Zlatan - diktaturens PR-man

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Normalt sett borde karriären varit över. Men Zlatan ger sig inte.

Han har, imponerande nog, kommit tillbaka från svår skada och en långdragen rehabilitering och som han har saknat rampljuset.

Nu fick han chansen att komma till landslaget (varför kan man undra) och tog den.

”Qatar - fantastiskt. Tio poäng.”

Zlatan, en i gänget en gång till. Han ger sig inte och förbundskapten Janne Andersson ser fördelar i stjärnans medverkan

Zlatan har varit en fantastisk fotbollspelare, han har varit en lika god PR-man. För sig själv, sina produkter och för den som betalar för att få njuta hans gunst.

Nu vet jag inte riktigt vad det är han bäddar för, men Qatar vill ju efter VM fortsätta att vara en internationell spelare på idrottens världsarena och det är inte omöjligt att Zlatan Ibrahimovic kan bli någon sorts ”kucku” i propagandaministeriet.

”Fantastiskt. Tio poäng”

Vi såg hans vita skjorta lysa i kapp med diktatorernas ”lakan” under fotbolls-VM:s avslutning i december. Nöjd, glad och leende på vip-läktaren tillsammans med herrarna som styr diktaturen Qatar. Han var där med familjen. 

Det var ju bland annat tack vare Qatar-regimen (och president Sarkozy) som han kunde köpas för enorma pengar av Parisklubben PSG som i den snuskiga byteshandeln (Sarkozy:” Vi fixar VM till er om ni köper våra flygplan och tar över min hjärteklubb PSG”.)

På en presskonferens häromdagen inför fredagens VM-kval mot Belgien fick Zlatan frågor om Qatar och vad han tyckte om landet: ”Fantastiskt. Hur grymt som helst. Jag och familjen var där i två dagar.”

Och så specificerade han sig:

Upplevelsen - 10 poäng

Organisationen - 10 poäng

Finalen - 10 poäng

Maten - 10 poäng

Resan - 10 poäng

VM - 10 poäng

”Allt varv tio poäng”, avslutade han sin betygsättning.

När han fick frågan hur han såg på landet med tanke på den hårda kritiken mot Qatar under VM blev svaret: ”Tio poäng.”

Gör regimen till viljes

Vi vet ju att Zlatan älskar att ge chockerande svar. Han förstår vad utfrågaren är ute efter, ger medvetet provocerande svar. Men även om man som inte har till uppgift att kommentera politik och statsskick kan man kräva en smula eftertanke. 

Jag tror inte heller Zlatan gillar att homosexuella riskerar att bli mördade, jag tror inte han missunnar gästarbetarna bättre villkor och rimliga löner men han älskar att gå mot strömmen och aldrig göra det politiskt korrekta. 

Många gillar det där. Jag gör det i enstaka fall. Men inte i det här fallet. För nu står han faktiskt där med dumstruten och säger precis det som regimen i Qatar önskar att han skall säga. Nu står han där som deras PR-man. Kanske till och med den allra tyngste. Om David Beckham ursäktar. 

De har ju överträffat varandra att blunda för realiteter, avstå kritik och istället ställa sig främst i ledet som chefer över ”tvättstugorna”, de tvåbenta, snabbgående sportswashing-maskinerna som skall tvätta ren Qatars skitiga byk.

”Qatar som land, jag tror att det är ett system som funkar”, säger Zlatan.

Absolut. Diktaturer funkar alltid. Inget onödigt tjafs. Ingen opposition. Inga fria val. Ingen som vågar kritisera eftersom döden är det andra alternativet. Ingen kriminalitet och inga droger, påpekade Zlatan och påminde om hur det ser ut i Sverige.

Han mäter en stenhård diktatur mot en demokrati i sina uttalanden och finner det diktatoriska systemet bättre.

Det är ingenting annat än fullkomligt omdömeslöst och smaklöst.

Fokus på Zlatan

Janne Andersson ville först inte diskutera Zlatans namn, höll fast vid vad han brukar säga, att den som tackar nej skall få vara i fred. Han föll för påtryckningar och ”klick-kåta” journalisters ideliga frågor och föll till slut och tog med Zlatan i truppen. 

