Hockeyfebern är fullständigt obegriplig

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Fredagen den 12 augusti klockan 20.00 sände Sveriges Television på sin första kanal en ishockeymatch mellan två juniorlag från Österrike och Sverige. Matchen ingår i en VM-turnering som av Sveriges Television tillmäts oproportionerligt stor betydelse.

SvT tycks ha utvecklats till en lojal supporterklubb direkt ansluten till Svenska Hockeyförbundet. Hejaklacksledaren Härenstam får fritt utrymme för sina excesser och Marie Lehman njuter så ögonen glänser.

Jag är hyggligt, men långt ifrån fanatiskt, idrottsintresserad. Och jag är tillräckligt gammal för att finna viss trygghet också i schemalagt tv-tittande även om jag också (vilket är fantastiskt) utnyttjar SvT-play och kastar över program till min TV på tider när jag helst vill titta.

Så varför låter inte SvT en juniorturnering ligga på Play med möjligheter för dem som vill att titta.

Överblivet skräp

Det är ett hån mot ”vanliga” TV-tittare att blockera bästa TV-tiden en fredag kväll med en turnering som får alldeles för mycket utrymme och uppmärksamhet i förhållande till dess journalistiska värde. Det finns ju för övrigt massor av annan junioridrott som inte alls tillmäts samma betydelse.

Men allt passar väl in i SvT:s sommartänk. Det är fattigmans-TV med en massa repriser och billigt (eller möjligen gratis) införskaffade livsstilsserier och naturskildringar  från Norge där ensamma män bor där ingen tror att någon människa kan bo eller skäggig kufar som lufsar runt i ensligheten på jakt efter någon ekorre att steka till middag. Finska fritidsserier virvlar också förbi. SvT tar ett djupt grepp i sin gamla låda av överblivet skräp för att fylla ut menyn och det är som de tror att människor slutar titta på TV bara för att det är sommar.

Alla svenska programserier brukar lägga ner i maj och återkommer inte förrän till hösten. I mellanperioden råder reprisernas tid och en massa nordiskt krafs. Om man nu vill sända repriser och, om det nu råkar vara fredag klockan åtta, varför inte plocka fram underhållning, musik, humor, teater och annat till fredagsmyset.

Varför ingen sportkanal?

Jag har aldrig förstått varför SvT har en barnkanal men inte en sportkanal. De stora sporthändelserna kan det vara motiverat att släppa fram i huvudkanalerna, till och med på bästa sändningstid ibland, för när det drar ihop sig till OS och fotbolls-VM, viktiga landskamper och andra världsmästerskap ökar allmänintresset och många flera än sportnördarna vill känna sig lite nationalistiska och titta. Men allt annat…

Juniorhockey en fredag klockan 20.00, nej, det håller inte. Det är inte motiverat.

I söndags klockan 20.00 i tvåan visades Finlands match mot Slovakien. Fullständigt omotiverat. Tveksamt till och med om det gällt en riktig A-landskamp. Detta handlar om juniorer, de som vill upp, de som ännu är under utbildning, de som en gång kanske skall dyka upp i sina A-lag.

Jag vet att många idag - jag också som sagt - letar program på Play och kastar över till sina TV-apparater för att titta när det passar dem, men det finns massor av människor som följer tablåerna och ser TV på gammalt traditionellt vis.

För dem är SvT:s hockeyfeber fullständigt obegriplig.

Bara för att SvT idag inte har kassa nog att vara med och bjuda på det mest attraktiva i sportväg behöver de ju inte stå som en hund under bordet och krafsa i sig smulorna från de rikes bord.

Hästarnas föräldrar

Samma kväll som juniorhockeyn ockuperade prime time i SvT 1 visades också den spännande laghoppningen från häst-VM i Danmark. Man kan säga vad man vill om hästhoppning; att det krävs mångmiljonärer för att ställa hästar till förfogande, att ytterst få har förutsättningar att få en chans till en uppsittning i ett mästerskap, men just hoppmomentet (dressyren platsar bättre på cirkus) är rasande spännande och bra som TV-sport. Och kombinationen människa-djur kittlar många, långt utanför kretsen av traditionella sport-TV-freaks. Sverige har just nu fantastiska ryttare, oerhört seriösa idrottsmän- och kvinnor och ridsporten är stor på bredden, inte minst bland flickor. Det är en fröjd att se rytmen och timingen i Peder Fredrikssons hantering av sin All In, det var roligt för den mera timide i tillbakadragna Fredriksson-brodern Jens att få spela en avgörande roll när lag-guldet bärgades och fint också, när sagan skrivs, att ”prinsessan”, Malin Baryard, som haft lite oflyt och noterats utanför de tre som räknas, i den sista omgången red så bra att hon till slut räknades in bland de tre som fixade guldet. Alla bidrog och det gjorde förstås glädjen så mycket större. Att också Peder Fredriksson kan vara mänsklig visades när han rev tre hinder i sin (för laget) betydelselösa slutrunda. Drabbad av guldyra missade han chansen att få tävla i den individuella finalen.

