Atleterna är en krystad blandning
![Richard Olsson och Kajsa Bergqvist, påkostade inspelningar, grafik och effekter i Atleterna, men inte blir det bättre för den skull... Foto: SVT](https://idrottensaffarer.se/files/imagecache/100_proc/story_image/atleterna_2.jpg)
Friidrotts-EM nyligen, sim-EM nyss avslutat med den fantastiska Sarah Sjöström så gott som varje dag inbegripen i dramatiska spurtstrider där hundradelar av en sekund avgjorde.
Det är inte mycket som i dramatiskt hänseende går upp mot direktsänd idrott. Alltid mera spännande på TV än i verkligheten, tack vare total överblick och närbilder. Oförutsägbart. Inga givna slut.
Vad ska vi ha Atleterna till?
Att konstnärligt gestalta idrottens drama är svårt. Många har försökt. De flesta misslyckas. Det finns lysande undantag.
Ibland kan man leka med idrott. Och idrottsstjärnor. Det kan bli bra som i Mästarnas Mästare. Inte så mycket för idrottsmomenten som för den sociala samvaron, tillbakablickarna på karriären. Personliga möten. Känslor som kanske hölls tillbaka när de var mitt i karriären. Flerdimensionellt engagerande.
Sveriges Television har nyligen haft premiär, på bästa sändningstid en lördag, för ett program som fått namnet Atleterna.
Vältränade idrottare utan stjärnstatus, okända för de allra flesta av oss. Tävlingar. 60 meter, klättring, höjdhopp, bågskytte. Jag vet inte allt vad det skall bli.
Ser hellre en korpmatch!
Varför gör Sveriges Television detta?
Möjligen därför att man numera har tillgång (knappa resurser) till allt mindre av den stora idrottens verkliga dramatik.
Kanske för att man inser, att idrott är det samma som dramatik och tror att så fungerar det också i formatet av någon sorts doku-sport-såpa-variant.
Atleterna känns som en krystad blandning av Robinson, Fångarna på fortet (utan dvärgar och tigrar), Gladiatorerna och Mästarnas Mästare.
Varför gör SvT en dålig kopia av redan förbrukade koncept och en egen succé (Mästarnas Mästare)?
Jag ser mycket hellre en korpmatch i fotboll än detta.
Kajsa värd bättre
Dessutom; tävlandet var inte det dominerande inslaget, mesta tiden gick åt till ett försök att göra de här okända människorna intressanta, till någon sorts socialt experiment, till att försöka hetsa fram motsättningar, till att försöka få det att låta som riktig idrott.
Till detta har man engagerat den fenomenala idrottstjejen Kajsa Bergqvist. Hon är värd bättre.
Det blir rätt fånigt när en f d världsstjärna som Kajsa står och intervjuar okända idrottsamatörer om sådant som hon själv har de bästa svaren på.
Det blev mest ett hurtigt påhejande, ett försök till desperat spänningshöjande a la Gunde Svan, ett high-five-ande som kändes påklistrat och oäkta. Och däremellan stod idrottens klassiska floskler som spön i backen.
Pinsamt, dåligt, ointressant
Och när det drog ihop sig till tävling lite då och då stod den det utmärkta programledarproffset Richard Olsson (som gjorde en jättefin intervjuserie från Göteborg under sommaren) i kostym och såg både upphängd och nedsläppt ut, helt malplacerad och föga engagerad.
Detta var slöseri med TV-tid. Ett misslyckat försök att dramatisera en genre (idrott) vars verkliga dramatik aldrig kan överträffas i konstlad form.
Detta är hitte-på-idrott.
Den berör oss inte. Pinsamt, dåligt, ointressant.
Ett misshushållande med så begåvade människor som Olsson och Bergqvist.
Och detta är särskilt pinsamt att konstatera, när Sveriges Television så konsekvent låter bli att fullgöra sin publicistiska uppgift genom att ge tittarna undersökande journalistik, grävande reportage, debatter och intervjuer om den verkliga idrotten, en miljardindustri som man totalt ignorerar att granska.
