Fantasifostret i Malmö
Det är lite max-kaxat zlatinerat i den här stan och det har den senaste tiden accentuerats av ett triumvirat från friidrottens värld - Bengt Bendéus, Rajne Söderberg och Daniel Wessfeldt - som säger sig sitta på ett kontrakt som garanterar att Usain Bolt skall springa 100 meter på en gala i Malmö den 19 augusti nästa år. Två dagar före DN Galans datum.
Räcker inte ens med honom
En man gör ingen gala. Inte ens Usain Bolt.
Jag tror inte ett dugg på det här.
Det finns ingen gala, det finns inga pengar, det finns knappt några banor på en sedan 2009 övergiven Malmö stadion.
Gillar att jävlas med Stockholm
En förkärlek för att jävlas med Stockholm har alltid funnits här. Dock inte av komplex för huvudstaden utan mera som en markering lite nordvästut, mot Göteborg, vilken stad det är som tar för sig fräckast av strålkastarljuset. Det har lyckats rätt bra även om detta ljus också avslöjar lite mörkare skrymslen då och då.
Det malmöitiska triumviratet, alla med förflutet i MAI, är otvetydigt starka friidrottspersoner. Bendéus höll i de gamla MAI-galorna tills de urvattnades till ingenting, Rajne Söderberg är känd som dynamisk bas för DN Galan men bortplockad av grumliga anledningar. Daniel Wessfeldt är framgångsrik manager med Monaco som hemvist, en man som rör sig obehindrat i den allra finaste friidrottsvärlden.
Deras ambition att arrangera en gala i Malmö två dagar före DN Galan kan liknas vid ett fantasifoster.
Väljer förstås Diamond League
Självklart kommer den världselit som står till buds att välja Diamond League-tävlingen i Stockholm.
Det blir ingenting över åt Malmö. Om nu inte någonting drastiskt händer med Stockholms-organisationen - där verkar finnas en del grumligheten att klara ut - men då är väl den troliga utgången att Sverige missar Diamond League helt och hållet.
Ensam bland en samling medelmåttor är t o m den fenomenale Usain Bolt totalt ointressant.
Överlägsna världsstjärnor mot statister har vi sett förr. Både Carl Lewis och Michael Johnson har varit i Malmö som bländande solitärer. För att bara bli betittade. Löpning som uppvisning är totalt ointressant.
Varför tar de strid?
Det som förvånar mig allra mest är att de tre starka, malmöitiska profilerna tar denna uppenbara strid med Stockholm och DN Galan - om de samtidigt säger sig värna svensk friidrott.
Sverige kommer aldrig att kunna härbärgera två stora friidrottsgalor. Det finns alla skäl i världen att slå vakt om och stärka DN-galan (eller vad den i framtiden kan komma att heta om den alls överlever) som Sveriges Diamond League-gala. Någon annan blir knappast aktuell.
Bendéus (gammal kulstötare i MAI på 70-talet) vill kanske som numera utomlands boende göra en insats för sin gamla klubb och försöka rädda den gamla Stadion (byggd till fotbolls-VM 1958) från rivning. Rajne Söderberg kan nog ha sina skäl att "ta revansch" på dem som opererade bort honom ur DN Galans maktcirkel men managern Daniel Wessfeldts roll är mera diffus.
Ingen gratis hyra, inga ekonomiska bidrag
Han måste väl med sitt stall av aktiva vara i allra högsta grad intresserad av att Sverige har en Diamond League-gala som lever och frodas. Eller tror de alla tre, i efterskalven från dramatiken runt DN-galan, att Malmö rent av kan ta över hela härligheten?
Politikerna i Malmö är inte intresserade av den s k Bolt-galan. Ingen gratis hyra, inga ekonomiska bidrag. Klokt.
I Malmö har vi sett gigantiska seglingsprojekt som lurade miljoner av politikerna fastän de själva trodde på vinst.
I Malmö finns ännu ett fantasifoster vid namn World Village of Women Sport som med ett till synes spektakulärt syfte vill komma åt central mark (Hästhagens idrottsplats) för kontor och bostäder. Här har politikerna sin egen prestige att hantera innan de vänder om och säger nej. Hoppas de vågar.
I Malmö har vi så många köpcentrum att det skulle krävas en miljonstad för att tillhandahålla köpkraft.
Sverige kan inte ha två stora friidrottsgalor
Det är något farligt, berusande i det här kontinentala gränslandet som får folk att flyga till himlen utan att knäppa säkerhetsbältena i det plan de ännu inte har satt sig i.
Stockholm behöver nog inte oroas. DN Galan har ingenting att frukta. I varje fall inte från det presenterade konceptet från Malmö. Det blir ingen gala värd namnet i Malmö. Det är inte alls säkert att Usain Bolt kommer. Och gör han det är det som en diamant i en sophög. Då finns inte råd till mera och självklart kan inte Sverige ha två stora friidrottsgalor med hög kvalitet med två dagars mellanrum. Knappast alls. Det blir inte så heller.
Med fantasifoster är det nämligen så, att de aldrig får någon födelsedag.
Mest lästa just nu
Klubben var ju räddad. Nytt kapital skulle säkra en framtid. Det beskedet fick stjärnorna i den norsk norska storklubben Vipers Kristiansand bara för några veckor sedan. Nuräddades från konkurs i höstas. Nu kommer beskedet att klubben lägger ner verksamheten.
Svenskorna Jamina Roberts,Nina Koppang och carina Strömberg hör till klubben och vet nu inte vad de ska tro och hoppas.