Men också här retar jag mig på kommentatorerna. Visst, det skall finnas känslor i kommenteringen men här låter det som om de tillhörde resten av laget, truppen. För färgat, för okritiskt, alltid med överslätande bortförklaringar, fin ritt och makalös häst - men tre rivningar… 

Och varför i Herrans namn berättar man alltid namnen på mor och far till hästarna? Vem intresserar det mer än en handfull hästägare i Sverige. Och de var väl antagligen på plats i publiken. Det kan vara motiverat med anor om det handlar om en känd häst som vunnit VM eller OS men här rabblas en massa totalt ovidkommande namn på gamla ston och deras bestigare. 

Tycka-synd-om-text

Kan inte riktigt släppa Henrik Stensson, en f d golfspelare som nu blivit oljekapitalist och PR-man för en regim vars enorma brist på mänsklighet, demokrati och rättvisetänkande han helt tycks bortse ifrån.

Alla har rätt till sina val i livet men också skyldighet att stå för konsekvenserna. Han tycks ännu inte förstå att han blev bortplockad som kapten för Ryder Cup-laget, han är besviken över det. Det gör mig verkligen oroad över vad som rör sig i hans huvud.

Nu fick vi veta att han vann den förhatliga LIV-tourens första tävling och  ytterligare 45 miljoner till den knappt halva miljard han erhöll bara för att ställa upp. Behövde vi veta det? Behöver vi överhuvudtaget bry oss om den där touren, måste vi bevaka den. Kan vi inte bara totalt ignorera den och överlämna eventuell bevakning åt ekonomijournalisterna. Något sportsligt värde har den ju inte.

Stensson har själv sagt att golfspelare lägger upp sin säsong efter var det finns mest pengar att tjäna. Golfen är väl för övrigt den enda sport där rankingen bygger på inspelade pengar. Så är det en sport eller en börs?

Smått osmakligt var också TT:s (av alla) tycka-synd-om-reportage när det blåste som mest kring Stensson. Han hade minsann blivit lurad och blåst på 80 miljoner för tretton år sedan. Ungefär som att nu fick han rättmätigt plåster på såren. Varför kom den gamla nyheten i repris precis nu? Om man bara är lite konspiratorisk har man förstås sina aningar. Men TT skrev och en massa tidningar publicerade den ”planterade nyheten”.

”Kanske är det inte så konstigt att den 46-årige svensken nu väljer pengarna före etik och moral”, skrev TT. Man häpnar.

Nej, förvånande är det kanske inte men lika fullt skamligt och klandervärt.

Får man applåder av Donald Trump bör man nog tänka en gång extra på vilken sorts människa man vill vara.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

AIK Fotboll, noterat på NGM, hade intäkter från rörelsen på 65,6 miljoner kronor under det andra kvartalet i år, jämfört med 57 miljoner motsvarande kvartal i fjol.

Och som av en lycklig händelse genomförde AIK ytterligare en mångmljonförsäljning på fredagen då Lamine Fanne såldes till Luton. 

På två affärer har AIK tjänat nästan 100 miljoner.

I slutet av året öppnar Göteborgs Tenniscenter, efter ombyggnad och anpassning av en anläggning som tidigare var Padel Center Delsjön. 

Bakom satsningen står fem göteborgare med ett stort engagemang för svensk tennis. En av dessa är den förre storspelaren Magnus Gustafsson som nu får en permanent bas för sin verksamhet som sedan 2012 är inriktad mot att utbilda och utveckla unga talanger i regionen. 

De blev kollegor och vänner. Sven-Göran Eriksson tränade Degerfors fotbollslag, Curt Einarsson tränade Boltics bandylag i skiftet mellan 70- och 80-tal. De var värmländska kollegor i början på ny karriär.

Vi hade mycket att diskutera eftersom vi hade likadana erfarenheter, minns Curt  och tänker framför allt på åren 1975-91

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Det sker synnerligen lämpligt. Dagen innan invigningen av Paralympics i Paris kan Sveriges Paralympiska Kommitté visa upp ett  nytt vässat sponsorkontrakt medJYSK som huvudsponsor, Ja, i själva verket är det en fortsättning på en enighet från 2006,  sedan växte och i dag gäller  flera parasportförbund runt om i Europa.
Sveriges Paralympiska Kommitté och Parasport Sverige har lyckats förlänga uppgörelsen med JYSK i ytterligare fyra år och 2006 och nu förstärks avtalet när företaget kliver upp som huvudsponsor. 

Piteå HC fick den gångna helgen ett härligt besked. Klubben tog hem veckans premiumvinst, win–win, på 100 000 kronor i senaste dragningen av Folkspels nya JOYNA-lotteri.

– Så välkommet. Vi har många hål att fylla, säger ordförande Kjell-Anders Johansson.

Nu är vi långt från Tipsextra...  Premier Legaue i TV serveras  vid tio supersöndagar med  välknda profiler vid sidlinjen, nämligen Fredrik Ljungberg, Peter Schmeichel och Jaap Stam.

– Det känns väldigt häftigt att ge tittarna en studio på plats i Premier League. Ett nytänkande som vi är väldigt stolta över, säger Viaplays sportchef Erik Westberg.

IFK Norrköping blir starkt kritiserat, Klubben går nu ut med  Information om att det bllir  en större ekonomisk förlust än väntat i det kommande bokslutet. Lägre intäkter och färre spelarförsäljningar än förväntat är skälen. Samtidigt är landslagsspelaren,  Linus Wahlqvis,  mycket kritisk och menar att klubben slarvade bort en övergång när hans förra  radarkamrat, Alexander Fransson ville återvända till klubben, men nobbades av IFK.