Atleterna är en krystad blandning

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Jag älskar teater, film och böcker. Och numera, sedan kultureliten konverterat från en snobbig von oben-attityd till en fascination för idrott, har det gått upp för alltfler att man kan grotta ner sig i svår litteratur, fängslande filmer och dramatisk teater och samtidigt se fotbollsmatcher på TV varenda dag. Sportfånen är död, leve den kompletta kulturmänniskan!
Richard Olsson och Kajsa Bergqvist, påkostade inspelningar, grafik och effekter i Atleterna, men inte blir det bättre för den skull... Foto: SVT

 

Friidrotts-EM nyligen, sim-EM nyss avslutat med den fantastiska Sarah Sjöström så gott som varje dag inbegripen i dramatiska spurtstrider där hundradelar av en sekund avgjorde.

Det är inte mycket som i dramatiskt hänseende går upp mot direktsänd idrott. Alltid mera spännande på TV än i verkligheten, tack vare total överblick och närbilder. Oförutsägbart. Inga givna slut.

Vad ska vi ha Atleterna till?

Att konstnärligt gestalta idrottens drama är svårt. Många har försökt. De flesta misslyckas. Det finns lysande undantag.

Ibland kan man leka med idrott. Och idrottsstjärnor. Det kan bli bra som i Mästarnas Mästare. Inte så mycket för idrottsmomenten som för den sociala samvaron, tillbakablickarna på karriären. Personliga möten. Känslor som kanske hölls tillbaka när de var mitt i karriären. Flerdimensionellt engagerande.

Sveriges Television har nyligen haft premiär, på bästa sändningstid en lördag, för ett program som fått namnet Atleterna. 

Vältränade idrottare utan stjärnstatus, okända för de allra flesta av oss. Tävlingar. 60 meter, klättring, höjdhopp, bågskytte. Jag vet inte allt vad det skall bli.

Ser hellre en korpmatch!

Varför gör Sveriges Television detta?

Möjligen därför att man numera har tillgång (knappa resurser) till allt mindre av den stora idrottens verkliga dramatik.

Kanske för att man inser, att idrott är det samma som dramatik och tror att så fungerar det också i formatet av någon sorts doku-sport-såpa-variant.

Atleterna känns som en krystad blandning av Robinson, Fångarna på fortet (utan dvärgar och tigrar), Gladiatorerna och Mästarnas Mästare.

Varför gör SvT en dålig kopia av redan förbrukade koncept och en egen succé (Mästarnas Mästare)?

Jag ser mycket hellre en korpmatch i fotboll än detta.

Kajsa värd bättre

Dessutom; tävlandet var inte det dominerande inslaget, mesta tiden gick åt till ett försök att göra de här okända människorna intressanta, till någon sorts socialt experiment, till att försöka hetsa fram motsättningar, till att försöka få det att låta som riktig idrott. 

Till detta har man engagerat den fenomenala idrottstjejen Kajsa Bergqvist. Hon är värd bättre.

Det blir rätt fånigt när en f d världsstjärna som Kajsa står och intervjuar okända idrottsamatörer om sådant som hon själv har de bästa svaren på.

Det blev mest ett hurtigt påhejande, ett försök till desperat spänningshöjande a la Gunde Svan, ett high-five-ande som kändes påklistrat och oäkta. Och däremellan stod idrottens klassiska floskler som spön i backen.

Pinsamt, dåligt, ointressant

Och när det drog ihop sig till tävling lite då och då stod den det utmärkta programledarproffset Richard Olsson (som gjorde en jättefin intervjuserie från Göteborg under sommaren) i kostym och såg både upphängd och nedsläppt ut, helt malplacerad och föga engagerad.

Detta var slöseri med TV-tid. Ett misslyckat försök att dramatisera en genre (idrott) vars verkliga dramatik aldrig kan överträffas i konstlad form.

Detta är hitte-på-idrott.

Den berör oss inte. Pinsamt, dåligt, ointressant.

Ett misshushållande med så begåvade människor som Olsson och Bergqvist. 

Och detta är särskilt pinsamt att konstatera, när Sveriges Television så konsekvent låter bli att fullgöra sin publicistiska uppgift genom att ge tittarna undersökande journalistik, grävande reportage, debatter och intervjuer om den verkliga idrotten, en miljardindustri som man totalt ignorerar att granska.

Istället resurser på denna usla kopia av sådant vi redan sett i otaliga tappningar.

Åke Stolt

Inge Johansson (inte verifierad)

tors, 2014-08-28 10:20

1. Obegripligt

Kollade någon gång på Mästarnas Mästare. Babel går samtidigt och programmet är intressant med många bra tips för bokläsning. Det räcker gott och väl med direkt sänd TV sport, den finns en mass. Totalt ointressant blir det nr svt försöker konstruera tävlingar mellan några slags träningsidioter. Jag förstår inte hur och vem som kommer på idéen. Och så till det värsta hur kan människor sitta och titta på eländet? Men det är väl samma kategori som far runt på småvägar i Västmanland efter skogsbranden och tittar utbrända diken. För ur bilen går de väl aldrig. Och så Kajsa och Olsson. Hur kan Ni gå med på att göra något så erbarmligt dumt? Jag kommer aldrig att titta och suckade - inte nu igen - när jag såg en reklamsnutt i pausen mellan några programpunkter.

Trave Munde (inte verifierad)

mån, 2014-09-01 12:14

2. Onödig kritik

Onödig kritik tycker jag. Roligt och underhållande idrottsprogram. Undrar om folk som klagar kanske tittar för mycket på tv? PS. jag ser också hellre en korpmatch än det mesta som kommer på tv...
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.