Janne Anderssons svåra omtag

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Var sak har sin tid, var tid har sin stil och man har vad man har.

Vet inte hur Janne Andersson med sin stab exakt har formulerat sina innersta tankar för det svenska fotbollslandslagets framtid - men någonting måste de göra. Själv kallar han det för omtag.

Det är sånt man måste göra när det gått slentrian i gamla vanor, omvärlden förändras och de spelare som står till förfogande inte riktigt passar för en traditionell svensk fotbollsmodell.

Victor Nilsson Lindelöf framstår allt mer som en nyckelspelare i landslaget

Jag tror inte vi skall förvänta oss någon revolution. Det är ju inte ett Nato-medlemskap det handlar om, mera ett försök att nå den fotbollens attraktiva gemenskap som förkortas VM eller EM.

Just nu står Sverige utanför. Och det är som vi fått lära oss inte riktigt hälsosamt i dessa tider.

Ett hack i skvan

Sverige missade VM-slutspelet. Det är ett allvarligt hack i skivan. Då låter det inte bra. Nu skall, som Janne själv formulerade det på en presskonferens under onsdagen, ”alla sjunga samma melodi.”

Det skulle man också kunna tyda som att skall det gå åt helvete en gång till så skall det i alla fall ske med musik.

Vi kommer att få höra hur det låter.

Janne såg fräsch och nyklippt ut, som om också han gjort ett personligt omtag, han verkade vara på ett sjusärdeles gott humör vilket väl får tydas som att han nu släppt det gamla, det som legat och skavt inom honom efter det smärtsamma utträdet ur VM-kvalet med play off-förlusten mot Polen.

Han har helt enkelt insett - borde kanske till och med ha gjort det lite tidigare - att den lite träiga men funktionella modell som tidigare lett till succéer inte håller längre.

Spelartruppen förändrades dramatiskt när sex spelare tackade för sig efter EM i fjol och inte ville fortsätta spela i landslaget.

Ingen plats för Zlatan

Han har tänkt bort Zlatan, tror jag (hoppas jag) även om han antydde i går att det var Zlatan som hade tackat nej den här gången. Hur man nu kan tacka nej till ett kalas man inte ens blivit bjuden till.

Zlatan har fyllt fyrtio, han dras med så efterhängsna skador numera att man kan tror att han ingår i MFF:s trupp fortfarande, och han får inte någon speltid att t tala om in det Milan,  där han nu likväl kan avsluta sin långa och makalösa karriär med ännu en mästerskapstitel. Seger i italienska ligan.

I det omtag som Janne Andersson gör finns inte plats för Zlatan. Jag begrep aldrig riktigt varför han kom tillbaka i landslaget. Det kan ge tillfälliga effekter med en extraordinär solitär som ännu kan ha sina korta stunder av genialitet, men när det nya skall byggas, när andra tankar och idéer skall sjösättas måste Janne myndigförklara det här landslaget och visa för både sig själv och spelarna, att det som nu skall ske är i Tiden efter Zlatan. En ny tideräkning helt enkelt. Både Zlatan och statyn är alltför sargade nu för att visas upp för allmänheten.

Det svenska fotbollsmodellen kommer inte helt att raseras. Alla skall springa mycket, alla skall vara aggressiva i ett försvarsspel över hela planen - så spelar ju också många både klubbar och landslaget ute i Europa numera - och med en ramstark backlinje och en stabil målvakt.

Rätt man på rätt plats i rätt tid

Men många av de spelare som utgjorde stommen när Janne började sin tid som förbundskapten finns inte kvar. Det trista är att det råder, om inte kris så i varje fall en brist på riktigt, riktigt bra backar. Det angenäma är, att det var länge sedan Sverige förfogade över så många tekniskt dugliga och offensivt inriktade spelare. Det är deras placering, arbetssätt och roller som nu skall korrigeras så att de får ut det bästa av sig själva. 

Alexander Isak från Real Sociedad och Dejan Kulusevski i Tottenham är spännande, lite annorlunda svenska spelartyper men någon gemensam succé har de inte åstadkommit. Möjligen har de fått slita sig lite för trötta med defensiva uppgifter och hamnat för långt nere i planen och därmed tappat lite sting i den gadd som skall sticka hål på motståndarna. Jag tippar det det blir med en 4-3-3-formation som Janne gör sitt så kallade omtag och eftersom jag tycker att all den här sifferleken ofta blir lite löjlig, så handlar ju ändå allt till slut om att alla spelarna skall vara på rätt plats i rätt tid i det område på planen där de just då behövs.

