Systrarnas kamp även mot sig själva

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Tre tävlingsdagar - tre guld.

Och ändå har missarna varit flera, stora och lite oväntade.

Men det gäller att ha tålamod.

Det visade inte minst Sara Hector som fyller 30 i september och har väntat ”ett helt liv” på den stora fullträffen.

Hon föddes samma år som Pernilla Wiberg tog guld i just storslalom vid de i övrigt svaga svenska vinterspelen i franska Albertville 1992. Det var ett torftigt svensk OS i övrigt medan norrmännen som resultatet av storsatsning och nytänkande hade skapat men Olympiatopp som gav mäktigt utslag. Medaljer varenda dag. 

Det var första stora segern för den svenska idrottens kanske viktigaste förebild, Pernilla Wiberg. Hon kom efter Stenmark, efter Pernilla kom Anja Pärson och sedan - apropå tålamod - fick Frida Hansdotter och André Myhrer , båda fyllda 30, krönika sina långa, fina karriärer med det olympiska guldet i slalom för fyra år sedan.

Långt till målet

Sara Hector har verkligen inte glidit runt med guldsked i munnen. Hon har slitit, kämpat, rehabiliterat sig från svåra skador, misströstat, gråtit, tvivlat på sig själv, nästan lagt av; men kämpat vidare för att till slut få sin belöning. 

Hon visade redan som junior med dubbla JVM-guld att hon hade talangen som krävdes. Men därifrån till målet är det långt.

Hon hade bara en världscupseger i kappsäcken inför den här vintern men plötsligt, när hon fått bättre utrustning, bättre ledarskap runt omkring sig, lugnat ner sin energiska och oroliga själ en aning har framgångarna kommit med fem raka pallplatser (tre segrar). 

Så hon kom till Peking med självförtroende och bekräftelser på att hon hade både fart, teknik och utrustning på så hög nivå att hon var en guldkandidat.

Det var härligt att se henne under ett uppehåll i tävlingen se så där oförskämt lugn och glad ut, trots att rapporterna redan hade kommit att hon varit så nervös att hon spydde inför det första åket.

Det är så för de stora mästarna; vägen till medaljpodiet kantas av både spyor och glädjetårar. Fascinationen över och känslan av att ha kapacitet, att veta, som den allra siste startande, att dagen kan sluta med ett guld är en förrädisk information för en högpresterande att hantera.

Bragder radar upp sig

Det gäller att suga musten ur detta faktum, omvandla det till energi, döda demonerna och lugna ner bråkande nerver. Det är både himmel och helvete att stå där uppe bakom startpinnen och veta att dagen kommer att förändra hela ens liv eller sluta i tårar.

Det är så härligt att se en så rutinerad men ännu inte mästerskapskrönt idrottare få sitt slutliga examensbevis. Den där dagen var jag bäst i hela världen. Sara Hector med sin enorma tuffhet och envishet var sannerligen värd belöningen. Bragderna radar upp sig nu.

Tre guld på tre tävlingsdagar och ändå blev det fiasko i damernas första skidlopp där  Frida Karlsson huttrade och frös, Ebba Andersson tappade orken och Charlotte Kalla drömde sig tillbaka till dagar när krafterna räckte till. Det lär ha varit ett vallamisslyckande men jag kan inte hjälpa att min oro för Frida Karlsson bara förstärks. Att bli så näringsfattig, så stelfrusen och näst intill svimfärdig under ett skidlopp låter inte riktigt medicinskt bra. 

Fram för extraskott

Skidskyttesystrarna Hanna och Elvira Öberg kör inte bara mot världseliten utan också mot sitt eget favoritskap och allas förväntningar. Det är inte det enklaste att hantera. Allra minst i en djävulsk sport som skidskytte där snabb åkning skall kombineras med iskall beräkning och koncentration urskilja tre svarta prickar som skall prickas.

Nu blev det lite för många bom och eftersom straffet för en bom är en  minuts tidstillägg är missarna så gott som omöjliga att reparera.

