Hockeyfebern är fullständigt obegriplig

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Fredagen den 12 augusti klockan 20.00 sände Sveriges Television på sin första kanal en ishockeymatch mellan två juniorlag från Österrike och Sverige. Matchen ingår i en VM-turnering som av Sveriges Television tillmäts oproportionerligt stor betydelse.

SvT tycks ha utvecklats till en lojal supporterklubb direkt ansluten till Svenska Hockeyförbundet. Hejaklacksledaren Härenstam får fritt utrymme för sina excesser och Marie Lehman njuter så ögonen glänser.

Jag är hyggligt, men långt ifrån fanatiskt, idrottsintresserad. Och jag är tillräckligt gammal för att finna viss trygghet också i schemalagt tv-tittande även om jag också (vilket är fantastiskt) utnyttjar SvT-play och kastar över program till min TV på tider när jag helst vill titta.

Så varför låter inte SvT en juniorturnering ligga på Play med möjligheter för dem som vill att titta.

Överblivet skräp

Det är ett hån mot ”vanliga” TV-tittare att blockera bästa TV-tiden en fredag kväll med en turnering som får alldeles för mycket utrymme och uppmärksamhet i förhållande till dess journalistiska värde. Det finns ju för övrigt massor av annan junioridrott som inte alls tillmäts samma betydelse.

Men allt passar väl in i SvT:s sommartänk. Det är fattigmans-TV med en massa repriser och billigt (eller möjligen gratis) införskaffade livsstilsserier och naturskildringar  från Norge där ensamma män bor där ingen tror att någon människa kan bo eller skäggig kufar som lufsar runt i ensligheten på jakt efter någon ekorre att steka till middag. Finska fritidsserier virvlar också förbi. SvT tar ett djupt grepp i sin gamla låda av överblivet skräp för att fylla ut menyn och det är som de tror att människor slutar titta på TV bara för att det är sommar.

Alla svenska programserier brukar lägga ner i maj och återkommer inte förrän till hösten. I mellanperioden råder reprisernas tid och en massa nordiskt krafs. Om man nu vill sända repriser och, om det nu råkar vara fredag klockan åtta, varför inte plocka fram underhållning, musik, humor, teater och annat till fredagsmyset.

Varför ingen sportkanal?

Jag har aldrig förstått varför SvT har en barnkanal men inte en sportkanal. De stora sporthändelserna kan det vara motiverat att släppa fram i huvudkanalerna, till och med på bästa sändningstid ibland, för när det drar ihop sig till OS och fotbolls-VM, viktiga landskamper och andra världsmästerskap ökar allmänintresset och många flera än sportnördarna vill känna sig lite nationalistiska och titta. Men allt annat…

Juniorhockey en fredag klockan 20.00, nej, det håller inte. Det är inte motiverat.

I söndags klockan 20.00 i tvåan visades Finlands match mot Slovakien. Fullständigt omotiverat. Tveksamt till och med om det gällt en riktig A-landskamp. Detta handlar om juniorer, de som vill upp, de som ännu är under utbildning, de som en gång kanske skall dyka upp i sina A-lag.

Jag vet att många idag - jag också som sagt - letar program på Play och kastar över till sina TV-apparater för att titta när det passar dem, men det finns massor av människor som följer tablåerna och ser TV på gammalt traditionellt vis.

För dem är SvT:s hockeyfeber fullständigt obegriplig.

Bara för att SvT idag inte har kassa nog att vara med och bjuda på det mest attraktiva i sportväg behöver de ju inte stå som en hund under bordet och krafsa i sig smulorna från de rikes bord.

Hästarnas föräldrar

Samma kväll som juniorhockeyn ockuperade prime time i SvT 1 visades också den spännande laghoppningen från häst-VM i Danmark. Man kan säga vad man vill om hästhoppning; att det krävs mångmiljonärer för att ställa hästar till förfogande, att ytterst få har förutsättningar att få en chans till en uppsittning i ett mästerskap, men just hoppmomentet (dressyren platsar bättre på cirkus) är rasande spännande och bra som TV-sport. Och kombinationen människa-djur kittlar många, långt utanför kretsen av traditionella sport-TV-freaks. Sverige har just nu fantastiska ryttare, oerhört seriösa idrottsmän- och kvinnor och ridsporten är stor på bredden, inte minst bland flickor. Det är en fröjd att se rytmen och timingen i Peder Fredrikssons hantering av sin All In, det var roligt för den mera timide i tillbakadragna Fredriksson-brodern Jens att få spela en avgörande roll när lag-guldet bärgades och fint också, när sagan skrivs, att ”prinsessan”, Malin Baryard, som haft lite oflyt och noterats utanför de tre som räknas, i den sista omgången red så bra att hon till slut räknades in bland de tre som fixade guldet. Alla bidrog och det gjorde förstås glädjen så mycket större. Att också Peder Fredriksson kan vara mänsklig visades när han rev tre hinder i sin (för laget) betydelselösa slutrunda. Drabbad av guldyra missade han chansen att få tävla i den individuella finalen.

Men också här retar jag mig på kommentatorerna. Visst, det skall finnas känslor i kommenteringen men här låter det som om de tillhörde resten av laget, truppen. För färgat, för okritiskt, alltid med överslätande bortförklaringar, fin ritt och makalös häst - men tre rivningar… 

Och varför i Herrans namn berättar man alltid namnen på mor och far till hästarna? Vem intresserar det mer än en handfull hästägare i Sverige. Och de var väl antagligen på plats i publiken. Det kan vara motiverat med anor om det handlar om en känd häst som vunnit VM eller OS men här rabblas en massa totalt ovidkommande namn på gamla ston och deras bestigare. 

Tycka-synd-om-text

Kan inte riktigt släppa Henrik Stensson, en f d golfspelare som nu blivit oljekapitalist och PR-man för en regim vars enorma brist på mänsklighet, demokrati och rättvisetänkande han helt tycks bortse ifrån.

Alla har rätt till sina val i livet men också skyldighet att stå för konsekvenserna. Han tycks ännu inte förstå att han blev bortplockad som kapten för Ryder Cup-laget, han är besviken över det. Det gör mig verkligen oroad över vad som rör sig i hans huvud.

Nu fick vi veta att han vann den förhatliga LIV-tourens första tävling och  ytterligare 45 miljoner till den knappt halva miljard han erhöll bara för att ställa upp. Behövde vi veta det? Behöver vi överhuvudtaget bry oss om den där touren, måste vi bevaka den. Kan vi inte bara totalt ignorera den och överlämna eventuell bevakning åt ekonomijournalisterna. Något sportsligt värde har den ju inte.

Stensson har själv sagt att golfspelare lägger upp sin säsong efter var det finns mest pengar att tjäna. Golfen är väl för övrigt den enda sport där rankingen bygger på inspelade pengar. Så är det en sport eller en börs?

Smått osmakligt var också TT:s (av alla) tycka-synd-om-reportage när det blåste som mest kring Stensson. Han hade minsann blivit lurad och blåst på 80 miljoner för tretton år sedan. Ungefär som att nu fick han rättmätigt plåster på såren. Varför kom den gamla nyheten i repris precis nu? Om man bara är lite konspiratorisk har man förstås sina aningar. Men TT skrev och en massa tidningar publicerade den ”planterade nyheten”.

”Kanske är det inte så konstigt att den 46-årige svensken nu väljer pengarna före etik och moral”, skrev TT. Man häpnar.

Nej, förvånande är det kanske inte men lika fullt skamligt och klandervärt.

Får man applåder av Donald Trump bör man nog tänka en gång extra på vilken sorts människa man vill vara.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.