Frida: "Som att bli träffad av en klubba"

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Vad får en stor triumf kosta? Livet?

Ruskiga bilder på Frida Karlsson efter den där vansinniga bergklättringen som sätter punkt för Tour de Ski. Hon vann - men utan att vara riktigt medveten om det.

Man skall kanske vara imponerad - men jag var mera rädd.

Frida Karlsson på benen igen. Någon halvtimme efter kollapsen syntes hon i målområdet och gav också en första intervju

En farlig gräns passerad

Det skall inte se ut så här. Man skall inte behöva åka sig medvetslös för att vinna en idrottstävling. Då har det gått alldeles för långt. Då har en gräns passerats som det ofta gäller att ligga så nära som möjligt - men aldrig överskrida.

Vad är det för vits att tömma så mycket av kroppens krafter att man inte ens får uppleva segerns ljuvliga ögonblick?

Gunde tappade  minnet

Jag minns att Gunde Svahn efter en femmil (tror det var Holmenkollen och VM) berättade för oss närvarande journalister att han inte mindes någonting av loppets sista fem hundra meter. Gunde hade också den där förmåga plocka ut allt som fanns. Men han var aldrig medvetslös. Han reste sig och kunde koppla på ett segerleende.

Vi har sett det lite för ofta när det gäller Frida Karlsson. Hur hon svimmat, hur hon nästa förfryser sig, hur hon kör tills hon nästan tuppar av. Nu var det inte bara nästan. Hon  var inte kontaktbar under någon minut. Knappast hälsosamt.

Det har funnits en oro för Frida Karlssons (o)förmåga att hantera ut- och ingående värden när det gäller näringsbalansen. Hon har fått startförbud, hon har inte kunnat harmoniera näringsintaget när hon ökat på sin träning, kroppen att sugit åt sig får mycket underhudsfett, hon har sett alldeles för tunn ut. Det är varningstecken jag trodde att man inte skulle behöva se i dagens toppidrott där näringslära och medicinsk kontroll borde stå högt på schemat, speciellt i hårda uthållighetssporter. Och där den medicinska övervakning borde vara minutiös.

Den här säsongen tycker jag Frida sett piggare ut, både fysik och mentalt starkt. Hon åker så fint, så taktiskt klokt, hon har sett ut att må riktigt bra och att ha hittat balansen i sitt liv, en nog så viktig och svår gren för den som förbrukar extremt mycket näring i idrott.

Ändå tills hon stupade efter den där galna backen.

Bergsklättring - varför?

Och vi kan de det där med backen. Det är längdåkning på skidor vi talar om. Varför skall det ingå bergklättring i den grenen? Jag har aldrig begripit det. Visst, i längdåkningen gäller att både kunna forcera svåra backar och att stå på benen utför när det i dagens isiga före på välsmorda skidor blir rena störtloppsfarten. Men det skall vara skidåkning.

Avslutningen av Tour de Ski är inte skidåkning. Det är bergsklättring och det finns alldeles speciella tävlingar för dem som vill hålla på med sådant. Bort med skiten. Att inte ens kunna använda skidornas glidförmåga utan bara stolpa på uppför en backe har inte ett dugg med skidåkning att göra.

Och varför en masstart? Hela poängen med den slutliga jakten i den där jävla backen är ju att deltagarna startar i den ordning de ligger inför slutprovet. Om jaktstart någon gång skall ses som en given ingrediens i en tour så är det väl när allt skall avgöras, när den som åker först över mållinjen också är den slutlige vinnaren av hela rasket.

En pånyttfödd Calle

Det är klart att vi måste hylla Frida Karlsson för hennes bragd att ta hem Touren och bli den första svenska efter Charlotte Kalla att klara av den bravaden. Frida har imponerat, hon har haft kontroll, åkt med smartness och självförtroende och fått chansen att visa sin världsklass nu när Therese Johaug lagt av.

Men hur hårt tog den här smällen? Hur lång återhämtning behövs när man vägrat lyssna på kroppens signaler och passerat gränsen för vad den egentligen tål. Det är förstås en positiv egenskap hos en idrottare att plocka ut det kroppen har för att vinna.

