Efter ny kollaps - nu räcker det

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Nu har vi sett det två gånger. Det får räcka.

Bilderna av en totalt kollapsad Frida Karlsson efter målgång i Peking-OS skrämmer mig.

Totalt utmattad. Minnesförlust. Läkarhjälp. Näringsbrist. Avsvimmad och stelfrusen.

Det är som att hela varningspanelen blinkar rött ljus.

Hur kunde det gå så här?

Det är tufft att vinna skidlopp. Det krävs extrema krafter och alldeles speciella tävlingshjärnor. Det är extra svårt när tävlingarna går på hög höjd, där luften är tunn, där det är tyngre att andas och när dessutom kylan biter och den tröga, konstgjorda snön uppenbarligen ställer till det för dem som skall ge skidorna supersmörjning.

Och det är den andra saken som skrämmer; svenskarna verkar inte riktigt förberedda, snarare överraskade av förhållanden som de uppenbarligen inte behärskar.

På den smala eggen

Men Frida Karlsson är en fråga för sig. Hon är extrem, hon har inga spärrar, hon har tidigare visat att hon inte klarar balansen mellan kaloriintag och förbränning. Hon kämpar hela tiden på den smala eggen. Det är en farlig promenad på gränsen mellan himmelsk eufori och avgrundsdjup.

Det vi sett i två lopp i Peking är inte friskt. Och Fridas mamma Mia brukar ju använda de orden när dotterns problem kommit på tal: ”Elitidrott är inte sunt.”

Efter både skiathlonloppet och 10 kilometer klassisk stil har Frida Karlsson klappat igenom totalt. Plågad, avsvimmad, med minnesförlust, utmattad och frusen. Elitidrott må vara osunt men det här är sjukt.

Om en så bra skidåkaren ligger stupad efter att ha vunnit är det en sak. Men när en så gudabenådad skidtalang, som slagit självaste Therese Johaug två gånger den säsongen, kollapsar, svimmar, tappar all energi, fryser, måste hjälpas bort från slagfältet och tas om hand av läkare - efter att ha kommit på tolfte plats och förlorat till Johaug med en minut och 21 sekunder på en mil; då borde alla varningsklockor ringa.

Att pressa sig nära gränsen för medvetslöshet för att bli tolva, ja, då behöver man inte inte ha några studieskulder från tiden på medicinska fakulteten för att förstå att något är galet.

”Det är en superkraft”

Det som skrämmer lite extra är att Frida själv ser det som en tillgång, som en superkraft att kunna ta ut sig -. och svimma. ”Det kanske inte är sunt men jag kan ta ut mig.”

Det är tyvärr lite symtomatiskt när man balanserar på den farliga gränsen mellan för lite näringsintag och för hög kaloriförbrukning. Det kan vara ett riskabelt förstadium till en svårare sjukdom och ofta är det en skev kroppsuppfattning som spökar. 2019 fick Frida Karlsson tävlingsförbud just av de här skälen. Farligt nära att hamna på fel sida gränsen. Överträning, otillräckligt näringsintag. Då var hennes reaktion: ”Jag förstod inte felet, varför var det farligt när jag fortfarande kunde åka.”

Det är ett uttalande som skrämmer. Hon måste ha hjälp för att förstå att så går det inte att fortsätta. 

Och hur lät det från Svenska Skidförbundet då: ”Det finns parametrar som sammantaget gör att vi tar det här beslutet” löd det officiellt. Varför inte bara tala klartext: Frida har tränat för hårt och kommit efter med sitt näringsintag. Den obalansen är farlig, måste korrigeras och därför stoppar vi henne från att tävla för att komma tillrätta med sin hälsa.”

Väcker förvåning

Man kan inte hysch-hyscha bakom en massa omskrivningar. Det här är allvarliga saker. Det handlar om en elitidrott på sin yttersta spets och jag är förvånad över att den medicinska kontroll och service som sägs vara så bra, inte på ett tidigare stadium kunde kontrollera/korrigera en medlem i landslagsgruppen innan näringsunderskottet var så uppenbart och oroväckande. Det är bara en av flera medicinska frågor som Skidförbundet hanterat på ett sätt som väcker förvåning.

I augusti i fjol tvingades Frida dra i handbromsen igen. Sliten och överbelastad. För hård träning, för dålig återhämtning. Hur står det till med den kontinuerliga kontrollen av åkarnas hälsa egentligen? 

Frida Karlsson är en extrem toppidrottare med enorm träningskapacitet, en extraordinär förmåga att pressa kroppen under tävling. Men ingen skall behöva svimma och tappa minnet för en medalj. Ingen skall behöva balansera på en farlig knivsudd mellan framgång och kollaps. De som har svårt med balansen måste få det stöd de behöver. I tid. 

Kommentera

Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
Path:
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Det egentliga  verklighetsfrämmande sker. En klubb i fotbollsallsvenskan  hotas i sin grund mitt under pågående seriespel. Den ekonomiska krisen är total och nu varslas alla anställda om uppsägning i IFK Norrköping.

Underskottet från i fjol om 43,8 miljoner tynger ekonomin och ledningen skriver nu: ”Det ekonomiska läget är extremt ansträngt”.

Utredningen för tryggare idrottsevenemang” har överlämnats till regeringen. Ett av förslagen som utredaren presenterar är en ny lag för kamerabevakning som ger arrangörer möjlighet att dela och hantera kameramaterial kopplade till misstänkta brott.

Med 55 000 anmälda deltagare till Göteborgsvarvet och i dagsläget över 70 000 anmälda till Varvetveckan, väntar en  närmast sanslös löparfest fylld av 100 000-tals åskådare och gemenskap , rörelseglädje och gemenskap i ett av väst-Sveriges största event som är årligen återkommande..

– Det här är inte bara ett lopp, det är en del av Göteborgs själ. I år firar vi 45 år av löparglädje och det kommer märkas – både på banan, i publiken och i hela upplevelsen runt omkring, säger Eva-Lena Frick, förbundschef på Göteborgs Friidrottsförbund.

Och inte minst - intäkterna ökar, vilket berikar Göteborgsidrotten.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum.  Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030. 

Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.

Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.

I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.

De delar på grannlåten. Viaplay sänder UEFA fotbolls-EM i sommar tillsammans med SVT(2-27 juli i Schweiz). De är lika glada på båda håll.

- Det känns grymt kul, menar  Viaplays sportchef Erik Westberg.

– Fotbollsmästerskap och svensk sommar hör ihop, och damlandslaget är ett av Sveriges mest populäraevenemang , säger SVT:s sportchef Max Bursell.

I raden av talanger som har fostrats i BP:s akademi i nordvästra Stockholm, är nu 16-årige Love Arrhov på väg ut i den stora fotbollsvärlden.

På sin hemsida berättar BP att överenskommelse har träffats med tyska Bundesligaklubben Eintracht Frankfurt om övergång efter här säsongen. 

Enligt uppgift ligger övergångssumman på 50 miljoner kronor, som kan växa ytterligare med 30 miljoner i form av olika bonusar.