Ord utan handling i devalverat landslag

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Nu skulle det vara slut på experimenten. Det blev ju närmast ett fiasko i fjol.

Åter till grunderna. Svensk sammanhållning, organisation, kämpatag.

”Vi skall slå Belgien på vårt vis - inte på Belgiens”, sa Andersson i sin korta programförklaring inför nystarten, kvalet till EM i Tyskland nästa år.

Det slutade 0-3.

En typisk bild. Svenskarna hängde inte med belgarna. Här kommer Kristoffer Olsson för sent för att kunna stopp Belgiens Leandro Trossardes Kristoffer Olsson

Det för inte lätt för en förbundskapten att efter en förlust så tydlig och odiskutabel gå fram till EM-studions bord och försöka förklara vad som skett därute på Friends för några minuter sedan. Belgiens store målskytt Lukaku visade precis allt vad han kan innanför straffområdet, alltför veka och ouppmärksamma försvarare lurades att blotta sina svagheter och straffet var skoningslöst.

”På det hela taget gör vi en bra match”, sa Andersson.

Försvarsmuren rasade

Han behöver inte ha alldeles fel men det klingar likväl falskt när folket därhemma i sofforna och ett fullsatt Friends sett ett av världens högst rankade lag leta upp de svenska bristerna och sätta in ett tryck som fick försvarsmuren att rasa.

Det är ingen sensation att Belgien slår Sverige. Det är ingen skandal att förlora mot gruppens stora favorit men - det som gör mig lite bekymrad; Andersson sa att han skulle slå Belgien på svensk vis men varför ställde han då upp med ett alltför offensivt mittfält?

Jag skrev det redan i fjol när Janne gjorde sina experiment för att få ut mera av sina offensiva pjäser - Isak, Kulusevski, Forsberg - att man måste ha arbetshästar på planen också. Man måste kunna vinna bollar högt för att ha en kortare och enklare väg att kontra och förse spetsspelarna med bollar.

Svanberg, Olsson, Gustafsson, Forsberg - ett mycket spelskickligt , tekniskt och kreativt mittfält. Men var det rätt spelare i en match där Sverige skulle spela ”svenskt” igen?

Det har alltid märkts på det svenska spelet när slitvargen Albin Ekdahl saknats. Han och Sebastian Larsson var två pålitliga slitvargar när Sverige skulle försöka komma till tals mot Spanien, Italien och andra lag högt upp i näringskedjan.

Det räcker inte med lirarna. Krigarna är ett måste och det var åter med en alltför naiv taktik som Sverige gick till verket.

En vallningsmiss?

Visst, det fanns några svenska chanser också. Kulusevski - han som försökte mest och var bäst - hade en boll snurrande på mållinjen, Forsberg förhastade sig och halkade i en jättefint läge, Svanberg också. Svenskar halkade - det gjorde inte belgarna. Var det helt enkelt en vallningsmiss? En gammal pålitlig svensk ursäkt så här års.

Det är ju i det kliniska utnyttjandet av specialbegåvningar - som Lukakus effektivitet och den högre kantspelarens, Lukebakio, framfart och passningsskicklighet - som Belgien straffar Sverige.

Med den uppställning som Andersson valde mot belgarna fanns inte spelarna som slet tillräckligt i defensiven för att erövra bollarna, det var lite för många lätta pjäser på planen; jag hade velat se både Jesper Karlström och Viktor Klasson från start. Forsberg gnetade på för att hjälpa till att låsa belgarnas farliga högerflank men tappade därmed också bort sig i det offensiva. Det gick snett i personalbesättningen och rollfördelningen därute på planen.

Det är ett allvarligt bekymmer - med så många kreativa svenska spelare på planen - att man under en hel match nästan inte får fram en enda vettig löpboll på Alexander Isak som visar så fin form i Newcastle. Trots Anderssons val av tekniker som Samuel Gustafsson och Christoffer Olsson. Inte tillräckligt destruktiva, inte tillräckligt kreativa.

Mycket kvar av kvalet. Azerbajdzjan på måndag.

Zlatan då?

Nej, jag förstår ärligt talat inte vad han har i den här truppen att göra. Det här gruppen måste klara sig själv ute i världen nu utan ”pappa” som reseledare.

Och när nu Zlatan slängdes in mot slutet; varför östes inte hänsynslöst höjdbollar mot honom?

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Bygget av en jättelik commumity för svensk idrott växer. Nu avslöjas att det bakomvarande företaget, Wimt med vd:n Sebastian och projektets initiativtagare Sebastian Lundgren i spetsen, har fått investeringar på närmare 40 miljoner kr.  Och pengarna fortsätter att rulla in.
- Det har blivit möjligt tack vare en framgångsrik beta-lansering med klubbar som Frölunda HC och Växjö Lakers och det arbetet fortsätter. På tur står bl a Brommapojkarna, säger Sebastian

Det är Peter Stordalens stora dag.Friends Arena blir Strawberry Arena efter att Stockholm Live, som sköter driften av arenan, slutit avtal med Petter Stordalens hotellkedja Strawberry. Avtalet med den norske entreprenören löper på tio år och handlar om en affär på över 100 miljoner kronor

Bygget av arenan var starten för utvecklingen av Arenastaden och är fortsatt en katalysator för områdets attraktionskraft.  

Göteborg är fyllt till bristningsgränsen av idrottsungdomar, det vet ni vid det här laget.  Så här ser det ut varje år.Detär handbollslag frånPartillecCup som har avslutats, men alla har inte hunnit lämna stan. Och nu kommer dagligen allt flera av  fotbollslagen i Gothia Cup, de som förbereder inledningen på på världens största fotbollsturnering för ungdomar. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Malmö Redhawks  bygger nytt och  förstärker laget succesivt.Och byggde nytt, det var precis vad Percy Nilsson gjorde för ett antal år sedan när Malmö Arena tillkom.  Den arena som idag är inte bara hemmarink för klubben utan också en huvudpartner. Ett nytt avtal är undertecknat i dagarna. Över hela uppgörelsen svävar Percys intentioner.

Handbollsföreningen IFK Karlskrona  sålde den första win-winlotten i ideella Folkspels nya föreningslotteri,  Joyna. För det belönas de med 100 000 kronor som går direkt till föreningens verksamhet.
- Välkomna pengar till vår förening! En n härlig sommarpresent, säger Mats Lindau, förre storspelaren som i dag är sportchef i föreningen. 

Förra sommaren lanserades Sportscom med professionell livekommentering  . Nu läggs den digitala sportradion ned.

– Ett jättetråkigt beslut, säger grundaren Ola Heffler.

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.