Han är ett säreget fotbollsfenomen

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Zlatan har lämnat arenan. Det varade alltså inte för evigt även om man var beredd att tro det.

Hans karriär är enastående, hans påverkan på ungdomar i hela världen imponerande, han snabbhet, styrka, teknik och vinnarskalle i en och samma person unikt.

Han gav både kyssar och armbågar. Om hans liv varit men musikal skulle han kunna varit både Skönheten och Odjuret och naturligtvis hade han spelat båda rollerna själv.

Zlatan kunde inte nog tacka fansen utan gång på gång sträckte han armarna i luften.

 

Som idrottspersonlighet saknar han motstycke i en svensk kontext. Björn Borg och Ingemar Stenmark bröt ny mark i sporter där man aldrig trodde att svenskar skulle kunna dominera, J O Waldner rev den kinesiska muren, alla tre dessutom som banbrytare, nyskapare med sitt tydliga ambition att bli bäst i världen.

Ledare i Milan

Det Zlatan gjort är på sätt och vis större; han utmanade hela världen i den mest spridda, största och populäraste sporten, den som spelas, följs och dominerar i hela världen. Han tävlade i samma tid som Messi och Ronaldo och han blev aldrig utsedd till världens bäste fotbollspelare men med sin utstrålning, sin karaktär, sin säregna personlighet av både leenden och ilska var han av en alldeles egen sort. 

Ja, han är ju levande alltjämt, men inte längre på planen. Han sa adjö till fotbollen hemma på San Siro, där han nog trivts allra bäst. 

Men han sa inte adjö till Milanoborna, vilket jag tyder som att han, när han fått semestra, ta ut lite avstånd till karriären, njuta och tänka efter, återkommer i en ledande roll i AC Milan. Det har jag trott hela tiden, tror det ännu mera nu när han valde bort att tänja på karriären (och kroppen) ännu en bit bortom det redan omöjliga.

Och framförallt - vilket känns särskilt bra - att han inte för pengars skull valde en sista utflykt till oljeländerna i Mellanöstern. 

Jag tror inte att varken det svenska landslaget eller Hammarby kan förvänta sig ledarinsatser från Ibrahimovic. Han vill nog bli en betydande man i ett större sammanhang, troligen i Milan för att följa sina söners fortsatta utveckling nere i Italien.

Kunde inte ta kritik

Jag har följt Zlatan Ibrahimovics karriär från hans första allsvenska match i Halmstad, länge älskade jag hans karaktär, hans sturska framtoning och hans nästan överjordiska inverkan på både publik och spelare. 

Men vi har också haft våra duster, han älskade själv att ge gliringar och ibland nedlåtande omdömen men han kunde absolut inte ta kritik. 

När jag en gång - det måste ha varit 2004, hans hemmadebut för Juventus - skrev en kritisk text om honom därför att han svek ett förtroende och en överenskommelse (till och med skriftlig från Juventus) om en intervju till Sydsvenskans utsända medarbetare, Carina Sigurdsson, och bara stack iväg efter matchen, bröt han helt den förbindelse vi hade, jag sportchef och krönikör på Sydsvenskan i Malmö, han som den största stjärna och dyraste spelare som lämnat Malmö och Sverige.

Tjurig och långsint är också två egenskaper som skall fogas till alla de superlativer som han också måste tillskrivas.

Jag satt på Örjans Vall i Halmstad när han gjorde sitt första inhopp i Allsvenskan, han snodde åt sig bollen direkt vid en frispark och drog iväg skottet via ribban och över. Han exponerade sin särart, sitt egensinne och sitt oöverträffade självförtroende sina första sekunder på en allsvensk arena.

Han saknar motstycke

I kombinationen av idrottsman på allra högsta nivå, officiell person och affärsman saknar han motstycke. Han marknadsförde sig själv på bästa sätt genom sin fotboll, sitt tudelade förhållande till press och offentlighet men också genom medvetna val och drag som fick alla att dansa efter hans pipa.

