Hur agerar Golfförbundet?

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Saudiarabien har en enda ambition med sin ökande satsning på sport; att försöka rentvå sitt rykte och flytta fokus bort från mänskliga rättigheter.

Landet uppges ha satsat 1,5 miljarder dollar på det som idag kallas sportswashing; alltså idrotten som tvättmedel för en smutsig byk.

Till detta ställer sig golfspelaren Henrik Stensson till förfogande som nyttig idiot.

Där sjönk han som en Sten(son).

Henrik Stenson på legendariska St Andrews under British Open. Frågan är hur det blir i framtiden...

Det har blivit allt vanligare med ryska oligarker och arabiska oljeländer bland idrottens finansiärer. Världsmästerskap och olympiska spel placeras i icke demokratiska länder. Beloppen är gigantiska. Ansvaret tungt på organisationer som Fifa och IOK. Blinda för gigantiska belopp som pumpas in i idrottens organisationer säljer de stora förbunden ut sin etik och moral och sina svulstiga paroller.

Då skriks det på bojkott, då får aktiva obekväma frågor. Det kan kännas orättvist. Fångna i det stora nätet av länder och aktiva i ett globalt mästerskap är det ofta bara att hålla god min i elakt spel. Och protestera så mycket man kan.

Fallet Stensson och den omdiskuterade nya LIV-touren är en annan sak.

Här handlar det om ett gigantisk anbud - i Stenssons fall talas det om 30 miljoner dollar - för att bli inkluderad i denna serie av golftävlingar som finansieras av Saudiarabiens ”Public Investment found”, samma fond som bland annat äger fotbollslaget Newcastle United och har investerat i mängder av företag runt om om i världen.

Ett stort svek

Stensson är i ”gott” sällskap. Amerikanen Bryson De Chambeau lät ha fått motsvarande de en miljard svenska kronor för att kliva av PGA-touren och bli en av den saudiska regimens ogenerade PR-män. Sergio Garcia, Lee Westwood, Dustin Jonson och Patrik Reed är andra golfstjärnor som inte orkat motstå lockelsen i de saudiska buden trots att de absolut inte behöver göra det av ekonomiska skäl. Stenssons möjligheter att på ett bräde och utan prestationskrav tjäna 300 miljoner kronor måste betecknas som oväntat generöst eftersom Stensson numera tycks vara långt från troféerna och knappast något av de hetare namnen.

Nu talas det om kris i golfsporten eftersom Saudiarabien med sin nya och skamlöst miljarddopade tour utmanar både PGA- och Europatouren. Dessa har svarat genom att stänga ute de aktuella spelarna. Henrik Stensson stod för några veckor sedan och försökte se ut som om han hade förverkligat en pojkdröm när han utsetts till kapten för det europeiska Ryder cup-laget. Några frågor om den kommande touren - som han redan då naturligtvis visste att han skulle ansluta sig till - ville han inte spekulera i. Och inga kommentarer gällande den nya tourens tillkomst som en propagandabyrå för den tvivelaktiga saudiska regimen. Varför gjorde han det? Trodde han i sin enfald att han skulle kunna kombinera den ädla kaptensrollen med att marknadsföra en förhatlig regim. Omåttligt naivt i så fall. 

Nej, Stensson spelade falskt vilket med golfens hävdvunna värdegrunder anses ytterst allvarligt och penibelt. Han hade skrivit på ett kontrakt som Ryder cup-kapten enligt vilket han åtog sig att exklusivt stötta Ryder cup och Europatouren.

Mot den bakgrunden är det ett stort svek att han bara veckor senare offentligen deklarerar att han nu vill promota  den tour som bland andra golflegenderna Tiger Woods och Annika Sörenstam tar avstånd ifrån.

Dörren borde vara stängd

Den förre amerikanske presidenten Donald Trump däremot uppmanar golfspelare att gå över till den saudifinansierade touren. Han menar att det är den som kommer att ta över och dominera. Men det egentliga skälet till hans entusiasm är att att flera av tävlingarna kommer att spelas på banor som Trump äger. 

Henrik Stensson, 46, är Sveriges genom tiderna högst rankade golfspelare (4:a 2009), han var förste svensk att vinna en herrmajor (The Open Championship 2016), han har nått en för golfspelare oväntat stor popularitet i Sverige (Jerringpriset 2013) och Svenska Dagbladet tilldelade honom bragdguldet 2016.

Han tog OS-silver 2016. 

Hur hanterar hans klubb i Barsebäck och svensk golf det beslut han har tagit? 

