Ajdå, det glömde Bach bort att säga...

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Nej, det här började inte bra.

Och då är det inte i första hand medaljmissarna i både damernas skiathlon och den mixade skidskyttestafetten jag tänker på.

Det som inte riktigt går ur mitt sinne är den tröttsamt usla ouvertyren av Bach vi tvingades lyssna på under invigningen.

IOK-presidenten och hand alla flaggor, menn inte ett ord omoliktänkande...

En massa fin musik, en horder av söta barn som drattade på ändan på isen, körsång ur påklistrat glada ansikten, ett skickligt arbete i datorerna för att skapa förföriska olympiska mönster.

Olympiska invigningar är i första hand en TV-show.

Det var mera artistiskt och konstnärligt än propagandistiskt i Peking. Kineserna är duktiga på att sminka sig så att det passar i de fina salongerna.

Klädparaden fascinerar alltid mig. Och jag tror att jag nästan vid varje invigning - jag har varit på plats under femton sådana shower - har konstaterat att någon Galne Gunnar troligen har varit framme och lockat Sveriges Olympiska Kommitté med ett kraftigt rabatterat bud från sitt överskottslager. Ingen snits och stil. Och Sverige som har så många framgångsrika modekreatörer nuförtiden.

Hade inte varit farligt

Men det var, föga förvånande, IOK:s president Thomas Bach, som gjorde mig mest besviken.

Han har de senaste åren framträtt som en aningslös Kina-kramare samtidigt som han i likhet med sin företrädare Jaques Rogge höjt svansföringen och salufört sin olympiska kommitté som ett ställföreträdande FN. Och med flera medlemmar till och med.

I den positionen borde det varit särdeles lämpligt och helt ofarligt att skärpa tonen en aning - utan att behöva vara vare sig förödmjukande eller särskilt kritisk.

Bach flummade runt lite och manade till fred men han glömde det viktigaste: budskapet.

Han borde sagt, att den olympiska familjen värnar om medborgares rättigheter och respekterar alla människor oavsett etniskt ursprung, hudfärg, politisk inriktning, religiös åskådning eller sexuell läggning. Alla måste få finnas i den olympiska familjen, oavsett var man bor och vem man är.

Det hade väl inte varit farligt att säga.

Att ställa krav på de aktiva att protestera är bara löjligt. De har inte större förpliktelser än företag som etablerar sig där eller diplomater som verkar på ambassader.

Ingen risk för Bach

För de aktiva - eller för all del journalisterna - är det med risk för sin egen säkerhet man uttrycker sig.

Men den ende som med absolut immunitet och total säkerhet i ryggen skulle kunna framföra i varje kritik i sin undertext är IOK-presidenten. Just nu den tyske advokaten Thomas Bach. Ingen tror väl att han skulle sättas i husarrest, plockas in till förhör, ännu mindre hamna i fängelse.

För det är ju så man hela tiden säger till sitt försvar; det är bättre att umgås med och besöka också de länder som inte lever upp till FN-stadgarna, bättre att prata med, dem och försöka påverka. Det går inte. Det är naivt. Men om det nu är det man säger sig vilja göra för att ge berättigande åt sina dåliga smak att lägga ett OS i Kina, så är väl just IOK-presidenten den som har det största ansvaret på sina axlar.

Men det blir ju aldrig så. Det blir ett smetigt smickrande och slickande och tack. När man kan säga så mycket utan att framstå som vare sig plump eller politisk. 

Mänskliga rättigheter har ingenting med politik att göra. Det skall gälla i alla länder, oavsett vilket styrelseskick man väljer.

Yrvaken debatt

Nu tror jag för all del inte att det heller skulle betyda någon kursändring i Kinas sätt att se på medborgerliga rättigheter. Det är inte heller landets primära avsikt att imponera på världen i det avseendet. Det är att stärka sin makt över det egna folket som är huvudmålet. Att visa för sina undersåtar att Kina kan, att Kina får, att Kina accepteras i världen. Och den kritik som eventuellt skulle framföras når ändå aldrig huvuddelen av den kinesiska befolkningen.

Men om Bach spelat upp en ouvertyr med mera pondus och lite klara besked skulle han i varje fall kunnat stärka sin rörelse och den idrottsvärld han representerar.

Nu fortsätter bara hyckleriet.

Men med detta sagt; det gör mig lika bekymrad och besviken varje gång det drar ihop sig till evenemang i länder med styrelseskick som inte rimmar med våra tankar om demokrati; debatten kommer alltid igång först några veckor innan tävlingarna, när de aktiva redan packat sina väskor och är på väg. Då är det meningslöst och alldeles för sent. 

En permanent arena

Det som idrottens internationella förbund måste enas om är att påverka så att tävlingar aldrig hamnar i avskyvärda diktaturer. 

IOK måste, om man vill framhärda som ett ställföreträdande FN, se till att hjälpa länder som inte anser sig ha råd att arrangera. Det har blivit alltmer tydligt att, i varje fall när det gäller vinter-OS, så blir det allt svårare att få folket och regeringarna med på så stora och kostbara investeringar som ett olympiskt värdskap handlar om.

Jag tycker att vi alltmer närmar oss - av både ekonomiska, politiska och miljömässiga skäl - den dag då det allvarligt bör övervägas om inte IOK i sitt eget hemland Schweiz bör skapa en permanent plats med anläggningar för i varje fall vinterspelen. Då skulle hela världen bli av med ett stort problem, miljarder skulle sparas, skadorna på miljön skulle drastiskt minskas och möjligheterna för länder som vill vaska av sig sin smuts med hjälp under sportsliga tvättmedel skulle försvinna.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.