Istället resurser på denna usla kopia av sådant vi redan sett i otaliga tappningar.
Mest lästa just nu
Ekonomiska fördelningsfrågor, samt den demokratiska processen, var i fokus vid fotboll-Sveriges unika distriktskonferens på Arlanda i helgen. För första gången möttes de 24 distrikten utan närvaro av SvFF-representanter. Ordföranden Fredrik Reinfeldt och hans stab hade inte bjudits in.
Mötesordförande var Ola Johansson, Gästrikland, och han vill tona ned frånvaron av SvFF
Planerna på en omfattande revidering av arenor och hallar för idrott i Malmö är högaktuellt. Malmö stadion från 1958 rivs och ersätts av en ny stadion för fotboll och friidrott med plats för 8 000 åskådare, kostnadsberäknad till 538 miljoner kronor och som planeras att kunna användas tidigast våren 2029. Dessförinnan påbörjas bygget av en ny multisportarena på stadionområdet där gamla Malmö stadion rivs under 2025-26.
Löpning & livet, en av Sveriges största podcasts inom sport, går in som svensk mediapartner för Broloppet 2025. Ett unikt evenemang, som förväntas bli ett av Nordens största löparevenemang 2025, markerar även 25-årsjubileet av Øresundsbron och ska genomföras den 15 juni, med start i Köpenhamn och målgång i Malmö.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
För andra året i rad låter kafferosteriet Löfbergs 50 värmländska föreningar dela på en halv miljon kronor.
Utan att de har gjort något speciellt just nu, utan därför att föreningarna finns, det räcker som skäl
Flera sådana företag och fler liknande initiativ, vore öänskvärt.
nya 100 000 kronor går till prenumeranten Sofia Thuvesson – och en likadan summa till Floby VK efter en ny dragning av JOYNA från ideella Folkspel.
– Allvarligt? Det är ju en fantastisk nyhet. En jätteviktig extra inkomst för oss, säger föreningens ordförande Denny Walthersson.
Svenskt föreningsliv har miljoner skäl att tacka Jonas Klavberg, 56 år, och nära förknippad med innebandy laget Warbergs IC, fyra SM-guld, det senaste erövrat 2008 och med tre segrar i Europacupen.
Som it-entusiast insåg Jonas Klavberg först av alla hur media- landskapet och rättighetsfrågor var under förändring.
IFK Norrköping blir starkt kritiserat, Klubben går nu ut med Information om att det bllir en större ekonomisk förlust än väntat i det kommande bokslutet. Lägre intäkter och färre spelarförsäljningar än förväntat är skälen. Samtidigt är landslagsspelaren, Linus Wahlqvis, mycket kritisk och menar att klubben slarvade bort en övergång när hans förra radarkamrat, Alexander Fransson ville återvända till klubben, men nobbades av IFK.
Inge Johansson (inte verifierad)
tors, 2014-08-28 11:20
1. Obegripligt
Kollade någon gång på Mästarnas Mästare. Babel går samtidigt och programmet är intressant med många bra tips för bokläsning. Det räcker gott och väl med direkt sänd TV sport, den finns en mass. Totalt ointressant blir det nr svt försöker konstruera tävlingar mellan några slags träningsidioter. Jag förstår inte hur och vem som kommer på idéen. Och så till det värsta hur kan människor sitta och titta på eländet? Men det är väl samma kategori som far runt på småvägar i Västmanland efter skogsbranden och tittar utbrända diken. För ur bilen går de väl aldrig. Och så Kajsa och Olsson. Hur kan Ni gå med på att göra något så erbarmligt dumt? Jag kommer aldrig att titta och suckade - inte nu igen - när jag såg en reklamsnutt i pausen mellan några programpunkter.Trave Munde (inte verifierad)
mån, 2014-09-01 13:14
2. Onödig kritik
Onödig kritik tycker jag. Roligt och underhållande idrottsprogram. Undrar om folk som klagar kanske tittar för mycket på tv? PS. jag ser också hellre en korpmatch än det mesta som kommer på tv...