Ett ovärderligt blad i historieboken
Det blev ett i alla avseenden lyckligt slut. Och ett ovärderligt blad i fotbollens historiebok.
England vann den bästa fotbollsturnering som spelats, publikrekorden slogs, manliga storstjärnor applåderade och till och med Drottning Elisabeth, som varit lite krasslig, piggnade till och slängde iväg en hyllning.

För att vara alldeles precis; det är kvinnornas EM-turnering i fotboll jag talar (eller skriver) om. Den som vi kommer att minnas som julimånaden 2022 då kvinnornas fotboll, på alla på alla plan, lyftes till en högre nivå.
Ett stort genombrott
Inte bara för att England fick hem en trofé igen efter 66 års väntan (VM-segern 3-2 mot Tyskland på Wembley 1966) utan för att det slogs publikrekord (87.192 på finalen), genombrottet i medierna har varit enormt, tittarsiffrorna imponerande och - viktigast av allt - vi har fått se hur bra tjejer kan spela fotboll om de utbildas och omhändertas lika professionellt som männen.
Jag har alltid följt Sveriges matcher i de stora turneringarna, men aldrig tidigare så intensivt och intresserat kollat de andra matcherna i turneringen. I varje fall när England, Tyskland, Frankrike och Spanien spelat men också danskorna och Islands vilt kämpade döttrar.
Den bästa fotbollen i ett VM eller EM spelas ytterst sällan i finalen. Då är alla lite slutkörda efter en lång turnering, lite småskavanker här och var, mycket står på spel, nerver i olag. Det är ett historiskt fenomen. Jag har sett åtta av herrarnas VM-finaler - knappast någon har varit turneringens bästa match. Så inte heller söndagens mellan England och Tyskland. Men nivån på kampen, farten och i andra halvleken också speltempot och aggressiviteten så fascinerande att det blev en värdig slutpunkt på en oerhört intressant turnering.
Bästa lagen i final
Jag har skrivit det förut; damfotbollen har - i sin översta topp - tagit ett rejält kliv i alla sina beståndsdelar. Speltempot, passningsskickligheten, den individuella tekniken, den koreografi som alla lärt in genom åren och kan bedöma: så här skall fotboll spelas. Det har varit imponerande, de bästa lagen hamnade till slut i finalen och det var minst sagt sorgligt att Tysklands tunga center Alexandra Popp tvingades avstå finalen på grund av skada. Hon har tidigare fått stå vid sidan av två mästerskapsturneringar. Mycket osäkert om England klarat hem det här om Popp kunnat spela. Hennes två semifinalmål mot Frankrike var det mest brutalt skoningslösa jag sett i en damfotbollsmatch.
Jag läste någonstans att Liverpools tränare Jürgen Klopp klassade nivån på årets turnering som ”galet hög” och storheter som Harry Kane, Gary Lineker med flera har stämt upp i hyllningskören. Jag är säker på att den sista barriären är bruten nu.
Och aldrig har väl en samstämmig engelsk press fyllt sina förstasidor så oreserverat för sina mästarinnor sedan Toone och Kelly med sina mål avgjort den hel jämna finalen.
”It’s home”, konstaterar The Sun. ”History makers”, skriver Daily Mirror. ”Lionesses bring it home”, lyder The Times hyllningsrubrik och drottningen slogs sagt en volt (nåja) inne på Buckingham Palace.
En tändande gnista
Ärad, hyllad och upphöjd blir förstås förbundskaptenen Carina Wiegman som med sin magiska fingertoppskänsla fått ut allt det bästa ur sin trupp och lyckats med, inte minst, avgörande spelarbyten under matcherna. Under henne har England inte förlorat en match och minns att hon 2017 också vann EM, den gången med Nederländerna.
För att popularisera damfotbollen och tända nya gnistor har den här turneringen med sitt stora genomslag säkert stor betydelse. Och spelet i de bästa lagen måste måste också bli lite av en vägledare för många nationer. Också Sverige.
Det är allmän känt att damfotbollen inte tagits på hundraprocentigt allvar i klubbarna och att de bästa instruktörerna och tränarna valt att engagera sig i herrfotbollen. För att nå dit England, Tyskland, Frankrike och Spanien nått måste kvalitet och intensitet in i tjejernas tidiga fotbollsskolning och det måste ses som lika viktigt och prestigefullt att träna ett damlag.
Att de stora klubbarna ute i Europa nu allt mera tar sig an tjejerna och ger dem samma service från sin stora organisation som herrarna får kommer på sikt att ha betydelse. Men det är i stadierna dessförinnan som skolningen sker och där har det på många håll saknats resurser.
Årets EM-succé och den engelska turneringens genomslag kommer säkert att märkas framgent. All utveckling sker i steg, när en avsats är erövrad höjs nivån och jag tror man i framtiden kommer att konstatera att någonting hände i England som vi aldrig sett förut; en könsutjämnad fotbollsunderhållning lika betydelsefull som vilket metoo-upprop som helst.
Mest lästa just nu
Svenska Fotbollsförbundet bygger om och gör det med besked.
Planerna på en ny organisation presenterades på onsdagen och då framkom att förre landslagsmannnen Kim Källstöm blir Fotbollschef och smålänningen Henrik Landén stabschef i en ny central roll.. Därtill blir det en sammanslagning av Marknad och Kommunikation.
Du slår för långt, Ludvig! Golfvärldens svenska stjärnskott, Eslövs Ludvig Åberg, 24 år, och rankad 32 i världen, tillhör den kategori spelare som drabbas hårdast av torsdagens besked - att golfbollen (!) ska modifieras och ges egenskaper som begränsar längden på bollen färd mot hål.
För Ludvig, som tillhör proffstourens mest långslående, innebär beskedet att han tappar 15-20 meter på en drive. För amatörer, och hobbygolfaren, blir skillnaden betydligt mindre
När Göteborgsvarvet2023 snart summeras står det klart att ca 5,8 miljoner kronor fördelas bland 64 föreningar.
Alla har bidragit med funktionärer till arrangemangen
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Ola Serneke och IFK Göteborg har varit synonymt.
Han har sagt ja vid flera tillfällen.Han underlätttade bygget av Kamratgården, han har varit en partner i olika perioder, han tog initiativ till Kvibergs Arena och han har varit huvudsponsor sedan 2019. Men nu upphör ett fem-årsavtal och parterna har inte kommit fram till en ny lösning, utan att Serneke sagt konsekvent nej
Tillsammans med VM-organisationen för VM 2024 har Svensk
Innebandy och Folkspel tagit fram en specialgjord Sverigelott, där hela
överskottet går tillbaka till föreningarna i Svensk Innebandy.
Arbetet mot VM 2024 pågår för fullt och nu kan Svensk Innebandy som ett
led i detta presentera Folkspel som en ny partner.
Engelsk fotboll – till vilket pris som helst...- Åtminstone nästan. Dana Strong, vd på Sky Sports går ut i ett i ett pressmeddelande och berättar att notan för att sända Premier League över säsongen 2025– uppgår till hisnande 88 miljarder kr!
Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen
Skriv kommentar