Att han tog med honom nu, nyrenoverad efter en svår skada och långt, långt ifrån den standard han höll när han bar landslaget på sin urstarka kropp är minst sagt överraskande.

Jag tror inte Zlatan lyfter ett svenskt landslag idag. Det kan rent av vara så att Emil Forsberg och co tycker att det är lite märkligt att förbundskaptenen inte litar på att truppen klarar sig ändå.

Och så detta med Qatar? Borde inte Andersson begripit att det blir ett fokus på Zlatan, att han får frågor och kommer att ge svar som tar intresset från laget inför matchen mot Belgien som skall inleda kvalet till EM i Tyskland nästa år.

Är det ens lämpligt att Fotbollförbundet, som står för demokratiska värden och aldrig skulle gå ut i paroller som att hylla ett land som Qatar, överhuvudtaget har en spelare i sin trupp som så uppenbart och tydligt hyllar en diktatorisk regim?

Jag tycker i alla fall att man, mot bakgrund av det Zlatan säger, kan ställa den frågan. 

Hur gjorde Basketförbundet med Jonas Jerebko och golfförbundet med Henrik Stensson?

Åke Stolt

Fakta

Zlatans kommentarer nådde Qatar och Mellanöstern och onsdagens sportsidor täcks med svenskens hyllning.

Sportsajten "Kooora", med närmare tre miljoner följare på Twitter är en av Mellanösterns största. De skriver att det var en oväntad, men välförtjänt hyllning.

Qatarägda mediejätten Bein Sport, vars vd Nasser Al-Khelaifi är samma person som styr franska storklubben Paris Saint-Germain där Ibrahimovic tillbringade fyra år, har plockat ut tisdagens presskonferens till sina nyhetssändningar.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Bygget av en jättelik commumity för svensk idrott växer. Nu avslöjas att det bakomvarande företaget, Wimt med vd:n Sebastian och projektets initiativtagare Sebastian Lundgren i spetsen, har fått investeringar på närmare 40 miljoner kr.  Och pengarna fortsätter att rulla in.
- Det har blivit möjligt tack vare en framgångsrik beta-lansering med klubbar som Frölunda HC och Växjö Lakers och det arbetet fortsätter. På tur står bl a Brommapojkarna, säger Sebastian

Det är Peter Stordalens stora dag.Friends Arena blir Strawberry Arena efter att Stockholm Live, som sköter driften av arenan, slutit avtal med Petter Stordalens hotellkedja Strawberry. Avtalet med den norske entreprenören löper på tio år och handlar om en affär på över 100 miljoner kronor

Bygget av arenan var starten för utvecklingen av Arenastaden och är fortsatt en katalysator för områdets attraktionskraft.  

Göteborg är fyllt till bristningsgränsen av idrottsungdomar, det vet ni vid det här laget.  Så här ser det ut varje år.Detär handbollslag frånPartillecCup som har avslutats, men alla har inte hunnit lämna stan. Och nu kommer dagligen allt flera av  fotbollslagen i Gothia Cup, de som förbereder inledningen på på världens största fotbollsturnering för ungdomar. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Malmö Redhawks  bygger nytt och  förstärker laget succesivt.Och byggde nytt, det var precis vad Percy Nilsson gjorde för ett antal år sedan när Malmö Arena tillkom.  Den arena som idag är inte bara hemmarink för klubben utan också en huvudpartner. Ett nytt avtal är undertecknat i dagarna. Över hela uppgörelsen svävar Percys intentioner.

Handbollsföreningen IFK Karlskrona  sålde den första win-winlotten i ideella Folkspels nya föreningslotteri,  Joyna. För det belönas de med 100 000 kronor som går direkt till föreningens verksamhet.
- Välkomna pengar till vår förening! En n härlig sommarpresent, säger Mats Lindau, förre storspelaren som i dag är sportchef i föreningen. 

Förra sommaren lanserades Sportscom med professionell livekommentering  . Nu läggs den digitala sportradion ned.

– Ett jättetråkigt beslut, säger grundaren Ola Heffler.

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.