Alla kan inte det. Men att kunna plocka ur en reservtank som också är tom; skall vi applådera det? Jag är kluven. Och det var svårt att glädjas åt Fridas seger, känslan när hon låg orörlig i snön alltför länge var bara obehaglig.

Det har varit roligt att se Calle Halvarsson de här tio dagarna i Tour de Ski. Ja, inte just avslutningsdagen, den grymma backen blev för mycket för Calle som sjönk som en sten i resultatlistan. När hans kropp sa ifrån gjorde huvudet detsamma och jag ser ett litet friskhetstecken i det.

Men som Calle åkt, med självförtroende, med mod, taktiskt klokt, i både sprint och distans, det ar varit som att se en oerhört fin skidtalang födas på nytt. Och efter år av tröttsamma intervjuer där han tvingats förklara sig eller stå frågande varför kroppen inte svarar så är vi nog många som unnar Calle Halvarsson att få visa vilken oerhört duktig skidåkare han är.

Åke Stolt

Frida efter loppet:

– Kanske var jag halvvägs när jagbörjade känna tvivlet.  Men jag hade bara en tanke, att jag skulle över mållinjen. Det kändes kontrollerat, sedan blir detsom en klubba slår till och att man får soppatorsk samtidigt. Jag kan inte styra armar och ben. Tror aldrig jag har varit så trött i hela mitt liv.  

– Jag var inte vid medvetande precis vid målgången. Men det har hänt förr och jag blir väldigt rädd,. Men nu känns det som vanligt.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Deloitte och Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) har ingått ett samarbete som en förlängning av Deloittes internationella partnerskap The Olympic Partner (TOP).

- Vi delar många egenskaper med den olympiska rörelsen, såsom fokus på personlig prestation och utveckling, hälsa och välbefinnande. Vi har mycket att lära av den kunskap som finns inom SOK och tror att vi med våra kompetenser kan bidra till att utveckla SOK som organisation, stärka den olympiska rörelsen och idrott i Sverige i stort, säger Erik Olin, Country Managing Partner på Deloitte.

En entusiast och eldsjäl i samma person. Och han snackar inte bara utan får saker och ting gjorda. En Lars Månsson skulle det finnas lite varstans, då blev mycket uträttat. Han har svarat för ett enastående arbete i  Arvika. 

Lars har förverkligat idén om ”Arenan” och den blir nu till modell för varenda kommun i Sverige. Så bra är det bakomvarandet tänket och nyttan med skapelsen.

Han är SHL-ishockeyns högst avlönade svenske spelare.  Skatteverkets siffror  avslöjar att Färjestads forward Marcus ”Lilliz” Nilsson, 33, år, redovisade en taxerad inkomst på 3 279 800 kr, taxeringsåret 2022. 

Santidigt sprider sig en osäkerhetsfaktor bland SHL-klubbarna och allmänt inom idrotten. Våldsutvecklingen i samhället påverkar alla och risken för attentat har ökat.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Vi hoppas att vi har snälla sponsorer, eller att det finns vänliga själar som vill hjälpa oss”, vädjar Lisbeth Larsson, ordförande i Eslövs IK.

Bedragare har länsat handbollsklubbens tillgångar.

Med hjälp av ett kapat bank-id kunde bedragare komma över flera hundratusen kronor från Eslövs IK.

Visst är det ganaka fantastiskt. Ett spelbolag lanserar ett aspel så att idrotten kan förstärka intäkterna. Det är precis vad som sker när Svenska Spel  tillsammans med svensk ishockey introducerardet nya nummerspelet Supportern.Ett  ett digitalt lotteri som ska bidra till nya och viktiga pengar hos  27 föreningar i SHL, SDHL och Hockeyallsvenskan. De ska  erbjuda spelet i samband med ligapremiärerna.

Hanna Stjärne, vd på SVT, är i dag lycklig. Hon avslutade arbetsveckan med att ge ett besked som glädjer många svenskar. Från och med vinter-OS i Cortina 2026 kan alla följa OS-festen på SVT:s plattformar. 

– Jag är så otroligt glad över att OS-sändningarna flyttar hem till SVT igen. Sport är roligare att uppleva tillsammans och vi ser fram emot att samla Sverige framför många spännande och historiska sportögonblick framöver, säger Hanna Stjärne. 

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen