Förvalta miljonerna och bygg rätt!

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Malmö FF startar sitt gruppspel i Europa-League den här veckan. Det är en svensk fotbollsframgång.

Likväl; rubriken ”fiasko” kommer ändå att bli oundviklig.

MFF har kommit totalt snett och i otakt och jag ser ingen utveckling eller trovärdig långsiktighet i klubbens arbete just.

Att sparka tränare är ingen lösning - snarare ett tecken på brister högre upp i ledningen.

MFF:s fans börjar tappa tron på laget när de tvivelaktiga matcherna bara blir fler och fler.

Malmö FF ligger nu på sjunde plats i den allsvenska tabellen med Häcken elva poäng före. Djurgården, AIK och Hammarby står också i vägen. Dessutom passeade Göteborg och under måndagen.. Det kan till och med gå så illa att lilla Mjällby från Listerlandet med sin lågprisvariant kravlar sig förbi ”miljardklubben” i södra Sveriges huvudstad.

Varför anställdes Milos?

Så många fel, så många konstiga beslut, så till syns planlöst i formeringen av en trupp som skall hålla en stark stomme över tid.

Milos Milojevic lyckades få sparken från två klubbar (Hammarby och Malmö) på drygt ett halvår så någonting var väl galet med honom. Frågan då: varför anställdes han av Malmö? Hur kan en tränare som hyllas och efter noggrann (utgår jag ifrån) anställningsanalys får jobbet i januari och bara duger fram till sommaren? Två fel i ett kan tyckas. Anställningen och avskedandet.

Milos är som bekant inte ensam. Sundsvall, Helsingborg, AIK och Norrköping har kommit fram till samma simpla lösning på ett förmodligen större problem, Hammarby har väl haft tre tränare på mindre än ett år.

Det tycks vara en tro på att ett Alexanderhugg skall lösa hela knuten. Ledare i högre befattningar, sportchefer, sportdirektören (i Malmös fall) och styrelser försöker skyla över andra orsaker till sina tillkortakommanden.

Malmö har som en interimslösning plockat in relativt nye sportchefen Andreas Georgsson och därmed utgår jag ifrån att Daniel Andersson, sportchefen som befordrades till sportdirektör (varför behöver man både sportchef och sportdirektör är nästa fråga) har tagit klivet ner till sin sportchefsroll.

Oprofessionell proffsklubb

Men istället för att leda laget i Allsvenskan och på jakt efter en Europaplats till nästa år och årets gruppspel i Europa-League, ligger nu en omfattande träningsprocess och blockerar allt arbete. Man har en lista, man hör sig för och intervjuar tilltänkta tränare alltmedan den tillfällige vikarierar med föga framgång (en seger på fem allsvenskan matcher)  och de allsvenska poängen flyger åt alla otänkbara håll (Sundsvall, Sirius, Mjällby, Borås). Bör man inte ha en ny tränare klar innan man sparkar någon?

Sveriges mest professionella fotbollsklubb uppträder föga professionellt i de här sammanhangen och miljonerna ligger där på banken och undrar varför de blir så illa behandlade.

Andreas Georgsson, med bakgrund i MFF:s ungdomsverksamhet och uppdrag i engelska Brentford och Arsenal, tycks alltför blöt för sin uppgift. Jag ser inga ledande krafttag vare sig från honom eller hans förlängda arm därute på planen, den omsusade danske lagkaptenen Anders Christiansen. Enligt klubben mycket närstående källor är Georgsson inte särskilt populär i spelartruppen.

Säsongen startade med ett halvt lag på rehab-kliniken. Om det var som det ryktas att tränaren Milos Milojevic körde för kollektivt hårt så att spelare gick sönder, varför gick ingen av de högre cheferna in och stoppade det och lade om kursen? Någon uppföljning, utredning eller förklaring till den fullkomligt orimliga skadefrånvaron under vårsäsongen har jag inte sett. Men skador är tydligen ett tabu man talar tyst om i klubben nuförtiden. Eller inte alls.

Demografisk obalans

Den demografiska bilden av Malmö FF idag är helt sned. Klubben har köpt på sig alltför många överåriga spelare - det är väl ett tiotal som passerat 30-årsstecket, flera av spelarna är i sin absoluta slutfas, sexton unga (eller bara otillräckliga) spelare har lånats ut till andra klubbar, spelare som kunde gjort skillnad fram till nu har sålts. Erik Larsson, Anel Ahmedhodzic, Amin Sarr, Veljko Birmancevic nu senast, precis när han hittat sig själv och blivit klubbens största anfallshot.

Visst, spelare får erbjudanden om löner som är mångdubbelt större än vad MFF kan erbjuda men de har också långa kontrakt som gör det möjligt att behålla dem ytterligare några år. Om man menar allvar med att blir Nordens främsta lag, om man ser det som realistiskt att tävla på en högre nivå ute i Europa (även i gruppspel), då måste en grupp kvalificerade spelare hållas samman över en längre tid för att skapa en konkurrenskraftigt lag.

Just nu är det slit och släng och lappa och laga.

Sommarens fem nyförvärv har hittills bara gett ett positivt resultat; Moustafa Zeidan (som kom från Sirius) har huvudet högt, riktningen framåt, fin teknik och gott spelsinne (även om också han sviktat i takt med laget de senaste matcherna). I övrigt finns där alltför många alibispelare, rädda om sitt eget skinn och för att ta risker, otillräckliga i det kollektiva försvarsspelet.

Malmö släpper in alltför många mål efter grava individuella misstag för att att vara det topplag man vill vara. Och mittbackar som blir alltför lätt ifrånsprungna och tvingas ta till våld Den senaste matchen bara ett av många exempel på det.

Anders Pålsson är ordförande sedan 2018. Frågan är om inte MFF:s dilemma just nu är av den omfattningen att det har sin plats på styrelsebordet. Är det verkligen tränarna som är problemet? 

Det är så mycket som är märkligt i det som händer och sker i MFF just nu. Och om man nu har Allsvenskans bästa trupp - vilket oinsatta Stockholmsbaserade experter fortfarande tycks hävda - varför märks det inte då i den Allsvenska tabellen?

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.