Förföriskt och irriterande fotboll

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Två fotbollslag har charmat och irriterat mig den här våren.
Båda uppträder i ljusblå tröjor och vita byxor. Båda har chans att vinna sina ligor.
Bådas klubbnamn börja på Ma.
Madepade MFF-spelare efter förlusten mot Elfsborg på Borås Arena. Foto: Björn Larsson Rosvall / TT
Det ena laget har vunnit den svenska cupen, det andra, det betydligt mera framgångsrika, har ibland kallats ”världens bästa”.
Ni har förstås redan räknat ut att jag tänker skriva om Manchester City och Malmö FF, två lag som alltid låter höra tala om sig i den miljö där de verkar. Båda ofantligt stöttade och älskade av sina fans.

Förvirrande procentsiffra

Jag vet inte hur mycket Malmö FF:s tränare Henrik Rydström sneglar mot Pep Guardiola och hans sätt att prägla Manchester Citys fotboll, men det går att se hur gärna också hans lag vill hålla bollen mycket, spelar bakåt och i sidled för att inte ge bort den till motståndarna, men också hur de spiller alltför mycket tid på att slå vakt om bollinnehavet. Det har blivit ett självändamål. Denna helt förvirrande procentsiffra.
Ifjol vann City allt. Premier League, FA-cupen, Champions League, VM för klubblag. I år finns fortfarande chansen på ett par titlar men Europamästerskapet avgörs City förutan.
I den avgörande andra kvartsfinalen mot Real Madrid hade Manchester City 68 procent av bollinnehavet, Madrid följaktligen 32. Vann skotten med 33-8, skotten på mål med 9-3, hörnorna med 18-1. Och noterades - läs och häpna - för 920 passningar mot Real Madrids 457. 
Real gick vidare till semifinal på straffar. City fick skylla sig själva som alltför lite hotade, attackerade eller sköt.
Ofta vinner de ända, för hårt pressade och stressade sätter motståndarförsvararna någon gång en fotfel och blir sårade.
Och tillräckligt ofta hittar de Bruyne rätt med en passning och Haaland slår sig fri och avgör. City är ett fantastiskt lag. Kan vinna engelska ligan i år igen. 

Bollduttandets konst

Ett lag med så många klasspelare har oftast råd att spilla tid på ett slå världsrekord i bollinnehav och passningsantal. 920 passningar. Det är en enorm siffra. Ibland är det förföriskt att se dem leka med motståndarna genom ett närmast förnedrande bollägande, men när stilen plagieras av sämre lag kan det få negativa effekter. 

Enligt statistiken från den allsvenska matchen i Borås i söndags vann Malmö FF bollinnehavet med 81-19. Jag tvivlar på siffran men den står där. Det var alltså, mer eller mindre, bara ett lag på plan. Men, det andra - var det nu höll hus - vann matchen med 3-1. Med sitt förkrossande, överlägsna ägande av bollen lyckades MFF skapa ett (1) skott på mål enfiägt statistiken, enligt Sydsvenskan fyra. Det var alltså ett bollduttandets konst vi fick se, en meningslös uppvisning i förmågan att hålla bollen. Procentsiffrorna tickar ju på också när Pontus Jansson tränar bredsidor med precision med sina kolleger i backlinjen. Men varför finns siffrorna för bollinnehav ens med i statistiken. De säger absolut ingenting. Alibifotboll. Ingen vill slå bort en boll, det blir en dutt till närmaste man, gärna i sidled eller snett bakåt. Det är sånt som en julgransfot klarar av till och med på Tjugonde Dag Knut när den stått länge och väntat på att elände skall ta slut.

I munnen är han störst

Malmö FF har sett totalt överlägset ut i allsvenskan men det är naturligtvis ingen som tror att laget skall gå igenom serien utan att förlora. Jag blev ändå grymt förvånad över sättet på vilket Malmös spelare uppträdde i Borås. Var detta verkligen laget med Henrik Rydström som tränare, med den ångande, frenetiska krigaren Pontus Jansson som lagkapten? Ögonen trodde inte vad de såg. Detta var också en uppvisning i bollinnehavets förbannelse. 
Ett halvsovande, lojt och oinspirerat lag som tydligen ännu var kvar i någon sorts baksmälla efter cuptriumfen några dagar tidigare. Som sagt, man kan ha en dålig dag. Någon kan ha det. Men alla. Samtidigt. Pontus Jansson fick frågan: ”Firade MFF guldet för hårt?”. Han svarade: ”Absolut inte. Om du inte firar en titel, då kan du lägga ner hela verksamheten. Vad skall vi spela för då? Då kan vi skita i allt.”
Ja, vad skall ni spela för då, Pontus? För oss kanske. För att det är ert jobb. Jag trodde inte att en firarkväll var målet med hela verksamheten. Trodde det fanns en yrkesstolthet, ett jobb som skall göras på högsta nivå dag efter dag. Som på många andra arbetsplatser. I skolan, på sjukhus eller på teaterscenen. Ingen musikalensemble kan skylla en usel andra föreställning på att man festade rejält efter en succépremiär. 
Men Pontus Jansson säger och gör så mycket konstigt. Han har tydligen en egen regelbok. Som han hanterade dopingkontrollanterna efter en match, som han (pinsamt, skämmigt) regisserade en sorts smaklös inkilning med ”nakenträning” på försäsongen. I MFF:s ordinarie backlinje rankar jag honom idag som nummer fyra.
Men i munnen är hans störst.

Åke Stolt

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
”I februari reste jag med familjen på semester. Då hade jag jobbat mer än 14 månader utan en enda ledig dag. Jag är målinriktad och gillar att anta utmaningar men i långa loppet är det inte hållbart att arbeta så”,
Med de orden vill Peja Lindholm lämna  uppdraget som vd i Östersunds fotbollsklubb.
Problemet är löst, Finnvedsvallen  en fotbollsarena igen
När IFK Värnamo har i sin ”femte hemmamatch” mot Kalmar FF den 19 maj blir det faktiskt spel på just hemmaplan, på egna Finnvedsvallen!

Eländet som bekymrat hela Fotbolls-Sverige är löst och åtgärdat.

Problemet är löst, Finnvedsvallen  en fotbollsarena igen
När IFK Värnamo har i sin ”femte hemmamatch” mot Kalmar FF den 19 maj blir det faktiskt spel på just hemmaplan, på egna Finnvedsvallen!

 

 

 

 

Eländet som bekymrat hela Fotbolls-Sverige är löst och åtgärdat 
Årets SM-vinnare på både herr- och damsidan kommer att tilldelas Bengt Johanssons pokal. Efter handbollslegendarens bortgång 2022 påbörjades arbetet med de nya pokalerna till Bengas minne - nu är de redo att lyftas för första gången.
 De båda pokalerna är inte bara symboler för seger, utan också för hans arv och minne.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.