EM 92 och nu - enorm skillnad i allt
Vi får inte vara med.
Det är lite snopet och trist förstås, men ser man historiskt verkade det länge som att Sverige inte brydde sig om EM i fotboll överhuvudtaget.
Kvalmatcherna slarvades bort - och det var i ärlighetens namn lite lättare att ta sig till VM med flera lag - och det var inte förrän vi själva arrangerade, 1992, som intresset tog fart. Och där och då byggdes som bekant det starka VM-laget 1994.

Turneringen hade annars inletts 1960, med bara fyra lag och Sovjet som finalvinnare över Jugoslavien (inget av länderna finns längre). Sovjet var bra på den tiden och nådde finaler både 1964 och 1972. Nu heter stormakten Ryssland men får inte heller vara med. Av kända skäl.
Danska sensationen
Förbundskaptenens huvuduppgift är som bekant att ta landslaget till mästerskap. Till VM gick det bra med såväl Orvar Bergmark som Åby Ericson och Olle Nordin, Laban Arnesson, stackarn, kom inte till något mästerskap alls, Olle Nordin tog oss till ett VM (Italien) att glömma men EM fanns inte riktigt med i handlingsplanen förrän dåvarande UEFA-presidenten Lennart Johansson kunde hälsa välkommen till Sveriges eget EM 1992.
Bara åtta lag på den tiden och Jugoslavien, som hade ett starkt lag då som alltid, låg på träningsläger i Dalarna när oroligheterna i Jugoslavien nådde sådan nivå att FN helt enkelt bannlyste landet, Jugoslavien fick åka hem, Lennart Johansson fick skulden och mordhotades och Danmark fick på kort varsel kallas in som åttonde lag.
Spelarna, de flesta i utlandsklubbar, hade avslutat sina ligor, gick i shorts och sandaler vid sina sommarstugor med grilltången i ena näven och en ”bajer” i den andra och undrade, ”men for Sören, fotboll…nu?”. Ni vet hur det gick. Danmark hade fått en ny förbundskapten efter den populäre och framgångsrike Sepp Piontek - och varken folket eller spelarna gillade taktiken som Richard Möller-Nielsen implementerade. Danmark skulle spela elegant, kreativ och underhållande (Bröderna Laudrups fotboll) inte robust svenskt, träaktigt och förenklat. Michael Laudrup vägrade spela men brorsan Brian fanns med och, som sagt, ni vet hur det gick; Danmark svarade för den största sensationen i EM:s historia och vann guldet efter 2-0 över Tyskland i finalen.
Missen i Portugal
Det var under EM-sommaren i Sverige 1992 som man började ana en ny supporterkultur, ett mera könsneutralt intresse för sporten i Sverige. Martin Dahlin skulle säkert säga att det var hans förtjänst. Och vi kunde skönja konturerna av ett blivande svenskt världslag. Dess fulla potential visades två år senare när det skulle grävas guld i USA och sensationellt nog vaskades fram i varje fall tungt vägande bronsmedaljer.
Prestationer på motsvarande nivå i EM-sammanhang saknas men 2004, när Portugal arrangerade, kunde det (borde kanske) blivit ett brons eller rent av guld. Grekland vann - det är EM-historiens största överraskning tillsammans med Danmark seger 1992 och det svenska laget då är nog det bästa jag sett efter VM-lagen 1974 och 1994. Olof Mellberg, Johan Mjällby, Fredrik Ljungberg, Anders Svensson, Tobias Linderoth, Kim Källström, Chippen Wilhelmsson, Henrik Larsson, Zlatan Ibrahimovic, Marcus Allbäck, namn som illustrerar att Sverige just då hade ett komplett landslags alla nödvändiga kompetenser. Försvarsbjässarna, mittfältsgnetarna, kreatörerna, löparna, skyttarna, målgörarna, några internationella storstjärnor, ungt och rutinerat och målvakten Andreas Isaksson på det. Det var ett medaljlag som schabblade bort sin chans.
