Zlatan - diktaturens PR-man

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Normalt sett borde karriären varit över. Men Zlatan ger sig inte.

Han har, imponerande nog, kommit tillbaka från svår skada och en långdragen rehabilitering och som han har saknat rampljuset.

Nu fick han chansen att komma till landslaget (varför kan man undra) och tog den.

”Qatar - fantastiskt. Tio poäng.”

Zlatan, en i gänget en gång till. Han ger sig inte och förbundskapten Janne Andersson ser fördelar i stjärnans medverkan

Zlatan har varit en fantastisk fotbollspelare, han har varit en lika god PR-man. För sig själv, sina produkter och för den som betalar för att få njuta hans gunst.

Nu vet jag inte riktigt vad det är han bäddar för, men Qatar vill ju efter VM fortsätta att vara en internationell spelare på idrottens världsarena och det är inte omöjligt att Zlatan Ibrahimovic kan bli någon sorts ”kucku” i propagandaministeriet.

”Fantastiskt. Tio poäng”

Vi såg hans vita skjorta lysa i kapp med diktatorernas ”lakan” under fotbolls-VM:s avslutning i december. Nöjd, glad och leende på vip-läktaren tillsammans med herrarna som styr diktaturen Qatar. Han var där med familjen. 

Det var ju bland annat tack vare Qatar-regimen (och president Sarkozy) som han kunde köpas för enorma pengar av Parisklubben PSG som i den snuskiga byteshandeln (Sarkozy:” Vi fixar VM till er om ni köper våra flygplan och tar över min hjärteklubb PSG”.)

På en presskonferens häromdagen inför fredagens VM-kval mot Belgien fick Zlatan frågor om Qatar och vad han tyckte om landet: ”Fantastiskt. Hur grymt som helst. Jag och familjen var där i två dagar.”

Och så specificerade han sig:

Upplevelsen - 10 poäng

Organisationen - 10 poäng

Finalen - 10 poäng

Maten - 10 poäng

Resan - 10 poäng

VM - 10 poäng

”Allt varv tio poäng”, avslutade han sin betygsättning.

När han fick frågan hur han såg på landet med tanke på den hårda kritiken mot Qatar under VM blev svaret: ”Tio poäng.”

Gör regimen till viljes

Vi vet ju att Zlatan älskar att ge chockerande svar. Han förstår vad utfrågaren är ute efter, ger medvetet provocerande svar. Men även om man som inte har till uppgift att kommentera politik och statsskick kan man kräva en smula eftertanke. 

Jag tror inte heller Zlatan gillar att homosexuella riskerar att bli mördade, jag tror inte han missunnar gästarbetarna bättre villkor och rimliga löner men han älskar att gå mot strömmen och aldrig göra det politiskt korrekta. 

Många gillar det där. Jag gör det i enstaka fall. Men inte i det här fallet. För nu står han faktiskt där med dumstruten och säger precis det som regimen i Qatar önskar att han skall säga. Nu står han där som deras PR-man. Kanske till och med den allra tyngste. Om David Beckham ursäktar. 

De har ju överträffat varandra att blunda för realiteter, avstå kritik och istället ställa sig främst i ledet som chefer över ”tvättstugorna”, de tvåbenta, snabbgående sportswashing-maskinerna som skall tvätta ren Qatars skitiga byk.

”Qatar som land, jag tror att det är ett system som funkar”, säger Zlatan.

Absolut. Diktaturer funkar alltid. Inget onödigt tjafs. Ingen opposition. Inga fria val. Ingen som vågar kritisera eftersom döden är det andra alternativet. Ingen kriminalitet och inga droger, påpekade Zlatan och påminde om hur det ser ut i Sverige.

Han mäter en stenhård diktatur mot en demokrati i sina uttalanden och finner det diktatoriska systemet bättre.

Det är ingenting annat än fullkomligt omdömeslöst och smaklöst.

Fokus på Zlatan

Janne Andersson ville först inte diskutera Zlatans namn, höll fast vid vad han brukar säga, att den som tackar nej skall få vara i fred. Han föll för påtryckningar och ”klick-kåta” journalisters ideliga frågor och föll till slut och tog med Zlatan i truppen. 

Att han tog med honom nu, nyrenoverad efter en svår skada och långt, långt ifrån den standard han höll när han bar landslaget på sin urstarka kropp är minst sagt överraskande.

