När klubbens själ ställs mot ekonomi
Det ideella arbetet är och förblir själen i klubbarna. Men för att klara spel på elitnivå måste 51-procentsregeln försvinna och nya ägare få bidra med nytt blod.
Jag vet att detta rör upp känslor. Att medlemmarna inte längre ska majoriteten i klubbarna är något nytt för alla oss som vuxit upp i Folkrörelsesverige. Från min tid som spelare i Frölunda Hockey på 1970-talet vet jag att medlemmarnas engagemang betyder oerhört mycket.
Engagemang åt båda håll
Alla de som frivilligt och utan krav på ersättningar satsade kvällar och helger för att så många som möjligt av oss, skulle kunna spela så mycket som möjligt. Man behövde inte leta efter exempel på att klubben betydde mycket när det gällde att fostra ungdomar in i ett sammanhang där alla behövdes. De exemplen fanns överallt, ungdomsverksamheten kryllade av dem. Det var ett engagemang djupt förankrat i hjärteroten hos medlemmarna.
Var det någon som hade det svårt, fanns det alltid folk som inte tvekade att sträcka ut en hjälpande hand. Men känslorna och engagemanget gick åt båda hållen.
När vi halkade ner i tabellen fick man ibland huka sig för alla snöbollar som arga och besvikna supporters tyckte att man förtjänade. Men att klubben betydde mycket och stod för något viktigt, det var och är alla överens om.
Jag har fått perspektiv
Har man som jag fått vara med och uppleva denna gemenskap, kan det kanske tyckas konstigt att föreslå ett avskaffande av att svenska idrottsföreningar måste ägas till 51 procent av själva föreningen. Men mina erfarenheter efter tiden som hockeyspelare har gett mig perspektiv.
Under drygt 20 år har jag arbetat inom evenemangsindustrin, med såväl lokala, nationella som internationella idrottsevenemang. Det jag upplevde under arbetet med EM i fotboll 1992, VM i friidrott 1995, EM i friidrott 2006 och VM i konståkning 2008 var att det är svårt att konkurrera om man inte kan göra det på samma villkor som råder i andra länder.
Utan publik är idrotten ingenting. Utan någon som hejar och gråter med sitt lag så finns det ingen anledning att bygga arenor. För att klubbarna ska kunna hyra in sig på arenor, sälja reklam och få ett överskott som går tillbaka till laget, så måste det till en fungerande ekonomi.
I dag krävs helt andra resurser
Det är dags att vi inser att när det gäller att driva och utveckla ett A-lag så krävs helt andra resurser än 50 år sedan. Klubbarnas själ ska för evigt tillhöra medlemmarna. Men A-laget handlar om företagsekonomi. Där måste marknaden få komma in.
Det går inte att som i dag låta klubbar vara beroende av gåvor från enskilda företag och personer. Dels vet man inte hur länge gåvorna kommer att komma. Dels kan man inte begära att företag och privatpersoner ska hålla på att stoppa in pengar i en klubb som ständigt har problem med ekonomin.
Det är inte hållbart att tro att någon ska satsa stora summor utan att få ha något inflytande. Den modellen finns ingenstans i samhället. Då är det bättre att de som vill riskera stora summor på en klubb som man av olika anledningar tror på och brinner på, får vara med och ta ett ansvar för klubbens utveckling. Men gränsen ska gå vid A-laget. Ungdomsverksamheten ska fortsätta att vara medlemsstyrd.
Fotboll- och Hockeyförbundet har lämnat in en gemensam motion, som Riksidrottsförbundet kommer ta ställning till på sin stämma i maj. Förslaget innebär att varje idrottsförbund själv ska få besluta i frågan om bolagisering av föreningarna.
Jag hoppas att modet till förändring finns. Jag är övertygad om att den svenska idrottsrörelsen klarar av att förändras för att bättre möta tidens nya krav samtidigt som man behåller sina rötter och sin själ.
Mest lästa just nu
- Vi vill ha stabilitet, vi måste också vara lyhörda för verkligheten. Det är ansträngt i många av våra klubbar., säger Hockeybasen Anders Larsson.
Verkligheten i SHL är att lönenivån väcker uppseende, inte minst efter en analys av kreditupplysningsföretaget, CreditSafe.
I en sammanställning av företag med högst snittlöner i landets kommuner är Örebro Elithockey AB i topp i Örebro kommun bland alla bolag. SHL-laget Örebro HC:s moderbolag har 65 anställda och en årslön på i snitt 774 000 kronor. Då ingör ändå inte Lön till styrelse och vd.
SHL-ettan Brynäs nobbades helt av Tre Kronors förbundskapten Sam Hallam då han presenterade sin trupp till Beijer Hockeys Games, 6-9 februari, då Avicci Arena återinvigs efter en totalrenovering i miljard-klassen.
Ingen Brynäs-spelare föll Sam Hallam i smaken, det är förstås anmärkningsvärt. Som nykomling har Brynäs krossat allt motstånd, slagit knock på förhandstipsen i höstas och framstår nu som en seriös guldkandidat
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Ängelholms kommun föregår med gott exempel och bildar skolar för många andra kommuner. Skåningarna går ut öppet med hur mycket de vill sponsra föreningarna i bygden. Och de uppger också hur mycket pengar respektive klubb får.
Viaplays utbud just nu är av rekordformat.Skidor i mängd är vi vana vid. Nnyligen förlängdes alla rättigheter för all skidsport, med undantag för skidskytte, till och med säsongen 2030.
Närmast kan vi se fram emot hockeyns Nations Cup i Montreal, Kanada och Boston, USA med Sverige, Finland, USA och Kanada. samt senaste tillskottet, Fotbollsmagasinet Tiki-Taka.
Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.
På tisdagen tillkännagav MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.