Men har Reinfeldt den tid som krävs?

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Svenska Fotbollförbundet får en ny ordförande i vår.  Karl-Erik Nilsson, 65, avgår efter tio år i ämbetet.

Nu nämns den förre högerledaren Fredrik Reinfeldt som det hetaste namnet. Han har bekräftat nomineringen vilket förstås är detsamma som att han är intresserad. Det kan alltså bli ett nytt ”politiskt” val av bas för svensk fotboll. Som landet styrs, skall fotboll styras som det hette förr.

Fredrik Reinfeldt är en av kandidaterna när Fotbollförbundet ska få ny ordförande.

Men nu kommer kandidaten från ett annat håll än det som länge var tradition i svensk fotboll. Då skulle det sitta en sosse på tronen. Med undantag för en kortare period med folkpartisten, Facit-chefen och IOK-ledamoten Gunnar Ericsson vid rodret hade socialdemokratiska pampar första tjing på den finaste stolen i SvFF-styret.

Gunnar Danielsson (ordförande 1949-1953) var statsråd, Gunnar Lange (1953) var handelsminister, Tore G Brodd, uttalad socialdemokrat innehade posten 1975-1983 och det var när han skulle efterträdas som det stod alldeles tydligt att det socialdemokratiska partiet åter ville ha ett finger med i spelet.

Valberedningens ordförande hette Lars Åke Lagrell (som långt senare, 1991-2011 framgångsrikt skulle styra svensk fotboll) och hans bestämda mål var att få den starke mannen från AIK och Svenskt Elitfotboll, Lennart Johansson vald. Men sossarna gav sig inte. Lagrell inviterades till socialdemokraternas kursgård Bommersvik där bland andra starka idrottsanknuta s-profiler som Ulf Lönnqvist, Karl Fritjofsson, Svante Lundqvist och Bengt Å Johansson argumenterade hårt för att Ingvar Carlsson skulle väljas. 

Carlsson var visserligen fotbollsintresserad och Elfsborgs-fan, men Lagrell menade i en stark argumentering att kompetens och fotbollskunnande vägde tyngre än politiska meriter. Och Lagrell lyckades där som med det mesta, Johansson valdes och satt 1984 till 1990 då fotbollsvärlden kallade och Lagrell själv fick ta över.

Ohlsson vore rätt man

Nu har valberedningen sammanträtt och de nominerade är: Birger Jonsson, ordförande för Västmanlands Fotbollförbund, Annika Grälls, ordförande i Elitfotboll Dam, Jens T Andersson, landslagschef i förbundet, och den förre moderate partiledaren (2006-2014) Fredrik Reinfeldt.

Flera nomineringar kan komma, det jobbas nu febrilt i den svenska fotbollsrörelsen, och nomineringstiden utgår den 15 januari.

Många ser Jens T Andersson som en stark kandidat. Han är förutom arbetet som landslagschef även styrelseledamot i förbundet och med erfarenheter också från klubbarbetet som tränare, sportchef och och vd i AIK.

Jag hade gärna sett den förre elitdomaren med internationell utblick, Jonas Eriksson, bland de nominerade och han lär ha varit tillfrågad men tackat nej.

Jag trodde att den förre SEF-basen och Lennart Johansson högra hand som generalsekreterare i Uefa, Lars-Christer Ohlsson, skulle valts redan när Karl-Erik Nilsson fick jobbet efter Lagrell för tio år sedan. Det hade nog varit bra. Lars-Christer har den idealiska kombinationen av nationellt topparbete inom fotboll och all den erfarenhet av internationell fotboll han fick i tandemjobbet med Lennart Johansson. I fjol hoppade han av uppdragen som ordförandeposterna i Svensk Elitfotboll och Europeen Leagues. Ohlsson är 72 år. En siffra som möjligen avskräcker men eftersom sjuttio sägs vara det nya femtio och att många åttioåringar idag är i full sving som både presidenter och krönikörer borde inte åldern lägga hinder i vägen.

Hur skall Reinfeldt hinna?

