Inte lätt på den lågprismarknaden

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
En sak har slagit mig när jag sett Sveriges två senast fotbollslandskamper mot Turkiet och Tjeckien; spelarna är så ofta på väg åt fel håll!
Marcus Berg och Oskar Hiljemark var de två spelare som övertygade och tog steg mot EM-truppen. Foto: Fredrik Sandberg, TT

 

Vad det beror på kan man fundera över, men det är väl någon försvarsmekanism som slår till eller också är det uselt självförtroende som gör att spelare som Jimmy Durmaz, Oskar Lewicki, Sebastian Larsson,

Pontus Wernblom m fl så ofta, när de tagit emot bollen, tar en sväng hemåt, löper mot eget mål, passar i sidled eller bakåt, ofta riskabelt, istället för att lyfta blicken, avancera med ett ryck och göra sig av med motståndarnas press. Man tappar tid, förlorar mark, riskerar att överrumplas. 

Väntat mig mer av laget

Sverige har inget stjärnlag, det vet vi sedan länge. Vi har en enda stjärna och när han dämpar ljuset av besparingsskäl  är det som att mörkret lägrar sig över hela vårt avlånga land.

Stryk med 2-1 i Turkiet var absolut inget fiasko och en bättre match än den på Friends mot ett lite försvagat Tjeckien (1-1). Här sprakade det inte, här såg man blott ett par spelare som gav allt för en chans i en EM-elva.

Sammantaget dock; jag hade väntat mig mycket mera av ett lag där egentligen bara hälften av spelarna borde kunna känna sig någorlunda säkra på en plats i startelvan i EM-premiären mot Irland. 

Många öppna platser att slåss om men det är väl bara Marcus Berg som i de här två matcherna försökt visa, att det är han som skall spela bredvid Zlatan. Ja, förutsatt förstås att Zlatan inte tillbringar alltför stor del av tiden som bollmottagare och brygga på mittfältet. Fast egentligen är jag mera spänd på vad ett samarbete mellan Zlatan och Guidetti kan resultera i.

Utarmning av svensk fotboll

Ja, och så är jag väldigt förtjust i Oskar Hiljemark som har det där naturliga mittfältstänkandet - både bakåt och framåt - som Jonas Thern hade en gång. Det är förvånande att han alltjämt är på testnivå och inte permanentad i den här truppen. Det finns få så kompletta spelare i blågul kulör.

Erik Hamrén har de spelare han har, svensk fotboll har blivit en lågprismarknad även för medelmåttiga klubbar ute i Europa. Vi har bara en spelare som dominerar i sin klubb, vi hade så sent som i början av 2000-talet ett halvt lag med spelare som hade betydligt tyngre roller i riktigt bra klubbar. För att inte tala om 90-talets lag som tog brons i EM. 

Det har skett en utarmning av svensk fotboll, en flykt vid första bästa anbud som gjort att svensk fotbollselit helt enkelt stannat av i sin utveckling. Inte ens i de medelmåttiga lagen därute i Europa - om  man mäter med t ex Champions League-mått - dominerar de eller har t o m svårt att hålla sin plats i laget. 

De snabba pengarna är alltför lockande - jag kan naturligtvis lätt förstå hur svårt det är att hålla emot, att vänta, man vet ju aldrig om chansen kommer tillbaka. Tålamod och lite större självtillit, en väntan på nästa utvecklingssteg skulle dock kunna höja nivån.

Zlatans speciella situation

Det blir naturligtvis en helskärpt och offervillig Zlatan vi får se i EM. Han har nått den åldern att han kan tillåta sig att spara energi till de viktiga matcherna. Och med tanke på att han blir 35 i höst, har spelat i europeiska toppklubbar i 15 år, vunnit allt överallt och nästan aldrig varit allvarligt skadad är det ju en alldeles enastående karriär vi just nu bevittnar slutet av. 

Man unnar honom så innerligt, efter allt han åstadkommit, att få toppa karriären med ett avancemang från gruppspelet i EM och en Champions League-final dessförinnan. 

Han sade för flera år sedan, att han kommer att sluta på topp, att han inte är mannen som kommer att suga ur sin enastående talang ända in på bara märgen, att han aldrig återvänder till Allsvenskan eller till de sämre ligorna i Europa. Han öppnar dock för alla andra möjligheter. Sluta? Kanske. OS? Eventuellt. Kvar i Paris? Nej. Anbuden börjar komma. Intresset från England sägs vara stort men är det vad han vill?

En sak tror jag bestämt; som fri agent efter succéåren i PSG är jag ganska säker på att han fortsätter ett år till.

Istället för att köpa av PSG för hundratals miljoner kan den intresserade spekulanten nu istället grädda en garanterat hög lön med en rekordstor signeringssumma direkt till Ibra, han kan nu bestämma allt själv och min tro är att han kör ett år till innan han flyttar till USA, blir kompanjon med David Beckham och går en lysande framtid till mötes som affärsman.

Aldrig gjort några dåliga val

Han har aldrig gjort några dåliga val, inte slarvat bort någon av sina chanser och jag är säker på att hans framgångar bara kommer att fortsätta i vilken bransch han än väljer.

Men jag tvivlar på det här lagets chanser i EM. Alldeles för billiga mål ramlar in och de backar som på ett spännande sätt följt utvecklingen och blivit spännande offensiva spelare har dessvärre öppnat alltför stora luckor för motståndarna att utnyttja.

Det finns något räddhågat och obeslutsamt i det här laget som gör att förväntningarna inför EM är så små att det inte behövs mycket för att överraska.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.