Hans makt i klubbarna var i nivå med de högsta ledarna. Hans hårda blick, hans vassa tunga och hans intensiva argumentation kunde skrämma skiten ur den modigaste.

I den svenska landslaget svansade man löjligt för honom genom att låta honom diktera villkoren vid åtaganden utanför planen. Han ensam kunde bestämma vilka som skulle vara närvarande på en presskonferens.

Som fotbollspelare var han en ytterst ovanlig och komplicerad person med både det mjuka och det hårda i sig. Han hade - med tanke på sin stora och starka kropp - en ovanlig snabbhet och en förfinad teknik. Därför hade han alltid en lösning på knepigheter i ett straffområde. Han kunde braka in som en tanks och bara smälla på, han kunde hitta en ledig yta för en exklusiv klackspark högt upp i det blå, han kunde trollbinda och fina bort sina försvarare och han hade förmågan att använda den kroppsdel som var närmast bollen för att hinna förse försvararna. Hans kroppsstyrka var enorm. Han såg alltid möjligheterna, hittade alltid lösningarna. 

Kommer aldrig att överträffas

Ibland kunde jag tycka att lite ödmjukhet inte hade skadat, att han onödigt sökte konflikt för att trigga sig själv. Men det var sådan han var, han hade sin strategi för att bli beundrad i hela världen. Och blyg inför att beskriva sin egen förträfflighet var han inte.

Malmö FF, Ajax, Juventus, Inter, Barcelona, Milan, Paris SG, Manchester United, LA Galaxy, Milan. Han vann tolv ligasegrar med fem olika klubbar i fyra länder och han har representerat sju olika klubbar i Champions League.

Han har gjort över 700 ligamatcher och 122 landskamper. Hans 62 mål i landslaget är förstås rekord. Hans svit av 12 Guldbollar kommer aldrig att slås.

Hans butterhet, egensinne och långsinthet till trots; det har varit en ynnest att ha fått leva och verka under hans tid i svensk fotboll. Jag är inte säker på att vi någonsin får uppleva dess like.

Räknar man samman alla hans karaktärsdrag och egenheter, hela hans register ute på fotbollsplanen, hans affärssinne, han street-smartness, han förmåga att marknadsföra sitt miljardimperium så måste han sammanfattningsvis ses om en av de största idrottspersonligheterna i världen.

En gång slog han sig ner vid mitt bord och ville snacka, en annan gång gick han förbi utan att hälsa.

Jag tog honom som han var; Sveriges och en av världens bästa fotbollspelare, sportfenomen och personligheter.

Tack för showen, Zlatan!

Åke Stolt

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
”I februari reste jag med familjen på semester. Då hade jag jobbat mer än 14 månader utan en enda ledig dag. Jag är målinriktad och gillar att anta utmaningar men i långa loppet är det inte hållbart att arbeta så”,
Med de orden vill Peja Lindholm lämna  uppdraget som vd i Östersunds fotbollsklubb.
Problemet är löst, Finnvedsvallen  en fotbollsarena igen
När IFK Värnamo har i sin ”femte hemmamatch” mot Kalmar FF den 19 maj blir det faktiskt spel på just hemmaplan, på egna Finnvedsvallen!

Eländet som bekymrat hela Fotbolls-Sverige är löst och åtgärdat.

Problemet är löst, Finnvedsvallen  en fotbollsarena igen
När IFK Värnamo har i sin ”femte hemmamatch” mot Kalmar FF den 19 maj blir det faktiskt spel på just hemmaplan, på egna Finnvedsvallen!

 

 

 

 

Eländet som bekymrat hela Fotbolls-Sverige är löst och åtgärdat 
Årets SM-vinnare på både herr- och damsidan kommer att tilldelas Bengt Johanssons pokal. Efter handbollslegendarens bortgång 2022 påbörjades arbetet med de nya pokalerna till Bengas minne - nu är de redo att lyftas för första gången.
 De båda pokalerna är inte bara symboler för seger, utan också för hans arv och minne.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.