Hur mår du Lilla Hjärtat?

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Är det någon som tror att en 15-årig konståkare med hjärtproblem gnistrar som den stora stjärnan i damernas konståkning i Peking?

Kamila Valieva fick, på Alla hjärtans dag, veta att hon får fortsätta den olympiska tävlingen trots att dopinglaboratoriet i Stockholm, efter mycken om och men, kom fram till att hon intagit en otillåten medicin.

Det är en märklig dopinghistoria som befläckat den olympiska konståkningen. Svårtydda beslut, skumma konspirationer, konstiga förklaringar och helt ologiska beslut av dem som styr över etik och moral i den förgiftade idrotten.

Experterna tvistar

Hjärtmedicinen heter trimetzadin, hon hävdar att hon druckit ur samma glas som farfar och därmed fått i sig någon rest av hans medicin och där hamnat i den här, för så många, penibla situationen.

Utredning pågår men just nu har alla att förhålla sig till ett positivt test, en försenad kontroll från dopinglaboratoriet, skiljedomstolen Cas beslut att hon skall få tävla vidare med hänsyn till hennes låga ålder och Internationella Olympiska Kommittén som beslutat att varken blomster- eller medaljceremonier skall hållas om ryskan på torsdag tar en pallplats i damernas tävling. Märkligt alltihop.

Experter tvistar om huruvida den här medicinen överhuvudtaget kan förbättra prestationsförmågan för en konståkare, somliga menar att den kan öka på uthålligheten en aning och förkorta återhämtningen som möjliggör tuffare träningsdoser.

Det är så mycket som är oklart.

Den internationella dopingbyrån Wada nedgraderade substansen trimetzadin 2015 från hjärtmedicin till ”stimulant” men lät förbudet mot användning av medlet stå kvar på listan.

Hjärtpatienter i OS

Hjärtpatienter har tävlat i OS förr. Både äkta och falska. I den moderna femkampen  var det inte ovanligt en tid att deltagarna tog betablockerare för att lugna ner hjärtfrekvensen inför skyttet. Det gick an eftersom de anmäldes inför spelen med sjukdom som krävde medicinering. Fast de inte var sjuka.

Norrmännens astmamedicin missbrukades också tills man insåg att de inhalerades också av dem som inte alls led av astma men ville få konstgjord hjälp till lite friare andningsvägar. Det gällde huvudsakligen skidåkare.

Ryssland är brännmärkt för sin slapphet med kontrollen av medicineringen. Eller troligen; att de medvetet har dopat sina idrottsmän precis så som skedde förr i tiden i Sovjetunionen och dess underlydande, allra värst kanske den statligt organiserade dopingen i Östtyskland.

Därför tävlar ryska olympier i Peking, unisont bestraffat vilket är ovanligt, under den olympiska kommitttés flagga och inte för sitt land.

Korruption, mygel, försvårande av tester, bortdribblade prover, utsmugglade, falska (rena) kisseskvättar.

Visselblåsarnas avslöjande

Dopingkontrollanter har låtit sig föras bakom ljuset av ryssarna, det har varit slappt på båda sidor ”av skranket” och det har också riktats kritik mot att det inte går att lita ens på Wada och de testpatruller som skickas ut.

Avhoppade ryska medarbetare har också vittnat om fusket, bl a hur dopingprover byttes ut under OS i Sotji 2014 men helt avgörande för bestraffningarna av Ryssland var det äkta paret Julia och Valerij Stepanov som efter sina karriärer i Ryssland trädde fram som visselblåsare. Hon f d friidrottare, han f d anställd vid den ryska dopingbyrån Rusada.

De avslöjade den systematiska och statskontrollerade dopingen i Ryssland. En kritik som nådde ända upp till Kreml och dess härskare Vladimir Putin.

Ska hon få delta?

Så varför lät skiljedomstolen Cas Kamila Valieva tävla vidare?

