Förföriskt och irriterande fotboll

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Två fotbollslag har charmat och irriterat mig den här våren.
Båda uppträder i ljusblå tröjor och vita byxor. Båda har chans att vinna sina ligor.
Bådas klubbnamn börja på Ma.
Madepade MFF-spelare efter förlusten mot Elfsborg på Borås Arena. Foto: Björn Larsson Rosvall / TT
Det ena laget har vunnit den svenska cupen, det andra, det betydligt mera framgångsrika, har ibland kallats ”världens bästa”.
Ni har förstås redan räknat ut att jag tänker skriva om Manchester City och Malmö FF, två lag som alltid låter höra tala om sig i den miljö där de verkar. Båda ofantligt stöttade och älskade av sina fans.

Förvirrande procentsiffra

Jag vet inte hur mycket Malmö FF:s tränare Henrik Rydström sneglar mot Pep Guardiola och hans sätt att prägla Manchester Citys fotboll, men det går att se hur gärna också hans lag vill hålla bollen mycket, spelar bakåt och i sidled för att inte ge bort den till motståndarna, men också hur de spiller alltför mycket tid på att slå vakt om bollinnehavet. Det har blivit ett självändamål. Denna helt förvirrande procentsiffra.
Ifjol vann City allt. Premier League, FA-cupen, Champions League, VM för klubblag. I år finns fortfarande chansen på ett par titlar men Europamästerskapet avgörs City förutan.
I den avgörande andra kvartsfinalen mot Real Madrid hade Manchester City 68 procent av bollinnehavet, Madrid följaktligen 32. Vann skotten med 33-8, skotten på mål med 9-3, hörnorna med 18-1. Och noterades - läs och häpna - för 920 passningar mot Real Madrids 457. 
Real gick vidare till semifinal på straffar. City fick skylla sig själva som alltför lite hotade, attackerade eller sköt.
Ofta vinner de ända, för hårt pressade och stressade sätter motståndarförsvararna någon gång en fotfel och blir sårade.
Och tillräckligt ofta hittar de Bruyne rätt med en passning och Haaland slår sig fri och avgör. City är ett fantastiskt lag. Kan vinna engelska ligan i år igen. 

Bollduttandets konst

Ett lag med så många klasspelare har oftast råd att spilla tid på ett slå världsrekord i bollinnehav och passningsantal. 920 passningar. Det är en enorm siffra. Ibland är det förföriskt att se dem leka med motståndarna genom ett närmast förnedrande bollägande, men när stilen plagieras av sämre lag kan det få negativa effekter. 

Enligt statistiken från den allsvenska matchen i Borås i söndags vann Malmö FF bollinnehavet med 81-19. Jag tvivlar på siffran men den står där. Det var alltså, mer eller mindre, bara ett lag på plan. Men, det andra - var det nu höll hus - vann matchen med 3-1. Med sitt förkrossande, överlägsna ägande av bollen lyckades MFF skapa ett (1) skott på mål enfiägt statistiken, enligt Sydsvenskan fyra. Det var alltså ett bollduttandets konst vi fick se, en meningslös uppvisning i förmågan att hålla bollen. Procentsiffrorna tickar ju på också när Pontus Jansson tränar bredsidor med precision med sina kolleger i backlinjen. Men varför finns siffrorna för bollinnehav ens med i statistiken. De säger absolut ingenting. Alibifotboll. Ingen vill slå bort en boll, det blir en dutt till närmaste man, gärna i sidled eller snett bakåt. Det är sånt som en julgransfot klarar av till och med på Tjugonde Dag Knut när den stått länge och väntat på att elände skall ta slut.