Den vackraste fotbollen
Tyskland nu. Det blir alltid fantastiska mästerskap i Tyskland och jag minns med förtjusning VM senast 2006. Final på Olympiastadion i Berlin den 14 juli. Det kan bli en fantastisk turnering. Italien vann senast men upprepar knappast den bravaden. England är alltid mästare - innan turneringarna spelas - och kanske starkare än på länge, de borde väl få yvas över en pokal snart igen, engelsmännen, efter 58 års väntan. Frankrike har M´Bappé och spelade VM-final senast vi sågs och Tyskland brukar vi alltid tala om som nationen som alltid finns med när de stora turneringarna avgörs. Inte den här gången väl? När VM spelades för två år sedan var det Lionel Messi som tog farväl av världsfotbollen med manteln på och pokalen i famnen.
Nu gör Cristiano Ronaldo sin sista, stora turnering med sitt Portugal och låt oss säga så här; jag tror mycket mera på Portugal än på Ronaldo. Portugiser har alltid spelat den vackraste fotbollen men egentligen aldrig fått den riktiga belöningen förrän ÉM-segern (1-0) över Frankrike 2016. Den s k sambafotboll som alltid tillskrivits brassarna - även när de spelat lite rå och ful fotboll - har alltid kreerats av portugiserna så inte mig emot om de vackraste pojkarna också får kyssa de vackraste flicka…pokalerna.
Jag utgår ifrån att Jon Dahl Thomasson finns på plats i Köln, Berlin, Dortmund, Hamburg, Stuttgart, Frankfurt och övriga EM-städer och kan läsa ut hur man får ett kreativt anfallsspel mixat med ett försvar som inte läcker som ett såll.
Kommentera
Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.
- Kommentera med Facebook
- Kommentera utan Facebook
Skriv kommentar
Mest lästa just nu
Golf-Sverige delades i två läger vid helgens förbundsmöte.
Som enda distrikt röstade Stockholms GDF, med totalt 169 000 spelare, mot förbundsstyrelsens förslag om att införa ett maxtak för antalet golf-ID som en golfklubb får utfärda.
Golf-ID är att betrakta som legitimationshandling att få spela på en golfbana. Röstsiffrorna blev 62-8.
Publiksuccén fortsätter. Fler människor följer elitfotbollen än någonsin.Klubbarna räknar glatt publikintäkterna. Över en kvarts miljon åskådare på premiärmatcherna i Allsvenskan och Superettan.
Över 260 000 åskådare såg klubbarnas hemmapremiärer på plats i Allsvenskan och Superettan. Totalt sågs de två första omgångarna av 261 385 åskådare, en stor ökning jämfört med förra årets 240 021 åskådare vid samma tidpunkt.
- Vi har haft två fantastiskt premiärhelger, säger Ola Rydén, ligaansvarig på Svensk Elitfotboll.
Oskar Svärd utsedd blir ny chef för Ski Classics. Han efterträder grundaren David Nilsson, som har lett utvecklingen av Touren sedan starten och som nu tar rollen sin roll som VD för Wsportsmedia och blir styrelseledamot i Ski Classics.
- 2008 började jag med en liten idé som blev ett stortprojekt som växte till Ski Classics. Efter 17 år av mycket nöje, utmaningar och hårt arbete har jag bestämt mig för att nu är det rätt tid att lämna över facklan som director till en ny men erfaren person med fräscha ögon,och samma passion för Ski Classics", säger David Nilsson.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum. Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030.
Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.
Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.
I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.
Ludvig Åberg är tillbaka, och då är också TVtittarna där. I synnerhet när det handlar om en Major på Augusta National, klenoden på touren. The Masters gäller torsdag-söndag med en Ludvig Åberg i stort begär.
Ludvig Åberg är den ende svensken som spelar The Masters. På torsdagen går han ut klockan 19.12, och på fredag slår han ut 15.58.
MFF satsar på en stjärnvärvning. Islänningen Arnór Sigurdsson är klar för klubben.
26-åringen håller dokumenterat hög klass och när MFF fick chansen accepterades att han kostar några miljoner. an får tröja nummer åtta och ansluter till laget nästa vecka.Tränaren Henrik Rydström är lyrisk :– Tittar man på vad han gjorde i allsvenskan, så var det en offensiv av högsta klass. Han kan spela i olika offesiva positioner. Han kan vara åtta, tia eller ytter.