Systrarnas kamp även mot sig själva

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Tre tävlingsdagar - tre guld.

Och ändå har missarna varit flera, stora och lite oväntade.

Men det gäller att ha tålamod.

Det visade inte minst Sara Hector som fyller 30 i september och har väntat ”ett helt liv” på den stora fullträffen.

Hon föddes samma år som Pernilla Wiberg tog guld i just storslalom vid de i övrigt svaga svenska vinterspelen i franska Albertville 1992. Det var ett torftigt svensk OS i övrigt medan norrmännen som resultatet av storsatsning och nytänkande hade skapat men Olympiatopp som gav mäktigt utslag. Medaljer varenda dag. 

Det var första stora segern för den svenska idrottens kanske viktigaste förebild, Pernilla Wiberg. Hon kom efter Stenmark, efter Pernilla kom Anja Pärson och sedan - apropå tålamod - fick Frida Hansdotter och André Myhrer , båda fyllda 30, krönika sina långa, fina karriärer med det olympiska guldet i slalom för fyra år sedan.

Långt till målet

Sara Hector har verkligen inte glidit runt med guldsked i munnen. Hon har slitit, kämpat, rehabiliterat sig från svåra skador, misströstat, gråtit, tvivlat på sig själv, nästan lagt av; men kämpat vidare för att till slut få sin belöning. 

Hon visade redan som junior med dubbla JVM-guld att hon hade talangen som krävdes. Men därifrån till målet är det långt.

Hon hade bara en världscupseger i kappsäcken inför den här vintern men plötsligt, när hon fått bättre utrustning, bättre ledarskap runt omkring sig, lugnat ner sin energiska och oroliga själ en aning har framgångarna kommit med fem raka pallplatser (tre segrar). 

Så hon kom till Peking med självförtroende och bekräftelser på att hon hade både fart, teknik och utrustning på så hög nivå att hon var en guldkandidat.

Det var härligt att se henne under ett uppehåll i tävlingen se så där oförskämt lugn och glad ut, trots att rapporterna redan hade kommit att hon varit så nervös att hon spydde inför det första åket.

Det är så för de stora mästarna; vägen till medaljpodiet kantas av både spyor och glädjetårar. Fascinationen över och känslan av att ha kapacitet, att veta, som den allra siste startande, att dagen kan sluta med ett guld är en förrädisk information för en högpresterande att hantera.

Bragder radar upp sig

Det gäller att suga musten ur detta faktum, omvandla det till energi, döda demonerna och lugna ner bråkande nerver. Det är både himmel och helvete att stå där uppe bakom startpinnen och veta att dagen kommer att förändra hela ens liv eller sluta i tårar.

Det är så härligt att se en så rutinerad men ännu inte mästerskapskrönt idrottare få sitt slutliga examensbevis. Den där dagen var jag bäst i hela världen. Sara Hector med sin enorma tuffhet och envishet var sannerligen värd belöningen. Bragderna radar upp sig nu.

Tre guld på tre tävlingsdagar och ändå blev det fiasko i damernas första skidlopp där  Frida Karlsson huttrade och frös, Ebba Andersson tappade orken och Charlotte Kalla drömde sig tillbaka till dagar när krafterna räckte till. Det lär ha varit ett vallamisslyckande men jag kan inte hjälpa att min oro för Frida Karlsson bara förstärks. Att bli så näringsfattig, så stelfrusen och näst intill svimfärdig under ett skidlopp låter inte riktigt medicinskt bra. 

Fram för extraskott

Skidskyttesystrarna Hanna och Elvira Öberg kör inte bara mot världseliten utan också mot sitt eget favoritskap och allas förväntningar. Det är inte det enklaste att hantera. Allra minst i en djävulsk sport som skidskytte där snabb åkning skall kombineras med iskall beräkning och koncentration urskilja tre svarta prickar som skall prickas.

Nu blev det lite för många bom och eftersom straffet för en bom är en  minuts tidstillägg är missarna så gott som omöjliga att reparera.

Skidskyttet har sprungit om längdåkningen i popularitet. Mycket större internationell spridning och konkurrens, många fler som kan vinna - och så dessa avgörande dueller på vallen. Men varför har en sport som blivit så poppis krånglat till sitt eget regelverk. Ena gången straffrundor, nästa gång extraskott, tredje gången tidstillägg som krånglar till resultatlistan. En minut dessutom för en bom. Som ibland bara ger en straffrunda på 22 sekunder. Jag begriper inte inkonsekvensen.

Bort med tidstillägget och gör som i stafetterna; låt alla ha tre extraskott i fickan. Behövs ändå en straffrunda skall det naturligtvis vara förberett för det. Det måste finnas rimliga proportioner mellan brott och straff.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Handbollslandslaget har snittlön på 678 000 kr 

Det är skillnad på folk och folk, inte minst ekonomiskt i idrottens värld.

 Svensk handboll, med sikte VM-final i Tele 2 söndagen den 29 januari, spelar i helt annan division än Janne Anderssons fotbollslandslag eller Sam Hallams Tre Kronor.

SVT direktsänder upp mot 60 timmar från SM-veckan i Skövde som pågår mellan 31 januari och 5 februari. Uppe på Billingen, där också längdskidtävlingarna avgörs, kommer SVT att ha en studio med Maria Wallberg som programledare. Alla de stora svenska stjärnorna, med den nyblivna Tour de Ski-vinnaren Frida Karlsson väntas vara på plats för att tävla.

Ukraina övervinner allt. Medan IOK fjäskar med Ryssland och Belarus om OS-deltagande i Paris 2024 kämpar den blågula idrotten i Ukraina för sin existens.

Nu senast bekräftad av att Ukraina skall delta i Bandy-VM i Växjö mars-april i år.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Åka tåg är hållbart och därför lämpligt för sponsring. Därför har SJ förnyat samarbetsavtalen med Svenska Fotbollförbundet, Svenska Handbollförbundet, Svenska Basketförbundet och Svenska Innebandyförbundet. Det betyder att förbunden och anslutna föreningar kan resa mer hållbart. Och så sker också. Klubbar och förbund åker tåg mera visar statistiken

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Vid årsskiftet 2018-2019 förändrades finansieringen av Sveriges Television (SvT), Sverige radio (SR) och Utbildningsradion (UR).  Sedan 1/1 2019 bokförs TV-licensen  eller public service- avgiften på varje svensk medborgares skattsedel. Beloppet är 1 300 kr/person årligen och är reducerat för personer med låga förvärvsinkomster.

Lagändringen är bakgrund till en skarp mediadebatt om OS, och Jan Scherman, tidigare vd på TV 4 har levererat besk kritik av SvT:s inköp av rättigheter för de olympiska spelen 2026-2032.

1 372 298 263 kronor, 121 miljoner euro i klartext,  - för köp av en fotbollsspelare, Det väcker reaktioner inte bara i fotbollvärlden. Och den berörde, argentinaren Enzo Fernández fyllde 22 år  så sent som för en dryg vecka sedan och får nu pressen att leverera i sin nya klubb, Chelsea.