Slakthusområdet i Stockholm förvandlas. Söderstadion försvann, Diskussion pågår angående Johanneshovs framtid. Och nu Nu blir Tele2Arena i stället 3Arena. Ett tioårigt avtal träder i kraft i och med årsskiftet. Telekomkonkurrenten Tre blir ny namnsponsor i ett tioårigt avtal.
Hockeyintresset är på max, när SHL-laget Frölunda spelar i Scandinavium. Vid lördagens 3-1-seger mot Örebro HC var det som vanligt den här säsongen. För 10:e gången, sedan 2 november, fick ordförande Mats Grauers hänga upp den röda lyktan -symbolen för utsålt.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.
– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.
Behållningen från Bingolottos Uppesittare-kvällen, dan-före-dan och en enskild kväll landade 2024 på 142 miljoner att fördela på klubbar och organisationer. Sedan gav Nyårsbingon ytterligare 14 miljoner i överskott. Totalt innebar det 156 miljoner kronor!
Stjärnspäckade hockeyturneringen Four Nations Face Off, 12-20 februari, ska visas i svensk TV. Deltagande nationer är Sverige, Finland, Kanada och USA.
Efter en ekonomisk mangling med NHL-organisationen och spelarfacket NHLPA har streamingtjänsten Viaplay slutligen accepterat villkoren. Några belopp har inte meddelats.
Matchtider är 02.00, med undantag för Tre Kronors möte med Finland som har nedsläpp 19 00 den 15 februari. Tre Kronor inleder mot Kanada den 13 februari 02.00
Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.
På tisdagen tillkännagav MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.
lasse b (inte verifierad)
fre, 2013-09-20 06:37
1. som alltid ...
som alltid, väl tänkt och skrivet, av Åke Stolt !Christer Derger (inte verifierad)
fre, 2013-09-20 08:33
2. Åke Stolt
Åke har helt rätt. Dessutom kommer aldrig Friidrottsförbundet ge sanktion till det tänkta datumet. Det vet herrarna så frågan är varför de driver detta projekt. Privat vendetta?Kalle (inte verifierad)
fre, 2013-09-20 10:58
3. Sanktion och jäv
Christer - vilket ju är en följd av den jävsituation som råder där DN Galans ordförande sitter i förbundets styrelse. När media rapporterar att ordf i DN Galan uppskattar förbundets stöd och glömmer att rapportera detta faktum blir man lite uppgiven.Thomas (inte verifierad)
fre, 2013-09-20 20:58
4. Visst kan Sverige ha två
Åke, jag är ledsen men du har fel. Schweiz har två Diamond League-galor utan att haft en internationell stjärna på 15 år. Om Sverige vill fortsätta vara att räkna med på den internationella arenan så krävs passion och kompetens. Utan det så dör också DN Galan.Åke Stolt (inte verifierad)
fre, 2013-09-20 22:15
5. Visst kan...
Jo, men du skall komma ihåg en sak; Internationella Olympiska Kommittén och Internationella Friidrottsförbundet "bor" i Schweiz. Det avgör just den saken.Thomas (inte verifierad)
sön, 2013-09-22 13:23
6. Nja..
När det gäller Schweiz så har deras galor lika lite att göra med IOC som DN Galan har att göra med SOK,som finns i samma byggnad som DN Galan men i det andra tornet. Det vill säga att de är helt åtskilda när det gäller organisation, ekonomi och sponsorer. PS. Internationella Friidrottsförbundet bor i Monaco.Åke Stolt (inte verifierad)
sön, 2013-09-22 13:56
7. Nja
Jovisst har IAAF sitt kontor i Monaco - fanns tidigare i Schweiz - men det är en flirt med IOK som önskat och fått en extragala i Schweiz. Dessutom är ju detta land som bekant intressant av ekonomiska skäl, inte bara för friidrott. Det förklarar nog det mesta. Var man lägger galor har nog mera med pengar än med det aktuella landets friidrottsnivå att göra. Om Sverige kan behålla en gala av Diamond League-klass får vi nog vara glada.Christer Derger (inte verifierad)
sön, 2013-09-22 18:54
8. starka sponsorer
Schweiz har stort publikintresse men framförallt starka sponsorer. Något de flesta andra galor och särskilt Sverige inte är i närheten av. Kan vi behålla en stor gala i Sverige, alltså DN galan är det bra och mycket viktigt för svensk friidrottNils (inte verifierad)
mån, 2013-09-23 19:01
9. IAAF:s kontor har aldrig legat i Schweiz. Det är en lögn.
Från www.iaaf.org: "The Principality of Monaco has been home to the International Association of Athletics Federations (IAAF) since October 1993. After more than 30 years in Sweden (1912-1946) and over 40 years in England (1946-1993), the IAAF moved to Southern Europe following a decision taken at the XXXIX Congress in August 1993 in Stuttgart."Anders (inte verifierad)
mån, 2013-09-23 19:14
10. En personlig destruktiv kamp mellan Kowalski och Söderberg.
Svensk friidrott behöver mer samarbete kring galafrågorna, annars har vi snart ingen stor internationell elittävling i vårt land. Kampen mellan DN Galan och Malmö Games bottnar i en destruktiv personlig agenda för Jan Kowalski respektive Rajne Söderberg. De hatar varandra och ser inte till friidrottens bästa. Det bästa vore om någon ledare, t.ex. Svenska Fri:s ordförande Tomas Riste, på ett konstruktivt sätt försöker prata med båda parter. Då måste dock Kowalski och Söderberg lämna sina positioner. Frågan är kanske emellertid om Riste är rätt person att medla då hans kunskaper i kommunikation uppenbarligen är mycket svaga med tanke på hur han hanterade frågan om Green-Tregaros naglar under VM i Moskva... Svensk friidrott inklusive galorna behöver hur som helst ett nytt ledarskap som höjer sig över vissa personers personliga agendor!