Vem vågar ta jobbet i MFF?

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Den danske f d storspelaren Jon Dahl Thomasson blev bara tvåårig i Malmö FF.

Guld 2020, guld 2021. Spel i Europa League och gruppspel i Champions League 2021.En tränare i ett svenskt topplag kan inte uträtta så mycket mera rent resultatmässigt.

Ändå går MFF och Thomasson skilda vägar.Det är både uppseendeväckande - och lite förväntat.

Då, så till synes eniga och samstämmiga. Nu, Jon har något annat på gång, enligt rykten och Daniel Andersson byter titel, från sportchef till sportdirektör.

Malmö FF har gjort sig känd för många saker. Bland annat att byta tränare ofta än vad som borde vara hälsosamt för en klubb som vill bygga långsiktigt för att ta nästa steg i hackordningen ute i Europa.

På de senaste tio år har klubben avverkat sex tränare. Det är högst anmärkningsvärt och visar att Allsvenskt guld inte är nog.

Guldtränare sparkades

Rikard Norling, Allan Kuhn och Magnus Pehrson tog alla tre guld med MFF. De fick avsked på grått papper ändå. Efter bara ett år i klubben.

Man kan fundera på varför?

Det är inte lätt att vara tränare i Malmö FF. Kravbilden är sannolikt den högsta i svensk fotboll. Allsvensk seger är det givna målet för varje tränare, internationellt gruppspel likaså. Bäst i Norden är en position MFF vill hålla över tid, ett närmande till Europas B-skikt är ett outtalat önskemål.

Det är många som vill styra och ställa i MFF. Klubborganisationen bara växer. Cheferna blir bara fler och fler. Där finns en ordförande, en vd, en sportchef (till nu Daniel Andersson som emellertid avancerat till sportdirektör över hela verksamheten och ersatts av Andreas Georgsson). 

”Tufft arbetsklimat”

Många vill ha ett ord med i laget. Det finns ett ständigt tryck från f d spelare (en del kvar i organisationen) och från en trogen supporterskara som kräver resultat.

Men sex tränare på tio år är ändå för mycket. Det skvallrar om ett tufft arbetsklimat.

Jon Dahl Thomasson kom till MFF 2020 efter att en tid ha varit assisterande coach till förre MFF-tränaren Åge Hareide i det danska landslaget. Han var rätt oerfaren på tränarepositionen och visst har det hörts gnäll från folket runt klubben. Bland annat för alltför stor ombytlighet i spelsystem och val av spelare. Märkliga beslut vid laguttagningar, inte minst en alltför naiv inställning i internationella matcher. 

”Vi har enats om att gå skilda vägar”, meddelar sportdirektören Daniel Andersson.

Det ordvalet brukar betyda att klubben presenterat nya krav till tränaren inför fortsättningen, kanske har pengar varit med i bilden, förändringar man vill ha till stånd men att de inte enats om tagen. Kanske en medveten strategi för att få ett byte till stånd-

”Ett svårt beslut”

Jon Dahl själv säger att ”det var ett svårt beslut”. Man kan tyda det som att han kunde tänka sig vara kvar men inte under de förutsättningar som presenterats. Dansken har sin familj kvar i Nederländerna och kanske har han en jobb på gång där.

Eller också har MFF åter fattat beslutet att byta men att skiftet förklaras på det mildaste och mest sympatiska sättet för båda parter.

Det sägs från MFF-håll att spelet har utvecklats under Thomassons ledning. Vet inte om jag håller med om det. Jag har sett upplagor av MFF under 2000-talet som varit väl så flexibla, tekniska, anfallsglada och mera internationellt anpassade än de senaste två åren. Under Åge Hareide bland annat.

MFF vill tydligen ha mera

Men att tala om någonting annat än succé för Thomasson rent resultatmässigt går knappast. Han fick en beställning och levererade. Nu vill MFF tydligen ha mera.

Nu är ju tränarbyten inte lika dramatiska idag som förr när trupperna kunde hållas intakta år efter år. Idag är omsättningen på spelare stor men jag inbillar ändå att klubben skulle må väl av att hitta en tränare med hög kapacitet (vem vill inte träna MFF?) och med stark integritet som kan driva sin linje utan alltför mycket inblandning av chefer som vill lägga sig i.

Vill MFF ha en stark tränare med egen vilja eller en tränare som sportdirektör och sportchef kan styra efter sina viljor och intentioner.

Ett drömjobb i svensk fotboll är ledigt. Vem vågar?

Kommentera

Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
Path:
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Ekonomiskt ansvariga i ishockeyns tvillingklubbar, Djurgården och AIK jublar. Hundratals miljoner ligger i potten när lagen ska mötas i den hockeyallsvenska finalen. 

AIK var klart sedan tidigare efter 4-2 i matchserien mot Karlskoga. 

20 sekunder in i femte perioden frälste Albin Grewe sitt Djurgården med sitt 2-1 mot Södertälje. 4-3 i matcher i en stenhård matchserie.

Publiksuccén fortsätter.  Fler människor följer elitfotbollen än någonsin.Klubbarna räknar glatt publikintäkterna. Över en kvarts miljon åskådare på premiärmatcherna i Allsvenskan och Superettan.

Över 260 000 åskådare såg klubbarnas hemmapremiärer på plats i Allsvenskan och Superettan. Totalt sågs de två första omgångarna av 261 385 åskådare, en stor ökning jämfört med förra årets 240 021 åskådare vid samma tidpunkt.

- Vi har haft två fantastiskt premiärhelger, säger Ola Rydén, ligaansvarig på Svensk Elitfotboll.

Nu har det hänt igen.  En bedragare har slagit till och lurat till sig pengar – den här gången mot en liten idrottsklubb. 226 000 kronor försvann från Häggenås Sportklubbs kassa.

– Det känns overkligt. Att en liten ideell förening ska drabbas så här. Det är pengar som vi har slitit för i åratal, säger Ida ordförande, Ida Lindman, till Östersunds-Posten.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum.  Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030. 

Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.

Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.

I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.

 

I rena glädjeyran storspelade  Beachvolleyduon David Åhman och Jonatan Hellvig och är klara för kvartsfinal på världstourtävlingen Elite 16 i Saquarema, Brasilien. Svenskarna besegrade fransmännen Rémi Bassereau och Calvin Ayé med 2–0 i set och det var som att fira att de stadigt återkommer i SVT i år.

SVT har nämligen säkrat sändningsrättigheterna till den högsta divisionen på proffstouren, Elite 16, under 2025 och 2026. Det blir beachvolleyboll med lag Åhman/Hellvig i mängd de kommande två säsongerna.

MFF  satsar på en stjärnvärvning. Islänningen Arnór Sigurdsson är klar för klubben.

26-åringen håller dokumenterat hög klass och när MFF fick chansen  accepterades att han kostar några miljoner. an får tröja nummer åtta och ansluter till laget nästa vecka.Tränaren Henrik Rydström är lyrisk :– Tittar man på vad han gjorde i allsvenskan, så var det en offensiv av högsta klass. Han kan spela i olika offesiva positioner. Han kan vara åtta, tia eller ytter.