Ord utan handling i devalverat landslag

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Nu skulle det vara slut på experimenten. Det blev ju närmast ett fiasko i fjol.

Åter till grunderna. Svensk sammanhållning, organisation, kämpatag.

”Vi skall slå Belgien på vårt vis - inte på Belgiens”, sa Andersson i sin korta programförklaring inför nystarten, kvalet till EM i Tyskland nästa år.

Det slutade 0-3.

En typisk bild. Svenskarna hängde inte med belgarna. Här kommer Kristoffer Olsson för sent för att kunna stopp Belgiens Leandro Trossardes Kristoffer Olsson

Det för inte lätt för en förbundskapten att efter en förlust så tydlig och odiskutabel gå fram till EM-studions bord och försöka förklara vad som skett därute på Friends för några minuter sedan. Belgiens store målskytt Lukaku visade precis allt vad han kan innanför straffområdet, alltför veka och ouppmärksamma försvarare lurades att blotta sina svagheter och straffet var skoningslöst.

”På det hela taget gör vi en bra match”, sa Andersson.

Försvarsmuren rasade

Han behöver inte ha alldeles fel men det klingar likväl falskt när folket därhemma i sofforna och ett fullsatt Friends sett ett av världens högst rankade lag leta upp de svenska bristerna och sätta in ett tryck som fick försvarsmuren att rasa.

Det är ingen sensation att Belgien slår Sverige. Det är ingen skandal att förlora mot gruppens stora favorit men - det som gör mig lite bekymrad; Andersson sa att han skulle slå Belgien på svensk vis men varför ställde han då upp med ett alltför offensivt mittfält?

Jag skrev det redan i fjol när Janne gjorde sina experiment för att få ut mera av sina offensiva pjäser - Isak, Kulusevski, Forsberg - att man måste ha arbetshästar på planen också. Man måste kunna vinna bollar högt för att ha en kortare och enklare väg att kontra och förse spetsspelarna med bollar.

Svanberg, Olsson, Gustafsson, Forsberg - ett mycket spelskickligt , tekniskt och kreativt mittfält. Men var det rätt spelare i en match där Sverige skulle spela ”svenskt” igen?

Det har alltid märkts på det svenska spelet när slitvargen Albin Ekdahl saknats. Han och Sebastian Larsson var två pålitliga slitvargar när Sverige skulle försöka komma till tals mot Spanien, Italien och andra lag högt upp i näringskedjan.

Det räcker inte med lirarna. Krigarna är ett måste och det var åter med en alltför naiv taktik som Sverige gick till verket.

En vallningsmiss?

Visst, det fanns några svenska chanser också. Kulusevski - han som försökte mest och var bäst - hade en boll snurrande på mållinjen, Forsberg förhastade sig och halkade i en jättefint läge, Svanberg också. Svenskar halkade - det gjorde inte belgarna. Var det helt enkelt en vallningsmiss? En gammal pålitlig svensk ursäkt så här års.

Det är ju i det kliniska utnyttjandet av specialbegåvningar - som Lukakus effektivitet och den högre kantspelarens, Lukebakio, framfart och passningsskicklighet - som Belgien straffar Sverige.

Med den uppställning som Andersson valde mot belgarna fanns inte spelarna som slet tillräckligt i defensiven för att erövra bollarna, det var lite för många lätta pjäser på planen; jag hade velat se både Jesper Karlström och Viktor Klasson från start. Forsberg gnetade på för att hjälpa till att låsa belgarnas farliga högerflank men tappade därmed också bort sig i det offensiva. Det gick snett i personalbesättningen och rollfördelningen därute på planen.

Det är ett allvarligt bekymmer - med så många kreativa svenska spelare på planen - att man under en hel match nästan inte får fram en enda vettig löpboll på Alexander Isak som visar så fin form i Newcastle. Trots Anderssons val av tekniker som Samuel Gustafsson och Christoffer Olsson. Inte tillräckligt destruktiva, inte tillräckligt kreativa.

Mycket kvar av kvalet. Azerbajdzjan på måndag.

Zlatan då?

Nej, jag förstår ärligt talat inte vad han har i den här truppen att göra. Det här gruppen måste klara sig själv ute i världen nu utan ”pappa” som reseledare.

Och när nu Zlatan slängdes in mot slutet; varför östes inte hänsynslöst höjdbollar mot honom?

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Häcken har utvecklats till en unik klubb i Sverige.
-Men så har vi också jobbat hårt för att komma dit vi är i dag, betonar klubbdirektören, Marcus Jodin.
Han njuter av den ekonomiska bilden och uppmärksamheten – på ett annorlunda sätt.  Han ska nämligen göra dubbla starter i Vasaloppet!
Häcken har två lag i stafett-Vasan, Marcus ingår i det ena laget på fredagen och dessutom ska han starta i det stora loppet på söndag.
Han säger själv att han är rätt bra tränad och kan åka med ett leende.
Här är projektet som inte bara gynnar en idrott utan flera. Alla med något gemensamt – nämligen vatten.
Arena Vattnet är ett samarbete mellan idrottsförbund som har vattnet som sin arena – som segling, kanot, rodd, issegling, vattenskidor, wakeboard och motorsport på vatten.
Det skulle jag önska, ja, unna er allihopa.  Att se och höra det fantastiska, det som är få förunnat, att vara på plats i Sälen nu på på söndagsmorgonen. Bara några hundra personer förmånen att få  titta på. Desto fler, inte mindre än 15 000 skidåkare har huvudrollerna.
Det är några oförglömliga timmar i Berga By .

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Viaplay Group trycker gasen i botten och maxar utbudet av motorsport med den nya satsningen "Motorhelg" i TV10-  med flera svenskar i reportage.. Framför allt  om svenskarna som konkurrerar i  IndyCar-premiären den 10 mars, och porträtt av  om det svenska löftet, Dino Beganovics resa i Formel 3. I premiären blir det även dokumentärer, om F1-kval och highlights från F2-race..

Efter 62 minuters spel i allsvenskan för AIK förra säsongen såldes 16-årige Jonah Kusi-Asare på torsdagen till tyska mästarlaget Bayern München för 73 miljoner kronor, inklusive bonusar.

Det är den femte dyraste övergången genom tiderna från allsvenskan och är ännu ett exempel på hur allsvenska klubbar blir allt rikare på försäljning av unga spelare.