Jag tror inte Zlatan lyfter ett svenskt landslag idag. Det kan rent av vara så att Emil Forsberg och co tycker att det är lite märkligt att förbundskaptenen inte litar på att truppen klarar sig ändå.

Och så detta med Qatar? Borde inte Andersson begripit att det blir ett fokus på Zlatan, att han får frågor och kommer att ge svar som tar intresset från laget inför matchen mot Belgien som skall inleda kvalet till EM i Tyskland nästa år.

Är det ens lämpligt att Fotbollförbundet, som står för demokratiska värden och aldrig skulle gå ut i paroller som att hylla ett land som Qatar, överhuvudtaget har en spelare i sin trupp som så uppenbart och tydligt hyllar en diktatorisk regim?

Jag tycker i alla fall att man, mot bakgrund av det Zlatan säger, kan ställa den frågan. 

Hur gjorde Basketförbundet med Jonas Jerebko och golfförbundet med Henrik Stensson?

Åke Stolt

Fakta

Zlatans kommentarer nådde Qatar och Mellanöstern och onsdagens sportsidor täcks med svenskens hyllning.

Sportsajten "Kooora", med närmare tre miljoner följare på Twitter är en av Mellanösterns största. De skriver att det var en oväntad, men välförtjänt hyllning.

Qatarägda mediejätten Bein Sport, vars vd Nasser Al-Khelaifi är samma person som styr franska storklubben Paris Saint-Germain där Ibrahimovic tillbringade fyra år, har plockat ut tisdagens presskonferens till sina nyhetssändningar.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Ekonomiska fördelningsfrågor, samt den demokratiska processen, var i fokus vid fotboll-Sveriges unika distriktskonferens på Arlanda i helgen. För första gången möttes de 24 distrikten utan närvaro av SvFF-representanter. Ordföranden Fredrik Reinfeldt och hans stab hade inte bjudits in.

Mötesordförande var Ola Johansson,  Gästrikland,  och han vill tona ned frånvaron av SvFF

Planerna på en omfattande revidering av arenor och hallar för idrott i Malmö är högaktuellt. Malmö stadion från 1958 rivs och ersätts av en ny stadion för fotboll och friidrott med plats för 8 000 åskådare, kostnadsberäknad till 538 miljoner kronor och som planeras att kunna användas tidigast våren 2029. Dessförinnan påbörjas bygget av en ny multisportarena på stadionområdet där gamla Malmö stadion rivs under 2025-26.

Löpning & livet, en av Sveriges största podcasts inom sport, går in som svensk mediapartner för Broloppet 2025. Ett unikt evenemang, som förväntas bli ett av Nordens största löparevenemang 2025, markerar även 25-årsjubileet av Øresundsbron och ska genomföras den 15 juni, med start i Köpenhamn och målgång i Malmö.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

För andra året i rad låter kafferosteriet Löfbergs 50 värmländska föreningar dela på en halv miljon kronor.

Utan att de har gjort något speciellt just nu, utan därför att föreningarna finns, det räcker som skäl 

Flera sådana företag och fler liknande initiativ, vore öänskvärt. 

nya 100 000 kronor går till prenumeranten Sofia Thuvesson – och en likadan summa till Floby VK efter en ny dragning av JOYNA från ideella Folkspel.

– Allvarligt? Det är ju en fantastisk nyhet. En jätteviktig extra inkomst för oss, säger föreningens ordförande Denny Walthersson.

Svenskt föreningsliv har miljoner skäl att tacka Jonas Klavberg, 56 år, och nära förknippad med innebandy laget Warbergs IC,  fyra SM-guld, det senaste erövrat 2008 och med tre segrar i Europacupen.

Som it-entusiast insåg Jonas Klavberg först av alla hur media- landskapet och rättighetsfrågor var under förändring.

IFK Norrköping blir starkt kritiserat, Klubben går nu ut med  Information om att det bllir  en större ekonomisk förlust än väntat i det kommande bokslutet. Lägre intäkter och färre spelarförsäljningar än förväntat är skälen. Samtidigt är landslagsspelaren,  Linus Wahlqvis,  mycket kritisk och menar att klubben slarvade bort en övergång när hans förra  radarkamrat, Alexander Fransson ville återvända till klubben, men nobbades av IFK.