Är det för att det politiska läget är som det här? Är det av rädsla för Putin? Vågar de inte reta upp honom ännu mera nu när det ser ut som det gör runt Ukrainas gräns?

Konspiratoriskt i överkant kanske men det finns ingen logik att finna någonstans i de beslut som tagits på olika nivåer.

Alla förstår väl att den fullkomligt makalösa konståkerskan Kamila Valieva - hon leder inför avgörandet på torsdag - inte hoppar, dansar, åker och utstrålar det hon gör tack vare några tabletter.

Alla begriper att om hon medicinerats så är det med tvång från ledare och högre beslutsfattare som detta sker. Ett stackars oskyldigt barn i cyniska händer.

Vad som är svårare att begripa är hur så professionella fuskare kunnat göra en så gigantisk tavla att man inte haft kontroll på den eventuella medicineringens verkningar i mängd och tid.

Medicinen är inte okänd. Flera har åkt fast på grund av det medlet förut.

Hur har man kunnat missa det?

Hur som helst; det är synd om Kamila Valieva. Men om det slutligt bevisas att hon är dopad skall hon självklart inte tävla.

Ingen åldersgräns

PS. Märkligt att ta hänsyn till åldern. Alla som tävlar i OS räknas som fullvärdiga seniorer och skall förstås stå under samma regelverk. Är en 15-åring för ung för att få tävla? Kamila Valieva är inget undantag.

Den norska, tredubbla olympiska mästarinnan Sonja Henie var inte fyllda 12 när hon OS-debuterade och blev sist i Chamonix 1924. Den brittiska konståkerskan Cecilia Colledge tävlade i Lake Placid 1932 vid en ålder av 11 år och 73 dagar. IOK har ingen åldersgräns. Den sätts av varje idrott suveränt. Sverige hade en gång en simhoppare, Nils Skoglund, som tävlade 14 år gammal. Simmerskan Jane Cederqvist var 15 när hon tog silver i Rom 1960. 

Hockeymålvakten Kim Martin var 15 i Salt Lake City 2002. Yngste medaljör i ett vinter-OS är Yun-Mi Kim från Sydkorea som var 13 när hon vann shorttrack i Lillehammer 1994. Den rumänska gymnastikstjärnan Nadja Comaneci tog tre OS-guld som 14-åring i Montreal 1976. Alla yngst i den olympiska historien är den grekiska gymnasten Dimitrios Loundras som vid 10 års ålder vann brons i de första olympiska spelen 1896.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Tala om dominoeffekt.  Först lämnar Malmös sportchef Björn Liljander för konkurrenten HV 71 – trots två och ett halvt år kvar på kontraktet. Liljander hade spelat under täcket med Malmö en längre tid, det visar mail i hans dator.

Malmö-duon Mats Larsson, ordförande och Patrik Sylvegård, klubbdirektör, har snabbt ett huvudspår som ersättare, nämligen allsvenska IK Oskarshamns sportchef Oscar Alsenfelt, tidigare just Malmö-målvakt, nu med kontrakt till och med 2027, underskrivet den 8 februari i år, med smålänningarna.

Stockholmarna och Göteborg-arna samarbetade. Allt var så bra och samarbetet hyllades flera gånger om och än mera – för samtidigt utnämndes Gamla Ullevi till damlandslagets nationalarena. 

Nu är det ingen som skakar hand längre och överenskommelsen rivs

Svenska Fotbollförbundet deklarerar en ny strategi med en visionen ”Fotboll för alla överallt”.

Efter  Luleå är det nu Brynäs som i bestraffas med böter på 5 000 kronor samt förbud mot supporterartiklar på läktarplats i kommande fem matcher på bortais, så kallat flaggförbud..

Det var efter Brynäs-seger i Leksand, 4-1 den 28 november, som pyrotekniskt material antändes  av Brynäs-klacken i Tegera Arena.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.

– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.

Tiden är inne… Svenska vinterhjältar  på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter.  Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.

 

Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen. 

Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner  sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.

På tisdagen tillkännagav  MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.