Fotboll är ett avancerat schackspel, man kan bli matt vid blotta tanken på hur komplicerad den kan vara i alla sin enkelhet. Vad det handlar om för Jannes del är att få fram ett effektivare lag med högre målproduktion utan att ta de alltför stora riskerna att blottorna blir för stora och backlinjen för ansträngd. Det blir ett särskilt delikat problem för Janne eftersom det inte finns något självklart och högklassigt komplement till Manchester Uniteds Victor Nilsson-Lindelöf att tillgå i det centrala försvaret.

En kvalmiss till, då…?

Nu är det Nations League som skall spelas och även om Janne inte använder begreppet ”träningslandskamper med tävlingsprägel”, så drar han sig inte för att se de kommande matcherna mot Norge, Slovanien och Serbien som en förberedelse för de EM-kvalmatcher som stundar nästa år och som en möjlighet att under inte alltför pressade former implementera den nya spelmodell som blir Sveriges i en nära framtid.

En anpassning till det spelarmaterial han har. Han kan konstatera att där finns spelare med lite sämre form än tidigare, lite mindre speltid i sina klubbar och med lite stukade självförtroenden här och var. ”Vi får ta hand om det som finns”, som han själv uttryckte det.

Det finns en hel del. Men jag kan känna en viss oro. Det är med den gamla svenska modellen som framgångarna kommit, tidigare försök från flera förbundskaptener att spela mera ”europeiskt” har ofta resulterat i naivitet. Att få ut mesta möjliga av de skickligaste individerna men utan att ge avkall på det kollektiva ”skitjobbet” har visat sig svårt. Lyckas Janne och hans stab med det han föresatt - dumdristig är han ju inte - så blir det spännande att följa sommarens Nations League och det kommande EM-kvalet nästa år.

Janne Andersson har en stark ställning i Svenska Fotbollförbundet, han är uppskattad av tränarkollegor och spelarna, han är trygg och stabil i sitt ledarskap. Men efter ett missat VM-kval har inte ens han råd med också ett förlorat EM-kval. Då kommer rösterna om också ett omtag i ledarskapet obönhörligen att ställas.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

IfK Göteborg utlyste medlemsmöte oh de ansvariga kände att det kunde hända mycket. Det gjorde det inte. Mötet  på Elite Park Avenue lockade över 300 medlemmar  medan ytterligare 975 följde händelserna via sändning . Det blev överraskande lugnt med tanke på en svajig säsong. Men slutet blev bra, och det tjänade som lugnande medel i klubben. Blåvitt hängde kvar och ordförande Rickard Berkling kunde knäppa upp västknapparna och andas ut. Både efter sista matchen och Medlemsmötet. 

Då hade han ställt sig inför alla och varit mycket uppriktig.

Gamla Ullevi i Göteborg förbereds för en ny hybridgräsmatta (Carpet-hybrid) inför nästa säsong. Innan nyanläggningen påbörjas kommer den gamla gräsmattan att fräsas bort och underlaget förberedas.

”Konstgräset är framtiden i Sverige”, det kommer att öka spelarnas teknik och tempo, alla får bättre möjligheter att träna”, har det hetat i några år, men nu gäller ett annat resonemang bland arenaägare 

Mellandag i VM i handboll – då är det väl lugnt i Scandinavium? Absolut inte! Nästan hundra barn från Göteborgs förorter, Orust och Borås samlades för att vara landslagsstjärnor för en dag. Och en tidigare världsstjärna dök upp och bjöd både på sig själv och på sina bästa tips: Ljubomir Vranjes.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Ola Serneke och IFK Göteborg har varit synonymt. 

Han har sagt ja vid flera tillfällen.Han underlätttade bygget av Kamratgården, han har varit en partner i olika perioder, han tog initiativ till Kvibergs  Arena och han har varit huvudsponsor sedan 2019. Men nu upphör ett fem-årsavtal och parterna har inte kommit fram till en ny lösning, utan att Serneke  sagt konsekvent nej

Tillsammans med VM-organisationen för VM 2024 har Svensk

Innebandy och Folkspel tagit fram en specialgjord Sverigelott, där hela

överskottet går tillbaka till föreningarna i Svensk Innebandy.

Arbetet mot VM 2024 pågår för fullt och nu kan Svensk Innebandy som ett

led i detta presentera Folkspel som en ny partner.

Engelsk fotboll – till vilket pris som helst...- Åtminstone nästan. Dana Strong, vd på Sky Sports går ut i ett  i ett pressmeddelande och berättar att notan för  att sända Premier League över säsongen 2025– uppgår till hisnande 88 miljarder kr!

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen