Ord utan handling i devalverat landslag

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Nu skulle det vara slut på experimenten. Det blev ju närmast ett fiasko i fjol.

Åter till grunderna. Svensk sammanhållning, organisation, kämpatag.

”Vi skall slå Belgien på vårt vis - inte på Belgiens”, sa Andersson i sin korta programförklaring inför nystarten, kvalet till EM i Tyskland nästa år.

Det slutade 0-3.

En typisk bild. Svenskarna hängde inte med belgarna. Här kommer Kristoffer Olsson för sent för att kunna stopp Belgiens Leandro Trossardes Kristoffer Olsson

Det för inte lätt för en förbundskapten att efter en förlust så tydlig och odiskutabel gå fram till EM-studions bord och försöka förklara vad som skett därute på Friends för några minuter sedan. Belgiens store målskytt Lukaku visade precis allt vad han kan innanför straffområdet, alltför veka och ouppmärksamma försvarare lurades att blotta sina svagheter och straffet var skoningslöst.

”På det hela taget gör vi en bra match”, sa Andersson.

Försvarsmuren rasade

Han behöver inte ha alldeles fel men det klingar likväl falskt när folket därhemma i sofforna och ett fullsatt Friends sett ett av världens högst rankade lag leta upp de svenska bristerna och sätta in ett tryck som fick försvarsmuren att rasa.

Det är ingen sensation att Belgien slår Sverige. Det är ingen skandal att förlora mot gruppens stora favorit men - det som gör mig lite bekymrad; Andersson sa att han skulle slå Belgien på svensk vis men varför ställde han då upp med ett alltför offensivt mittfält?

Jag skrev det redan i fjol när Janne gjorde sina experiment för att få ut mera av sina offensiva pjäser - Isak, Kulusevski, Forsberg - att man måste ha arbetshästar på planen också. Man måste kunna vinna bollar högt för att ha en kortare och enklare väg att kontra och förse spetsspelarna med bollar.

Svanberg, Olsson, Gustafsson, Forsberg - ett mycket spelskickligt , tekniskt och kreativt mittfält. Men var det rätt spelare i en match där Sverige skulle spela ”svenskt” igen?

Det har alltid märkts på det svenska spelet när slitvargen Albin Ekdahl saknats. Han och Sebastian Larsson var två pålitliga slitvargar när Sverige skulle försöka komma till tals mot Spanien, Italien och andra lag högt upp i näringskedjan.

Det räcker inte med lirarna. Krigarna är ett måste och det var åter med en alltför naiv taktik som Sverige gick till verket.

En vallningsmiss?

Visst, det fanns några svenska chanser också. Kulusevski - han som försökte mest och var bäst - hade en boll snurrande på mållinjen, Forsberg förhastade sig och halkade i en jättefint läge, Svanberg också. Svenskar halkade - det gjorde inte belgarna. Var det helt enkelt en vallningsmiss? En gammal pålitlig svensk ursäkt så här års.

Det är ju i det kliniska utnyttjandet av specialbegåvningar - som Lukakus effektivitet och den högre kantspelarens, Lukebakio, framfart och passningsskicklighet - som Belgien straffar Sverige.

Med den uppställning som Andersson valde mot belgarna fanns inte spelarna som slet tillräckligt i defensiven för att erövra bollarna, det var lite för många lätta pjäser på planen; jag hade velat se både Jesper Karlström och Viktor Klasson från start. Forsberg gnetade på för att hjälpa till att låsa belgarnas farliga högerflank men tappade därmed också bort sig i det offensiva. Det gick snett i personalbesättningen och rollfördelningen därute på planen.

Det är ett allvarligt bekymmer - med så många kreativa svenska spelare på planen - att man under en hel match nästan inte får fram en enda vettig löpboll på Alexander Isak som visar så fin form i Newcastle. Trots Anderssons val av tekniker som Samuel Gustafsson och Christoffer Olsson. Inte tillräckligt destruktiva, inte tillräckligt kreativa.

Mycket kvar av kvalet. Azerbajdzjan på måndag.

Zlatan då?

Nej, jag förstår ärligt talat inte vad han har i den här truppen att göra. Det här gruppen måste klara sig själv ute i världen nu utan ”pappa” som reseledare.

Och när nu Zlatan slängdes in mot slutet; varför östes inte hänsynslöst höjdbollar mot honom?

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Mamö FF närmast utklassades i mötet med Elfsborg i Borås. Men klubben  fick plåster på såren, Samtidigt avslöjades att  Mittfältstalangen Hugo Larsson säljs till Bundesligaklubben Eintracht Frankfurt för 132 miljoner kr. Största övergångsbeloppet någonsin i svensk fotboll.

AIK sålde Alexander Isak för 85 miljoner kronor 2017 och Malmö FF sålde Zlatan Ibrahimovic för 82,5 miljoner 2001. Med dagens penningvärde blir det 123, respektive 107 miljoner kronor. Nu krossar 18-årige Hugo Larsson det allsvenska penningrekordet.

Konstgräsmattan på Tele2 arena i Stockholm har varit hårt kritiserad hela den fotbollsallsvenska säsongen och nu står det klart att arenaägaren SGA i samförstånd med Djurgården, Hammarby och konstgräsleverantören Unisport kommit fram till att mattan ska bytas ut helt. Det skriver Expressen.

Efterspelet kring skandalderbyt blir ett test av svensk fotbolls nya exkluderingsstrategi, menar Fredrik Reinfeldt, svensk fotbolls nye ordföranden

Plötsligt har han fått en skandal i knäet.

- Man får vara frustrerad och ledsen över att det inte går bra för det egna laget. Men det är alltså inte så att svensk lagstiftning därmed upphör att gälla och att vi får bete oss hur vi vill och skjuta bengaler på varandra. Det är inte en förmildrande omständighet.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Norge och skidsport.Då finns det pengar om nån gång, kan vi tro.Men det stämmer inte alls. .På onsdagen fick landslagsåkarna beskedet att det blir nedskärningar till kommande säsong på grund av ekonomin.

Intresset för Obos Damallsvenskan fortsätter att stiga; det mediala intresset ökar liksom publiksiffrorna. Också intresset från spelmarknaden ökar. Generellt spelas det för 20 miljoner kronor på varje damallsvensk match, en tredubbling jämfört med för tre år sen. Med den ökade omsättningen ökar också risken för matchfixning. Något som Elitfotboll Dam (EFD) och huvudsponsorn Svenska Spel aktivt informerat samtliga lag i damallsvenskan och Elitettan om under våren.

 Den 6 juli drar sommarens fotbollsfest igång på Old Trafford när värdnationen England tar emot Österrike i EM-premiären, sedan väntar ytterligare 50 matcher!. Men redan nu är Tv-kriget inlett – på ministernivå. 

"Vi hoppas på en smidig lösning", skriver ministrarna i tre länder i ett gemensamt uttalande.

SHL-ishockeyn köpkarusell snurrar vidare, trots alla kristecken i svensk ekonomi. På torsdagen offentliggjordes att Linus Omark, 36 år, bryter sitt kontrakt med schweiziska Servette Geneve och flyttar hem till Luleå.

 En affär som knappast varit möjlig om inte it-miljardären och Luleå-supportern Gustav Porser agerat i bakgrunden.  Omark har en succésäsong bakom sig, han bidrog i hög grad till Servettes ligaguld med 56 poäng plus 12 poäng i slutspelet.