Vem vågar ta jobbet i MFF?

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Den danske f d storspelaren Jon Dahl Thomasson blev bara tvåårig i Malmö FF.

Guld 2020, guld 2021. Spel i Europa League och gruppspel i Champions League 2021.En tränare i ett svenskt topplag kan inte uträtta så mycket mera rent resultatmässigt.

Ändå går MFF och Thomasson skilda vägar.Det är både uppseendeväckande - och lite förväntat.

Då, så till synes eniga och samstämmiga. Nu, Jon har något annat på gång, enligt rykten och Daniel Andersson byter titel, från sportchef till sportdirektör.

Malmö FF har gjort sig känd för många saker. Bland annat att byta tränare ofta än vad som borde vara hälsosamt för en klubb som vill bygga långsiktigt för att ta nästa steg i hackordningen ute i Europa.

På de senaste tio år har klubben avverkat sex tränare. Det är högst anmärkningsvärt och visar att Allsvenskt guld inte är nog.

Guldtränare sparkades

Rikard Norling, Allan Kuhn och Magnus Pehrson tog alla tre guld med MFF. De fick avsked på grått papper ändå. Efter bara ett år i klubben.

Man kan fundera på varför?

Det är inte lätt att vara tränare i Malmö FF. Kravbilden är sannolikt den högsta i svensk fotboll. Allsvensk seger är det givna målet för varje tränare, internationellt gruppspel likaså. Bäst i Norden är en position MFF vill hålla över tid, ett närmande till Europas B-skikt är ett outtalat önskemål.

Det är många som vill styra och ställa i MFF. Klubborganisationen bara växer. Cheferna blir bara fler och fler. Där finns en ordförande, en vd, en sportchef (till nu Daniel Andersson som emellertid avancerat till sportdirektör över hela verksamheten och ersatts av Andreas Georgsson). 

”Tufft arbetsklimat”

Många vill ha ett ord med i laget. Det finns ett ständigt tryck från f d spelare (en del kvar i organisationen) och från en trogen supporterskara som kräver resultat.

Men sex tränare på tio år är ändå för mycket. Det skvallrar om ett tufft arbetsklimat.

Jon Dahl Thomasson kom till MFF 2020 efter att en tid ha varit assisterande coach till förre MFF-tränaren Åge Hareide i det danska landslaget. Han var rätt oerfaren på tränarepositionen och visst har det hörts gnäll från folket runt klubben. Bland annat för alltför stor ombytlighet i spelsystem och val av spelare. Märkliga beslut vid laguttagningar, inte minst en alltför naiv inställning i internationella matcher. 

”Vi har enats om att gå skilda vägar”, meddelar sportdirektören Daniel Andersson.

Det ordvalet brukar betyda att klubben presenterat nya krav till tränaren inför fortsättningen, kanske har pengar varit med i bilden, förändringar man vill ha till stånd men att de inte enats om tagen. Kanske en medveten strategi för att få ett byte till stånd-

”Ett svårt beslut”

Jon Dahl själv säger att ”det var ett svårt beslut”. Man kan tyda det som att han kunde tänka sig vara kvar men inte under de förutsättningar som presenterats. Dansken har sin familj kvar i Nederländerna och kanske har han en jobb på gång där.

Eller också har MFF åter fattat beslutet att byta men att skiftet förklaras på det mildaste och mest sympatiska sättet för båda parter.

Det sägs från MFF-håll att spelet har utvecklats under Thomassons ledning. Vet inte om jag håller med om det. Jag har sett upplagor av MFF under 2000-talet som varit väl så flexibla, tekniska, anfallsglada och mera internationellt anpassade än de senaste två åren. Under Åge Hareide bland annat.

MFF vill tydligen ha mera

Men att tala om någonting annat än succé för Thomasson rent resultatmässigt går knappast. Han fick en beställning och levererade. Nu vill MFF tydligen ha mera.

Nu är ju tränarbyten inte lika dramatiska idag som förr när trupperna kunde hållas intakta år efter år. Idag är omsättningen på spelare stor men jag inbillar ändå att klubben skulle må väl av att hitta en tränare med hög kapacitet (vem vill inte träna MFF?) och med stark integritet som kan driva sin linje utan alltför mycket inblandning av chefer som vill lägga sig i.

Vill MFF ha en stark tränare med egen vilja eller en tränare som sportdirektör och sportchef kan styra efter sina viljor och intentioner.

Ett drömjobb i svensk fotboll är ledigt. Vem vågar?

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Svenska riskkapitalbolaget Altor har köpt det kanadensiska bolaget CCM Hockey som innehar det klassiska varmärket,Jjofa  som har en stark bakgrund i Malung, vilket innebär att Jofa återvänder till Dalarna.

Borlängebördige Harald Mix står bakom bolaget Altor som nu kom över den andel  i CCM Hockeysom kanadensiska Birch Hill Equity Partners hade.

CCM Hockey räknas i dag som en av världens största tillverkare av hockeyutrustning.

Bara en vecka efter att KFUM Central presenterade  planerna på ett nytt stort föreningshus i Hagastaden i Stockholm tillkännages att en jätteanläggning om 25 000 kvadratmeter ska byggas  i Bromma. Kostnaden är beräknad till 1 miljard kronor. 

Båda satsningarna inkluderar en multihall och rymmer även fler hallar för inomhusidrotter. Satsningarna  innebär helt nya och väsentligt förbättrade villkor för Stockholmsidrotten.

Max Peter Bejmer inför storpublik på sprinten i Oskarshamn under O-Ringen 2024. Hugo Mattsson/Svensk Orientering 

Hösten 2018 fattades beslutet att O-Ringen skulle genomföras på Smålandskusten med Oskarshamn som nav. De operativa förberedelserna har pågått sedan dess och 21 700 besökare noterades fördelat på  19 250 deltagare och 2 450 medföljare.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Välkände entreprenören och Malmöprofilen Dan Olofsson får via familjeföretaget Danir backning på avdrag för sponsring av FC Rosengårds damspelare. Han åläggs dessutom att betala skattetillägg på grund av oriktiga uppgifter.

FC Rosengårds största finansiär Dan Olofsson, tillika grundare och storägare av it-konsultkoncernen Danir, stöttar via bolaget fotbollsföreningen FC Rosengård sedan 2012 med mångmiljonbelopp varje år. 

nya 100 000 kronor går till prenumeranten Sofia Thuvesson – och en likadan summa till Floby VK efter en ny dragning av JOYNA från ideella Folkspel.

– Allvarligt? Det är ju en fantastisk nyhet. En jätteviktig extra inkomst för oss, säger föreningens ordförande Denny Walthersson.

Framtidens marknad för medierättigheter – men hur kommer en ny verklighet att påverka svensk idrott?  Ämnet stod i fokus på advokat byrån MAQS seminarium om sport, event och underhållning.

 Stefan Backman, chefsjurist på Telia och styrelseordförande på TV 4, som ägs av Telia, har sin uppfattning klar. Piratkopierade tjänster, så kallad IPTV, finns i dag hos 28 procent av landets konsumenter av streaming-tjänster.

IFK Norrköping blir starkt kritiserat, Klubben går nu ut med  Information om att det bllir  en större ekonomisk förlust än väntat i det kommande bokslutet. Lägre intäkter och färre spelarförsäljningar än förväntat är skälen. Samtidigt är landslagsspelaren,  Linus Wahlqvis,  mycket kritisk och menar att klubben slarvade bort en övergång när hans förra  radarkamrat, Alexander Fransson ville återvända till klubben, men nobbades av IFK.