter mycket och mista hela stycket.”

Listig som en räv

Magnus Eriksson kan vara den avgörande faktorn i den pågående guldstriden. Han är inte Sveriges snabbaste spelare men han är den klokaste i Allsvenskan. Med sina passningar, med sin förmåga att göra sig spelbar på fria ytor, i närkampsspelet, i fördröjnngsspelet, i att gillra fällor för motståndarna och ”stjäla” frisparkar till sig själv. För att inte tala om hans fina förmåga att skruva in hotande bollar vid frisparkar och hörnor. Och för sina fina skott. Och för sitt driv, sin aggressivitet, sitt ledarskap. 

En drömspelare för en tränare att ha ute på planen. Han är listig som en räv, klok som en uggla, stark som en oxe och envis som en åsna. Med detta djurkollektiv i sitt dna var han landslagsmässig redan som viktig pjäs i MFF:s förra framträdande i Champions League.

Janne Andersson höll presskonferens under tisdagen inför VM-kvalmatcherna mot Kosovo och Grekland. Han var inte lika trygg och säker som vanligt och det kan man förstå efter den skrala insatsen i Grekland. Men han duckade inför möjligheten att analysera den enorma svängningen från stormatchen mot Spanien till förlusten i Grekland, den som var så uppenbar och lättanalyserad för oss utomstående. Han hade en plan, sa han, som vanligt, men den kunde inte fullföljas och nu skulle han analysera den med hjälp av sina spelare. Han kunde ha sagt att han hade fel spelare på mittfältet, att laget blev för naivt i sitt spel. Det gjorde han inte.

Inte Stålmannen längre

Han måste hitta tillbaka till sin egen modell och i det resonemanget känns det högst anmärkningsvärt att han sätter sitt hopp till den 40-årige (fyller på söndag) Zlatan Ibrahimovic som inte riktigt tror på sig själv längre. Skadorna kommer oftare, ett utökat matchslitage med landskamper är kanske inte den stretching hans kropp bäst behöver, han säger att han inte är ”Stålmannen” längre. 

Det trodde man inte att man någonsin skulle få höra ur hans mun. 

Men Janne Andersson tror på en 41-årig Zlatan i VM nästa år. Problemet är bara hur Sverige skall ta sig dit. Efter Spanien-matchen var man ju tvärsäker på att det skulle lyckas, nu kan det bli problematiskt värre.

Inte bara MFF dras med en lång skadelista, det finns också ett antal spelare i den nu uttagna, stora (25 man) svenska truppen som skall ut till nya VM-kvalfighter, alla lyser inte i sina klubbar ute i Europa, ett antal dras med småskavanker och en tänkbar försvarsgeneral som förre MFF-aren Pontus Jansson - stark i Brentford i världens bästa liga - känner tydligen inte att han trivs och mår bra i landslagsmiljön och har bett att få slippa. Han är tio år yngre än Zlatan och borde väl utsättas för någon sorts övertalningskampanj även han.

Och så Jens Cajuste. Han har fått några chanser men utan att hota offensivt, utan något bett i mittfältsjobbet, han har mest lallat runt som en säkerhetsrisk. Nu säger Janne Andersson att han skall betraktas som en sorts trainee som skall se och lära. Märkligt. Janne brukar alltid säga att det inte är i landslaget spelarna lär sig utan att det är klubbarnas uppgift att utbilda och förkovra spelare och att han bara kan låna det han får tillgång till. Nu har han ändrat sig där också och jag begriper inte det heller.

Kom igen Janne, jag känner inte igen dig riktigt.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.