Skidskyttet har sprungit om längdåkningen i popularitet. Mycket större internationell spridning och konkurrens, många fler som kan vinna - och så dessa avgörande dueller på vallen. Men varför har en sport som blivit så poppis krånglat till sitt eget regelverk. Ena gången straffrundor, nästa gång extraskott, tredje gången tidstillägg som krånglar till resultatlistan. En minut dessutom för en bom. Som ibland bara ger en straffrunda på 22 sekunder. Jag begriper inte inkonsekvensen.

Bort med tidstillägget och gör som i stafetterna; låt alla ha tre extraskott i fickan. Behövs ändå en straffrunda skall det naturligtvis vara förberett för det. Det måste finnas rimliga proportioner mellan brott och straff.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

En jättenyhet – som försvann! På tisdagen gick RF-ordföranden Björn Eriksson ut med beskedet att svensk idrott får 500 nya miljoner i återstartstöd.

Ett avslöjande med betydelsefulla och nya konsekvenser. Nämligen en historisk satsning, där också SOK utgör en del av en efterlängtad ökning av resurser.

Äntligen ska det bli stil och ordning på den annorlunda och vackra idrottsplatsen Ruddalen i sydvästra Göteborg. En stor idrottsplats som förtjänar riktig profilering. Här har det arrangerats VM såväl på skridsko och i bandy och ambitionen var hög en gång ett brett utbud och möjligheter för många idrotter på bergknallarna ovanför Frölunda Torg.

Allt talar för att Falun får arrangera VM 2027. Det kan få till följd att Vasaloppet 2027 avgörs först den 14 mars, vilket skulle vara det näst senaste tävlingsdatumet genom tiderna:

— Om det är så att vi behöver flytta Vasaloppet tidsmässigt måste fatta vårt beslut i väldigt god tid, säger Vasaloppets vd Johan Eriksson.

Det kan bli en andra gåg som skidspåren i dalaskogarna kolliderar. VM i Falun och Vasaloppet i Mora,

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Daniel Ek ville först köpa Arsenal och presenterade ett bud för de amerikanska ägarna, familjen Kroenke,  som emellertid inte var intresserade av en försäljning. Kanske lika bra det för i dag är Daniel i stället huvudsponsor för FC Barcelona och med sitt miljardföretag, Spotif namnger han den så välkända arenan,NouCamp. På onsdagen träffades parterna och undertecknade kontraktet som sträcker sig över tre fotbollssäsonger, t o m våren 2024, och ska var värt 2,9 miljarder kronor.

Överskottet som ideella Folkspel har delat ut till svenskt föreningsliv det senaste verksamhetsåret uppgår till inte mindre än 352 miljoner kronor. Det slår alla rekord!.Det kan jämföras med året innan, då utdelningen blev 232 miljoner. Störst del av överskottet – 978 000 kronor – har Södertälje Sportklubb tjänat ihop genom sin lottförsäljning. 

¬¬– Ett oerhört viktigt och väsentligt bidrag till vår verksamhet, säger SSK:s klubbdirektör Robert Andersson. 

Internationella fotbollsförbundet Fifa lanserar en egen strömningstjänst, Fifa+. Det är ett jättepaket som slår alla rekord.

I kampen om intresset för damfotboll via streamade matcher spjärnar nu Fifa emot. Och gör det rejält.  Som motvikt till Netflix och Amazon Prime upprättar Fifa med en egen tjänst, vid namn Fifa+.

Vissa går mot strömmen.  Som Jonas Jerebko, basketstjärnan. Lagom som ishockeyspelare och fotbollsspelare flyr Ryssland skriver han ett nytt kontrakt med CSKA Moskva, vilket innebär, förstås, att han måste bo i den ryska huvudstaden! Men nu har en sponsor därför hävt ett kontrakt. Och på torsdsgen slog också Basketbollförbundet lartm och stänger av honom från landslagsspel.