I munnen är han störst

Malmö FF har sett totalt överlägset ut i allsvenskan men det är naturligtvis ingen som tror att laget skall gå igenom serien utan att förlora. Jag blev ändå grymt förvånad över sättet på vilket Malmös spelare uppträdde i Borås. Var detta verkligen laget med Henrik Rydström som tränare, med den ångande, frenetiska krigaren Pontus Jansson som lagkapten? Ögonen trodde inte vad de såg. Detta var också en uppvisning i bollinnehavets förbannelse. 
Ett halvsovande, lojt och oinspirerat lag som tydligen ännu var kvar i någon sorts baksmälla efter cuptriumfen några dagar tidigare. Som sagt, man kan ha en dålig dag. Någon kan ha det. Men alla. Samtidigt. Pontus Jansson fick frågan: ”Firade MFF guldet för hårt?”. Han svarade: ”Absolut inte. Om du inte firar en titel, då kan du lägga ner hela verksamheten. Vad skall vi spela för då? Då kan vi skita i allt.”
Ja, vad skall ni spela för då, Pontus? För oss kanske. För att det är ert jobb. Jag trodde inte att en firarkväll var målet med hela verksamheten. Trodde det fanns en yrkesstolthet, ett jobb som skall göras på högsta nivå dag efter dag. Som på många andra arbetsplatser. I skolan, på sjukhus eller på teaterscenen. Ingen musikalensemble kan skylla en usel andra föreställning på att man festade rejält efter en succépremiär. 
Men Pontus Jansson säger och gör så mycket konstigt. Han har tydligen en egen regelbok. Som han hanterade dopingkontrollanterna efter en match, som han (pinsamt, skämmigt) regisserade en sorts smaklös inkilning med ”nakenträning” på försäsongen. I MFF:s ordinarie backlinje rankar jag honom idag som nummer fyra.
Men i munnen är hans störst.

Åke Stolt

Kommentera

Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
Path:
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Golf-Sverige delades i två läger vid helgens förbundsmöte.

Som enda distrikt röstade Stockholms GDF, med totalt 169 000 spelare, mot förbundsstyrelsens förslag om att införa ett maxtak för antalet golf-ID som en golfklubb får utfärda. 

Golf-ID är att betrakta som legitimationshandling att få spela på en golfbana. Röstsiffrorna blev 62-8.

 

Kristinebergs idrottsplats, även kallad Krillan, i  Stockholm, invigdes i början av 1930-talet. Här har många friidrottstävlingar och fotbollsmatcher arrangerats sedan dess. 

I dag har gammalt blivit som nytt, sprillans nytt!  

Allt är förändrat och förbättrat. Här är åtgärdslistan som åtskilliga kommuner skulle vilja kopiera med önskan att kunna göra det samma. och, detfinns pengar att hämta

Vem blir Årets Svenska Kvinna 2025? Kommer SWEA Internationals utmärkelse att gå till en av Sveriges mest internationellt framgångsrika affärskvinnor, en läkare och humanitär hjälparbetare, en hyllad skådespelare och regissör, en generalmajor inom Försvarsmakten, en världsrekord-hållande simmare eller en motorsports-legend? 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum.  Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030. 

Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.

Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.

I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.

Alla friidrottsvänner är att gratulera. Sporten får rekordmycket utrymme i TV, i synnerhet i år, men även framåt. Både Discovery och SVT är angelägna om att bjuda på  direktsändningar från galor världen över. SVT har säkrat rättigheter till 2030 - och i ett flerårigt avtal med nyaGrand Slam Track har Warner Bros och därmed Discovery kommit över rättigheter i Europa och Asien och nya Superligan.

MFF  satsar på en stjärnvärvning. Islänningen Arnór Sigurdsson är klar för klubben.

26-åringen håller dokumenterat hög klass och när MFF fick chansen  accepterades att han kostar några miljoner. an får tröja nummer åtta och ansluter till laget nästa vecka.Tränaren Henrik Rydström är lyrisk :– Tittar man på vad han gjorde i allsvenskan, så var det en offensiv av högsta klass. Han kan spela i olika offesiva positioner. Han kan vara åtta, tia eller ytter.