Zlatan - diktaturens PR-man

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Normalt sett borde karriären varit över. Men Zlatan ger sig inte.

Han har, imponerande nog, kommit tillbaka från svår skada och en långdragen rehabilitering och som han har saknat rampljuset.

Nu fick han chansen att komma till landslaget (varför kan man undra) och tog den.

”Qatar - fantastiskt. Tio poäng.”

Zlatan, en i gänget en gång till. Han ger sig inte och förbundskapten Janne Andersson ser fördelar i stjärnans medverkan

Zlatan har varit en fantastisk fotbollspelare, han har varit en lika god PR-man. För sig själv, sina produkter och för den som betalar för att få njuta hans gunst.

Nu vet jag inte riktigt vad det är han bäddar för, men Qatar vill ju efter VM fortsätta att vara en internationell spelare på idrottens världsarena och det är inte omöjligt att Zlatan Ibrahimovic kan bli någon sorts ”kucku” i propagandaministeriet.

”Fantastiskt. Tio poäng”

Vi såg hans vita skjorta lysa i kapp med diktatorernas ”lakan” under fotbolls-VM:s avslutning i december. Nöjd, glad och leende på vip-läktaren tillsammans med herrarna som styr diktaturen Qatar. Han var där med familjen. 

Det var ju bland annat tack vare Qatar-regimen (och president Sarkozy) som han kunde köpas för enorma pengar av Parisklubben PSG som i den snuskiga byteshandeln (Sarkozy:” Vi fixar VM till er om ni köper våra flygplan och tar över min hjärteklubb PSG”.)

På en presskonferens häromdagen inför fredagens VM-kval mot Belgien fick Zlatan frågor om Qatar och vad han tyckte om landet: ”Fantastiskt. Hur grymt som helst. Jag och familjen var där i två dagar.”

Och så specificerade han sig:

Upplevelsen - 10 poäng

Organisationen - 10 poäng

Finalen - 10 poäng

Maten - 10 poäng

Resan - 10 poäng

VM - 10 poäng

”Allt varv tio poäng”, avslutade han sin betygsättning.

När han fick frågan hur han såg på landet med tanke på den hårda kritiken mot Qatar under VM blev svaret: ”Tio poäng.”

Gör regimen till viljes

Vi vet ju att Zlatan älskar att ge chockerande svar. Han förstår vad utfrågaren är ute efter, ger medvetet provocerande svar. Men även om man som inte har till uppgift att kommentera politik och statsskick kan man kräva en smula eftertanke. 

Jag tror inte heller Zlatan gillar att homosexuella riskerar att bli mördade, jag tror inte han missunnar gästarbetarna bättre villkor och rimliga löner men han älskar att gå mot strömmen och aldrig göra det politiskt korrekta. 

Många gillar det där. Jag gör det i enstaka fall. Men inte i det här fallet. För nu står han faktiskt där med dumstruten och säger precis det som regimen i Qatar önskar att han skall säga. Nu står han där som deras PR-man. Kanske till och med den allra tyngste. Om David Beckham ursäktar. 

De har ju överträffat varandra att blunda för realiteter, avstå kritik och istället ställa sig främst i ledet som chefer över ”tvättstugorna”, de tvåbenta, snabbgående sportswashing-maskinerna som skall tvätta ren Qatars skitiga byk.

”Qatar som land, jag tror att det är ett system som funkar”, säger Zlatan.

Absolut. Diktaturer funkar alltid. Inget onödigt tjafs. Ingen opposition. Inga fria val. Ingen som vågar kritisera eftersom döden är det andra alternativet. Ingen kriminalitet och inga droger, påpekade Zlatan och påminde om hur det ser ut i Sverige.

Han mäter en stenhård diktatur mot en demokrati i sina uttalanden och finner det diktatoriska systemet bättre.

Det är ingenting annat än fullkomligt omdömeslöst och smaklöst.

Fokus på Zlatan

Janne Andersson ville först inte diskutera Zlatans namn, höll fast vid vad han brukar säga, att den som tackar nej skall få vara i fred. Han föll för påtryckningar och ”klick-kåta” journalisters ideliga frågor och föll till slut och tog med Zlatan i truppen. 

Att han tog med honom nu, nyrenoverad efter en svår skada och långt, långt ifrån den standard han höll när han bar landslaget på sin urstarka kropp är minst sagt överraskande.

Jag tror inte Zlatan lyfter ett svenskt landslag idag. Det kan rent av vara så att Emil Forsberg och co tycker att det är lite märkligt att förbundskaptenen inte litar på att truppen klarar sig ändå.

Och så detta med Qatar? Borde inte Andersson begripit att det blir ett fokus på Zlatan, att han får frågor och kommer att ge svar som tar intresset från laget inför matchen mot Belgien som skall inleda kvalet till EM i Tyskland nästa år.

Är det ens lämpligt att Fotbollförbundet, som står för demokratiska värden och aldrig skulle gå ut i paroller som att hylla ett land som Qatar, överhuvudtaget har en spelare i sin trupp som så uppenbart och tydligt hyllar en diktatorisk regim?

Jag tycker i alla fall att man, mot bakgrund av det Zlatan säger, kan ställa den frågan. 

Hur gjorde Basketförbundet med Jonas Jerebko och golfförbundet med Henrik Stensson?

Åke Stolt

Fakta

Zlatans kommentarer nådde Qatar och Mellanöstern och onsdagens sportsidor täcks med svenskens hyllning.

Sportsajten "Kooora", med närmare tre miljoner följare på Twitter är en av Mellanösterns största. De skriver att det var en oväntad, men välförtjänt hyllning.

Qatarägda mediejätten Bein Sport, vars vd Nasser Al-Khelaifi är samma person som styr franska storklubben Paris Saint-Germain där Ibrahimovic tillbringade fyra år, har plockat ut tisdagens presskonferens till sina nyhetssändningar.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.