Jag förstår att det kan kittla många att få en så profilerad person som den förre statsministern Reinfeldt och jag är tämligen övertygad om att han själv skulle se det som en enorm fjäder i hatten. Han har absolut ett stort fotbollsintresse (djurgårdare) och han har varit nominerad förut, till en styrelsepost i Djurgårdens fotboll, men han röstades bort.

Jag är inte säker på att en upptagen och ofta fullbokad man som Reinfeldt inser vidden av det arbete som ligger (borde ligga) framför en ordförande för svensk fotboll. Om det uppdraget skall skötas med total hängivenhet och eventuellt med internationella sidouppdrag som kan medfölja, så kräver det i det närmast ett heltidsengagemang. 

Reinfeldt skriver böcker, håller ledarskapskurser, har egen firma som Senior Adviser och arbetar internationellt som rådgivare åt den internationella finansjätten Bank of America Merrill Lynch i Europa, Mellanöstern och Afrika. Den kalendern lär inte ge särskilt mycket utrymme för ett helhjärtat arbete för svensk fotboll och, det tror jag många inser, någon staffagefigur som enbart skall kunna positionera svensk fotboll, vara ett bekant ansikte utåt och attrahera ekonomiska intressenter, har inte Svenska Fotbollförbundet råd med.

Om Reinfeldt är beredd att hoppa av en rad lönsamma uppdrag för att  fullt ut kasta sig in i fotbollens värld vet jag inte.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Ekonomiska fördelningsfrågor, samt den demokratiska processen, var i fokus vid fotboll-Sveriges unika distriktskonferens på Arlanda i helgen. För första gången möttes de 24 distrikten utan närvaro av SvFF-representanter. Ordföranden Fredrik Reinfeldt och hans stab hade inte bjudits in.

Mötesordförande var Ola Johansson,  Gästrikland,  och han vill tona ned frånvaron av SvFF

Planerna på en omfattande revidering av arenor och hallar för idrott i Malmö är högaktuellt. Malmö stadion från 1958 rivs och ersätts av en ny stadion för fotboll och friidrott med plats för 8 000 åskådare, kostnadsberäknad till 538 miljoner kronor och som planeras att kunna användas tidigast våren 2029. Dessförinnan påbörjas bygget av en ny multisportarena på stadionområdet där gamla Malmö stadion rivs under 2025-26.

Löpning & livet, en av Sveriges största podcasts inom sport, går in som svensk mediapartner för Broloppet 2025. Ett unikt evenemang, som förväntas bli ett av Nordens största löparevenemang 2025, markerar även 25-årsjubileet av Øresundsbron och ska genomföras den 15 juni, med start i Köpenhamn och målgång i Malmö.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

För andra året i rad låter kafferosteriet Löfbergs 50 värmländska föreningar dela på en halv miljon kronor.

Utan att de har gjort något speciellt just nu, utan därför att föreningarna finns, det räcker som skäl 

Flera sådana företag och fler liknande initiativ, vore öänskvärt. 

nya 100 000 kronor går till prenumeranten Sofia Thuvesson – och en likadan summa till Floby VK efter en ny dragning av JOYNA från ideella Folkspel.

– Allvarligt? Det är ju en fantastisk nyhet. En jätteviktig extra inkomst för oss, säger föreningens ordförande Denny Walthersson.

Svenskt föreningsliv har miljoner skäl att tacka Jonas Klavberg, 56 år, och nära förknippad med innebandy laget Warbergs IC,  fyra SM-guld, det senaste erövrat 2008 och med tre segrar i Europacupen.

Som it-entusiast insåg Jonas Klavberg först av alla hur media- landskapet och rättighetsfrågor var under förändring.

IFK Norrköping blir starkt kritiserat, Klubben går nu ut med  Information om att det bllir  en större ekonomisk förlust än väntat i det kommande bokslutet. Lägre intäkter och färre spelarförsäljningar än förväntat är skälen. Samtidigt är landslagsspelaren,  Linus Wahlqvis,  mycket kritisk och menar att klubben slarvade bort en övergång när hans förra  radarkamrat, Alexander Fransson ville återvända till klubben, men nobbades av IFK.