När basketstjärnan Jonas Jerebko visade det dåliga omdömet att skriva på för en rysk klubb mitt under brinnande krig i Ukraina frystes han ut totalt av svensk basket. Har svårt att tänka mig Stensson i svenska golfsamarbeten framöver. Dörren borde vara stängd nu.

Jag hoppas bara att ingen ens tänker tanken att ”det är väl bra att vi är där, att vi kommer närmare de här länderna och kan ställa frågor och diskutera mänskliga rättigheter”. Jag har hört det där till leda. Tror ni Stefan Holm diskuterade människorättsfrågor, homosexualitet och villkor för gästarbetare när han ställde sig i spetsen som ambassadör för friidrotts-VM i Qatar?

Köpta för blodspengar

Ingen som ställer sig till förfogande för regimer av det här slaget vill eller vågar säga ett knyst. De får aldrig chansen.

När Stensson fick frågan om vad han tyckte om sportswashing svarade han att ”alla ser till sina karriärer.” I klartext; vi skiter i det och tar det som bjuds.

300 miljoner. Tacka för det.

Men med det beslutet utgår jag ifrån att han också ställer upp på att det är lämpligt att regera efter sharialagar, att det inte behövs religionsfrihet, politiska partier, fackföreningar, strejkrätt i ett land. Att det är helt i sin ordning med dödsstraff för samkönat sex, att kvinnor  räknas som andra klassens medborgare och skall ha manliga förmyndare, reglerad klädsel och endast får resa i sina mäns sällskap. Och att domstolar dömer efter sharialagar.

För så är det i det land där Salman bin Abdul Aziz är kung, statschef, regeringschef, överbefälhavare, mäktigast bland de 57 medlemmarna i de muslimska ländernas organisation IKO.

Om detta kan Stensson knappast vara ovetande. Att Saudiarabien i likhet med andra länder i området med idrottens hjälp lockar till sig aningslösa, penningkåta frontmän med blodspengar för att få hjälp med att tvätta sin skitiga byk.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Inför hot om att tvingas lämna RF-familjen, uttalat av Riksidrottsstyrelsen , RS, i april år, fann Svenska Ishockeyförbundet för gott att krypa till korset och ta bort den omstridda paragrafen 6:1 i sina tävlingsbestämmelser. 

Hockeyettan-laget Boden som hävdat sin suveränitet, och vägrat medlemskap i ligaorganisationen Hockeyettan AB, kan idag utropa sig till segrare. 

1932 flyttade Stockholms Golfklubb till Kevinge gård i Danderyd och en bana som engelsmannen Harry Colt designat och golfklubben anlagt. På lördagen firar firar klubben 90 år på Kevinge med en bana restaurerad för 18 miljoner – och ser fram emot ett samarbete med Danderyds kommun när det gäller golf för unga med funktionsnedsättning, spontangolf för tjejer samt träningsmöjligheter vintertid för 13-20-åringar. 

Intresset för en aktiv semester på hemmaplan har hållit i sig  på SkiStars destinationer. Säsongen fortsätter hos fjällturismbolaget under sensommaren och hösten med evenemang, men dessutom dessutom investeras i fler nyheter redan till nästa sommar. De som frontar för en total satsning på totalt 622 miljonerär en rad idrottskändisar, som Nils van der Poel, Maria Pietilä Holmner, Sanna Kallur och Jenny Kallur Olsson samt Hans Olsson.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

IKEA säljer möbler till svenskar i allmänhet. Ja, till några andra också, för den delen.Men som sponsor till Sveriges största folkrörelse har koncernen aldrig gjort sig ett namn. 

Men plötslgt händer det!

IKEA:s Varuhus i Uppsala  hade öppet som vanligt. Men det fanns en markant skillnad. 1 400 orienterare rusade omkring i jakten på skärmar i nya påhittet ”O-Ringen Indoor”.

Dörrarna öppnades och orienterarna släpptes in!

Regeringen föreslår flera åtgärder som förstärker arbetet mot matchfixning. Förändringar som innebära ökade möjligheter att stoppa de som förstör idrotten. Samtidigt ska spelbolag tvingas att dela information vid misstanke om matchfixning.

En dag innan fotboll-EM startar har SVT fått klartecken. Expert-team under de kommande matcherna blir förre fotbollsdomaren Jonas Eriksson och  Tony Gustavsson, tidigare tränare. Men inte nog med det. De backas upp av SVT Sports Daniel Nannskog och tidigare landslagsspelarna Nilla Fischer, och Lisa Dahlkvist. Det ska uppenbarligen aldrig få bli tyst…

ishockeyspelare och nu senast bandyspelaren Simon Jansson.

De fullföljer kontrakt med ryska klubbar och i samtliga fall blir de avstängda från landslagsspel. De kände till premisserna, men valde pengarna i stället.